DVB-T u BiH
Moderator: anex
- genius 723
#2801 Re: DVB-T u BiH
@arminicos #
On ti je iz Hercegovine dole i donosio je sto god trebas iz engelaxil shopa on nabavi i ima kod sebe u radnji tako sam se ja snalazio prije. Mada sada kako idem cesto u HR sam sebi porucim dan ranije na adresu na kojoj budem dodje mi brzom postom u HR
I ja radim u hr.u Zagrebu vidim ima to tera pojacalo u ratackoj ulici.pokusat otic do njih.
On ti je iz Hercegovine dole i donosio je sto god trebas iz engelaxil shopa on nabavi i ima kod sebe u radnji tako sam se ja snalazio prije. Mada sada kako idem cesto u HR sam sebi porucim dan ranije na adresu na kojoj budem dodje mi brzom postom u HR
I ja radim u hr.u Zagrebu vidim ima to tera pojacalo u ratackoj ulici.pokusat otic do njih.
-
probook
#2802 Re: DVB-T u BiH
U Mostaru se gube potpuno kanali i samo ih 6 od 20 bude dostupno. Evo danas vratili se, pa da vidimo do kada će trajati.
Edit: dvbt-2 pojavili se na listi opet (14 kanala), ali je jacina i kvalitet 0.
Edit: dvbt-2 pojavili se na listi opet (14 kanala), ali je jacina i kvalitet 0.
-
arminicos
#2803 Re: DVB-T u BiH
Sve prijavi Viditv.ba
Objasni tacno detaljno sta se desava koji kanal koja lokacija
Objasni tacno detaljno sta se desava koji kanal koja lokacija
- genius 723
#2804 Re: DVB-T u BiH
Kako mislis posebno ispravljac i pojacalo?arminicos wrote: ↑20/05/2023 17:26U pitanju je TERRA, AB011T (26 dB DC 5V/12V) pojacalo za koje moras nabaviti i adapter 12V. Pojacalo UHF stavljas kraj antene na udaljenosti sto blize anteni tipa do 0,5m max od antene a ispravljac stavljas kraj TV-a gdje ti je napajanje strujom elektricnom. Evo ti link za nabavku pojacala UHF i link za ispravljac:genius 723 wrote: ↑19/05/2023 22:17
Ako ti nije problem to pojacalo da mi sliku posaljes ili da napises specifikacije.i ta antena sto zajedno love psunj na 130 km. koje je to mjesto odakle si jeli imas otvoren prostor prema odasiljacu.lp.
https://www.dipolnet.com/masthead_anten ... R81011.htm
https://www.engelaxil.hr/proizvod/ispra ... tching-ee/
Sto se tice Terra pojacala izvlace signal DVB-T ako ga ikako ima on ce ga naci toliko imaju dobar sumni broj <1 dB da su se extra dobro pokazala mada se malo teze dolazi do njih jer ih u BiH nema. Sto se tice UHF antene mislim da je vise neces naci u prodaji jer sam ja svoju davno kupio ima i 5 godina iz engelaxil shopa HR mada vidi cuj se sa Tomom sa ovog linka https://olx.ba/artikal/14976585/engel-m ... hf-antena/#
On ti je iz Hercegovine dole i donosio je sto god trebas iz engelaxil shopa on nabavi i ima kod sebe u radnji tako sam se ja snalazio prije. Mada sada kako idem cesto u HR sam sebi porucim dan ranije na adresu na kojoj budem dodje mi brzom postom u HR.
Ako bude ENGEL MAX 90 UHF antene slucajno stavi na nju obavezno 5G filter jer je ona malo starija verzija i podrzava kanale 21 do 60 UHF a sada su ti sve UHF antene u prodaji za kanale 21 do 48 a tako i pojacala UHF samo za te kanale.
Ako ne bude trazi Log antene koje su se dobro pokazale na testovima:
https://www.engelaxil.hr/proizvod/anten ... db-tv-max/
https://www.engelaxil.hr/proizvod/anten ... -emmeesse/
Ja kuci imam i ovu UHF antenu
https://www.orbitadigital.com/en/satell ... leves.html
Mogu ti je prodati za nju se kupuju posebno ispravljac pojacalo koje je bilo oko 60 KM
I imam jednu iz ENGELAXIL antenu ovu za prodaju:
https://www.engelaxil.hr/proizvod/anten ... db-tv-max/
- Mrvica 77
#2805 Re: DVB-T u BiH
@genius 723 pa imaš pojačala kojima se posebno uzima napajanje, a imaš ih gdje uz pojačalo dolazi i napajanje u paketu...
