Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

utopijabih

#1 Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by utopijabih »

Pozdrav svima na forumu,

Duznik firma X d.o.o. mi je po pravosnaznoj presudi duzna novce.

Sud je odobrio izvrsenje, i blokiro firmi racune - medutim vlasnik firme je osnovao novu firmu koja se zove identicno kao i prosla, dakle X DODATAK d.o.o.

Obje firme su smjestene na identicnoj adresi, i broju.

Direktor i osnivac oba preduzeca je identicno fizicko lice, sa identicnim podacima.

Sada je stvar slijedeca, firma X d.o.o. vise nema nista na racunima, a svo poslovanje ide sada preko firme X DODATAK d.o.o.

Sta da radim, da li mogu predloziti tuziocima da krivicno vode predmet protiv prevaranta ?

Kako je drzava dopustila da se ista firma osnuje na istoj adresi, sa identicnim i podacima i svim ostalim ?

Da li imate kakve savjete, svaki je dobro dosao.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#2 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by Romeo 80 »

Provjeri da li firma dužnik ima išta od imovine na kojoj bi se moglo uraditi izvršenje (auta, alati i sl.). Pravosnažna presuda je izvršna 10 godina i u tom periodu zakonski imaš pravo na naplatu potraživanja, a do tada ti se obračunavaju zakonske zatezne kamate od 12% na godišnjem nivou. Nisam siguran da li možeš tužiti vlasnika firme za prevaru. Čekaj savjet nekoga ko je jači u pravu od mene. :)
Drinski

#3 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by Drinski »

Mozes tuziti i vlasnika ako dokazes u parnici "probijanje pravne ličnosti" (izguglaj), a to će tesko biti dokazati, zakon to regulise u jednom članu, teorija se zavrsava na teoriji a sud.praksa je siromasna, ne znam da li je neko imao takav slučaj.
utopijabih

#4 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by utopijabih »

Hvala, no mislim da ni sudije ne znaju sta je to, kamo li jos da donesu presudu.

Reci mi da li ima neko uporiste u krivicnom zakonu, da posaljem sve tuzilstvu pa nek oni rade svoj posao, jer ne samo da vrsi IZBJEGAVANJE PRAVOSNAZNE SUDSKE PRESUDE, nego je upitno kako se uspio registrovat ako mu je ime identicno + jedna nova rijec.
Drinski

#5 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by Drinski »

nema. Mada mozes pokusati, ali pare ces dobiti samo kroz parnicu.
utopijabih

#6 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by utopijabih »

Dok ja vodim parnicu 5 godina, on ce i imovinu koja je na njemu prebacit na djecu.

To je problem.
Drinski

#7 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by Drinski »

utopijabih wrote:Dok ja vodim parnicu 5 godina, on ce i imovinu koja je na njemu prebacit na djecu.

To je problem.
pa nije, imaju sudske mjere osiguranja, actio pauliana i sl., tu je problem samo dokazati ovo probijanje ličnosti.
obuzdan

#8 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by obuzdan »

Drinski wrote:Mozes tuziti i vlasnika ako dokazes u parnici "probijanje pravne ličnosti" (izguglaj), a to će tesko biti dokazati, zakon to regulise u jednom članu, teorija se zavrsava na teoriji a sud.praksa je siromasna, ne znam da li je neko imao takav slučaj.
Ovo jos nikad niko nije dobio tj dokazao...
Drinski

#9 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by Drinski »

ja ne znam, mozda jeste, mozda nije, mislim da nasi advokati tome nisu dorasli (jer od njih zavisi kako ce se predmet voditi u postupku), ali jeste to izazov.
Drinski

#10 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by Drinski »

Ima tu jos jedno pitanje: zakon kaze osnivac odgovara do visine svog uloga.
OK.
Ali kada odgovara?
utopijabih

#11 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by utopijabih »

Pa zar tuzilastvo nije briga sto je ovo KLASICNO ISMIJAVANJE pravosudja BiH, sto lice bez ikakve odgovornosti na istoj adresi na kojem mu je prosla firma otvori novu firmu, na istom spratu, i na taj nacin ismijava i mene, i sud koji je donio presudu i sud koji je donio rjesenje o izvrsenju, i cijeli pravosudni sistem ?

