Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

DamirKant

#1 Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by DamirKant »

Imam trgovinu i dva glavna problema. Prvi je, šta da uradim sa proizvodima koji se nagomilavaju u skladistu i koje ne uspevam prodati kao što sam očekivao? Drugi je, želeo bih znati šta kupcima treba, šta inače kupuju i koliko su spremni to da plate. Ova informacija mi je zaista važna jer smatram da bih onda znao koliko proizvoda nabaviti i po kojoj ceni prodavati.
casper_

#2 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by casper_ »

ti si jarane promasio zanimanje.
Nokija

#3 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by Nokija »

DamirKant wrote:Imam trgovinu i dva glavna problema. Prvi je, šta da uradim sa proizvodima koji se nagomilavaju u skladistu i koje ne uspevam prodati kao što sam očekivao? Drugi je, želeo bih znati šta kupcima treba, šta inače kupuju i koliko su spremni to da plate. Ova informacija mi je zaista važna jer smatram da bih onda znao koliko proizvoda nabaviti i po kojoj ceni prodavati.
Troskovi skladistenju su generalno jako visoki i treba ih i u optimalnim uslovima poslovanja minimirati. Postoji jedna stara metoda koju su japanci uveli da bi optimitali troskove skladistenja, a to je "just in time" nabavka robe.
Proizvode u svakom slucaju pokusati po snizenoj cjeni prodati, pri tome kalkulisati samo varijabilne troskove.

Odgovor na drugo pitanje kosta jako puno :D
Zavisi cime trgujes. Daj malo vise podataka.
GaRGa

#4 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by GaRGa »

nes ti dugo poslovat tako razmisljajuci...
Wind

#5 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by Wind »

casper_ wrote:ti si jarane promasio zanimanje.
Kratko i jasno!
PRO165

#6 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by PRO165 »

Druže daj malo više informacija. Voljan sam ti pomoći.

Može i na PP ako imaš nekih tajni ali mislim da bi bilo bolje ovako grupno da svako ponešto doda.

I ove negativne komentare jednostavno "ignore"... Nemožeš se protiv toga boriti...
talić

#7 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by talić »

Kao što ti ljudi rekoše, robu iz skladišta što prije prodati.
Uradi analizu svog tržišta, kakvi su ti kupci ? Moraš se opredjeliti ili za bogate kupce ili za sirotinju ( našu srednju klasu).
Ako je trgovina van centra mali su ti izgledi da preživiš od bogatih kupaca.
Dakle ostaje ti prosječan potrošač. Prati koji proizvodi idu.... Radi akcije.
Ako ti je skupo oglašavanje nalijepi svaki dan na izlog najavu akcije za slijedeći dan snizi cijenu nekoliko proizvoda radi ih sa minimalnom zaradom. Npr. dva ili tri artikla koji sve ljude zanimaju i nekoliko artikala koji ti ne idu dobro.
Prati, analiziraj,... trgovina je živi organizam, može da se razvija ali može i da ugine. ;-)
MirkoG

#8 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by MirkoG »

Pozz Damire,

Mislim da sam preko galoo-a uspeo rešiti oba problema.

Ono što sam uradio je, postavio sam proizvod na galoo.com i odredio cijenu. Kupac mi je dao ponudu za koliko on želi da kupi moj proizvod. Ako je njegova ponuđena cijena na granici sa mojom, transakcija se odvija automatski. Na galoo.com, kada postavljate proizvod koji prodajete, ne morate navesti ime svoje firme. Na taj način niko ne zna da ste prodali nesto po nižoj cijeni. Naravno, ako želite, možete navesti ime svoje firme ali ne morate je povezati sa proizvodom koji prodajete.

Što se tiče drugog pitanja, šta kupci žele i koliko su spremni to da plate, ja jednostavno odem na galoo i pogledam koje zahtjeve ljudi postavljaju. Ako vidim da postoji zahtjev za proizvodom koji mogu prodati, jednostavno ponudim ili pregovaram oko cijene s tim kupcem.
Kada ste na galoo registrovani prodavac, takodje dobijate poruku ako je neko zainteresovan da kupi proizvod iz kategorije pod koju ste postavili svoj proizvod.

