Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
- KotromanichII
#1 Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
Htio bi se osvrnuti na jednu temu dosta nepoznatu i muslimanima a i krscanima, Kuran i Biblija govore o nekom Duhu Svetom, pa da sporedimo tekstove iz biblije i kurana sta je to i ko bi to mogao biti.
Ono sto sam mogao da izvucem iz biblije i kurana, je to da je Duh Sveti andjeo Gabriel/Dzibril
pa da krenemo prvo sa biblijom
Zeceta po Svetom duhu kad je bila Marija zarucena za Josipa
Matej 1:18 Rođenje Isusa Krista bilo je ovako: Kad je njegova majka Marija bila zaručena s Josipom, nađe se, da je bila začela po Duhu Svetom, još prije nego se sastaše.
Poslan Andjeo Gabriel kad je bila zarucena za Josipa
Luka 1:26 U šestom mjesecu poslan bi anđeo Gabriel u grad galilejski, koji se zove Nazaret,
27 K djevici zaručenoj mužu, kojemu je bilo ime Josip, iz kuće Davidove. Ime je djevici bilo Marija.
dodjemo do zakljucka Duh sveti je andjeo Gabriel
BOg kaze u kuranu o prvom kontaktu Gabriela i Marije
17..Mi smo k njoj andjela/meleka Gabriela/Džibrila(Duha) poslali i on joj se prikazao u liku savršeno stvorena muškarca.
18. "Utječem se Milostivom od tebe, ako se Njega bojiš!’ – uziknu ona.
19. "A ja sam upravo izaslanik Gospodara tvoga" – reče on – "da ti poklonim dječaka čista!’
20. "Kako će imati dječaka" – reče ona – "kad me nijedan muškarac dodirnuo nije, a ja nisam nevaljalica!’
21. "To je tako!’ – reče on. "Gospodar tvoj je rekao; ’To je Meni lahko’, i zato da ga učinimo znamenjem ljudima i znakom milosti Naše. Tako je unaprijed određeno!"
isto u ovome ajeti se spominje da je sveti duh andjeo gabriel
Bog kaze za objavljivanje kurana Muhamedu
قُلْ نَزَّلَهُ رُوحُ الْقُدُسِ مِنْ رَبِّكَ بِالْحَقِّ لِيُثَبِّتَ الَّذِينَ آمَنُوا وَهُدًى وَبُشْرَىٰ لِلْمُسْلِمِينَِ
16:102. Reci: “Spušta ga(kuran) Duh Sveti (na arapskom Ruhul-kudus) od Gospodara tvog s Istinom, da učvrsti one koji vjeruju, i (kao) uputu i radosnu vijest muslimanima.
Prvi bi htio pitati krscane, sta je to po vama Duh sveti ?? Dali vi vjerujete da je to andjeo Gabriel ili neko drugi ?
Ono sto sam mogao da izvucem iz biblije i kurana, je to da je Duh Sveti andjeo Gabriel/Dzibril
Matej 1:18 Rođenje Isusa Krista bilo je ovako: Kad je njegova majka Marija bila zaručena s Josipom, nađe se, da je bila začela po Duhu Svetom, još prije nego se sastaše.
Luka 1:26 U šestom mjesecu poslan bi anđeo Gabriel u grad galilejski, koji se zove Nazaret,
27 K djevici zaručenoj mužu, kojemu je bilo ime Josip, iz kuće Davidove. Ime je djevici bilo Marija.
17..Mi smo k njoj andjela/meleka Gabriela/Džibrila(Duha) poslali i on joj se prikazao u liku savršeno stvorena muškarca.
19. "A ja sam upravo izaslanik Gospodara tvoga" – reče on – "da ti poklonim dječaka čista!’
20. "Kako će imati dječaka" – reče ona – "kad me nijedan muškarac dodirnuo nije, a ja nisam nevaljalica!’
21. "To je tako!’ – reče on. "Gospodar tvoj je rekao; ’To je Meni lahko’, i zato da ga učinimo znamenjem ljudima i znakom milosti Naše. Tako je unaprijed određeno!"