Zar ovo nije krivicno djelo ?
Drinski

#12 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by Drinski »

Ne zanima drzavu naplata međusobnih potrazivanja u toj mjeri da bi osigurala i krivično - pravnu zastitu.

Istina, ima ono kriv.djelo neizvrsenje sud.odluke, ali ne znam da li je bilo presuđenja.
utopijabih

#13 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by utopijabih »

Da, ali ja tu vise nisam sam kao pojedinac vlasnik privrednog drustva koji je dobio sudski spor i samo sudu platio takse preko 2000 KM.

Sada je izigrana istitucija suda - koja je donijela presudu, pravosude ove drzave.

Sta je sa KZ

Član 351.
Neizvršenje sudske odluke
(1) Odgovorna osoba u organu vlasti ili pravnoj osobi ili drugim institucijama u Federaciji koja ne postupi po pravomoćnoj odluci suda u Federaciji, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kaznit će se odgovorna osoba koja odbije izvršiti odluku Doma za ljudska prava za Federaciju ili odluku Ustavnog suda Federacije koju je dužna izvrši-ti.
(3) Ako je krivičnim djelom iz st. 1. i 2. ovog člana prouzrokovana teža povreda prava drugog ili značajna materijalna šteta, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina.
Drinski

#14 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by Drinski »

utopijabih wrote:Da, ali ja tu vise nisam sam kao pojedinac vlasnik privrednog drustva koji je dobio sudski spor i samo sudu platio takse preko 2000 KM.

Sada je izigrana istitucija suda - koja je donijela presudu, pravosude ove drzave.

Sta je sa KZ

Član 351.
Neizvršenje sudske odluke
(1) Odgovorna osoba u organu vlasti ili pravnoj osobi ili drugim institucijama u Federaciji koja ne postupi po pravomoćnoj odluci suda u Federaciji, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kaznit će se odgovorna osoba koja odbije izvršiti odluku Doma za ljudska prava za Federaciju ili odluku Ustavnog suda Federacije koju je dužna izvrši-ti.
(3) Ako je krivičnim djelom iz st. 1. i 2. ovog člana prouzrokovana teža povreda prava drugog ili značajna materijalna šteta, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina.
pa kazao sam ti, podnesi ti prijavu, ali pare mozes dobiti samo kroz parnicu.
utopijabih

#15 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by utopijabih »

da, to mi je jasno, ali najgore je sto on ima pare, i to ogromne kolicine, ali kako ne bi platio veci iznos plus kamate lakse mu je osnovat novu firmu za 2000 KM.

Razmisljam da ako podnesem prijavu i tuzilastvo krene sa poslom, da ce se on radi straha skontat i islplatiti mi dug koji mi duguje.
Drinski

#16 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by Drinski »

utopijabih wrote:da, to mi je jasno, ali najgore je sto on ima pare, i to ogromne kolicine, ali kako ne bi platio veci iznos plus kamate lakse mu je osnovat novu firmu za 2000 KM.

Razmisljam da ako podnesem prijavu i tuzilastvo krene sa poslom, da ce se on radi straha skontat i islplatiti mi dug koji mi duguje.
pa predlozi mu to, jos mu zaprijeti otvaranjem stecaja a izazivanje stečaja je kriv.djelo.
utopijabih

#17 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by utopijabih »

Drinski wrote:
utopijabih wrote:da, to mi je jasno, ali najgore je sto on ima pare, i to ogromne kolicine, ali kako ne bi platio veci iznos plus kamate lakse mu je osnovat novu firmu za 2000 KM.

pa predlozi mu to, jos mu zaprijeti otvaranjem stecaja a izazivanje stečaja je kriv.djelo.
To cu i uraditi, samo mi reci kako mislis "izazivanje stecaja" to mi nije najjasnije.

