Dva razreda gimnazije za jednu godinu
-
Trial
#1 Dva razreda gimnazije za jednu godinu
Evo morah ponovo otvoriti ovu temu,pošto mi je se neš izbrisa....Dakle,završio sam 1. i 2. razred sa prosjekom 5,00 i imam feeling da mogu doći do cilja iz naslova,tj.zavšiti naredne školske godine oba preostala razreda!!!Neko mi je rekao da je to moguće i da će se izvoditi na način da ću ići redovno na predavanja i provjere u 3.,a da ću se kada nema,ni prosfesor ni ja,čas,sastati sa njima i imati usmenu ili pismenu provjeru,a sada me zanima detaljnije oko tih provjera?Tj.da li će se one izvoditi na kraju polugodišta-školske godine ili po principu na koji se izvode i u 4.razredu,tj.posle zavšetka određene oblasti,odnosno kada i oni imaju provjeru imati ću je i ja?Također me zanima kako će se odnositi te provere,hoće li zavisiti od profesora da li ću ja imati pismenu ili usmenu provjeru,jer neki profesori izvode isključivo usmene provere,neki isključivo pismene?I usput da kažem razlog za ovaj poduhvat:to je nedostatak ambicije-prije je bio nogomet,zatim cilj da u gimnaziji imam prosek 5,00,a sada sam bez cilja i mnogo sam depresivan,pa želim na ovaj način da osjetim borbu!Pa će mi pored vaših mišljenja o načinu polaganja,biti potrebni i komentari-mišljenja o ovom(da li je to nemoguće,da li se treba upuštati u to,kada bi neko koga vi poznajete ovo pokušao-koje bi vaše mišljenje bilo o njemu,itd.)?????
-
krycek
#2 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
moras imati konkretne i dugorocne ciljeve!!! lose odabrani ciljevi daju nezeljene rezultate. kud zuris? sta kad polozis razred? faks- da opet ne ostanes bez cilja... sta onda. nauka nije zec da ti pobjegne- time sam se uvijek vodio i ne žalim. imam trideset godina i pred odbranom sam magistarskog rada - mr sci, dakle ne po bolonji nego dvogodišnji studij po starom programu. poznajem veliki broj univerzitetskih profesora i niti jedan nije preskakao razred. no, zato poznajem covjeka koji je to uradio - sasvim sigurno bi mu bilo bolje da je ponavljao razred umjesto polaganja posto je napravio cirkus i od sebe i od karijere. covjek ima trideset godina i najveca stvar koju je napravio bilo je polaganje cetvrtog razreda. ostatak nula bodova jer iz razumljivih razloga nikad nije uspio napraviti ista slicno. dobro razmisli prije nego se uvalis u nesto sto ti ne treba. zapamti, dobro vino se ne pravi u ekspres loncu...
pamet u glavu
pamet u glavu
-
Sunshine19
#3 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
e nakon što ovo ostvariš, imam ja jedan cilj za tebe, završi sve moguće i nemoguće iz medicine. Neće ti biti dosadno jedno deset godina
- beautyfool
#4 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
Pa ako misli da moze zavrsiti, nek zavrsi, bolje da usmjeri svoju energiju u ucenje nego dangubljenje i ko zna u sta bi se jos mogao upustiti u njegovim godinama. Od mene imas punu podrsku, iako bi te ja licno savjetovala da usmjeris svoje zanimanje u nesto drugo odnosno da to dodatno vrijeme utrosis na neke kurseve, da upises recimo 1 ili cak 2 kursa stranog jezika koji te interesuju tako da polako usavrsis i znanje stranog jezika ili eventualno neke druge kurseve koji bi ti mogli biti od koristi u buducnosti.
U svakom slucaju sretno!
U svakom slucaju sretno!
-
Trial
#5 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
A da li je za to,da bi se završilo oba razreda gimnazije s prosjekom 5,00 za jednu godinu,potrebna natprosječna inteligencija ili isključivo ogroman rad?
- sirocco
#6 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
ma pusti se toga , idi ganjaj trebe , igraj lopte , vozaj bajk.