Lik ti je lijepo sve napisao, čitaj!
Uzmi primjer, imaš već sve, znači pojačalo i napajanje, rikne napajanje, a pojačalo ispravno... Kupiš logično samo napajanje
Ili obrnuto rikne pojačalo, kupiš njega, napajanje ne trebaš jer radi...
Ako nemaš nijedno, ono krećeš od nule, uzimaš oboje
Malo proguglaj, mada već imaš linkove, vrlo lako ćeš doći do traženog pojačala, napajanja i čega već trebaš...
Uzmi primjer, imaš već sve, znači pojačalo i napajanje, rikne napajanje, a pojačalo ispravno... Kupiš logično samo napajanje
Malo proguglaj, mada već imaš linkove, vrlo lako ćeš doći do traženog pojačala, napajanja i čega već trebaš...
- genius 723
#2806 Re: DVB-T u BiH
Polako jarane de malo se i ti saberi.covjek je piso za antenu da ide poseban neki ispravljac koji kosta 60km.na to sam mislio da znam sta cu uzet ako se odlucim.Mrvica 77 wrote: ↑24/05/2023 12:10 @genius 723 pa imaš pojačala kojima se posebno uzima napajanje, a imaš ih gdje uz pojačalo dolazi i napajanje u paketu...
- Cizmas
#2807 Re: DVB-T u BiH
Sto se tice 90te antene sve su na isti kalup radjene od iskre kopije i kinezi, nemojte da vas zavara fabricki dizajn ii ime.Drugim recima slobodno uzmite najeftiniju radice ko doxa.90 clanova je nesto najbolje od iskre cak i kopije samo da znate da nije od presudnog znacaja da je zbog ovog ili onog znatno bolja jer nije clanovi su u igri najvise.
A sto se tice 5g filtera ko voli da baca pare slobodno moze a ko ne moze znati da mu to nije od 80 posto znacaja kao i da dodatni vhf opseg nece biti problem posle , sada oce jer je prisutan vhf analogni signal.
A sto se tice 5g filtera ko voli da baca pare slobodno moze a ko ne moze znati da mu to nije od 80 posto znacaja kao i da dodatni vhf opseg nece biti problem posle , sada oce jer je prisutan vhf analogni signal.
-
arminicos
#2808 Re: DVB-T u BiH
Kupis pojacalo UHF za kanale 21 do 48 UHF samo imas ih sada i po narudzbi. Ja sam recimo sebi na moru radio po narudzbi pojacalo kanalno UHF samo za 3x UHF kanala 21, 22, 28 jer mi lokalni MUX-evi samo ti trebaju i trazio sam da mi stavi regulaciju pojacanja od 15 do 25 dB da sebi rucno stimam. Sada imas pojacala sa 2x izlaza tako da mozes povezati RG6 kablom i drugi TV. Mada kada kupujes pojacalo uvijek obrati paznju jesi li kupio 12V ili 24V da znas koji ces ispravljac nabaviti. Mada su ti pretezno vecinom sada svi ispravljaci i pojacala traze 12V.
Sto se tice RG6 kabla ovaj se dobro pokazao na test-u ima dobru zastitu i otporan je na vanjske uticaje.
https://www.digitalis.ba/webshop/proizv ... -met.-A%2B
Sto se tice opreme u BiH slabo se sta moze naci jos uvijek od antena, ispravljaca, pojacala kao recimo u HR dje imas engelaxil.hr i centar elektronike koji rade pojacala kanalna po zelji.
Kod nas imas digitalis Novi Travnik i Orbiter G. Medjutim slaba ponuda i jos uvijek stare zalihe na stanju od ranije.
Sto se tice RG6 kabla ovaj se dobro pokazao na test-u ima dobru zastitu i otporan je na vanjske uticaje.
Sto se tice opreme u BiH slabo se sta moze naci jos uvijek od antena, ispravljaca, pojacala kao recimo u HR dje imas engelaxil.hr i centar elektronike koji rade pojacala kanalna po zelji.
