DUHAN
- zateznistub
#1 DUHAN
Ponukan poskupljenjem cigareta ozbiljno razmisljam o prelasku na duhan i svojerucno motanje. Pitanje za vas koji duhan, gdje ga kupovati, na sta obratiti paznju. Znam da na pijaci na AP ima za11KM odnosno bolji 14KM po kosulji.
Takođe, interesuje me kako odrzavati vlaznost, jer je to itekako bitno.
Posto nikad nisam naucio motati rucno interesuje me gdje se moze nabaviti ona kombinacja tabakera/masinica za motanje.
Posto nikad nisam naucio motati rucno interesuje me gdje se moze nabaviti ona kombinacja tabakera/masinica za motanje.
- likce
#2 Re: DUHAN
Nisam iz Sarajeva,pa ne bih znao gdje imas kupiti,ali sto se tice vlaznosti samo ti je bitno da nije previse suh jer je onda puno ljut,a ne valja ni kada je previse vlazan jer se onda ne da smotati a nemozes ni povlaciti dim!Nema nista posebno na sta trebas paziti,susi ga na radijatoru jedino ga prilikom susenja rastresaj a ako je previse suh jednostavno ga ostavi negdje gdje je vlazno,negdje na pod,plocice!zateznistub wrote:Ponukan poskupljenjem cigareta ozbiljno razmisljam o prelasku na duhan i svojerucno motanje. Pitanje za vas koji duhan, gdje ga kupovati, na sta obratiti paznju. Znam da na pijaci na AP ima za11KM odnosno bolji 14KM po kosulji.
Ja sam kupio neki dan pola KG duhana 10 KM,rizle 200 komada za 3 KM,al ne obicne nego dodu prazne cigare,masinicu za motanje za 7 KM!Sve ukupno 20 KM i mozes namotati oko 15 kutija!
- zateznistub
#3 Re: DUHAN
Imao sam "cast" probati te prazne cigare. Duhan je bio dobar ali sam princip punjenja za mene iziskuje previse vremena. veci mi je gust ona tabakera sa motalicom.fetic wrote:Nisam iz Sarajeva,pa ne bih znao gdje imas kupiti,ali sto se tice vlaznosti samo ti je bitno da nije previse suh jer je onda puno ljut,a ne valja ni kada je previse vlazan jer se onda ne da smotati a nemozes ni povlaciti dim!Nema nista posebno na sta trebas paziti,susi ga na radijatoru jedino ga prilikom susenja rastresaj a ako je previse suh jednostavno ga ostavi negdje gdje je vlazno,negdje na pod,plocice!zateznistub wrote:Ponukan poskupljenjem cigareta ozbiljno razmisljam o prelasku na duhan i svojerucno motanje. Pitanje za vas koji duhan, gdje ga kupovati, na sta obratiti paznju. Znam da na pijaci na AP ima za11KM odnosno bolji 14KM po kosulji.
Ja sam kupio neki dan pola KG duhana 10 KM,rizle 200 komada za 3 KM,al ne obicne nego dodu prazne cigare,masinicu za motanje za 7 KM!Sve ukupno 20 KM i mozes namotati oko 15 kutija!
- likce
#4 Re: DUHAN
Pa dobro kako kome,nekome je cejf,gust sto je komplikovanije!Ja ih smotam dok gledam film il nesto,jedno 10-15 min,za jednu kutiju,tabakeru!Imao sam "cast" probati te prazne cigare. Duhan je bio dobar ali sam princip punjenja za mene iziskuje previse vremena. veci mi je gust ona tabakera sa motalicom.
-
sandžokan
#5 Re: DUHAN
fina i jeftina stvar, ali sta je sa filterima ljudi???
mene ono ubi bez filtera.
mene ono ubi bez filtera.
- likce
#6 Re: DUHAN
Pa imas ove rizle sto sam gore napisao,kupis 200 komada oko 2-3 KM,to su prazne cigare!Znaci prava cigara samo nema duhana u njoj,dode sa pravim filterom i onda je nabijes na masinicu za motanje i ude duhan unutra!
