Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
quasar

#151 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by quasar »

Strahota je kako vjernici mogu biti netolerantni. Mnogo su gori od netolerantnih ateista.
Neki ljudi propagiranje vjere ili ateizma vide samo kao navijanje za svoju ekipu.

Ko je u stanju progledace, na jednu ili na drugu stranu. Oni koji vjeruju u boga, sta god osoba odabere, treba to da prihvate kao boziju zelju, a oni koji ne vjeruju, treba to da prihvate kao tudji izbor.

Potpuno besmislene rasprave.
svojnasvom

#152 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by svojnasvom »

Vitezanin wrote:[Slažem se, ali im je onda bolje usvojiti dijete ili pomoći nekoj familiji koja ima dosta djece ali nema novca. zauzvrat će dobiti ljubav i toplotu insana umjesto hajvana. Ali recimo da ove izuzimam, al prijatelju ja vidim ljude po bosni kako imaju samo po jedno dijete i boje se drugog a psa hrane najboljom hranom. Ovaj ateisticki trend sa zapada nije pogodio samo naše društvo nego je prisutan i na bliskom istoku i to baš tamo gdje ima novca.U istocnim djelovima Ammana a cuo sam da isto važi i za narodne kvartove Kaira, gdje ljudi imaju više djece jedva kraj sa krajem sastavljaju, ne zato što je teško ishraniti djecu, evo ja imam 4 tvero i nezaposlen sam, ali manje kukam od onih što cuke vodaju po gradu...

Booooze Petra... Ateisticki trend sa zapada?! :-)[/quote]

Jašta vec ateisticki, zna se gdje mjesto cuki u tradicionalnih kauboja bilo.
bambina78

#153 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by bambina78 »

Ovaj ateisticki trend sa zapada
:lol: Oplakah, jos malo vegete i sve je izmjesano...
Vitezanin

#154 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Vitezanin »

Sta reci... :-)
despina

#155 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by despina »

Vitezanin wrote:Sta reci... :-)

zapad je kriv za demokratiju, pedere, ateiste i ljubitelje cuka :oops:
fatamorgana

#156 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by fatamorgana »

VerticalHairFactor wrote:Naravno. Postoje samo dobri i loši ljudi. Osobna uvjerenja ne čine ljude po defaultu dobrim ili lošim, kad kažem uvjerenja tada mislim na ova filozofska oko kojih se lome koplja.
Kakav moron treba biti pa porediti Staljina i recimo Richarda Feynmana, ili Ibn Arabija, Avicenu, Averoesa, Al Hawarizmija, Al Birunija (kojiu su svi redom bili iznimno religiozni) i ove kretene.

Nemam ja ništa protiv toga da se i dalje lome koplja oko filozofskih pitanja, da ne bude zabune, šta bi ljudi bez tih sočnih tema, ali onog momenta kad počnu jeftina generaliziranja i uvrede koje najčešće dolaze od priučenih i polupismenih negativaca sa obje strane, kojim se tobože diskreditiraju "svi teisti" ili "svi ateisti", jasno je o čemu se radi.
O forumu, :lol:
Obskurni

#157 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Obskurni »

Još nam samo Estragon fali u temi da sve bude tu.
Sve ostalo se poklapa :D
svojnasvom

#158 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by svojnasvom »

despina wrote:

jeste i za najlonke :D
despina

#159 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by despina »

svojnasvom wrote:
despina wrote:

jeste i za najlonke :D
al samo one na haltere :D

pamučne su halal i ne pozivaju na blud :oops:
fatamorgana

#160 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by fatamorgana »

"svojnasvom"

Slažem se, ali im je onda bolje usvojiti dijete ili pomoći nekoj familiji koja ima dosta djece ali nema novca. zauzvrat će dobiti ljubav i toplotu insana umjesto hajvana. Ali recimo da ove izuzimam, al prijatelju ja vidim ljude po bosni kako imaju samo po jedno dijete i boje se drugog a psa hrane najboljom hranom. Ovaj ateisticki trend sa zapada nije pogodio samo naše društvo nego je prisutan i na bliskom istoku i to baš tamo gdje ima novca.U istocnim djelovima Ammana a cuo sam da isto važi i za narodne kvartove Kaira, gdje ljudi imaju više djece jedva kraj sa krajem sastavljaju, ne zato što je teško ishraniti djecu, evo ja imam 4 tvero i nezaposlen sam, ali manje kukam od onih što cuke vodaju po gradu...
Moraš dozvoliti da su psi vjerni pratoci ljudi još od ako se ne varam neolita. Ja nemam psa pa ih ne branim radi toga nego jednostavno što su živa bića i što vole da žive i ne vole da pate isto kao i mi. Poznato je terapeutsko djelovanje druženja sa životinjama ne samo za stare i usamljene nego i za djecu, onu zdravu a posebno za onu hendikepiranu.
Ako uopšte poštujemo život onda treba poštovati sve živo, kao manifestaciju istog, :)
svojnasvom