قُلْ نَزَّلَهُ رُوحُ الْقُدُسِ مِنْ رَبِّكَ بِالْحَقِّ لِيُثَبِّتَ الَّذِينَ آمَنُوا وَهُدًى وَبُشْرَىٰ لِلْمُسْلِمِينَِ
16:102. Reci: “Spušta ga(kuran) Duh Sveti (na arapskom Ruhul-kudus) od Gospodara tvog s Istinom, da učvrsti one koji vjeruju, i (kao) uputu i radosnu vijest muslimanima.
Prvi bi htio pitati krscane, sta je to po vama Duh sveti ?? Dali vi vjerujete da je to andjeo Gabriel ili neko drugi ?
-
mig
#2 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
Ostatak texta koji nisi naveo glasi:KotromanichII wrote: Matej 1:18 Rođenje Isusa Krista bilo je ovako: Kad je njegova majka Marija bila zaručena s Josipom, nađe se, da je bila začela po Duhu Svetom, još prije nego se sastaše.
"A u šesti mesec posla Bog anđela Gavrila u grad galilejski po imenu Nazaret
K devojci isprošenoj za muža, po imenu Josifa iz doma Davidovog; i devojci beše ime Marija.
I ušavši k njoj anđeo reče: Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama.
A ona, videvši ga, poplaši se od reči njegove i pomisli: Kakav bi ovo bio pozdrav?
I reče joj anđeo: Ne boj se, Marija! Jer si našla milost u Boga.
I evo zatrudnećeš, i rodićeš Sina, i nadeni Mu ime Isus.
On će biti veliki, i nazvaće se Sin Najvišega, i daće Mu Gospod Bog presto Davida oca Njegovog;
I carovaće u domu Jakovljevom vavek, i carstvu Njegovom neće biti kraja.
A Marija reče anđelu: Kako će to biti kad ja ne znam za muža?
I odgovarajući anđeo reče joj: Duh Sveti doći će na tebe, i sila Najvišeg oseniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se Sin Božji.
I evo Jelisaveta, tvoja tetka, i ona zatrudne sinom u starosti svojoj, i ovo je šesti mesec njoj, koju zovu nerotkinjom.
Jer u Boga sve je moguće što kaže.
A Marija reče: Evo sluškinje Gospodnje; neka mi bude po reči tvojoj. I anđeo otide od nje."
- KotromanichII
#3 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
dobro ali moze li biti opet po bibliji da " andjeo Gabriel doći će na tebe, i sila Najvišeg oseniće te"I odgovarajući anđeo reče joj: Duh Sveti doći će na tebe, i sila Najvišeg oseniće te;
mada ovo doci na tebe cudno zvuci ali haj dobro , kako god, uglavnom , sto se tice Svetog duha nama muslimanima je to jasno jer se bas Andjeo Gabriel spominje takvim nazivom Duh SVeti, Ruhul Kudus, Ruh=Duh Kudus=Sveti
a sto nebi to mogao biti i po bibliji neznam ?
-
mig
#4 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
Ne moze biti tako jer ljudi nisu u situaciji da Sveto Pismo prekrajaju i kreiraju po svom vlastitom nahodjenju. U biblijskom tekstu jasno stoji da je Gabriel samo andjeo koji je bio poslan od Boga da Mariji donese dobre vesti, andjeo - glasnik. Tvoja interpretacija citavom dogadjaju daje seksualnu konotaciju, sto je nedopustivo.KotromanichII wrote:dobro ali moze li biti opet po bibliji da " andjeo Gabriel doći će na tebe, i sila Najvišeg oseniće te"I odgovarajući anđeo reče joj: Duh Sveti doći će na tebe, i sila Najvišeg oseniće te;
mada ovo doci na tebe cudno zvuci ali haj dobro , kako god, uglavnom , sto se tice Svetog duha nama muslimanima je to jasno jer se bas Andjeo Gabriel spominje takvim nazivom Duh SVeti, Ruhul Kudus, Ruh=Duh Kudus=Sveti
- KotromanichII
#5 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
heheheh to je bas upravo ono sto biblija potenciraNe moze biti tako jer ljudi nisu u situaciji da Sveto Pismo prekrajaju i kreiraju po svom vlastitom nahodjenju. U biblijskom tekstu jasno stoji da je Gabriel samo andjeo koji je bio poslan od Boga da Mariji donese dobre vesti, andjeo - glasnik. Tvoja interpretacija citavom dogadjaju daje seksualnu konotaciju, sto je nedopustivo.
