Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zvizdan

#151 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by zvizdan »

m-l, LSD prvo ustvrdi kako je ova tema pokrenuta od "misonara siizma", onda ovaj brojke i slova kaze kako ju je pokrenuo garant neki lik koji kaci po FB klipove nekog "siitskog sejha", a zakljucak je "i kad mi neko kaze da su siije OK". Sto bi, valjda, znacilo kako je to nekakva "siitska prica". A ja te uputih na siitski stav u pogledu recene teme. Jer nije u skladu s islamskom etikom iznositi neistine ili insinuirati nesto bez osnove... Ali nebitno, nisam mislio nista lose i nadam se da se ne ljutis

Selam i tebi!
m_l

#152 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by m_l »

sve ok :)
hrastov žižak

#153 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by hrastov žižak »

LSD wrote:
salihh wrote:nikada nisam cuo za ove sure... dakle nisu dio kurana... niti trunke dokaza imas da su ikada bile dio niti da ih je iko smatrao dijelom kurana.... a ako mislis da se moze napisati nesto bujrum pa pokusaj....
omo sto m je najcudnije jesu pokusaji misionarenja I unosenja smutnie na nacine koji su davno deklasirani I raskrinkani... truba si u svome pokusaju. ucinak nula... jedini koji su se primili su zizak I fatamorgana sto upravo najbolje I govori koliko ti prica smrdi...
:thumbup: :thumbup: Upravo to....žižak i fatamorgana su ignoranti koji nikad nisu procitali Kur'an (sami se deklarišu kao ateisti, baš kao i otvarac teme), ali su zato prvi potrcali kad treba pisati nešto o Kur'anu :lol: ... da daju svoj skromni doprinos ovoj lakrdiji od teme :-)

Najsmiješnije mi je vidjeti kad ljudi polete da pišu o stvarima u koje zapravo i ne vjeruju :lol: ..... kako se sami brukaju, to je fenomenalno.

Ja sebe ne mogu zamisliti da oblijecem po forumu i nešto piskaram okolo u nukleranoj fizici ili genetskom inžinjeringu, jer veze nemam o tome....a i ne zanima me.
agresivac, prestani režat na mene. sigurno sam više put od tebe pročitao tu knjigu i o samoj historiji islama. smijšni su ti ovi izljevi histerije, a prije toga si pokazao kako ne znaš ni historiju nastanka musafa. neznalico povišenog glasa.
jasko_ba

#154 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by jasko_ba »

hrastov žižak wrote:
LSD wrote:
salihh wrote:nikada nisam cuo za ove sure... dakle nisu dio kurana... niti trunke dokaza imas da su ikada bile dio niti da ih je iko smatrao dijelom kurana.... a ako mislis da se moze napisati nesto bujrum pa pokusaj....
omo sto m je najcudnije jesu pokusaji misionarenja I unosenja smutnie na nacine koji su davno deklasirani I raskrinkani... truba si u svome pokusaju. ucinak nula... jedini koji su se primili su zizak I fatamorgana sto upravo najbolje I govori koliko ti prica smrdi...
:thumbup: :thumbup: Upravo to....žižak i fatamorgana su ignoranti koji nikad nisu procitali Kur'an (sami se deklarišu kao ateisti, baš kao i otvarac teme), ali su zato prvi potrcali kad treba pisati nešto o Kur'anu :lol: ... da daju svoj skromni doprinos ovoj lakrdiji od teme :-)

Najsmiješnije mi je vidjeti kad ljudi polete da pišu o stvarima u koje zapravo i ne vjeruju :lol: ..... kako se sami brukaju, to je fenomenalno.

