Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
*miara*

#551 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by *miara* »

kakva je procedura kad neko hoce psa iz inostranstva? konkretno danska i svicarska... imam tamo nekih poznanika pa cu pokusati da ih nagovorim da se gore raspituju za pse.
jaca78

#552 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by jaca78 »

tada pse treba potpuno veterinarski obraditi-znači čip, vakcine... napraviti im pasoš, odnosno knjižicu i to je to, ja mislim. ako griješim ispravite me
*miara*

#553 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by *miara* »

negdje sam procitala, ne znam jel na ovoj temi, al da prevoz psa preko granica kosta 6 eura po kilogramu :? :? :?
blackberry

#554 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by blackberry »

*miara* wrote:negdje sam procitala, ne znam jel na ovoj temi, al da prevoz psa preko granica kosta 6 eura po kilogramu :? :? :?
mislim da je ovo najniža cijena za avionski prijevoz...negdje je čak i po 9-10 eura po kg....pitaj amelino...pošalji joj pp...ona je u zadnje vrijeme imala iskustva po ovom pitanju...
neraida

#555 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by neraida »

Mace u avionu kostaju 25 eura u jednom pravcu,Germanwings.
*miara*

#556 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by *miara* »

a ako se ide autom? ja nemam prevoza, niti sam jos te ljude pitala za pse jer mi sinoc nesto mozilla poludila, ne pitajte me. pokusacu preko dijaspore preko foruma. nadam se da cu moc naci nekog.
miroslav76

#557 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by miroslav76 »

U Butmiru je sve ok,svi su dobili da jedu,hrane imam jos za sutra/ono sto je kupila signora Gordana/.ja cu ici jos do kraje sedmice,a onda valjda ce neko na smjenu .Signora Gordana je isla svaki treci dan u sedmici i nosila svoju hranu.ja sam se snjom dogovorila da ja idem svaki dan ,da bi ona ustedila na placanju taxi-a i za taj novac kupila hranu za pse,posto ja u jednom pravcu ne placam prevoz,a u drugom se snalazim...Ako neko moze da donira hranu,neka se oglasi putem foruma.Tu sam :roll: :-) Imam dosta slika od danas pa sam se sada dogovorila sa Veljom Psom da se nadjemo kod njega i da on postavi na forum..ja ne umijem. :P :P :P :P :P
Evo naucila sam, pa vam predstavljam ovu lijepu mladu kucu koja je apsolutno socijalizirina. Pretpostavljam da ju je neko odbacio. Zovem je LILA. Inace se sa jos jednom kujicom brine o 4 kucica koji su ostali bez mame.
Image
Image
e ovog keksa mi je vise preko glave, da vidim sta ima u kesi?
Image
Last edited by miroslav76 on 12/08/2009 22:38, edited 3 times in total.
jaca78

#558 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by jaca78 »

Kod mene u autu ima vreca hrane koju je kupila duboka misao. nisam zaista stigla do butmira, imam obaveza oko psa, bojim se da odlazi, evo upravo cekamo veterinara :(
izvinite sto nisam mogla otici
samrichakk

#559 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by samrichakk »

.... :( :( :( :(ž

Da ne bih otvara novu temu pisat cu ovdje...
Na jednoj lokaciji se nalazi divlja majka sa 5 malisana(prvobitno).Lokacija je jako opasna jer je sa svih strana okruzena cestom...bebe su stare oko 2 mjeseca i pocele su vec da izlaze na cestu...
pored ceste,problem su i maloljetni delinkventi koji svaki dan odnose po neku bebu i muce je...Jedna forumasica i ja ih pokusavamo zastiti koliko mozemo ali mi smo same nemocne...Danas u 17 h je bilo 5 beba a u 20 h je vec falila jedna.
Nas dvije ne mozemo po cijeli dan sjediti i gledati da li su na cesti i dal ih neko zlostavlja...
Molim vas pomozite mi da ih makar privremeno sklonimo sa ceste,jer ce u protivnom za 2-3 dana biti mrtvi,na ovaj ili onaj nacin...
Trenutno su 3 djecaka i jedna djevojcica...predivni psici..
Jos jedan problem je u tome sto bi neka divna "godpodja" mogla pozvati sintore,jer mama-kuca reaguje agresivno na sve koji se priblize toj lokaciji,a sad mozete misliti sta bi mogla uraditi nekom delnkventu koji tu dolazi da joj ukrade bebu koju ce kasnije zlostavljati...
MOlim vas pomozite,kao sto ste i mnogo puta do sad da ove "maksume" sklonimo dok nije kasno!