Duh Sveti doći će na tebe, i sila Najvišeg oseniće te
a sporedi kako je po kuranu nastao isus
Bog kaze za stvaranje Isusa:
59. Isusov/Isaov slučaj je u Allaha isti kao i slučaj Ademov: od zemlje ga je stvorio, a zatim rekao: "Budi!" – i on bi.
a na drugom mjestu se govori
znaci da bi se stvorio Isus u metrnici Marijinoj , treba BOg smao da kaze budi , i Isus je vec zacet, dok po bibliji , duh sveti mora doći na nju
znaci po islamu je isus stvoren rijecju "budi" a po bibliji je sveti duh dosao na mariju
i de mi reci sad ko ovdje potencira sexualnu konotaciju
-
mig
#6 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
Pruzila sam ti jos jednu priliku misleci da je sa tobom moguce civilizovano razgovarati, ali ovog trenutka sam se pokajala. Tvom nepostovanju i bezobrazluku nema kraja.KotromanichII wrote:heheheh to je bas upravo ono sto biblija potencira
Duh Sveti doći će na tebe, i sila Najvišeg oseniće te
a sporedi kako je po kuranu nastao isus
Bog kaze za stvaranje Isusa:
59. Isusov/Isaov slučaj je u Allaha isti kao i slučaj Ademov: od zemlje ga je stvorio, a zatim rekao: "Budi!" – i on bi.
a na drugom mjestu se govori
znaci da bi se stvorio Isus u metrnici Marijinoj , treba BOg smao da kaze budi , i Isus je vec zacet, dok po bibliji , duh sveti mora doći na nju
znaci po islamu je isus stvoren rijecju "budi" a po bibliji je sveti duh dosao na mariju
i de mi reci sad ko ovdje potencira sexualnu konotaciju
- KotromanichII
#7 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
pa sta sam rekao, vidis da fino ja i ti razgovaramo, nevrijedjamo sePruzila sam ti jos jednu priliku misleci da je sa tobom moguce civilizovano razgovarati, ali ovog trenutka sam se pokajala. Tvom nepostovanju i bezobrazluku nema kraja.
ali haj dobro necemo onda vise o ovome ako se osjecas uvrijedjeno, pozdrav
- PRO testant
#8 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
Ništa čudno, čak šta više sasvim tipično za njega, i njemu slične.mig wrote:Ostatak texta koji nisi naveo glasi:KotromanichII wrote: Matej 1:18 Rođenje Isusa Krista bilo je ovako: Kad je njegova majka Marija bila zaručena s Josipom, nađe se, da je bila začela po Duhu Svetom, još prije nego se sastaše.
"A u šesti mesec posla Bog anđela Gavrila u grad galilejski po imenu Nazaret
K devojci isprošenoj za muža, po imenu Josifa iz doma Davidovog; i devojci beše ime Marija.
I ušavši k njoj anđeo reče: Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama.
A ona, videvši ga, poplaši se od reči njegove i pomisli: Kakav bi ovo bio pozdrav?
I reče joj anđeo: Ne boj se, Marija! Jer si našla milost u Boga.
I evo zatrudnećeš, i rodićeš Sina, i nadeni Mu ime Isus.
On će biti veliki, i nazvaće se Sin Najvišega, i daće Mu Gospod Bog presto Davida oca Njegovog;
I carovaće u domu Jakovljevom vavek, i carstvu Njegovom neće biti kraja.
A Marija reče anđelu: Kako će to biti kad ja ne znam za muža?
I odgovarajući anđeo reče joj: Duh Sveti doći će na tebe, i sila Najvišeg oseniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se Sin Božji.
I evo Jelisaveta, tvoja tetka, i ona zatrudne sinom u starosti svojoj, i ovo je šesti mesec njoj, koju zovu nerotkinjom.