U suštini, sve što radite u stvarnom životu, možete i onlajn. Komunicirati sa potrošačima i prodavati im ono što žele ili im ponuditi druge proizvode. Ako želim, mogu razgovarati i sa onim kopcima koji nikada nisu posjetili moju onlajn trgovinu. Oni su tačno “pred mojim vratima” a ja odlučujem gdje i po kojoj cijeni želim nešto prodati.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#9 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by Matijevic_Vlado »

joj Damire i Mirko jeste sejtani hahaha :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
talić

#10 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by talić »

Matijevic_Vlado wrote:joj Damire i Mirko jeste sejtani hahaha :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Da,... zanimljivo.
Jedan dođe i postavi problem kao nerješiv. Ne posluša savjete nas amatera i ne odgovori na naše postove nego dođe "Drugi" i da nam svima do znanja ko može rješiti takav problem. :roll:
sarayewo

#11 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by sarayewo »

Hahaha... Vama sigurno treba Softly.

Mogao si bar za nijansu manje ofiran biti.
fantom slobode

#12 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by fantom slobode »

Tema hitno pod kljuc, mogu Damir i Mirko i kod kuce da se lijepo dogovore i posavjetuju... :-)
karanana

#13 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by karanana »

mirko i slavko
beliver

#14 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by beliver »

hahahahaha, medvjedi
GaRGa

#15 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by GaRGa »

glup i gluplji :)
Wind

#16 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by Wind »

:lol:
juzna_strana

#17 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by juzna_strana »

Damir i Mirko u borbi protiv dva osnovna problema s njihovom trgovinom :lol: :lol: :lol:
valter.ba

#18 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by valter.ba »

.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Pitarrr82

#19 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by Pitarrr82 »

Ima li i neki referal link za to? :mrgreen:
xXBl0odXx

#20 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by xXBl0odXx »

oplakah xD
dusa_raskopuša

#21 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by dusa_raskopuša »

Ti proizvodi koji ti se nakupljaju, ti pokazuju da smanjis njihovu nabavku, ili da ih uopste vise ne nabavljas ukoliko skroz slabo prolaze. To sto trenutno imas viska, ako zelis po svaku cijenu da prodas, onda spusti cijenu skroz, mozda i odu, 'nekim cudom'. :D

A ovo drugo, zaposli nekog iskusnog covjeka koji zna sta je marketing i bavi se tim profesionalno, il' ti ako ti je tesko placati nekoga, uzmi knjige pa iscitaj kako-sta, imas tamo bruku nacina kako kupce, da kazem 'za*ebati', tj. poslovati u svoju korist. :D
Last edited by dusa_raskopuša on 27/11/2012 14:38, edited 1 time in total.
dusa_raskopuša

#22 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by dusa_raskopuša »

btw, sto neko napomenu ovu japansku metodu, to ti znaci da proizvode uopste ne skladistis, nego da ih o'ma' prodajes. :D
Kaćunak

#23 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by Kaćunak »

Pogledas dvije-tri epizode Mućki da uđeš u fazon...
Nokija

#24 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by Nokija »

dusa_raskopuša wrote:btw, sto neko napomenu ovu japansku metodu, to ti znaci da proizvode uopste ne skladistis, nego da ih o'ma' prodajes. :D
Just in time (JIT) je metoda koju je prije 50 godina kreirala Toyota kako bi sinhronizovala naloge kupaca i svoje proizvodne procese. Hoce reci da ne proizvodi i skladisti pa onda ceka kad ce kupaca naruciti, nego da je u stanju direktno po prijemu narudzbe u svoju tekucu proizvodnju integrisati novu narudzdu. Kontas? :D
Od tada do danas je JIT sinonim za sve sto se radi po tom principu. U trgovini to znaci da se zalihe prate dnevno ili sedmicno, zavisno od proizvoda, te se u skladu sa tim nabavlja roba. Biva mlijeko se narucuje tako da se skladisti 24 sata, cizme da se sklasite par sedmica itd. Dakle, sve se uvijek mora skladistiti. :D
Za vise detalja stojim na raspolaganju. Visina honorara na pp.
njonjica

#25 Re: Dva osnovna problema sa mojom trgovinom

Post by njonjica »

ne vidjeh na onoj stranici mogucnost konvertiranja valute...sve cijene moraju biti izrazene u RSD :-?
Post Reply