On ima i imovine, tu zgradu gdje mu je firma, ona je pod hipotekom, a vec 10 godina je isplacuje, tako da mislim da je i ta isplata banci pri kraju.

Da li ima neka opcija da predlozim sudu da ovo rjesenje o izvrsenju koje je odobreno na bankovnim racunima i upuceno bankama- nekako upisem u C teretni list nekretnine ?
Drinski

#18 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by Drinski »

utopijabih wrote:
Drinski wrote:

To cu i uraditi, samo mi reci kako mislis "izazivanje stecaja" to mi nije najjasnije.

On ima i imovine, tu zgradu gdje mu je firma, ona je pod hipotekom, a vec 10 godina je isplacuje, tako da mislim da je i ta isplata banci pri kraju.

Da li ima neka opcija da predlozim sudu da ovo rjesenje o izvrsenju koje je odobreno na bankovnim racunima i upuceno bankama- nekako upisem u C teretni list nekretnine ?
da, ali zato moras naci advokata, malo je slozeno to ovdje objasniti.
utopijabih

#19 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by utopijabih »

u redu, naci cu, uglavnom znaci nekako je moguce ovo rjesenje koje je sud donio o izvrsenju, da se upise u C teretni list nekretnine ?

Hvala ti !

Ja sam ovaj privredni sudski spor na sudu vodio od 2007 - nakon 5 godina, sam ga dobio, od 2012 je izvrsiv apresuda, a do danas sam naplatio 2% ukupnog iznosa.

Za sada nisam isplatio ni dio troskova koje sam ulozio u postupak, takse, sudski troskovi....
Miki123

#20 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by Miki123 »

u redu, naci cu, uglavnom znaci nekako je moguce ovo rjesenje koje je sud donio o izvrsenju, da se upise u C teretni list nekretnine ?
nekretnina je vjerovatno na njegovom imenu kao fizičkom licu. neće biti nikako moguće da mu se upišeš kao teret sa tom presudom jer dug je napravila firma doo, a ne on kao fizičko lice.

teško ćeš dokazati prevaru, trebao je postojati umišljaj u trenutku poduzimanja posla na njegovoj strani koji treba dokazati.

vidi ovo KD. čl. 246. Oštećenje povjerioca

Code: Select all

Ko znajući da je postao nesposoban za plaćanje isplatom duga ili na drugi način stavi 
kojeg povjeritelja u povoljniji položaj i time ošteti najmanje jednog od svojih povjeritelja, 
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. 
(2) Odgovorna osoba u pravnoj osobi koja znajući da je pravna osoba postala nesposobna 
za plaćanje, u cilju izigravanja ili oštećivanja povjeritelja prizna neistinitu tražbinu, 
sastavi lažni ugovor ili drugom prijevarnom radnjom ošteti povjeritelja pravne osobe, 
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. 
po meni nema šanse...
utopijabih

#21 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by utopijabih »

Nekretnina je na privrednom drustvo X d.o.o. ono koje mi i duguje novac i onome kojem su blokirani svi racuni u korist mog privrednog drustva.

Privredno drustvo x doo se vodi sa kapitalom od 300.000,00 KM (vrijednost nekretnine), a na nekretnini je hipoteka banke.

Nekretnina je od pocetka procesa pod hipotekom dakle najmanje od 2007 do danas, tako da mislim da je veliki dio kredita vec skinut.