Jer u Boga sve je moguće što kaže.
A Marija reče: Evo sluškinje Gospodnje; neka mi bude po reči tvojoj. I anđeo otide od nje."
Uzmu dio teksta koji im odgovara, a ostalo zanemere, ili kao i u ovom slučaju (u kasnijem postu) malo prevrnu i zavrnu pa "vodu na svoj mlin."
A sva ostala objašnjenja ni ne pokušaju da potraže, a kamoli da razumiju.
Vidim da si došla do stvarno dobrog zaključka za razgovor sa njime.
Več je nekiliko forumaša dokumentovalo dekontekstualizaciju tekstova od strane dotičnog. (uključujući i mene)
Pa se nije udostojio da nakon toga ispravi svoje zaključke i izjave. Nego nastavio, kao što vidiš, po starom i dobrom principu, "napuhaj priču pa će nešto već izać iz toga."
Pusti, ne troši vrijeme uzalud.
- arte.fakt
#9 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
3 u 1 ... to mi nikad nece biti jasno ...
-
BP1203
#10 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
Nisi u pravu. On nije citirao sve ajete (stihove) iz Kur'ana kji govore o rodjenju Mesijinom. Upravo govore o tome da je Isus zacet cisto bozijom voljom. Ali nije ni on u pravu jer ovo "Duh Sveti" doci ce na tebe ili spustice se na tebe moze biti protumaceno na razne nacine ne misli se bukvalno.mig wrote:Ne moze biti tako jer ljudi nisu u situaciji da Sveto Pismo prekrajaju i kreiraju po svom vlastitom nahodjenju. U biblijskom tekstu jasno stoji da je Gabriel samo andjeo koji je bio poslan od Boga da Mariji donese dobre vesti, andjeo - glasnik. Tvoja interpretacija citavom dogadjaju daje seksualnu konotaciju, sto je nedopustivo.KotromanichII wrote:dobro ali moze li biti opet po bibliji da " andjeo Gabriel doći će na tebe, i sila Najvišeg oseniće te"I odgovarajući anđeo reče joj: Duh Sveti doći će na tebe, i sila Najvišeg oseniće te;
Sto se tice Duha Svetog u krscanstvu, vecina krscana cak ucenih nezna tacno dati definiciju toga, dakle ni oni sami neznaju a osim toga svak crkva tumaci svetog duha na svoj nacin.
- KotromanichII
#11 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
znaci neznaju ni oni tacno ko je to, pa zasto onda nebi mogao biti andjeo Gabriel kad je vec u kuranu spomenut kao Duh svetiSto se tice Duha Svetog u krscanstvu, vecina krscana cak ucenih nezna tacno dati definiciju toga, dakle ni oni sami neznaju a osim toga svak crkva tumaci svetog duha na svoj nacin.
ali sigurno nezele da prihvate to zato sto to dolazi iz Kurana a radije ce lutati u svojim razmisljanjima nego da prihvate nesto iz kurana mada i kad bi samo taj dio prihvatili da je andjeo gabriel Sveti duh nebi im promijenilo njihovo vjerovanje o isusu, tako da nevidim razlog zasto da se nevjeruje u kuran po ovom pitanju a vec nista drugo u kuranu nevjeruju.
- Kaktusssss
#12 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
arte.fakt wrote:3 u 1 ... to mi nikad nece biti jasno ...

- Kaktusssss
#13 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
Mig, samo lezerno. Dovoljno je da se otvori tema o onim famoznim rupama, tj. predskazanjima sudnjeg dana koju je otvorio doticni Kotromanchihimig wrote:Ne moze biti tako jer ljudi nisu u situaciji da Sveto Pismo prekrajaju i kreiraju po svom vlastitom nahodjenju. U biblijskom tekstu jasno stoji da je Gabriel samo andjeo koji je bio poslan od Boga da Mariji donese dobre vesti, andjeo - glasnik. Tvoja interpretacija citavom dogadjaju daje seksualnu konotaciju, sto je nedopustivo.KotromanichII wrote:dobro ali moze li biti opet po bibliji da " andjeo Gabriel doći će na tebe, i sila Najvišeg oseniće te"I odgovarajući anđeo reče joj: Duh Sveti doći će na tebe, i sila Najvišeg oseniće te;
I kazu da se nas ateista treba cuvati puh, puh, puh gluho bilo.