-
sandžokan
#7 Re: DUHAN
COOLfetic wrote:Pa imas ove rizle sto sam gore napisao,kupis 200 komada oko 2-3 KM,to su prazne cigare!Znaci prava cigara samo nema duhana u njoj,dode sa pravim filterom i onda je nabijes na masinicu za motanje i ude duhan unutra!
-
nedims
#8 Re: DUHAN
Mislim da malo vise pojasnjenja nece skoditi...
Masinica - Na Otoci 10 km, na Herci 8 km. Sve su to dupljaci ali se mogu koristiti.Ja koristim masinicu koju sam kupio u Makarskoj(njemacka) i platio 50 kuna.Odlicno radi...i ... zato znam razliku izmedju te i masinica kupljenih ovde.Masinica mora imati na donjoj vanjskoj strani naziv firme i gdje je proizvedena. Najbolje su... proizvedene u Njemackoj.U cemu je razlika: u lakoci i brzini pravljenja cigareta.
Duvan: hercegovacka skija...Otoka 10 km pakovanje (kutija za kosulju.Ima zuta i tamna. Ne znam u cemu je razlika ali meni se vise svidja zuta...
Sama kutija je teska 18-20 deka. Znaci, ako je puna kutija na vagi pola kilograma...ima tridesetak deka duvana.Moze se napraviti do 15 kutija...zavisno od vase vjestine ...
Filteri ili rizle...kutija od 200 komada...Otoka 3 km.
Odrzavanje vlaznosti: listovima svjezeg kupusa prekriti duvan u kutiji.
Prije pravljenja cigareta...izvaditi potrebnu kolicinu duvana...da se malo prosusi...jer se tada lakse i kvalitetnije prave cigarete.Nikako da se skroz osusi...tada su cigarete ljute i lose.(iskustvo i vjestina se stice kroz rad)
Usteda: ja i supruga ustedimo svakog mjeseca vise od 50 Km. Osnova nase ustede su cigarete Drina.Znaci...ko pusi skuplje cigarete imace i vecu ustedu (iliti, manje novca ce bacati u havu).
Vazna napomena: duvan koji se ovim putem koristi je nemjerljivo kvalitetniji od duvana u...recimo...Sasrajevskoj Drini. Meni i mojoj supruzi smanjila se kolicina slajma i puno manje kasljuckamo...
Dobro bi bilo da razmjenimo saznanja o cijenama duvana i gdje se kupuje...
Masinica - Na Otoci 10 km, na Herci 8 km. Sve su to dupljaci ali se mogu koristiti.Ja koristim masinicu koju sam kupio u Makarskoj(njemacka) i platio 50 kuna.Odlicno radi...i ... zato znam razliku izmedju te i masinica kupljenih ovde.Masinica mora imati na donjoj vanjskoj strani naziv firme i gdje je proizvedena. Najbolje su... proizvedene u Njemackoj.U cemu je razlika: u lakoci i brzini pravljenja cigareta.
Duvan: hercegovacka skija...Otoka 10 km pakovanje (kutija za kosulju.Ima zuta i tamna. Ne znam u cemu je razlika ali meni se vise svidja zuta...
Sama kutija je teska 18-20 deka. Znaci, ako je puna kutija na vagi pola kilograma...ima tridesetak deka duvana.Moze se napraviti do 15 kutija...zavisno od vase vjestine ...
Filteri ili rizle...kutija od 200 komada...Otoka 3 km.
Odrzavanje vlaznosti: listovima svjezeg kupusa prekriti duvan u kutiji.
Prije pravljenja cigareta...izvaditi potrebnu kolicinu duvana...da se malo prosusi...jer se tada lakse i kvalitetnije prave cigarete.Nikako da se skroz osusi...tada su cigarete ljute i lose.(iskustvo i vjestina se stice kroz rad)
Usteda: ja i supruga ustedimo svakog mjeseca vise od 50 Km. Osnova nase ustede su cigarete Drina.Znaci...ko pusi skuplje cigarete imace i vecu ustedu (iliti, manje novca ce bacati u havu).
Vazna napomena: duvan koji se ovim putem koristi je nemjerljivo kvalitetniji od duvana u...recimo...Sasrajevskoj Drini. Meni i mojoj supruzi smanjila se kolicina slajma i puno manje kasljuckamo...
