Duša !?

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
sojka

#26 Re: Duša !?

Post by sojka »

ili je to samo rakija connecting people?

:lol: :D 8-) Jedino ukoliko zene i djecica piju... :lol: :D Ne mislim da je slovenska dusa, vezana za rakiju i vodku,
nego duboke zdence. Imam jako prijatna iskustva sa Slavima. Jezici su slicni, opet razliciti, zatim i kultura, obicaji,
ali ostaje ona neka nit sa kojom se i bez jezika razumijemo..zene pozrtvovane majke, sestrinski raspolozene, djeca
nasmijana, vesela i poslusno nestasna, muskarci odani ocevi, patrijahatski pomalo i braca- po... :D ...generalizacije prosto nemoguce.. :-) :D

(osjetim jako cesto i meni samoj neobjasnjivu bliskost tih ljudi)

-----------------------------------------------------------------------------------
http://de.youtube.com/watch?v=BQAKRw6mToA

:-) :thumbup:
Ripicipi

#27 Re: Duša !?

Post by Ripicipi »

DaysleepeR wrote:
potres_mozga wrote:Duša !?

Sta podrazumjevate pod dušom, gdje se ona nalazi, kako "izgleda" itd..
Medicinski "duša" ne postoji, ljudi su je "izmislili" i ona je jedina koja "napusta" tijelo poslije smrti :-?
Zanima me vase misljenje o tom pojmu???

Ja licno ne vjerujem u "Dušu" u tom smislu, ja je samo spominjem u kontekstu "Dusa od co'eka ili zene" :D
Ateista sam i ne vjerujem u zivot poslije smrti, ali se ta dusa toliko spominje da me zanima vase misljenje o tome...
duša ti je naučno gledano onaj unutrašnji glas kojeg čuješ u glavi kada razmišljaš, to ti je ono tvoje "ja" koje zna koje stvari voli a koje ne, ono "ja" koje se zaljubi ili mrzi, koje se naljuti ili obraduje

to "ja" je upravljač tvoja tijela i bez tog "ja" nema ničega isto kao što bez tijela "ja" nemože da preživi

to ljudi zovu "dušom" - "duhom"
Moje misljenje je da je apsolutno sve u mozgu... moje "ja", neki glas, osjecaji, ljutnja, sreca, griznja savjest itd.
Bez mozga ne bi imali nista od toga nabrojanog tako da i ako "dusa" postoji, nalazi se u mozgu, a opet, da li je to onda dusa... :-?
Znam da je "teska" tema, ali me uvijek zanimala ta "dusa"... :)
Last edited by Ripicipi on 09/07/2008 15:56, edited 1 time in total.
sojka

#28 Re: Duša !?

Post by sojka »

mozda nam neko uspije zaviriti u mozak i reci sta zapravo osjecamo u tom i tom centru za bol... :D i jos bolje narediti da to ne cini
jel mozak taj koji naredjuje da radimo nesto sto i nije ok za nas? :-)

(kada bi ovo pitanje bilo tako jednostavno.... :-) )
Negiranje emocija, duse, duha znaci dokaz potiskivanja emocija...a nikako ne moze biti isti kao ateizam. :shock:

Ovo je nesto sto imas, ali ko zna?! :lol: :shock: 8-)
Ripicipi

#29 Re: Duša !?

Post by Ripicipi »

Sharam wrote:Tesko ti je to shvatiti zato sto si bas ateista, nemoj me shvatit sad da te napadam svak ima pravo da vjeruje ili ne vjeruje, ali da si pripadnik bilo koje vjere mozda bi lakse shvatio njeno postojanje.Naravno da postoji!
Lako je reci "naravno da postoji", ali imas li ikakav "dokaz" za postojanje ili da barem pokusas objasniti postojanje "duse" (naravno, tvoje vidjenje) :-?
Po mom misljenju "dusa" je samo stanje uma, a dusa kao nesto odvojeno od uma ne postoji.
Ovo malo lici na pricu "srcan" ili ima "veliko" srce. Sve je u mozgu, sav tvoj svijet, sve tvoje emocije, sve sto znas, vidis, osjetis. Ako je "dusa" ustvari mozak, onda se slazem da postoji :)
mensurbh

#30 Re: Duša !?