- PRO testant
#14 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
Inače sama izjava u cjelini je toliko zbunjujuća, i kontradiktorna sama sebi, da je daljni komentar suvišan.KotromanichII wrote:Sto se tice Duha Svetog u krscanstvu, vecina krscana cak ucenih nezna tacno dati definiciju toga, dakle ni oni sami neznaju a osim toga svak crkva tumaci svetog duha na svoj nacin.(apsolutno generalizovanje), pa zasto onda nebi mogao biti andjeo Gabriel kad je vec u kuranu spomenut kao Duh svetiznaci neznaju ni oni tacno ko je to(ponovno generalizovanje, kao i u nastavku) a radije ce lutati u svojim razmisljanjima nego da prihvate nesto iz kurana mada i kad bi samo taj dio prihvatili da je andjeo gabriel Sveti duh nebi im promijenilo njihovo vjerovanje o isusu, tako da nevidim razlog zasto da se nevjeruje u kuran po ovom pitanju a vec nista drugo u kuranu nevjeruju.ali sigurno nezele da prihvate to zato sto to dolazi iz Kurana
Elem...
To da "većina" (ne svi) ne mogu da donesu jasnu sliku i u potpunosti razumiju koncept Duha Svetog je tačno, ali tu nije kraj priče. Isto je za mnoge druge koncepte, i ne samo u kršćanstvu, nego i u drugim konfesijama. Jer su obični ljudi zaokupljeniji nekim drugim stvarima, ne nužno teologijom.
U suštini, ako bi mogli to izraziti nekim ciframa, oko 10% vjernika bilo koje konfsije ima uopšteno poznavanje pojedinih koncepata teologije njihove konfesije, dok svega oko 2-3% ima šire znanje o istim. Ostali u većini slušaju šta im drugi govore. (u principu se sve svodi na to šta je kome bitnije)
Posmatrati sve vjernike kao neznalice ili zaluđene samo zato što većina nema dovoljno znanja o određenom aspektu teologije, je krajnji apsurd, da ne kažem nešto drugo. Pa čak i ove koji nemaju znanje, posmatrati i osuđivati kao da su neki tamo ... da ne lijepim sada epitete..... a samo zato što ne mogu ili nisu u mogućnosti da svare neki koncept koji nama je tako ""jednostavan"" je više ponišavajuće za nas koji ih tako posmatramo nego za njih.
A to da ne znaju dati definiciju, nije tačno. Definicija postoji i opisi postoje, i to je ono što tipovi poput Kontromanića ne mogu da prihvate.
http://www.answers.com/topic/holy-spirit - Na stranici se nalizi preko 10ak izvora o temi, te mnogi opisi, itd.
Pa izvolite.
Usput, a može li 1x1x1=1
-
mig
#15 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
@PRO testant
Ali hajde, valjda su oni spoznali sve tajne, bozanske i ljudske, pa im to daje za pravo da se tako ponasaju. Ko mi je kriv sto se uopste i upustam u raspravu sa takvima. Sama pala, sama se ubila
Ali, opametih se i ja sada...
@Kaktusssss, ja sa ateistima lezerno, ali nekako ne mogu onih velikih vernika koji hule na sve sto rusi njihov koncept verovanjaKaktusssss wrote: Mig, samo lezerno. Dovoljno je da se otvori tema o onim famoznim rupama, tj. predskazanjima sudnjeg dana koju je otvorio doticni Kotromanchihi![]()
I kazu da se nas ateista treba cuvati puh, puh, puh gluho bilo.
Ali, opametih se i ja sada...- Chisum
#16 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
Vidim, opet se braca Grimm pomarisala... Pa nemojte, ljudi... Sta ce djeca reci?
Last edited by Chisum on 21/12/2010 12:39, edited 1 time in total.