Dobro bi bilo da razmjenimo saznanja o cijenama duvana i gdje se kupuje...
- kurty
#9 Re: DUHAN
Da ne otvaram novu temu...
Jel neko od vas kupio cigare a da je na njima nova cijena... Drinu Lajt pusim i jos uvijek je 2.30 na markici
Jel neko od vas kupio cigare a da je na njima nova cijena... Drinu Lajt pusim i jos uvijek je 2.30 na markici
- likce
#10 Re: DUHAN
Kod mene na obicnoj Drini pise 2,20 KM!
- Retro_Eskobar
#11 Re: DUHAN
Zanima me koje vrste duhana za motanje imaju u sarajevu(i domace i one fabricke).Koje su najbolje rizle,imali kupiti filtera samih za motanje.Koje biste preporucili.I koliko je to sve isplativo.
- Retro_Eskobar
#13 Re: DUHAN
Zato i trazim alternativeLakat Jebić wrote:na auri je odavno 3,30 cijena
-
kurcshlus
#14 Re: DUHAN
što se tiče domaćih duhana vidi na pijacama onaj hercegovački , dolazi pakovan u kutijama. kad biraš duhan obavezno iz kutije podigni sadržaj i pregledaj jer se često dešava da je odozgo ekstra a dole fuj. mora biti zlatno žut u cijeloj kutiji.Retro_Eskobar wrote:Zanima me koje vrste duhana za motanje imaju u sarajevu(i domace i one fabricke).Koje su najbolje rizle,imali kupiti filtera samih za motanje.Koje biste preporucili.I koliko je to sve isplativo.
u trafikama imaš sarajevski duhan i da ti ne lažem ima dvoslovnu oznaku ne znam tačno da li je R D ili RG. pakovanje od 40 i od 100 grama. ovo malo se ne isplati jer košta oko 4 km a ovo od 100 grama je 7 - 8 km. kesa je bordo - zlatna.
paramont duhan pakovanje 110 grama 10 -12 km. za moj ukus malo je suh i teže se mota.
hrvatski duhan pod nazivom zlatni dukat. 100 grama 6,50 km. meni odgovara i njega uzimam mada se o ukusima ne raspravlja, sve je do tebe.
mašinica 6km , 10,50 km, 12 km, 15 km.
isplativost izuzetna. pušio sam marlboro do poskupljenja, 3,50 km. sad me kutija dođe malo jače od 1 km.
takozvane šuplje cigare u raznim pakovanjima, 200 kom, 250, 300, 500. od 3 do 6 km.
ja motam u papire marke kartel. 200 kom 3 km. do tebe je koje ćeš izabrati jer ako je papir loš i sama cigara će biti blaža ili jača.
-
Dado34
#15 Re: DUHAN
Duhan kupujem vec vise od godinu dana i do prije par mjeseci sam kupovao kosuljice, sada kupujem na kilu i moze biti i do mjesec i po dana, koristim matrix filtere. Nabavljam uvijek kod istog covjeka tako da sam siguran u duhan. Duhan kila 20 km, filteri 2 i po marke 200 komada, masinica 5 km i to je to, kad izracunam mjesecno maximalno potrosim 40 km na taj porok. Vec receno, vrlo je bitno da odrzavas duhan, ako dozvolis da ti se osusi dobices prasinu, a to je velika zaHebancija motati
Isto tako ako je puno vlazan nece se dati motati.
- Urban B.
#16 Re: DUHAN
imal kakav duhan da ga preporucite a da je slican drini light
poceo sam da pusim skoro 2 kutije dnevno pa kontam da predjem na ovo rucno motanje:-)
poceo sam da pusim skoro 2 kutije dnevno pa kontam da predjem na ovo rucno motanje:-)
-
Dado34
#17 Re: DUHAN
Iz iskustva mogu reci da duhan sto je svijetliji (blijedji) to je meksi, naravno veliku ulogu igra i vlaznost duhana, jer i najblazi duhan sto je suvlji to je ljuci.