#161 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by svojnasvom »

fatamorgana wrote:
"svojnasvom"

Slažem se, ali im je onda bolje usvojiti dijete ili pomoći nekoj familiji koja ima dosta djece ali nema novca. zauzvrat će dobiti ljubav i toplotu insana umjesto hajvana. Ali recimo da ove izuzimam, al prijatelju ja vidim ljude po bosni kako imaju samo po jedno dijete i boje se drugog a psa hrane najboljom hranom. Ovaj ateisticki trend sa zapada nije pogodio samo naše društvo nego je prisutan i na bliskom istoku i to baš tamo gdje ima novca.U istocnim djelovima Ammana a cuo sam da isto važi i za narodne kvartove Kaira, gdje ljudi imaju više djece jedva kraj sa krajem sastavljaju, ne zato što je teško ishraniti djecu, evo ja imam 4 tvero i nezaposlen sam, ali manje kukam od onih što cuke vodaju po gradu...
Moraš dozvoliti da su psi vjerni pratoci ljudi još od ako se ne varam neolita. Ja nemam psa pa ih ne branim radi toga nego jednostavno što su živa bića i što vole da žive i ne vole da pate isto kao i mi. Poznato je terapeutsko djelovanje druženja sa životinjama ne samo za stare i usamljene nego i za djecu, onu zdravu a posebno za onu hendikepiranu.
Ako uopšte poštujemo život onda treba poštovati sve živo, kao manifestaciju istog, :)
Cuko da, ali u kutari, ali ne u kući i stanu. Ne govorim sa islamskog stanovišta,cistoca ne cistoca, nego sa stanovišta podneblja i tradicije cijelog balkana i istoka, pa i tradicionalnog zapada. Zna se gdje Lesi živio :razz:
ellec

#162 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by ellec »

VerticalHairFactor wrote:
ellec wrote:
VerticalHairFactor wrote:
Gdje se slave "državne slave"? Ko kandi ured? Gdje se ističe da je zemlja "hrišćanska"? Gdje svećenstvo blagosilja političare i njihove aktivnosti?
Ko je blagosiljao ubice iz Srebrenice?
Ne čini li ti se da si zlonamjeran?
Koga foliraš ti sa ufol "ateističko-neutralno-naprednim" folom? Zapravo si isključivo fokusiran na netrepeljivost, usuđujem se reći i mržnju, prema jednoj konfesiji, što se zorno vidi iz tvojih postova.

Sa druge strane, nije li ona djevojka zbog marame diskriminirana u OS BiH? Sličan primjer državne represije, manjeg ili većeg intenziteta, u skladu sa civilizacijskim pomakom u kojem je država. Neće li Francuska kažnjavati za nošenje vela?

Vjerodostojan se može biti samo onda kada se osuđuju svi oblici diskriminacije, nikako samo oni koji dolaze iz jedne konfesije, koju neko iz nekog razloga mrzi.
Zabrana za nosenje vela (i marame u slucaju djevojke iz OS ) ne zahvata zabranu citave religije (islama), tako da se po tezini i velicni zabrana i kazna ne moze porediti sa ovom gdje je zabranjen citav ateizam i sloboda njegovog izbora te zatvorska kazna od 5. god. U ovim primjerima si onako hinjski bukvalisao, ali bez ikakvog smisla.
S obzirom na to da si nepismen, evo da podebljamo. Slovo po slovo, i polako, da te glava ne zaboli.
I sad si ti ispao sav vazan sto si krenuo vrijedjanjem cim sam ti naznacio koji je tvoj hinjski cilj ovdje (tipicno za vjernike), da pod svaku cijenu izdjednacis obje strane u svemu, sto je naravno daleko od realnosti i sam si svjestan razlika, ali s namjerom iskrivljujes sliku. Sam si svojim negodovanjem na post koji si citirao zelio da napravis ravnotezu i poredio gluposti spominjuci Francusku i djevojku OS sa slucajem iz Indonezije. Ponavljam ne pravi se lud, cilj ti je providan.
despina

#163 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by despina »

indonezija-deda mraz-francuska-ateistički trend-cuko

ima li ko kokice? :D
fatamorgana

#164 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by fatamorgana »

"svojnasvom"

Cuko da, ali u kutari, ali ne u kući i stanu. Ne govorim sa islamskog stanovišta,cistoca ne cistoca, nego sa stanovišta podneblja i tradicije cijelog balkana i istoka, pa i tradicionalnog zapada. Zna se gdje Lesi živio :razz:
Ovo je opet tvoje subjektivno mišljenje, stav koji poštujem ali s kojim se ne slažem u potpunosti, postoje mnogi ljudi koji drže cuke u kući dobrovoljno, zato što tako žele pa im to nebi trebalo ni osporavati kao ni tebi pravo da ne želiš cuku u kući, :)
Vitezanin

#165 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Vitezanin »

Kad vec spominjete Francusku itd- jasno k'o dan da su u pitanju dva svijeta. Lik je poslan u zatvor jer je napisao na FB da je ateist. :-) :-) :-)

U Francuskoj ih boli ona stvar jer su sekularna drzava, vjerojatno dosta izrazenije nego neke druge drzave, ali u svakom slucaju pokusaj stavljanja francuskog i indonezanskog slucaja je smijesan. Budi sta hoces, budi nista-stvar izbora.