Post by mensurbh »

potres_mozga wrote:
Sharam wrote:Tesko ti je to shvatiti zato sto si bas ateista, nemoj me shvatit sad da te napadam svak ima pravo da vjeruje ili ne vjeruje, ali da si pripadnik bilo koje vjere mozda bi lakse shvatio njeno postojanje.Naravno da postoji!
Lako je reci "naravno da postoji", ali imas li ikakav "dokaz" za postojanje ili da barem pokusas objasniti postojanje "duse" (naravno, tvoje vidjenje) :-?
Po mom misljenju "dusa" je samo stanje uma, a dusa kao nesto odvojeno od uma ne postoji.
Ovo malo lici na pricu "srcan" ili ima "veliko" srce. Sve je u mozgu, sav tvoj svijet, sve tvoje emocije, sve sto znas, vidis, osjetis. Ako je "dusa" ustvari mozak, onda se slazem da postoji :)
Želiš "dokaz"?

Jednom prilikom je jednom učenjaku došao neki čovjek tražeći da mu se, između ostalog, objasne slijedeće stvari: Kako Bog postoji ako Ga ne vidimo?
Učenjak ga je jako udario, toliko da ga je ovaj tužio. Kad su došli pred sudiju, udareni zatraži da se kazni učenjak jer ga je udario te da mu je to prouzrokovalo žestok bol. Međutim, učenjak zatraži da mu ovaj pokaže svoj bol kako bi dokazao sudiji da ga je udario. Udareni se zbuni, ne mogavši pokazati bol, te mu učenjak reče: "Zar i sada ne vjeruješ da postoji Bog iako Ga mi ne vidimo?"
...

Evo još jednog primjera "dokazivanja".

Primjer inteligencije Ebu Hanife

Nije bio rijedak slučaj, u prvim stoljećima islama, da dođe do naučnih rasprava između islamskih i neislamskih intelektualaca. Takvu raspravu inicirao je jednom prilikom i vizantijski vladar, upravo u vremenu imama Ebu Hanife, poslavši svog najvećeg intelektualca sa tri pitanja u Kufu.
Tadašnji halifa ponudio je islamskim znamenitim učenjacima da se upuste u raspravu s vizantijskim izaslanikomm, ali su se oni ustručavali da se odvaže na taj korak. Jedini koji se na to odvažio bio je Ebu Hanife.
Inače, rasprave su bile javne i njima su prisustvovali brojni znatiželjnici. Kada je imam Ebu Hanife ušao u salu predviđenu za dijalog, vidio je da vizantijski učenjak sjedi na jednoj vrsti minbera, predviđenog samo za velikane.

Ebu Hanife mu se približio i upitao ga:
- Jeste li Vi došli pitati?

On je odgovorio:
- Da!

Tada mu je Ebu Hanife rekao da siđe sa tog mjesta, jer je to mjesto predviđeno za one od kojih se traži rješenje i odgovor, a ne za one koji pitaju! Vizanijac, bez komentara, prihvati taj prigovor i kada imam Ebu Hanife sjede na to mjesto, pozove ga da počne sa prvim pitanjem.

- Šta je postojalo prije Boga?! – glasilo je pitanje vizantijskog učenjaka.

Ebu Hanife ga, umjesto odgovora, upita:
- Da li se Vi razumijete imalo u matematiku?!

On odgovori u čudu:
- Svakako da se razumijem!

Ebu Hanife ga ponovo upita:
- Ima li ijedan broj prije broja jedan?

Vizantijac odgovori:
- Ne. On je prvi i prije njega nema ništa.

Tek tada mu Ebu Hanife odgovori:
- Kada prije broja jedan nema ništa, pa kako da bude nešto prije Jednog, Jedinog Allaha!

Tada on uputi drugo pitanje:
- Gdje se nalazi Bog, na kojem mjestu i na kojoj strani?