Hvala
csejla

#560 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by csejla »

samrichakk wrote:.... :( :( :( :(ž

Da ne bih otvara novu temu pisat cu ovdje...
Na jednoj lokaciji se nalazi divlja majka sa 5 malisana(prvobitno).Lokacija je jako opasna jer je sa svih strana okruzena cestom...bebe su stare oko 2 mjeseca i pocele su vec da izlaze na cestu...
pored ceste,problem su i maloljetni delinkventi koji svaki dan odnose po neku bebu i muce je...Jedna forumasica i ja ih pokusavamo zastiti koliko mozemo ali mi smo same nemocne...Danas u 17 h je bilo 5 beba a u 20 h je vec falila jedna.
Nas dvije ne mozemo po cijeli dan sjediti i gledati da li su na cesti i dal ih neko zlostavlja...
Molim vas pomozite mi da ih makar privremeno sklonimo sa ceste,jer ce u protivnom za 2-3 dana biti mrtvi,na ovaj ili onaj nacin...
Trenutno su 3 djecaka i jedna djevojcica...predivni psici..
Jos jedan problem je u tome sto bi neka divna "godpodja" mogla pozvati sintore,jer mama-kuca reaguje agresivno na sve koji se priblize toj lokaciji,a sad mozete misliti sta bi mogla uraditi nekom delnkventu koji tu dolazi da joj ukrade bebu koju ce kasnije zlostavljati...
MOlim vas pomozite,kao sto ste i mnogo puta do sad da ove "maksume" sklonimo dok nije kasno!

Hvala
Situacija je zaista ozbiljna. Cukice su izlozene velikoj opasnosti. :( Zvali smo sve koje znamo da uzmu bar privremeno jedno stene ali niko ne zeli... Ako iko ima ideju kako da se spase, ako iko moze da ih skloni kod sebe molim neka se javi Samri...

Sto se tice hrane za Butmir sutra ce Amira kupiti hranu tako da cu vam miroslav76 javiti cim mi ona javi da je kupila.
Asana

#561 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by Asana »

Boze blagi, koliko truda, ljubavi, vremena i novca nekolicina ljudi ulaze, u sizifovskim pokusajima da nadomjesti posao nasih sluzbi ... Uvijek ce biti novih kucica na ulici, stalno ce stradavati u saobracaju, od sadista ...

Pitam se , cemu sada sluzi oprema, automobili, prostorije sinteraja, novac za hranu i veterinara koje ta ustanova dobiva?

Zasto Kanton jednostavno ne promijeni namjenu i osoblje te ustanove, koja bi i dalje "kupila" pse sa ulice, samo bi to cinili oni koji ih vole i znaju im prici... psi bi imali krov nad glavom, hranu, veterinara, i postojalo bi mjesto na koje mogu doci oni koji zele udomiti psa, da ih nadju sve na jednom mjestu, odaberu...

Zaista, koliki je kapacitet njihovih prostorija? Imaju li dvoriste?
Sta treba uraditi pa da se to nekadasnje mjesto za egzekuciju iskoristi onako kako bi trebalo?

(Osim, ponavljam, prebaciti kompletno rukovodstvo i osoblje ustanove u drugu kanotnalnu JU - recimo RAD... a iz drugih kanotnalnih ustanova odabrati konkursom i testovima ljude koji su prikladni za takav rad sa zivotinjama)
jaca78

#562 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by jaca78 »

Šinteraj je ove godine dobio 750 hiljada maraka za ubijanje.
*miara*

#563 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by *miara* »

jesu li se oslobodili neki boksovi u kiseljaku? mogu li se prebaciti neki ostali psi sa butmira tamo?

moze li mi iko objasniti cjenovnik tog pansiona gdje su spaseni psi?
jaca78

#564 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by jaca78 »

10 KM je dan za psa. plus hrana. to je strasno mnogo novca, a dugovi su vec veliki
miroslav76

#565 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by miroslav76 »

U Butmiru je sve ok.Dobili su hranu i vodu..Javila se signorina Jelena Despot i kao uvjek i sad je donirala dvije verce hrane i dvije konzerve,imamo hranu i kod Velje psa i to cu sutra prebaciti sa Josipom iz Kiseljaka, koji se danas ponudio da dodje.Sutra cemo dati tabletice bebama protiv glista,a danas sam im ocistila i ukapala kapi u okice inficirane...Veliki pas je ostavljen na miru/nema onih momaka od juce/i on je tamo gazda.Lili cuva bebe i pojela je sav keks..neki su se danas kupali u Zeljeznici,ako stignem postavicu slike..Jaco,ne brini za hranu znam da si zauzeta ,hvala ti..Sutra dolazi *nacelnica*sa godisnjeg.... :P :P :P :P :P :P :P :( :( :( :( 5 beba u jednom naselju bukvalno zive na cesi i do sada ih je Bog sacuvao,gdje sa njima????
miroslav76

#566 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by miroslav76 »

*miara* wrote:jesu li se oslobodili neki boksovi u kiseljaku? mogu li se prebaciti neki ostali psi sa butmira tamo?