Na istoj toj nekretnini, istom postanskom fahu je osnovano i novo drustvo X DODATAK doo sa kapitalom od 2.000 KM u novcu.
Amko80

#22 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by Amko80 »

Nema tu krivičnog djela, za kd je potreban umišljaj, a to je vrlo teško dokazati. Nisi ni prvi ni posljednji kojem neka firma duguje, vakat je takav da svako svakom duguje, ljudima propadaju milioni, a rizik je na tebi s kim stupaš u odnose u privrednom poslovanju. Za to i postoje mjenice, bankarske garancije, hipoteke i razna sredstva osiguranja.
Radije posavjetuj se sa advokatom oko čl. 309. stav 2. Zakona o privrednim društvima ''Za obaveze društva s ograničenom odgovornošću član društva odgovara svojim udjelom.'' Mislim da činjenica da ta firma ima toliki osnivački kapital ide tebi u korist, mogao bi se pritisnuti osnivač kao fizičko lice da odgovora za dug firme u skladu sa gore navedenom odredbom. Jednom kad mu zaprijeti izvršenje na privatnoj imovini (kuća, auto, namještaj i sl.), vro je vjerovatno da e ti dug biti izmiren, pogotovo ako se ne radi o puno para.
Drinski

#23 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by Drinski »

Amko80 wrote: Radije posavjetuj se sa advokatom oko čl. 309. stav 2. Zakona o privrednim društvima ''Za obaveze društva s ograničenom odgovornošću član društva odgovara svojim udjelom.''
Kada odgovara?
Da li odgovora dok je jos firma upisana u registar ili nakon otvaranja stečaja/likvidacije ili nakon brisanja iz registra?
muminovic

#24 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by muminovic »

Kolega drinski ti je dao vecinu odgovora, a ti si ocit primjer, kako je pravosudje drzave BiH izuzetno jadno i bijedno, zato nije ni cudo sto je najlosije rangirano, kada covjek ne moze da provede sudsku presudu, kada se izigrava sudstvo itd da ne navodim dalje. Sud je u sustini nemocan, a tuzioci jos vise ne zele da rade, nit ce ih zanimati tvoj predmet.

Nainteresantnije od svega jeste sto je i sam registracioni sud prekrsio zakon, jer je clanm 54 Zakona o registraciji poslovnih subjekata FBiH propisano:

"
Član 54
Načelo isključivosti firme poslovnog subjekta
(1) Pod istom ili sličnom firmom ne mogu biti upisana dva ili više poslovnih subjekata koji obavljaju istu ili sliĉnu djelatnost.

(2)
U sluĉaju potpune podudarnosti prijavljene firme sa već registriranom firmom, sud će upozoriti
podnosioca prijave na postojanje identiĉne firme što predstavlja smetnju za registraciju. Prijava će biti
zaprimljena i o njoj će odluĉiti sud.

(3)
Ako je prijavljena za upis firma identiĉna, odnosno u potpunosti podudarna sa postojećom ili sliĉna
sa već registriranom firmom, sud će zakljuĉkom tražiti od podnosioca prijave
da u roku koji ne može biti duži od 15 dana izmjeni prijavljenu firmu i uskladi isprave već priložene uz prijavu. U protivnom
sud će odbiti prijavu za upis u registar.

(4)
Prije podnošenja prijave za upis u registar sud će omogućiti na zahtjev lica zainteresiranog za
osnivanje i registraciju poslovnog subjekta, provjeru iskljuĉivosti odabrane firme, odnosno firme koju
poslovni subjekt ima namjeru prijaviti za registraciju.

---

Moj ti je prijedlog da pokrenes stecaj nad firmom X doo i da se ide sa prodajom te nekretnine, tako da se pokusas namiriti, istina je da ce te ostupak kostat jos 3000 - 5000 KM, ali nema druge mogucnosti.
Drinski

#25 Re: Duznik firma - izbjegavanje izvrsenja

Post by Drinski »

[quote="muminovic"]

pa kolega Muminović, nece sudstvo biti ničija blagajna, kada se u trgovinu pačaju ljudi bez iskustva, provjere boniteta partnera itd. ovo nastupa.
Post Reply