Ja sebe ne mogu zamisliti da oblijecem po forumu i nešto piskaram okolo u nukleranoj fizici ili genetskom inžinjeringu, jer veze nemam o tome....a i ne zanima me.
agresivac, prestani režat na mene. sigurno sam više put od tebe pročitao tu knjigu i o samoj historiji islama. smijšni su ti ovi izljevi histerije, a prije toga si pokazao kako ne znaš ni historiju nastanka musafa. neznalico povišenog glasa.
@ hrastov :thumbup: , ne daj se. Konto sam da je LSD, bar po nadimku, dosta otvoreniji lik. Iznenadih se pravo :-)
hrastov žižak

#155 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by hrastov žižak »

ima i onaj agnostic_front nik koji daje pogrešan dojam. lik teški konzervativac. valjda zavolio bend, a nije znao šta znači agnostic :mrgreen:
m_l

#156 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by m_l »

Kada vec tako 'citate' ljude na prvu po nikovima sta imate reci za mene na osnovu avatara?
hrastov žižak

#157 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by hrastov žižak »

m_l wrote:Kada vec tako 'citate' ljude na prvu po nikovima sta imate reci za mene na osnovu avatara?
empatija prema palestincima? sveislamsko suosjećanje i tako to.
nasa

#158 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by nasa »

Mislim da ste pogresno shvatili @hrastov zizak, licno mislim da je cak bio I objektivan:samo nemojte sad po meni :D jer prepoznao je da pokretac nema dokaza za temu odnosno da se radi o njegovom misljenje bez validnog pokrica te je dalje pomenuo I svoje da se radi o grupi autora itd.
To sto @hrastov zizak smata da je Kur'an djelo grupe autora za muslimane jeste neprihvatljivo ali covjek je fino zakljucio da I ne pokusava to prenzetirati kao apsolutnu istini jer se radi samo o misljenju.
Kroksica

#159 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by Kroksica »

:lol:

LSD i ostala muslimanska ekipica koja proziva i zali se na suprotnu stranu povirite malo u ostale teme na Religiji, sigurna sam da cete nakon toga slati puse Zišku, Fati i Bosni Ponosnoj. :lol:
nasa

#160 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by nasa »

E hajd' fino ste se ispricali, sad cu ja to da pobrisem, a vi se drzite teme ....
Vipera bosniensis

#161 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by Vipera bosniensis »

cista je laz tvrditi da su nekakve sure hafd i khal izostavljene iz Kurana, to je isto kao kad bi rekli Boze ti si lazac, jer Allah je obecao u Kuranu da ce ga cuvati od iskrivljenja a da su te takozvane sure bile sastavni dio Kurana onda bi bilo to da Allah ne odrzava svoje obecanje kako ce cuvati Kur'an od iskrivljenja.

znaci: reci da ima jos nekakvih sura koje su izostavljene iz Kur'ana je isto kao tvrditi da je Allah lazac, pa hajde onda stisni i otidji mu na sudnji dan sa takvim uvjerenjem. Ma ima bolje da te nema kao sto ce nevjernici reci na sudnjem danu ovu izreku sto nas obavjestava Allah

na Dan u kome će čovjek djela ruku svojih vidjeti, a nevjernik uzviknuti: "Da sam, bogdo, zemlja ostao!" Kuran
Israphel

#162 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by Israphel »

Two Additional Surahs in Ubbay's and Abu Musa's Codex?

Often, it is said that Abu Musa's and Ubbay bin Kaab's (two companions of the Prophet) had 116 Surahs, instead of 114 Surahs. But is this true?

The first so-called additional sura` was named "al-khal" and the other was named "al-hadf." Their translation is as follows:

O Allah, we seek your help and ask your forgiveness, and we praise you and we don't disbelieve in you. We separate from and leave who sins against you.
O Allah we worship you and to you we pray and prostrate and to you we run and hasten to serve you. We hope for your mercy and fear your punishment. Your punishment will surely reach the disbelievers.
On further study, we get to know that this was not a part of the Qur'an, rather these were two pieces of "qunut", supplications that the Prophet (pbuh) sometimes says in the morning prayer or "witr" prayer after recitation of Surahs from the Qur'an. (Ahmad von Denffer, "Ulum al Qur'an")

Sometimes, it is said that there was also an additional verse in the copy of Abu Musa and Ubbay bin Kaab. It is said that it was as follows (translation):

If the son of Adam was given a valley full of riches, he would wish for a second one, and if he was given two valley of riches, he would would surely ask for a third one. Nothing will fill the belly of the son of Adam except dust, and Allah is forgiving to him who is repentant.