Sutra ce te imati sve informacije/ja zaista ne znam/od nase *nacelnice*,sutra se vraca sa godisnjeg.Hvala vam na interesovanju..
*miara*

#567 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by *miara* »

miroslav76 wrote:
*miara* wrote:jesu li se oslobodili neki boksovi u kiseljaku? mogu li se prebaciti neki ostali psi sa butmira tamo?

Sutra ce te imati sve informacije/ja zaista ne znam/od nase *nacelnice*,sutra se vraca sa godisnjeg.Hvala vam na interesovanju..
ne morate se zahvaljivati na interesovanju. vjerujte mi, ima ljudi koji vas prate i mole se da sve dobro zavrsi, ali niti imamo para niti auto da vam bilo kako pomognemo. mi koji volimo zivotinje, imamo vec odavno svoj butmir oko kojeg se brinemo. ove macke kod mene ko da znaju kome da pokucaju na vrata kad se okote... a oni koji ne vole zivotinje, nece okom trepnut da im postavite snimak kako djeca ubijaju pse.

jeste li poslali pismo behmenu? mozete da kontaktirate zeljka komsica na bloggeru. sve pokusajte.
*miara*

#568 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by *miara* »

samrichakk wrote:
Aldin i ja smo to radili,upravo na tvsa,pa nije imalo bas nekog odjeka...
vidjela sam da ste bili na tvsa i ono je dobro bilo sto se tice informiranja o slucaju na butmiru i trazenja pomoci. ali, oko udomljavanja vam to stvarno nista nece pomoci. kao sto je SenSen rekla:
Inace znam da pali u inostranstvu kada se javnosti predstavi pojedina zivotinja ili par njih, sa imenom, licnom historijom itd. Onda je lakse ljudima da se brinu, posto znaju tu zivotinju kao osobu.. Eno slucaj one mace u Americi koja je dobila uzasne opekotine dok je spasavala svoje macice iz pozara. Za tu macu i macice se javilo na hiljade ljudi koji su htjeli da ih usvoje
dakle, trebate otici sa psom tamo. sto sladje ga frizirati, staviti masnicu na glavu, dati mu ime, opisati karakter (razigran, znatizeljan, spavalica i sl.). ispricati njegovu pricu (npr. njegova mama je sa ostalim stencima nadjena na butmiru, zivjeli u katastrofalnim uslovima pod stalnim strahom da ce ih neko ubiti, vakcinisani su i ocisceni od svih parazita, neki su otisli i u inostranstvo). generalno samo pozitivno pricati. zasto na teleshopu i kuhinjske krpe reklamira neka prsata zena za savresno bijelim zubima i preplanulim tenom? jer to jedino djeluje na sire mase. SAMO POZITIVNO DJELOVATI, a ne koncentrisati se na losu situaciju na butmiru. kad ste prepricavali sta se tamo desava, evo kako je prosjecni bosanac razmisljao: to su prljavi, bolesni, opasni psi jer ne bi ih tamo ljudi ostavljali da nisu. a to je ono sto necete. nego hocete: a majko draga, vidi mu masnice, kako je sladak, odo pitat ragiba da ga uzmemo.

sta taocima psiholozi govore? da se medjusobno oslovljavaju imenima, da ne placu i da ne gube svoj ponos da taj sto ih drzi zatvorenim ne bi zaboravio da su to ljudi, ziva bica a ne komad mesa. tako treba i sa psima. pa makar to bilo 5 minuta, sjesti na fotelju u studiju sa zoomom na psa i govoriti: ovo je dzeki, mjesanac labradora i njemackog ovcara, imala je 5 dana kad je nadjena. dzeki je veoma znatizeljna, mirise sve kamencice na putu. dzeki nema problema sa malom djecom, mackama i ostalim psima. ako pocne da laje reci da je malo nervozna zbog reflektora itd.
miroslav76

#569 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by miroslav76 »

Jucer nam je bilo vruce. Okupili smo se i cekali rucak.

Image
Dogman

#570 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by Dogman »

Upravo je jedan sretno udomljen u Hercegovinu. Nadam se da ce mu biti lijepo u vrucem Mostaru.
miroslav76

#571 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by miroslav76 »

Danas je jedno kucence koje cuva LILA-uginulo.Juce je vec bilo nemocno.U pitanju je stenecak,ostalo je sa Lilom jos 3 bebe, zive u napustenoj rusevini punoj smeca i smrada nesnosljivog.Devetogodisnji djecak iz Sokilovic kolonije Refad Hadrovic,bio je danas kod beba sa hranom koju je skupila njegaova majka i poslala ga da ih nahrane. Ovaj gest malog Refada i njegove majke,odnosno roditelja,je nesto sto je iskonsko,nesto ,sto kod svakog covjeka budi osjecaj LJEPOTE DUSE.
*miara*