- Recite mi, kada upalite svijeću, ma koju stranu ona baca svjetlost?

Vizantijac odgovori:
- Na sve strane podjednako!

Ebu Hanife mu, tada, odgovori:
- Kada u slučaju svijeće, koju je napravio neznatan rob Allahov, ne možete opredijeliti stranu na koju baca svjetlost, kako, onda, to možete učiniti sa Gospodarom neba, Zemlje i svega što je stvorio?!

Nakon toga, vizantijski predstavnik pređe i na treće pitanje, koje je glasilo:
- Šta sada radi Bog?

Ebu Hanife mu mirno odgovara:
- Skida sa minbera i ponižava nevjernike kao što ste Vi, a podiže ugled vjernicima, kao što sam ja.

Nakon toga vizantijski učenjak pokupi svoje stvari i poražen se vrati u svoju domovinu.
Značajno je napomenuti, kako navodi El-Hatib el-Havarizmi, da je tada Ebu Hanife bio mladić i da ni blizu nije bio dostigao zrelost i znanje koje će tek kasnije dostići!
Ripicipi

#31 Re: Duša !?

Post by Ripicipi »

Hvala na trudu, ali to opet nije nikakav dokaz, to cak nije ni tvoje slobodno misljenje nego samo dijalog izmedju 2 covjeka koji opet "dokazuje" nista :roll:
Ne razumijem zasto ljudi imaju strah od sopstvenog razmisljanja, slobode razmisljanja. Tesko se na temama o vjeri covjek upusti u slobodnu diskusiju, iznosi SVOJE stavove, SVOJA vidjenja. Sve se svodi na copy - paste necijih tekstova koje je opet COVJEK napisao, a ne dokazuju nista. Zasto da taj neko razmislja za tebe, mene ili petog desetog. Zar nismo svi individue koje trebaju da koriste SVOJ mozak da bi dosli ili barem pokusali doci do nekih zakljucaka.
Svi oni koji imaju neku svoju slobodnu teoriju se smatraju "chafirima"... zasto???
Vjernici su na "dobrom" putu jer slusaju druge, a ja sam na "pogresnom" putu jer slusam sebe...zasto???
Last edited by Ripicipi on 09/07/2008 18:08, edited 4 times in total.
Šeha

#32 Re: Duša !?

Post by Šeha »

mensurbh wrote: Ebu Hanife ga, umjesto odgovora, upita:

On odgovori u čudu:

Vizantijac odgovori:

- Kada prije broja jedan nema ništa, pa kako da bude nešto prije Jednog, Jedinog Allaha!
Namece mi se pitanje: da li se vi imalo razumijete u matematiku?!? :D
Kjajević Majko

#33 Re: Duša !?

Post by Kjajević Majko »

potres_mozga wrote:Moje misljenje je da je apsolutno sve u mozgu... moje "ja", neki glas, osjecaji, ljutnja, sreca, griznja savjest itd.
Bez mozga ne bi imali nista od toga nabrojanog tako da i ako "dusa" postoji, nalazi se u mozgu, a opet, da li je to onda dusa... :-?
Znam da je "teska" tema, ali me uvijek zanimala ta "dusa"... :)
To nije tvoje mišljenje, naravno da je mozak odgovoran za sve naše akcije i reakcije. Tu se dešavaju svi kemijski procesi koji određuju sva osjetila i osjećaje. To je kontrolni centar fizičkog tijela, ali duša nema veze s tim. :D Zašto nam mozak ima gotovo neograničen kapacitet a ne znamo ga koristiti do kraja ili bar malo više? Zašto neki ljudi kad čuju zvuk mogu okusiti i vidjeti taj zvuk?

Pitanje duše je pitanje vjeruješ li ti u nešto više od poznatog i dokazanog? Kako gledaš na nepoznato? Jesi li voljan i sposoban ne gledati stvari samo racionalno?

Možda ti je kao ateisti (ako si i odgojen kao jedan) teško vidjeti i shvatiti nešto više od racionalnoga pa automatski i odbijaš.
Kako ti ovo zvuči?
Mi smo duhovna bića u fizičkim tijelima.