Kod nas imas digitalis Novi Travnik i Orbiter G. Medjutim slaba ponuda i jos uvijek stare zalihe na stanju od ranije.
- problemnatravunu
#2809 Re: DVB-T u BiH
da ne čitam sve , ako može odgovor, naime ,
jučer probam na starijoj Panasonic plazmi šta ću "ufatiti" na DVB-T sa kućnom antenom, i nađe 5 kanala,
BHT1, FTV, RTRS.... te Hayat i RT HB
ova prva 3 nemaju tona
Hayat i HB sve uredno
jel to emituju u različitim standardima
jučer probam na starijoj Panasonic plazmi šta ću "ufatiti" na DVB-T sa kućnom antenom, i nađe 5 kanala,
ova prva 3 nemaju tona
Hayat i HB sve uredno
jel to emituju u različitim standardima
-
Brcak1971
#2810 Re: DVB-T u BiH
Svi ti kanali se emituju u DVB-T standardu. Vjerovatno je problem u link vezama.problemnatravunu wrote: ↑28/05/2023 10:22 da ne čitam sve , ako može odgovor, naime ,
ova prva 3 nemaju tona
Hayat i HB sve uredno
jel to emituju u različitim standardima![]()
- mayab
#2811 Re: DVB-T u BiH
Zar se kod nas ne emituje zapravo u DVB-T2 standardu ? I možda ima i neko kodiranje dodatno?problemnatravunu wrote: ↑28/05/2023 10:22 da ne čitam sve , ako može odgovor, naime ,
ova prva 3 nemaju tona
Hayat i HB sve uredno
Zaista nisam upućen, kad nam Telemach sve "servira" gotovo , preko kabla...
Inače, koliko se , recimo u Sarajevu "fata" zemaljskih digitalnih nekodiranih kanala?
-
Brcak1971
#2812 Re: DVB-T u BiH
MUX-D se emituje u DVB-T2 standardu, dok MUX-A ide u DVB-T standardu, stim da će i on ići u DVB-T2 kada krene druga faza digitalizacije (puštanje u rad ostalih regija MUX-A).
- MTV
#2813 Re: DVB-T u BiH
Prijavljivali su neki pocetkom pokretanja MUX A da nemaju zvuk na kanalima, naime problem je bio u nekoj standardizaciji i da pojedini prijemnici imaju problem sa time.
- MTV
#2814 Re: DVB-T u BiH
MUX A DVB T mpeg4mayab wrote: ↑29/05/2023 22:40Zar se kod nas ne emituje zapravo u DVB-T2 standardu ? I možda ima i neko kodiranje dodatno?problemnatravunu wrote: ↑28/05/2023 10:22 da ne čitam sve , ako može odgovor, naime ,
ova prva 3 nemaju tona
Hayat i HB sve uredno
Zaista nisam upućen, kad nam Telemach sve "servira" gotovo , preko kabla...
Inače, koliko se , recimo u Sarajevu "fata" zemaljskih digitalnih nekodiranih kanala?
BHT
FTV
RTRS
Hayat
OBN (samo EPG)
TV HB
MUX D DVB T2 mpeg4
BN TV HD
Herceg TV
N1
Nova BH HD
O Kanal HD
O Kanal Music
OBN
Posavina
Pro TV
RTV BPK
RTV USK HD
TVSA
UNA TV HD
Vikom
Telemach je DVB C, sasvim drugi sport od DVB T i DVB T2.
U MUXevima nista nije kodirano, ima negdje u moru postova da neki nisu imali zvuka dal na ovom ili banjalukaforumu.
Koliko je stabilan DVB T2 na mojoj adresi dva dana radi ok onda 20 dana ne radi nikako
-
Brcak1971
#2815 Re: DVB-T u BiH
"Zasijedalo je vijeće ministara BiH, usvojena je informacija o statusu projekta digitalizacije javnih servisa BiH, u kojoj se navodi da je u toku međunarodni postupak javne nabavke opreme za drugu i treću fazu digitalizacije javnih servisa u BiH "
Ova je vijest objavljena u večerašnjem dnevniku FTV.
Koliko je važna ova informacija, prosudite sami, obzirom na dosadašnje vijesti u vezi digitalizacije.
Ova je vijest objavljena u večerašnjem dnevniku FTV.