-
iForumashica
#7 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
...
Last edited by iForumashica on 17/08/2011 18:56, edited 1 time in total.
-
detroit-mercy
#8 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
Uposte se ne slazem sa tobom, ono sto je skoro pa nezamislivo u nasem skolstvu je na zapadu sasvim normalna stvar. Tako da ucenici koji su nadareni/talentovani/vrijedni, veoma cesto preskacu i po dvije-tri godine. Ako te to cini srecnim, samo naprijedkrycek wrote:moras imati konkretne i dugorocne ciljeve!!! lose odabrani ciljevi daju nezeljene rezultate. kud zuris? sta kad polozis razred? faks- da opet ne ostanes bez cilja... sta onda. nauka nije zec da ti pobjegne- time sam se uvijek vodio i ne žalim. imam trideset godina i pred odbranom sam magistarskog rada - mr sci, dakle ne po bolonji nego dvogodišnji studij po starom programu. poznajem veliki broj univerzitetskih profesora i niti jedan nije preskakao razred. no, zato poznajem covjeka koji je to uradio - sasvim sigurno bi mu bilo bolje da je ponavljao razred umjesto polaganja posto je napravio cirkus i od sebe i od karijere. covjek ima trideset godina i najveca stvar koju je napravio bilo je polaganje cetvrtog razreda. ostatak nula bodova jer iz razumljivih razloga nikad nije uspio napraviti ista slicno. dobro razmisli prije nego se uvalis u nesto sto ti ne treba. zapamti, dobro vino se ne pravi u ekspres loncu...
pamet u glavu
-
vendetta87
#9 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
De ti nama kaži šta bi sa fudbalom?
-
Chairman
#10 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
Mani se preskakanja, nigdje ne zuris, radit ces citav zivot iovako ionako....
Moj ti je savjet da upises 2 strana jezika i razgledas kriterije na top fakultetima koji bi ti eventualno omogucili stipendiju i da razvijas svoj intelekt. Ako si tako dobar kao sto kazes (mada nemamo informaciju u koju gimnaziju ides) onda sebi postavi kao cilj npr stipendiju na HARVARDU ili OXFORDU. A to nije nimalo lako....
Moj ti je savjet da upises 2 strana jezika i razgledas kriterije na top fakultetima koji bi ti eventualno omogucili stipendiju i da razvijas svoj intelekt. Ako si tako dobar kao sto kazes (mada nemamo informaciju u koju gimnaziju ides) onda sebi postavi kao cilj npr stipendiju na HARVARDU ili OXFORDU. A to nije nimalo lako....
-
savsvoj
#11 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
Iskljucivo rad za bilo sta u zivotu da uradis potreban ti je samo rad veca inteligencija cini postizanje tih ciljeva laksim i nista drugo. Ako vec zelis da zadas sebi cilj a da je vezan za skolu nek to bude olimipijada iz nekog predmeta to bi te trebalo drzati dosta dugoTrial wrote:A da li je za to,da bi se završilo oba razreda gimnazije s prosjekom 5,00 za jednu godinu,potrebna natprosječna inteligencija ili isključivo ogroman rad?
-
savsvoj
#12 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
i da ako se odlucis za harvard ili oxford preporucujem da se uhvatis van nastavnih aktivnosti volontiranje i sl. jer znam osobu koju su odbili jer nije imala van nastavne aktivnosti.Chairman wrote:Mani se preskakanja, nigdje ne zuris, radit ces citav zivot iovako ionako....
- haubica_i_to_teshka
#13 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
Pusti shta mahala misli/prica....samo po svom
Nadarenost (da ne upotrijebim drugi izraz, moglo bi se pogreshno protumaciti) za ucenje, koristi .
Vremena za sve ostalo
imash kao i drugi, sasvim dovoljno.
@savsvoj, van-nastavne aktivnosti se koriste kao preporuke (citaj po nashem "shtele"
) prijem za odredjene studije. Ocjene, testiranja, razgovori...ako sve prodjesh onda te odbiju jer nemash "van-nastavnih aktivnosti" 
Nadarenost (da ne upotrijebim drugi izraz, moglo bi se pogreshno protumaciti) za ucenje, koristi .