#572 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by *miara* »

sta je bilo sa onim sto su govorili da ce se okupiti i poubijati pse? pokusajte saznati nesto od tih ljudi kao sto je refadova mama. tad cu i ja doci, snimati i objaviti. hocel se raja tad sazaliti i govoriti da je to uredu?
amelino

#573 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by amelino »

Ovako:

Da se nacelnica javi, iako ne zelim da sam ikakva nacelnica ili kolovodja ovoga . Svi smo skupa u ovome, a mozda na koncu svega grijesim. Isla sam na Butmir radi pasa i kada je odluceno da se kupe psi nakon sto su leglo zivo zatrpali ostala sam do kraja u toj prici - od skupljanja hrane i novca za pansione, hrane i ljudi koji ce ici na Butmir, trazenje udomitelja i odlasci sa udomiteljima po pansionima i terenu, transport u HR, odlasci po veterinare i do veterinara , hranjenje Butmira ...Sve sto se moralo, nista mi za ta bica nije bilo tesko, radila sam srcem.

Ja i mi u ovome ovo godinama radimo i nastavit cemo ali pametnije.

Ostalo nas je 3-4 u ovoj prici koje prozivaju za dugovanja, koja se svakim danom povecavaju za 80KM. Pansioni ne smanjuju cijenu, jer ti ljudi od toga zive.

Raja se natrosila, iscrpile su se donacije dobrih ljudi. Svaka marka koju skupimo sada ce ici na placanje dugova koji su oko 1500KM. A psi se do kraja sedmice u turama vracaju na Butmir. Jedva sam ovo napisala, ali je tako. Ide se u dubiozu, a psi se ne udomljavaju. Ko ce uzeti Vucku staru 10 godina ili odraslu Sarplaninku? Kucice je tesko udomiti, a odrasle da ne pricam. Ne kazem da je nemoguce, ali treba vremena - 2 mjeseca je nista. Da svako u obavezu uzme po jednopg psa i radi na njegovom udomljavanju, da se krvnicki potrudi, uspjelo bi se kad tad. Od inostranstva nista, transporti su jako skupi - avionom se cijene krecu do 400€ po psu plus treba kupiti za svakog kavez posebnih dimenzija i veterinarsaki ih komplet obraditi. Jedina sansa je da ljudi koji su dosli na odmor autom u BiH povuku kojeg psa sa sobom kada je transport u ino u pitanju.

Nije blefiranje, jednostavno pokusalo se rijesiti i nismo uspjeli. U suzama ovo pisem i strasno mi je tesko.

Veliki problem je sto zenke nisu sterilizovane, sto se pobrkala hijerarhija an Butmiru, sto su novi psi zauzeli teritoriju ovih pasa koji su bili u pansionima. Sedmica besplatne kastracija i sterilizacije je u septembru, tada skrti vlasnici sterilisu svoje ljubimce , ulicni tesko da ce stici na red jer nemaju gdje da se oporave od operacije, na ulici ne mogu, jer je potrebna terapija antibiotika minimum 3dana.

Ako iko ima prijedlog i ideju kako da se rijesi ovaj haos, neka mi se javi. U utorak je sastanak ekipe koja se borila za Butmir , da se organizuje povratak i da se odustane od toga ako do tada neko skonta nesto i zato svaki forumas ili citalac foruma koji zeli doci da pokusamo skupa pronaci rijesenje je dobrodosao i neka se javi na PP ili neka me nazove.

Hvala svima koji su pomagali i koji su se borili sa nama. Borba nije bila uzaludna, udomljeno je 40 i + pasa, udomljavat cemo ih sa Butmira i ici cemo ih hraniti na smjene svaki dan, ali ovaj problem dugovanja pansionima moramo ovako okoncati, jer padamo u dubiozu. Hvala svima i naravno svaki prijedlog je dobrodosao.

Amela - 061 597 481
amelino

#574 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by amelino »

@Amazonka27 mali savjet - Ukinite u opcijama boldiranje i promjenu fonta jer se ne smije koristiti inace slijedi upozorenje, te naredni korak banovanje pretpostavljam...ne kontam... Kao da sam nesto lose uradila ako sam istakla neki post - nisam svaki, samo one jako bitne...bas ti hvala na upozorenju....
amelino

#575 Re: Dvadesetak pasa polumrtvi od gladi!!! Pomozite!!!

Post by amelino »

Amidjinca - tzv. Amidja sa Butmira - novo njeno ime je Viva je presretno udomljena u predivnu porodicu. Sterilizovana je . Stara je oko 8 godiuna, ima mrenu na lijevom oko i ima 2 polomljena zuba i 2 joj fale. Zdrava je.

Nakon kupanja i sisanja, nasa dama :

Image

Image
Post Reply