Samo da ti odmah kažem, ako tražiš neki dokaz za dušu nećeš ga naći. I nemoj je pokušavati smjestiti u neki dio fizičkog tijela. :thumbup:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#34 Re: Duša !?

Post by dr.gog »

potres_mozga wrote:Hvala na trudu, ali to opet nije nikakav dokaz, to cak nije ni tvoje slobodno misljenje nego samo dijalog izmedju 2 covjeka koji opet "dokazuje" nista :roll:
Ne razumijem zasto ljudi imaju strah od sopstvenog razmisljanja, slobode razmisljanja. Tesko se na temama o vjeri covjek upusti u slobodnu diskusiju, iznosi SVOJE stavove, SVOJA vidjenja. Sve se svodi na copy - paste necijih tekstova koje je opet COVJEK napisao, a ne dokazuju nista. Zasto da taj neko razmislja za tebe, mene ili petog desetog. Zar nismo svi individue koje trebaju da koriste SVOJ mozak da bi dosli ili barem pokusali doci do nekih zakljucaka.
Svi oni koji imaju neku svoju slobodnu teoriju se smatraju "chafirima"... zasto???
Vjernici su na "dobrom" putu jer slusaju druge, a ja sam na "pogresnom" putu jer slusam sebe...zasto???
Dobro,pa moguće je u pronađenim i korištenim tekstovima pronaći i nešto što je na tragu vlastitog razmišljanja zar ne?
Uostalom to je jedan od razloga postojanja literature,odn.izučavanjem i uporednom analizom teksta definirati vlastita shvatanja,i lakše objasniti i izraziti ista.
U svakom slučaju-za potcjenjivanje nije...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#35 Re: Duša !?

Post by dr.gog »

..Ostanite pri temi,ostavite tu vrstu matematike i polemiziranja "u dlaku".
Ripicipi

#36 Re: Duša !?

Post by Ripicipi »

dr.gog wrote:
potres_mozga wrote:Hvala na trudu, ali to opet nije nikakav dokaz, to cak nije ni tvoje slobodno misljenje nego samo dijalog izmedju 2 covjeka koji opet "dokazuje" nista :roll:
Dobro,pa moguće je u pronađenim i korištenim tekstovima pronaći i nešto što je na tragu vlastitog razmišljanja zar ne?
Uostalom to je jedan od razloga postojanja literature,odn.izučavanjem i uporednom analizom teksta definirati vlastita shvatanja,i lakše objasniti i izraziti ista.
U svakom slučaju-za potcjenjivanje nije...
Mozda, ali vjerovatnije je da smo "mi" uz pomoc tih tekstova i pricaa izgradili takav stav.
Naravno da nije za potcjenjivati, ima tu i pametnih, ali slijepo vjerovati svemu tome i nemati sopstveni stav je...
Preteska tema, ne znam zasto sam je i postavljao :roll: :D
Prozor

#37 Re: Duša !?

Post by Prozor »

Koliko ja znam, islamsko gledanje na dusu je otprilike sljedece... Duse su stvorene nekad davno, od Allaha dz.s. , nakon sto je stvoren Adem a.s. Allah s.w.t. je izvadio iz njega njegovo svo potomstvo(znaci i nas) i sve su duse gledale u Allaha i divile se Njegovoj ljepoti, i posvjedocile da je samo On Bog i tako prihvatile Islam... Nakon toga su vracene u Adema a.s.... Sada, prva faza zivota jedne duse je faza prije udahnjivanja u embrion, sada kakva je i gdje je ta faza mi ne mozemo diskutovati jer je jednostavno neshvatljivo za nase pojmove vremena i prostora, nakon toga toga stupa druga faza kada dusu prema hadisu u embrion udahne melek, koja traje do rodjenja kada pocinje treca, dunjalucka faza, tj ovaj zivot... cetvrta faza pocinje odstranjivanjem iz tijela od strane meleka, ispitivanje u kaburu i cekanje Sudnjeg Dana, i peta faza je vjecni zivot u Dzennetu ili Dzehennemu...

