Dva ECU-a?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
seeker

#1 Dva ECU-a?

Post by seeker »

Pozdraf svima.

U posljednje vrijeme prica se mnogo o chip tunningu i tome svemu, pa je meni pala neka ideja. Ukratko bi to bilo ovako. Dali je moguce ugraditi dva chipa u auto, tako da bi se onda kasnije moglo lako prebacivati s jednog na drugi(preko nekakvog preklopnika). Znaci jedan bi bio recimo za 80-100ks a drugi za malo vise (citaj puno vise:o). Konkretno se radi o Opel kadett GSI-u.

Zanima ma dali je to uopce moguce..

Hvala unaprijed na pametnim odgovorima :)

ajd.
nineac

Post by nineac »

hmmmm, neznam da je iko to učinio, ali dobra bi stvar bila, pogotovo kada bi se primjenilo na ove TDI motore, tako da se turbina neopterećava stalno.
Ali koliko je moguće to je već pitanje za ljude koji to konstruišu od početka a ne za neke tuning fanove. U biti sve je moguće, ali koji je krajnji rezultat to je već nešto drugo!
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ma, bezbeli da je moguce, cim je u pitanju elektronika. Ne bi to vjerovatno ni bilo preskupo, samo je pitanje koliko ima interesa za takvo nesto. Inace, nisam cuo da neko naknadno ugradjuje nesto slicno. :)
neko iz mase

Post by neko iz mase »

naravno da je moguce.
nabavi isto kuciste za chip i svaki imalo dobar elektricar ti to moze napraviti
seeker

Post by seeker »

Pa, da..to mene zanima..znaci tebalo bi biti moguce....A ja sam i sam "elektricar" pa to mogu skombinirat...
neko iz mase

Post by neko iz mase »

eto jarane, ako to skontas mozes patentirati i pri tom dobru lovu zaraditi.
ako ikad postanes milioner, sjeti se nas koji smo te podrzali :D :D :D
Anell

Post by Anell »

Kadet GSI, 1.8ccm fabricki ima 115KS, ja mislim!
Ja mislim da moze on, kao i svako drugo auto primiti samo jedan
tuning chip! Koji daje snagu za 15KS!
whow

Post by whow »

Ideja je prilicno besmislena , to je isto kao reci e hajd' da ugradimo dva motora jedan od 100 i jedan od 120 PS, jednostavno ako ti treba manje snage daj manje gasa i tvoj problem je rijesen . Naravno da nitko nije pokusao pa "patentira ovu genijalnu ideju" jer nema nikakvog smisla.
seeker

Post by seeker »

Ha, normalno da nije besmislena. Isto tako ako i sto hibridni motori nisu besmisleni. Uzmimo za primjer auto s recimo okruglih 200 ks. Takav auto vise trosi, djelovi se trose, i nemozes se "normalno" vozit jer te stalno vuće jurnjava, a time ugrozavas i druge. A imas i situaciju po zimi kad je s takvim autom gotovo nemoguce nekud se zaputiti, stalnoo proklizava, i mali pritisak na gas te baca uokolo. A kad bu imao izbor da vozis taj isti s 80 ks,...Npr, nebi se vozio s 200ks ako idem negdje 5km jer se motor ionako nebi zagrijao, pa ga onda nemozes niti opaliti po gasu. A ovih 200ks to je jasno zasto je to dobro samo po sebi.(da ubijes golfa ili opela na semaforu) :lol: . Inace ja sam spomenuo tu GSI-a, to je uzeto cisto radi primjera. Ne vozim ja to.. 8)

ajd.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

a zasto se to nebi moglo uraditi??? ja nikad za to nisam cuo-dva chipa ali sam cuo za chip i tuning box zajedno. ova opcija tj ovo prekomjerno tuniranje sa elekronikom nije bezbjedno i sigurnost vozaca i njegove okoline je ugrozena. sigurnost je ugrozena tako sto se sa tim tuniranjem "TOTALNO" sklanjaju svi sigurnosni limiti. ovo bi moglo da dovede da motor "propuse" ili cak eksplodira.

zasto mislite da ljudi koji prave te chipove nisu povezali i stavili te performance od oba chipa u jedan???? radi sigurnosti i radi vjecnosti motora. ako stavis box i chip motor ce ti trajati nekoliko mjeseci. ako potraje duze od toga svaka ti cast.

neko spominje stavljanje chipova na gsi-a. gsi je NA (naturaly aspirated) i neznam da li bi i sa dva chipa mogo izvuci vise od 20ks. najvise koristi od chipiranja ili boxiranja imaju turbo motori npr vw TD. neki chipiranjem mogu da postignu cak do 50 ks. pretjerano chipiranje nije sigurno ni za vozaca niti okolinu, a boga mi ni za motor.

ohladi se ti te inovacije jer vjeruj i nisi prvi da se toga sjetio. zasto ne cujes kod tuniranja izraz dvochipiran?? de mi pojasni malo!!!
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

seeker wrote:Ha, normalno da nije besmislena. Isto tako ako i sto hibridni motori nisu besmisleni. Uzmimo za primjer auto s recimo okruglih 200 ks. Takav auto vise trosi, djelovi se trose, i nemozes se "normalno" vozit jer te stalno vuće jurnjava, a time ugrozavas i druge. A imas i situaciju po zimi kad je s takvim autom gotovo nemoguce nekud se zaputiti, stalnoo proklizava, i mali pritisak na gas te baca uokolo. A kad bu imao izbor da vozis taj isti s 80 ks,...Npr, nebi se vozio s 200ks ako idem negdje 5km jer se motor ionako nebi zagrijao, pa ga onda nemozes niti opaliti po gasu. A ovih 200ks to je jasno zasto je to dobro samo po sebi.(da ubijes golfa ili opela na semaforu) :lol: . Inace ja sam spomenuo tu GSI-a, to je uzeto cisto radi primjera. Ne vozim ja to.. 8)

ajd.

buraz jesi li ikad vozio ista jace od 80 ks???
da se to desava onda niko nebi imo nijedno auto jace od 75ks. ma daj. istina auto je jace ali to je sve do vozaca. nemojj mu davati gasa i pogodi sta??? nece prklizivati. vozio sam auto od 450 ks (corvetu) i sta??? isto sam ga vozio ko i auto od 120 ks.

hm koliko golfova iv gti-a, passata ili jacih auta si vidio zimus? niko ih nebi vozio da je istina sta si napiso.
Post Reply