Koliko je važna ova informacija, prosudite sami, obzirom na dosadašnje vijesti u vezi digitalizacije.
-
Grga50
#2816 Re: DVB-T u BiH
Taj kabel nije otporan na UV zrake,to jeste kvalitetan kabel što se tiče karakteristika, ali za dvije-tri godine, ovisno koliko je direktno na suncu, vanjska izolacija se runi, ovaj je kabel UV otporan: https://shop.kerman.hr/Katalog/Detalj/1530arminicos wrote: ↑24/05/2023 14:38 Kupis pojacalo UHF za kanale 21 do 48 UHF samo imas ih sada i po narudzbi. Ja sam recimo sebi na moru radio po narudzbi pojacalo kanalno UHF samo za 3x UHF kanala 21, 22, 28 jer mi lokalni MUX-evi samo ti trebaju i trazio sam da mi stavi regulaciju pojacanja od 15 do 25 dB da sebi rucno stimam. Sada imas pojacala sa 2x izlaza tako da mozes povezati RG6 kablom i drugi TV. Mada kada kupujes pojacalo uvijek obrati paznju jesi li kupio 12V ili 24V da znas koji ces ispravljac nabaviti. Mada su ti pretezno vecinom sada svi ispravljaci i pojacala traze 12V.
- Boki Antena
#2817 Re: DVB-T u BiH
Dodata K3 televizija. Kanal koji je važan u mom kraju jer daje dosta vijesti iz Broda i Dervente. Posljednjih 20 dana predajnici regije Vlašić rade izuzetno dobro. Signal je jak. Izgleda da su to riješili.
-
Brcak1971
#2818 Re: DVB-T u BiH
Potvđujem, i kod mene radi Vlašić skoro pa savršeno.Boki Antena wrote: ↑02/06/2023 21:52 Dodata K3 televizija. Kanal koji je važan u mom kraju jer daje dosta vijesti iz Broda i Dervente. Posljednjih 20 dana predajnici regije Vlašić rade izuzetno dobro. Signal je jak. Izgleda da su to riješili.
-
Grga50
#2819 Re: DVB-T u BiH
Većinu vremena radi dobro ali uz kratkotrajna ispadanja sinhronizacije. Baš jučer sam radio zajedničku antenu na jednom objektu i dok sam usmjeravao antene, signal dobar, kada sam programirao pojačalo, signal i kvaliteta dobri ali počelo zatrzavati i nakon desetak minuta se smirilo i opet radi dobro. Imaju takve ispade povremeno, kao da netko to prati pa resetira sustav kada se takva smetnja dogodi.Boki Antena wrote: ↑02/06/2023 21:52 Dodata K3 televizija. Kanal koji je važan u mom kraju jer daje dosta vijesti iz Broda i Dervente. Posljednjih 20 dana predajnici regije Vlašić rade izuzetno dobro. Signal je jak. Izgleda da su to riješili.
- Boki Antena
#2820 Re: DVB-T u BiH
Sinoć poslije 11 sati slika se raspala. Prvi put u 20 dana da sam to vidio. Bojim se da će to tako ostati dok se Duga Njiva ne stavi tamo gdje joj je i mjesto. Ako im što nije jasno neka pogledaju tendersku dokumentaciju za Muks A
-
anex_12
#2821 Re: DVB-T u BiH
Na sajtu VidiTv pored K3 TV u listu kanala dodata je i RTV Istočno Sarajevo. Moze li neko potvrditi je li ubačena u Mux ili još nije?
-
Refik4
#2822 Re: DVB-T u BiH
Nije ubačena još uvijek. Kad listaš npr kanale tv sa je broj 8, a 10 vikom, pa 13 rtvusk i zadnji dodani je K3 na broju 18.
Sada većina kanala ima epg, koji malo šteka ...
-
Brcak1971
- Mrvica 77
#2824 Re: DVB-T u BiH
Nakon što je danima radio bez problema, evo sada 33. kanal mrtav, 0/0%
Sada je 17:30
Sada je 17:30
-
max187
#2825 Re: DVB-T u BiH
Izgleda da neradi Vlašić. Kod mene jačina signala bila na -62dBm, sada prijemnik pokaže na trenutak -70dBm(vjerovatno signal od nekog drugog predajnika)