Sto se tice sta je tacno dusa, ima ajet, ne znam koji, koji kaze da je nama oko toga dato malo znanja, pa nema svrhe o tome raspravljati...
Kjajević Majko

#38 Re: Duša !?

Post by Kjajević Majko »

potres_mozga wrote:Mozda, ali vjerovatnije je da smo "mi" uz pomoc tih tekstova i pricaa izgradili takav stav.
Naravno da nije za potcjenjivati, ima tu i pametnih, ali slijepo vjerovati svemu tome i nemati sopstveni stav je...
Preteska tema, ne znam zasto sam je i postavljao :roll: :D
Pa razmišljaj malo, niko ti ne može dokazati ni pokazati. Nemoj se povoditi religijom nego istraživanjem sebe.
Ne možeš istraživati duhovno sa medicinskog stajališta, krivo si krenuo u startu. :)
polumasni

#40 Re: Duša !?

Post by polumasni »

dusu stavljam u istu kategoriju kao "bog", "andjeo", "deda mraz", "tooth fairy", "zmaj", "karma", "sudbina" i slicno. dakle, nikavog dokaza, ali se non stop vrti na top-50 billboard
walkabout

#41 Re: Duša !?

Post by walkabout »

lazheshdusho :oops:
[Matrix]

#42 Re: Duša !?

Post by [Matrix] »

U principu nije tesko dokazati da covjek nije samo organski sklop.Opet se namece isti probelem,subjektivno vidjenje
i objektivno-ono-sto-jest.Dusa se cesto povezuje sa raspolozenjem,kod grka ona je zivotni princip(Sokrat u Fedonu dokazuje postojanje duse).
Znanost je najuvjerljivija jer posredno nudi dokaz da covjek nije samo organizam i da cak nije niti materijalan,ako pod materijom razumijemo
osjetilnu stvarnost,predmetnost.Da vidimo.Od cega je sastavljen ljudski organizam ? Mi znamo,od organa i tkiva.Od cega su oni sacinjeni
,od molekula i atoma materije.Idemo dalje od cega su atomi,jezgro,elektroni.Ode cega su oni,protoni,neutroni.Dalje slijede kvarkovi i jos
manje od kvarkova.Ispada da je nauka dokazala beskonacnu proteznost svega sto Jest pa tako i covjeka,dokazala je da nema konacnice
u predmetnom da je prakticki pred nama iluzija a da izvor ostaje skriven izvan percepcije,pod tim izvorom razumijevam dusu.
postoji znanstveno pravilo,otkrij najednostavniji model i sve ostale si otkrio,recimo da se moze primjeniti analogija i na dusu.
shalaedin

#43 Re: Duša !?

Post by shalaedin »

[Matrix] wrote:U principu nije tesko dokazati da covjek nije samo organski sklop.Opet se namece isti probelem,subjektivno vidjenje
i objektivno-ono-sto-jest.Dusa se cesto povezuje sa raspolozenjem,kod grka ona je zivotni princip(Sokrat u Fedonu dokazuje postojanje duse).
Znanost je najuvjerljivija jer posredno nudi dokaz da covjek nije samo organizam i da cak nije niti materijalan,ako pod materijom razumijemo
osjetilnu stvarnost,predmetnost.Da vidimo.Od cega je sastavljen ljudski organizam ? Mi znamo,od organa i tkiva.Od cega su oni sacinjeni
,od molekula i atoma materije.Idemo dalje od cega su atomi,jezgro,elektroni.Ode cega su oni,protoni,neutroni.Dalje slijede kvarkovi i jos
manje od kvarkova.Ispada da je nauka dokazala beskonacnu proteznost svega sto Jest pa tako i covjeka,dokazala je da nema konacnice
u predmetnom da je prakticki pred nama iluzija a da izvor ostaje skriven izvan percepcije,pod tim izvorom razumijevam dusu.
postoji znanstveno pravilo,otkrij najednostavniji model i sve ostale si otkrio,recimo da se moze primjeniti analogija i na dusu.
Znanost ne moze da dokaze dusu, jer ona nije vidljiva i opipljiva, ne potpada pod cula... ali ako nevjerujes u postojanje duse kako vjerovati u sebe samoga. Kako covjek moze objasniti osjecaje nedoumice, sumnje, nelagode, stida, ljutnje i mnoga druga stanja ljudske duse ako ne vjeruje u nju? To nije puka posljedica nekih hemijskih reakcija u samome covjeku... stanje svijesti i podsvijesti, rasprava u sebi samom, misao prije bilo kakve rijeci, sapati deset glasova u glavi ostavljaju dojam da covjek ima dusu. Stanje sna, kome, klinicke smrti i smrti uopste mogu nam dokuciti funkciju duse... Ona je poput operativnog sistema u samome racunaru. Zato se nekada dusevne bolesti duze i teze lijece od onih tijelesnih. Ljudi ne vole ono sto im tijelo voli nego sto voli dusa... tijelo voli zdravo, a dusa lose... ko se susreo sa porocima zna zbog cega mu zadovoljstvo predstavlja pojedini porok iako mu steti on upraznjava njegovo koristenje.