- citroen
#17 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
kakv je rezltat,2:1 za kotromanicha

-
mig
#18 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
Ovako zreo komentar bih ocekivala od nekoga u osnovnoj skoli. Cudi me od tebe @citroen, delovao si mi kao ozbiljna osoba... Ali koliko vidim, sve tvoje znanje se sastoji samo od (ne)duhovitih doskocica kojima podrzavas svoje verske istomisljenike... Steta, stvarno steta.citroen wrote:kakv je rezltat,2:1 za kotromanicha![]()
Onog trenetka kada neko pocne da unizava tudje svetinje, svi ozbiljni sagovornici se povuku.
U Bibliji postoji citat:
„Ne dajte svetinje psima; niti mećite bisera svog pred svinje, da ga ne pogaze nogama svojim, i vrativši se ne rastrgnu vas.”
Pre nego sto budem optuzena za uvredu, napisacu preneseno znacenje ovoga: ne trošite svoj trud/vreme/dobru volju/savete/znanje ili bilo što drugo na nekoga ko to neće znati ceniti niti će mu to nešto značiti i kome je jedini cilj da vas unizi i ismeje. Treba paziti što govorimo i kome govorimo. (Ima jos poruka koje se mogu izvuci iz ovog citata, a posto je doticni vrsni poznavalac hriscanstva, ne sumnjam da ce ih on shvatiti. I to cak i vise i bolje od mene)
Tema je mogla da se razvije i zelela sam da dam svoj doprinos tome, ali posto je jedini razlog zasto je ova tema otvorena zapravo taj da neko dokaze kako sve na ovom svetu mora da se prilagodi Kuranu, pa cak i Biblija; posto je konstruktivan dijalog za mnoge forumase nepoznanica; i posto se neki ne libe da iz zabave pljuju po tudjim svetinjama, ostaje mi samo da se povucem i ostavim pojedince da jedan drugog tapsu po ramenu i uzivaju u necemu sto oni vide kao pobedu.
1.000.000:0 za vas... samo u cemu?
"Još jedna pobeda i ja sam izgubio"
- KotromanichII
#19 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
ako se mislis hvatati na ono ja i otac smo jedno 1=1, sin=otac, kad je mislio na cilj da su jedno uistom cilju, da im je isti ciljUsput, a može li 1x1x1=1
pa po isusu nemoze, jer jer rekao otac je veci od mene sto znaci 1<X a ne 1<1 , a ako je 1<X onda to vise nije jedno te isto bice iako se nasilu pokusava ugurati Boga u tijelo Isusa
- wild roses
#20 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
Baš lijepomig wrote:
U Bibliji postoji citat:
„Ne dajte svetinje psima; niti mećite bisera svog pred svinje, da ga ne pogaze nogama svojim, i vrativši se ne rastrgnu vas.”
- citroen
#21 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
Ja ti nisam rekao(napisao) ni jednu ruznu rijec,nema potrebe da me vrijedjasmig wrote:Ovako zreo komentar bih ocekivala od nekoga u osnovnoj skoli. Cudi me od tebe @citroen, delovao si mi kao ozbiljna osoba... Ali koliko vidim, sve tvoje znanje se sastoji samo od (ne)duhovitih doskocica kojima podrzavas svoje verske istomisljenike... Steta, stvarno steta.citroen wrote:kakv je rezltat,2:1 za kotromanicha![]()
Onog trenetka kada neko pocne da unizava tudje svetinje, svi ozbiljni sagovornici se povuku.
U Bibliji postoji citat:
Pre nego sto budem optuzena za uvredu, napisacu preneseno znacenje ovoga: ne trošite svoj trud/vreme/dobru volju/savete/znanje ili bilo što drugo na nekoga ko to neće znati ceniti niti će mu to nešto značiti i kome je jedini cilj da vas unizi i ismeje. Treba paziti što govorimo i kome govorimo. (Ima jos poruka koje se mogu izvuci iz ovog citata, a posto je doticni vrsni poznavalac hriscanstva, ne sumnjam da ce ih on shvatiti. I to cak i vise i bolje od mene)
Tema je mogla da se razvije i zelela sam da dam svoj doprinos tome, ali posto je jedini razlog zasto je ova tema otvorena zapravo taj da neko dokaze kako sve na ovom svetu mora da se prilagodi Kuranu, pa cak i Biblija; posto je konstruktivan dijalog za mnoge forumase nepoznanica; i posto se neki ne libe da iz zabave pljuju po tudjim svetinjama, ostaje mi samo da se povucem i ostavim pojedince da jedan drugog tapsu po ramenu i uzivaju u necemu sto oni vide kao pobedu.