Zamislite drzavu, napisete na FB da si musliman/krscanin/budist/zidov/... i posalju te u zatvor zbog toga. Bas me zanima kako bi se osjecali u takvoj drzavi oni koji su napisali da je taj lik u Indoneziji prekrsio zakon koji je znao. :D :D :D Jeste prekrsio jedan morbidni zakon, ali krajnje je licemjerno od likova po forumu kada kazu "Pa sto je to napisao, sto ne postuje zakon drzave, nek' se iseli" :? Awful.
beautyfool

#166 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by beautyfool »

Cim je facebook u naslovu to se pise uveliko, za manje od jednog dana 7 strana, aferim :lol:
bambina78

#167 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by bambina78 »

beautyfool wrote:Cim je facebook u naslovu to se pise uveliko, za manje od jednog dana 7 strana, aferim :lol:
Je li Facebook ateisticki trend sa zapada? Ili je vjernicki trend sa zapada? Ili mozda ateisticki trend sa istoka? Kome ja pisem? Onima sto citaju, a ne pjevaju :oops:
iceman2010

#168 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by iceman2010 »

harač wrote:
Vjerovatno jedan od onih antologijskih članaka na sax-u, kako zbog samog sadržaja (još jedna zatucana država :zzzz: ), kako zbog stila ("protesti u javnosti provincije" :-? ), kako zbog komentara na članak itd.

Helem, ukoliko tema preživi zamislio sam je kao komentar na duple standarde: hipersenzitivni vjernici s jedne strane koji bivaju uvrijeđeni na sve i svašta, te manijakalnost istih s druge strane kada su u većini (spremnost na nasilje zbog neutralnog komentara na facebooku :shock: ... I mean, seriously?)
Podsjeti me na neke celnike SPC-a i Dodika. Baska sto je ovo teska generalizacija i pokazuje svu mrznju i netoleranicju koju ima doticni forumas prema ogromnom dijelu svjetske populacije i to na jednom glupom primjeru. Tema je vjerovatno i otvorena sa ciljem pljuvanja po vjeri i vjernicima. Samo nastavite da vidimo ko ce dalje dobaciti.
Teea

#169 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Teea »

fatamorgana wrote:
Znas li da su u islamu potpuno crni psi proglaseni djavolima/sejtanima ,

U Muslimovom sahihu preneseno je od Ebu Zera r.a. Rekao je poslanik s.a.w.s: Kada klanjate dovoljno je da stavite ispred sebe perdu koliki je štap na kraju sedla. Ukoliko nemate ispred sebe perdu dugu kao štap na sedlu namaz će vam prekinuti, ako ispred njega prođe: magarac, žena i crni pas. Upitao sam: Ebu Zere kakva je razlika između crnog, žutog ili crvenog psa? Rekao je: Isto sam i ja pitao Allahovog Poslanika s.a.w.s., pa mi je rekao: Crni pas je šejtan.

Ebu Kilabete r.a. je prenio od Vjerovjesnika s.a.w.s. da je rekao: Naredio bih da se pobiju svi psi da nisu zaseban ummet. Ubijajte potpuno crne, jer oni su njihovi džinni, ili od njihovih džinna!

al najbolje je kontekst magarac, zena i crni pas.

Kakva morbidna perverzija.
Last edited by Teea on 22/01/2012 00:33, edited 1 time in total.
fatamorgana

#170 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by fatamorgana »

iceman2010 wrote:
harač wrote:
Vjerovatno jedan od onih antologijskih članaka na sax-u, kako zbog samog sadržaja (još jedna zatucana država :zzzz: ), kako zbog stila ("protesti u javnosti provincije" :-? ), kako zbog komentara na članak itd.