Zamislite covjeka koji nevjeruje u bol zato sto je ne vidi... ili u nesto drugo nevidljivo, a prisutno... zatvoris oci i upitas se sta to u tebi govori, sta te to tjera u razmisljanje, zasto i kako podlegnes zaboravu, zasto se orijentises prema dobru i zlu, zasto imas instikt, svijest, podsvijest i mozda uzvjerujes u dusu...

Sva iva pitanja su nekome besmislena, ali nekome nisu... treba se zapitati... :zjev:
[Matrix]

#44 Re: Duša !?

Post by [Matrix] »

shalaedin wrote:
[Matrix] wrote:U principu nije tesko dokazati da covjek nije samo organski sklop.Opet se namece isti probelem,subjektivno vidjenje
Znanost ne moze da dokaze dusu, jer ona nije vidljiva i opipljiva, ne potpada pod cula... ali ako nevjerujes u postojanje duse kako vjerovati u sebe samoga. Kako covjek moze objasniti osjecaje nedoumice, sumnje, nelagode, stida, ljutnje i mnoga druga stanja ljudske duse ako ne vjeruje u nju? To nije puka posljedica nekih hemijskih reakcija u samome covjeku... stanje svijesti i podsvijesti, rasprava u sebi samom, misao prije bilo kakve rijeci, sapati deset glasova u glavi ostavljaju dojam da covjek ima dusu. Stanje sna, kome, klinicke smrti i smrti uopste mogu nam dokuciti funkciju duse... Ona je poput operativnog sistema u samome racunaru. Zato se nekada dusevne bolesti duze i teze lijece od onih tijelesnih. Ljudi ne vole ono sto im tijelo voli nego sto voli dusa... tijelo voli zdravo, a dusa lose... ko se susreo sa porocima zna zbog cega mu zadovoljstvo predstavlja pojedini porok iako mu steti on upraznjava njegovo koristenje.

ti si psihologiju povezao sa dusom,onda je po tebi svo zlo objasnjivo iz nje same jer je psihologija dvojaka !
kako objasniti da ostale stvari jesu,ima li konj dusu,kamen,vatra ?
drugo posmatranje nije culno,misli se na motriteljsku djelatnost,misaonost (kod aristotelesa theoria,od glagola theorein gledati,motriti)

Zamislite covjeka koji nevjeruje u bol zato sto je ne vidi... ili u nesto drugo nevidljivo, a prisutno... zatvoris oci i upitas se sta to u tebi govori, sta te to tjera u razmisljanje, zasto i kako podlegnes zaboravu, zasto se orijentises prema dobru i zlu, zasto imas instikt, svijest, podsvijest i mozda uzvjerujes u dusu...

Sva iva pitanja su nekome besmislena, ali nekome nisu... treba se zapitati... :zjev:
[Matrix]

#45 Re: Duša !?