1.000.000:0 za vas... samo u cemu?
"Još jedna pobeda i ja sam izgubio"
-
HZArnel
#22 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
pa @kotromanichu,od tebe nisam bar ocekivao ovako povrsno poznavanje kur'ana i islama.KotromanichII wrote:Htio bi se osvrnuti na jednu temu dosta nepoznatu i muslimanima a i krscanima, Kuran i Biblija govore o nekom Duhu Svetom, pa da sporedimo tekstove iz biblije i kurana sta je to i ko bi to mogao biti.
Islam je vjera koja nastoji formu podrediti sustini,dokaz tome su tvrdnje/optuzbe svih znacajnijih islamskih ucenjaka koji nastoje Zapad prikazati kao materijalistican svijet,sto islam ne bi trebao da bude.
Dakle,islam stavlja sustinu ispred forme,sustina mora biti podloga svih segmenata sistema unutar kojeg musliman zivi.Islam zahtijeva potpuni integritet covjeka.(o tome dovoljno govori i "islamska deklaracija"A.Izetbegovica,mozda jos i S.Bugarija da pomenem kao vrsnog poznavaoca izvornoislamske odn. arapske kulture-iskljucivo sam njih dvojcu naveo zbog toga sto su oni mozda i najvalidnije reference po pitanju islama u bosni).
Dakle,kur'an kao jedan od glavnih stubova islama zahtijeva od nas da ga upotrijebimo kao ideju,ideologiju,pouku i uputu tj recept a ne da bukvalno idemo od sure do sure tumaceci doslovno svaki ajet.
Kur'an citati doslovno znaci ograniciti ga na velicinu ovozemaljske knjige.
Ono zasto sve ovo navodim je tvoja sintagma "duh sveti u islamu".
Odmah i sam mozes pretpostaviti,misljenja sam da "duh sveti" nepostoji,niti postoji bilo sta sto je za muslimana sveto,oznaciti nesto svetim u islamu je ravno sirku.
Evo samo jedan ali mislim da dovoljno dobar razlog zasto DZibril nije "svet".
Kada Allah rece svim melecima:"poklonite se Ademu"(obicnom covjeku),svi se poklonise samo Iblis ne htjede,ta ja sam stvoren od nur-svjetlosti a on je od zemlje.Allah ga nato prokle i na Iblisovu molbu posla ga da luta zemljom sijuci smutnju i zlo.
A kad smo rekli melekima: "Poklonite se Ademu!" - svi su se poklonili osim Iblisa, on je bio jedan od džina i zato se ogriješio o zapovijest svoga Gospodara. (18:50)
Sto se tice sage oko Isusova rodjenja,moj stav je jasan:Vama vase,meni moje.Nikog nemam namjeru da ubjedjujem ni u kakvu "Istinu",jer su i istine danas relativan pojam a ja sam samo jedan od posmatraca doticne.
Last edited by HZArnel on 21/12/2010 16:22, edited 1 time in total.
- PRO testant
#23 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
Kada budeš dostojanstveno koristio SVE relevantne tekstove u sklopu njihovih kontekstualnih granica, i koristio opšte prihvaćena pravila tumačenja i rukovanja drevnim tekstovima, možemo nastaviti razgovor.KotromanichII wrote:ako se mislis hvatati na ono ja i otac smo jedno 1=1, sin=otac, kad je mislio na cilj da su jedno uistom cilju, da im je isti ciljUsput, a može li 1x1x1=1
pa po isusu nemoze, jer jer rekao otac je veci od mene sto znaci 1<X a ne 1<1 , a ako je 1<X onda to vise nije jedno te isto bice iako se nasilu pokusava ugurati Boga u tijelo Isusa
Već je jedom (ne ja, već neko drugi) na ovoj samoj pod temi prikazao da radiš isto što i prije, vadiš tekstove van njihovog konteksta, te ignorišeš sve principe koji se koristi na drugim (vanbibliskim) tekstovima u sklopu opšteprihvačenih istraživanja u arheologiji.
