Svako ko se iole zanima za duhovnost, sigurno se "bavio" pitanjem Svetog Trojstva, koje je moram priznati, zbunjujuce. Buduci da se krscanstvo/hriscanstvo deklarira kao monoteisticka religija, koliko monoteizma ima u Svetom Trojstvu?
Neka moja istrazivanja su bila vezana i za indijsku duhovnost, u kojem se takodjer kaze da je Bog jedan, ali da ima razne emanacije koje u principu, izrazavaju neku od Bozijih Vrlina. Tako u bhakti yogi Boga nazivaju Krsnom (Krisnom) a jedna od njegovih emanacija je sri mati Radharani koja predstavlja neke od njegovih da tako kazem, "zenskih" Osobina (ljubav, dobrota, njeznost itd).
Isus je rodjen, sto znaci da je on covjek (jer On je onaj koji nije rodio i nije rodjen) sa svim fizickim osobinama (mada se pripovjeda da je bio izuzetno dijete)...dakle,
Isus je bio covjek.
Krist je (uslovno receno) "utjelovljenje" Bozijeg Nauma u njemu (po antropozofskom ucenju silazak Krista u tijelo Isusa se desilo krstenjem na Jordanu), odnosno, dodavanje ljudskom aspektu Isusa odredjenih Vrlina Onog koji nije rodio i nije rodjen. Covjek Isus je dosao da spasi i oslobodi od ljudskog grijeha vodjen Kristom u njemu koji "predstavlja" beskrajnu Boziju Dobrotu i Samilost i u tom smislu je Bozije dijete (sto se naravno ne odnosi na rodjenje covjeka Isusa), vec na Njegovu emanaciju-Krista koji potice Isusa covjeka na djela i cuda koja on cini.
Svet Duh je Boziji Naum koji on "pretace" i cini da se dijete Isus radja bez grijeha, odnosno, kroz bezgrijesno zacece stvara "pogodno tlo" za rodjenje Isusa, covjeka.
Ostalo je mislim vec poznato.....
Zaista ne znam sta pripovjedaju svecenici, jer na misi nikad nisam bila.
Ovo je samo moj skromni pokusaj razumijevenja, i nadam se da nisam svojim mislima zgrijesila jer posljenja Objava je Kur'an kojeg se treba drzati; taj put koji nam On miloscu svojom daje je prav kao strijela (kako rece KGKG).
PS: Nadam se da ovim postom nisam povrijedila nicija vjerska osjecanja...a ako jesam, halalite, nije mi bila namjera.