Vremena za sve ostalo
@savsvoj, van-nastavne aktivnosti se koriste kao preporuke (citaj po nashem "shtele"
-
senco_panza
#14 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
Bolje ti je upisi kurs engleskog jezika i pocni se raspitivati za stipendiju na stranim koledzima(harvard, cambridge)...
Ukoliko ti je jedan kurs nedovoljan, upisi i kurs vezan za racunarstvo( preporucujem programiranje ili web-dizajn)...
srecno
Ukoliko ti je jedan kurs nedovoljan, upisi i kurs vezan za racunarstvo( preporucujem programiranje ili web-dizajn)...
srecno
- nellington
#15 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
Interesantno bi bilo pitanje da li je iko ikad iz BiH upisao bilo koji od Ivy League univerziteta kao dodiplomac (a da je pri tom završio srednju školu u BiH).
-
Chairman
#16 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
Jeste, poznajem momka koji je zavrsio 2 gimnaziju i sada je na Harvardu. Momku je studiranje vani bio san i ostvario ga je, uz to je nadprosjecno inteligentan. Btw, dobio je stipendiju Harvarda.nellington wrote:Interesantno bi bilo pitanje da li je iko ikad iz BiH upisao bilo koji od Ivy League univerziteta kao dodiplomac (a da je pri tom završio srednju školu u BiH).
- nellington
#17 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
Drago mi je to čuti da je neko od prve godine studirao vaniChairman wrote:Jeste, poznajem momka koji je zavrsio 2 gimnaziju i sada je na Harvardu. Momku je studiranje vani bio san i ostvario ga je, uz to je nadprosjecno inteligentan. Btw, dobio je stipendiju Harvarda.nellington wrote:Interesantno bi bilo pitanje da li je iko ikad iz BiH upisao bilo koji od Ivy League univerziteta kao dodiplomac (a da je pri tom završio srednju školu u BiH).
-
nofuture
#18 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
evo kao sto procitah vec negdje, bolje ti je ako vec imas vremena, uci strane jezike dok ides u srednju, a ne da preskaces razrede..od toga ti nema velike fajde..ono gradivo koje si trebao savladati u 3tom razredu ce ti promaci, i kasnije na faksu ce ti tesko biti da ga savladavas...dakle, uči nešto što ćeti kasnije valjati....
- Eweleen
#19 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
moja sestra je završila 2 razreda srednje za jednu godinu svojevremeno
u koju školu ideš? mada sve u svemu bolje ti je ganjaj cure, kakvo preskakanje razreda kakvi bakrači
u koju školu ideš? mada sve u svemu bolje ti je ganjaj cure, kakvo preskakanje razreda kakvi bakrači
- Eweleen
#20 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
ogroman rad, kakvo glupo pitanjeTrial wrote:A da li je za to,da bi se završilo oba razreda gimnazije s prosjekom 5,00 za jednu godinu,potrebna natprosječna inteligencija ili isključivo ogroman rad?
- haubica_i_to_teshka
#21 Re: Dva razreda gimnazije za jednu godinu
Ne bih bio tako kategorican i pitanje nije glupo.Eweleen wrote:ogroman rad, kakvo glupo pitanjeTrial wrote:A da li je za to,da bi se završilo oba razreda gimnazije s prosjekom 5,00 za jednu godinu,potrebna natprosječna inteligencija ili isključivo ogroman rad?
Meni je bilo lakshe zavrshiti 11 i 12 razred uporedo ( i to na stranom jeziku), nego recimo, pretrcati pola maratona. Nakon prvog pretrcanog km, skont'o sam da mi treba ogroman napor ako hocu da zavrshim trku, tako da sam na drugom km. "zalut'o"
U svakom slucaju , savjetujem da proba (licno, vishe truda sam ulozio u trcanje nego ucenje), ako mu je teshko, nek' odustane i ....nema problema