Npr.
Pogledaj malo po internetu kako se rukuje recimo drevnom grčkom literaturom (ili nešto slično), način na koji se dolazi do tumačenja i prevoda tih tekstova. Način na koji se istražuju kontekstualne i pozadinske informacije vezane za te tekstove, itd. pa onda uporedi svoje principe i izjave sa tim radovima. Nisu ni blizi.
Isti principi se koriste i za tumačenje bibliski tekstova. A ti to ni u kom slučaju ne koristiš, niti želiš (vidljivo po tvojim izjavama) jer bi sve ostalo što si rekao čak i u vezi Qurana palo kao kula od karata.
PS.
Malo pitanje za razmišljanje:
Koji je ispravan redosljed A-Interpretacija, B-Zapažanja, C-Aplikacija
1: A,C,B
2: B,A,C
3: C,B,A
4: A,B,C
- KotromanichII
#24 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
kako to da nepostoji kad sam Allah spominje u kuranu Duh sveti, Ruhul kudus, procitaj u kuranu na arapskom i vidjet ces da upravo tako stoji.Odmah i sam mozes pretpostaviti,misljenja sam da "duh sveti" nepostoji,niti postoji bilo sta sto je za muslimana sveto,oznaciti nesto svetim u islamu je ravno sirku.
Evo samo jedan ali mislim da dovoljno dobar razlog zasto DZibril nije "svet".
Kada Allah rece svim melecima:"poklonite se Ademu"(obicnom covjeku),svi se poklonise samo Iblis ne htjede,ta ja sam stvoren od nur-svjetlosti a on je od zemlje.Allah ga nato prokle i na Iblisovu molbu posla ga da luta zemljom sijuci smutnju i zlo.
Sto se tice sage oko Isusova rodjenja,moj stav je jasan:Vama vase,meni moje.Nikog nemam namjeru da ubjedjujem ni u kakvu "Istinu",jer su i istine danas relativan pojam a ja sam samo jedan od posmatraca doticne.
Last edited by KotromanichII on 21/12/2010 16:28, edited 2 times in total.
- KotromanichII
#25 Re: Duh Sveti u Islamu i Krscanstvu
kako je ovo smijesno bas ova podvucena recenicaKada budeš dostojanstveno koristio SVE relevantne tekstove u sklopu njihovih kontekstualnih granica, i koristio opšte prihvaćena pravila tumačenja i rukovanja drevnim tekstovima, možemo nastaviti razgovor.
Već je jedom (ne ja, već neko drugi) na ovoj samoj pod temi prikazao da radiš isto što i prije, vadiš tekstove van njihovog konteksta, te ignorišeš sve principe koji se koristi na drugim (vanbibliskim) tekstovima u sklopu opšteprihvačenih istraživanja u arheologiji.
vadiš tekstove van njihovog konteksta,
pa ovo kad kazes je isto kad sam sebi oplis samar, ili mi naidjes na mlin gdje te proguta i iskomada u komade
Prvo, koliko puta smo culi kao izgovor da je isus rekao "Ja i otac smo jedno" kao izgovor da je isus Bog, i neko ko nepoznaje bibliju bi bas pomislio da je tako, sluzite se bas upravom tim forama vadjenje iz konteksta, a istina je da isus mislio sasvim nesto drukcije i to je on objasnio sta se mislilo sa tim ja i toac smo jedno za koje vi pokusavate da pretvorite u dokaz da je isus Bog, a istina je da je on mislio samo na zajednicki cilj, da svima bude zajedfnicki cilj , i Bogu i isusu i ucenicima, jer sto bi onda govorio da ucenici budu jedno kao sto smo mi jedno, kontas
klasnicno vadjenje iz konteksta kako bi se tvrdilo nesto
Last edited by KotromanichII on 21/12/2010 16:29, edited 1 time in total.