Post by [Matrix] »

ti si psihologiju (istina od psyhe -dusa) povezao sa dusom,onda je po tebi svo zlo objasnjivo iz nje same jer je psihologija covjeka promjenjiva i opaka !
kako objasniti da ostale stvari jesu,ima li konj dusu,kamen,vatra ? govorimo o dusi kao principu svega sto jest a ne nekoj romantiziranoj verziji iz filmicha. :D
drugo posmatranje nije culno,misli se na motriteljsku djelatnost,misaonost (kod aristotelesa theoria,od glagola theorein gledati,motriti)
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:57, edited 2 times in total.
shalaedin

#47 Re: Duša !?

Post by shalaedin »

[Matrix] wrote:

ti si psihologiju (istina od psyhe -dusa) povezao sa dusom,onda je po tebi svo zlo objasnjivo iz nje same jer je psihologija covjeka promjenjiva i opaka !
kako objasniti da ostale stvari jesu,ima li konj dusu,kamen,vatra ? govorimo o dusi kao principu svega sto jest a ne nekoj romantiziranoj verziji iz filmicha. :D
Zar je toliko tesko prihvatiti misljenje o dusi... Molim te nacrtaj mi dusevnu bol? Nevidis je i necujes... ali je osjetis... sad mi objasni osjecali tijelo bol necijih rijeci i to osjeca dusa? Dusa je princip za onoga kome je dat zivot, instikt, osjecaj ili razum tj. ovim mislim na zivotinje i ljude. Medjutim pojedine su studije pokazale i da biljke mogu osjecati pa cak i voda... samo mislim da je ova druga apsurdnija studija u odnosu na ovu prvu.
Last edited by shalaedin on 11/08/2008 10:33, edited 1 time in total.
shalaedin

#48 Re: Duša !?

Post by shalaedin »

jOFLA wrote:
mensurbh wrote: Ebu Hanife ga, umjesto odgovora, upita:

On odgovori u čudu:

Vizantijac odgovori:

Je li se vizantijski gost ustručavao reći da Ebu Hanife nema blage veze s matematikom strahujući od kazne zbog Hanifinog poniženja, ili je samo poštovao Hanifinu zabludu o brojevima i kao dobar gost nije protivrječio, ili ni gost nije znao dovoljno o brojevima kao ni Ebu Hanife ?
Pustimo se iracionalnih brojeva nije im dzabe naziv takav... 0 nije broj. 1 i -1 su brojevi. samo su jedni racionalni drugi iracionalni. Cuj ti matematicara :)
sheilak

#49 Re: Duša !?

Post by sheilak »

mensurbh wrote:Pročitao sam da se deklarišeš kao ateista. Svjestan sam te činjenice, te nadam se da se nećeš naći "uvrijeđen" ako ti ponudim da pročitaš knjigu "Život poslije smrti", autora Ebu Haimd Muhammed el-Gazalija, koja će ti, nadam se, dati informaciju o nekim islamskim pogledima na dušu, život poslije smrti itd. Također, tu je još jedna knjiga "Knjiga o duši" Ibn Kajjim el-Dževzijje, koju nažalost nemam u elektronskoj formi.

"Život poslije smrti", Ebu Hamid Muhammed el-Gazali

http://www.4shared.com/file/54479386/9a ... ed=1394194
Odlicna knjiga. @ mensurbh Hvala puno :)

A da li mozda ima neko link za Tibetansku knjigu mrtvih?
omar little

#50 Re: Duša !?

Post by omar little »

shalaedin wrote:Pustimo se iracionalnih brojeva nije im dzabe naziv takav... 0 nije broj. 1 i -1 su brojevi. samo su jedni racionalni drugi iracionalni. Cuj ti matematicara :)
Aaajj sta rece to?? Nula je itekako broj. Cijeli, racionalan i realan broj. Nula je broj po definiciji i pravilima aritmetike.

Ne znam gdje se spominju iracionalni brojevi? I zasto? bj d vej, 1 i -1 su racionalni brojevi. Iracionalni brojevi su brojevi koji se ne mogu napisati u obliku razlomka.
Post Reply