Helem, ukoliko tema preživi zamislio sam je kao komentar na duple standarde: hipersenzitivni vjernici s jedne strane koji bivaju uvrijeđeni na sve i svašta, te manijakalnost istih s druge strane kada su u većini (spremnost na nasilje zbog neutralnog komentara na facebooku :shock: ... I mean, seriously?)
Podsjeti me na neke celnike SPC-a i Dodika. Baska sto je ovo teska generalizacija i pokazuje svu mrznju i netoleranicju koju ima doticni forumas prema ogromnom dijelu svjetske populacije i to na jednom glupom primjeru. Tema je vjerovatno i otvorena sa ciljem pljuvanja po vjeri i vjernicima. Samo nastavite da vidimo ko ce dalje dobaciti.
Opet podmećeš tezu o pljuvanju po vjernicima, s obzirom da si neumoran s ovom tvrdnjom da nisi ti opet po zadatku ovdje, business as usual, :mrgreen:
pemanapemani

#171 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by pemanapemani »

Historija čovječanstva je satkana od generalizacija i predrasuda.
Savremeno doba je obilježio tehnološki napredak, informacijski je Svijet postao globalno selo. Čini se kao da svaki dan očekujemo skok na evolucijskoj ljestvici, nešto poput morskih pasa uz obalu Australije. Opet, kao da glupimo, vjerujemo onome koji nam prezentira sadržaj od kojeg će nas najmanje zaboliti glava.

Koliko god željeli prikazati drugačije, ipak postoje razlike između sekularnih i država u kojima vlada određeni oblik religioznog sistema. U sekularnim državama se krše određena ljudska prava pojedinaca koji su religiozni, dok su u društvima koja nisu sekularna ateisti građani drugog reda, što je opet velika razlika.
Kakve to ima veze sa Bogom, stvoriteljem svega dobrog i inicijatorom ljubavi između svih živih bića, pitaj boga.
bambina78

#172 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by bambina78 »

Teea wrote:. Ukoliko nemate ispred sebe perdu dugu kao štap na sedlu namaz će vam prekinuti, ako ispred njega prođe: magarac, žena i crni pas. Upitao sam: Ebu Zere kakva je razlika između crnog, žutog ili crvenog psa? Rekao je: Isto sam i ja pitao Allahovog Poslanika s.a.w.s., pa mi je rekao: Crni pas je šejtan.
Za crnog psa fino objasnjeno, za zenu razumljivo, ali zasto magarac?
iceman2010

#173 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by iceman2010 »

fatamorgana wrote:
Opet podmećeš tezu o pljuvanju po vjernicima, s obzirom da si neumoran s ovom tvrdnjom da nisi ti opet po zadatku ovdje, business as usual, :mrgreen:
Jel to ti po logici ako sam ja mora da su i drugi? Kada covjek na osnovu samo jednog primjera napravi paralelu s svim vjernicima (naravno koristi se samo los primjer) sta je drugo nego generaliziranje sa ciljem pljuvanja po svima koji vjeruju. Citirao sam uvodni komentar sto potvrdjuje i moju tezu da je tema otvorena samo iz tog razloga da bi se pljuvalo po vjeri i vjernicima. Simptomaticno je da covjek koristi isti jezik kao i neki koji su nedavno na slican nacin govorili o muslimanima. Logika koju namece pokretac teme je jasna: vjernici su uhapsili covjeka zbog statusa na facebook-u; 1 vjernik = svi vjernici. Zakljucak: Svi vjernici su netolerantni. Tu se ukljuce i drugi dusebriznici pa nastave sa tezama kako vjeru treba ostaviti izmedju cetiri zida i za bogomolje (valjda bi se vjernik u drustvenom zivotu trebao ponasati kao ateista i nepostivati svoja vjerska nacela) i dobijes kompletnu sliku.
fatamorgana

#174 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by fatamorgana »

iceman2010 wrote:
fatamorgana wrote:
Jel to ti po logici ako sam ja mora da su i drugi? Kada covjek na osnovu samo jednog primjera napravi paralelu s svim vjernicima (naravno koristi se samo los primjer) sta je drugo nego generaliziranje sa ciljem pljuvanja po svima koji vjeruju. Citirao sam uvodni komentar sto potvrdjuje i moju tezu da je tema otvorena samo iz tog razloga da bi se pljuvalo po vjeri i vjernicima. Simptomaticno je da covjek koristi isti jezik kao i neki koji su nedavno na slican nacin govorili o muslimanima. Logika koju namece pokretac teme je jasna: vjernici su uhapsili covjeka zbog statusa na facebook-u; 1 vjernik = svi vjernici. Zakljucak: Svi vjernici su netolerantni. Tu se ukljuce i drugi dusebriznici pa nastave sa tezama kako vjeru treba ostaviti izmedju cetiri zida i za bogomolje (valjda bi se vjernik u drustvenom zivotu trebao ponasati kao ateista i nepostivati svoja vjerska nacela) i dobijes kompletnu sliku.
Ti si obično vrlo netolerantan, :)
iceman2010

#175 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by iceman2010 »

fatamorgana wrote:
Ti si obično vrlo netolerantan, :)
To je samo tvoje misljenje. A njega ima svako bas kao i jos ponesto.
Locked