Again, on further investigation, we come to realize that this is a saying of the Prophet Muhammad, and not a part of the Qur'an (Ahmad von Denffer, "Ulum al Qur'an").

http://www.answering-christianity.com/q ... ly.html#5b

Eto ;)
omega369

#163 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by omega369 »

Bosna_ponosna wrote:
nasa wrote: Uostalom zar ne vidis i sam da je cijela prica suplja skroz na koji god se izvor pozoves i koji god eventualni dodatak ili verziju jer nijedna ne ugrozava nijedno ucenje islama niti mijenja bila sta sustinski.
Pa reci ti meni cemu cijele zavjere koje na kraju ne mijenjaju nista :-?
Vi cijelo vrijeme promašujete poantu onoga što ja kažem:

Samo postojanje sure Al-Hafd, odnosno Al-Khal, ugrožava islamska vjerovanja, jer su one ili original ili falsifikat (treće opcije nema).
Ako su original, onda Kur'an nije potpun. - dakle ugrožava islamsko vjerovanje da je Kur'an potpun
Ako su falsifikat, onda Kur'an nije neimitabilan - dakle ugrožava islamsko vjerovanje da Kur'an nije moguće imitirati

Ako vi nastavljate tvrditi da ove sure nisu ni slične kur'anskima, onda se postavlja pitanje zašto su ashabima bile dovoljno slične da ih uvrste u neke verzije Kur'ana.
Također se postavlja pitanje u kojim to aspektima one odudaraju od kur'anskih sura, osim u formalnim (nešto je naopako prevedeno, fali bismila i sl.). Postoji li nešto sadržajno različito od drugih sura? Bismilu je mogao propustiti onaj koji je to postavljao, prijevod može biti ovakav ili onakav, ali sama činjenica da postoji govor nalik kur'anskomu je tu vrlo kontroverzna, koliko god vi ukazivali na tačku, zarez koji fali ovdje-ondje.
i na kojem seminaru su te obucili ovim 'cinjenicama'? Tebi izgleda dosadilo slusati o 'no name' autorima starog zavjeta i totalano razlicitim 'verzijama' novog pa pokusavas udariti kontru. hajde ako ce ti biti lakse... nije problem...ali sve mi se cini da je ovo samo tvoja prva stepenica ka nezbjeznom ;-) proucavanje i izucavanje Kur'ana nikoga nije ostavilo u zabludi, pa nece ni tebe ako Bog da :thumbup:
Kroksica

#164 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by Kroksica »

Haha! :thumbup:

Now we're even.
Novi Dan

#165 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by Novi Dan »

@Bosna_ponosna, vjeruj mi da je mene stid kad vidim tvoj nick i ovo šta pišeš. samo toliko.
theTruePath

#166 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by theTruePath »

Svasta
nemampojma0

#167 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by nemampojma0 »

Bosna ponosna,to je sve falsifikat i nije dio Kur'ana.Po pitanju nemogucnosti imitacije Kur'ana ne misli se na formalno oponasanje,preuzimanje samog stila,vec na sustinu i poruku ajeta,propisa i normi koje nose u sebi.
Eno Kinezi naprave lamborginija isti formom kao i originalni,ali ipak postoji razlika u kvaliteti,proceduri pravljenja i sl.,zar ne? I sta mislis ko ce povjerovati da je taj kineski zapravo pravi? Znam da znas odgovor,al cu ga i ja reci,dakle,samo onaj ko se ne razumije u to,ko nije vidio (dozivio) originalan i ko ne zna razliku dobra (kvaliteta) i zla (nekvaliteta). I samo takav moze biti prevaren,da osim sto povjeruje,jos i da kupi "cavce pod golupce".
Post Reply