- Retro_Eskobar
#18 Re: DUHAN
Ja sam uzeo ovaj FDS-ov 100grama oko 8KM(koji fening vise) i Silverado medium medium wihgt papirice.Ne zelim da rolam sa masinicom,nekako mi je veci merak rucno,ali nemam filtera.Zanima me gdje mogu kupiti one uze filtere za duhan,ne prazne paramountove cigare(s filterom i rizlom),tzv trubice.Prerovio trafika i trafika,ali nigdje nema.Trenutno motam bez filtera,ali to dere pluca.Zna li neko,da li je istina da duhan za motanje ne izaziva zasicenost u stomaku kao cigarete? 
-
kod65
#19 Re: DUHAN
Kupovao sam ovaj iz FDS (smedji otrov mix. pun aditiva) jaci je i smrdi kuca ko od pakovanja iz industrije. Sad kupim zlatni dukat (duhan svijetlo zlatne boje) nije jak i kuca puno manje smrdi.
- Retro_Eskobar
#20 Re: DUHAN
Meni se ovaj FDS-ov ne cini losim,iako mislim da je najbolja opcija ovaj od ovih sa pijaca,jer vjerovatno nema nikakvih aditiva,jer je domaceg uzgoja.kod65 wrote:Kupovao sam ovaj iz FDS (smedji otrov mix. pun aditiva) jaci je i smrdi kuca ko od pakovanja iz industrije. Sad kupim zlatni dukat (duhan svijetlo zlatne boje) nije jak i kuca puno manje smrdi.
-
kod65
#21 Re: DUHAN
To jest najbolja opcija. Cisti duhan bez aditiva, a i dodatna usteda u novcu (uzmes odma kilu), samo treba naci pouzdanog prodavaca. Ima li preporuka?Meni se ovaj FDS-ov ne cini losim,iako mislim da je najbolja opcija ovaj od ovih sa pijaca,jer vjerovatno nema nikakvih aditiva,jer je domaceg uzgoja.
- Retro_Eskobar
#22 Re: DUHAN
Ja sam tek poceo sa tim,tako da nisam bas upucen,ali sam cuo da je sa podrucja Hercegovine najbolji,i to oni zlatno zute boje.kod65 wrote:To jest najbolja opcija. Cisti duhan bez aditiva, a i dodatna usteda u novcu (uzmes odma kilu), samo treba naci pouzdanog prodavaca. Ima li preporuka?Meni se ovaj FDS-ov ne cini losim,iako mislim da je najbolja opcija ovaj od ovih sa pijaca,jer vjerovatno nema nikakvih aditiva,jer je domaceg uzgoja.
- Tvrdokorna mrlja
#23 Re: DUHAN
pricali smo o tome vec negdje,20 km kila na vagu,moze se i pola kile uzeti,sve na vagu.Retro_Eskobar wrote:Ja sam tek poceo sa tim,tako da nisam bas upucen,ali sam cuo da je sa podrucja Hercegovine najbolji,i to oni zlatno zute boje.kod65 wrote:To jest najbolja opcija. Cisti duhan bez aditiva, a i dodatna usteda u novcu (uzmes odma kilu), samo treba naci pouzdanog prodavaca. Ima li preporuka?Meni se ovaj FDS-ov ne cini losim,iako mislim da je najbolja opcija ovaj od ovih sa pijaca,jer vjerovatno nema nikakvih aditiva,jer je domaceg uzgoja.
pijaca stup,zlatno zuti je i nije los,evo sad sam jednu smoto.
rizle one starinske,10 paketica marka,cigarete prazne za masinicu 2 km paket 200 cigareta.
jedan lik duhan prodaje,pa upitaj bilo kojeg prodavca dole,reci ce ti
- Retro_Eskobar
#24 Re: DUHAN
[/quote]
pricali smo o tome vec negdje,20 km kila na vagu,moze se i pola kile uzeti,sve na vagu.
rizle one starinske,10 paketica marka,cigarete prazne za masinicu 2 km paket 200 cigareta.
[/quote]
Jel i te papirice uzimas na pijaci,ili negdje drugo?
pricali smo o tome vec negdje,20 km kila na vagu,moze se i pola kile uzeti,sve na vagu.
- Tvrdokorna mrlja
#25 Re: DUHAN
sve kod istog likaRetro_Eskobar wrote: