Dugovanje prema operateru
Moderator: anex
- newlevel
#1 Dugovanje prema operateru
Pozdrav forumasi, ne znam da li je pravo mjesto za temu. Ako nije, molim da se ne premjesta. Kao sto se moze zakljuciti iz samog naziva teme o cemu se radi. Naime imam nekog duga prema Eronetu okruglo sedam stoja km (ne osudjujem njih ni u kojem pogledu, jb* ga sad, roaming kolje). Naime student sam, i nemam toliko love odma da platim, ponudio sam im obrocnu otplatu u manjim ratama, oni to odbili, i traze express otplatu u 3 rate. Tako da mi je dosla tuzba na kucnu adresu. Zanima me s pravnog aspekta sa kojim posljedicama mogu racunati ?
- drndalo
#2 Re: Dugovanje prema operateru
Zapljenice ti sve sto imas...
- Ricken
#3 Re: Dugovanje prema operateru
Sud će vjerovatno presuditi u njihovu korist i na taj dug će se obračunavati zatezna kamata i troškovi spora koje mora snositi onaj koje izgubio. U izvršnom postupku sud će omogućiti da HT naplati iz tvoje imovine, ako imaš neke račune bit će ti blokirani do izmirenja duga, ako imaš auto, sud može naložiti prodaju da bi se namirio iznos duga, a ostatak vrijednosti od prodaje auta ide tebi. Moraš znati da kad se jednom obračunaju zatezne kamate i trošak spora, onda prvo moraš njih izmiriti pa tek glavnicu.
- newlevel
#4 Re: Dugovanje prema operateru
Sa kolikim sudskim troskovima otprilike da racunam, obzirom da sam svjestan, da sam ja kriv. I sta ako ne pristanem da platim, imovina se na meni licno nikakva ne vodi.
- UltrasNaBaterije
- Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu
#5 Re: Dugovanje prema operateru
Pa ako nemas nikakve imovine, ne mogu ti ništa konkretno, ali nemaš ni računa u banci, niti možeš novi otvoriti, znači kad tad će ti doći to na naplatu uz još veće kamate. Kad se aBd zaposliš sve će ti to doći na naplatu, uglavnom u ovom trenutku njima je svejedno kada se presuda donese.newlevel wrote:Sa kolikim sudskim troskovima otprilike da racunam, obzirom da sam svjestan, da sam ja kriv. I sta ako ne pristanem da platim, imovina se na meni licno nikakva ne vodi.
Moj savjet je da to platiš odma, nabavi nekako pare, posudi pa rješavaj, čisto da spavaš mirno, jer kad presuda dođe, jedini način je da se preseliš u drugu državu
-
hladan.preminger
#6 Re: Dugovanje prema operateru
newlevel wrote:Pozdrav forumasi, ne znam da li je pravo mjesto za temu. Ako nije, molim da se ne premjesta. Kao sto se moze zakljuciti iz samog naziva teme o cemu se radi. Naime imam nekog duga prema Eronetu okruglo sedam stoja km (ne osudjujem njih ni u kojem pogledu, jb* ga sad, roaming kolje). Naime student sam, i nemam toliko love odma da platim, ponudio sam im obrocnu otplatu u manjim ratama, oni to odbili, i traze express otplatu u 3 rate. Tako da mi je dosla tuzba na kucnu adresu. Zanima me s pravnog aspekta sa kojim posljedicama mogu racunati ?
U odgovoru na tužbu priznaj tužbeni zahtjev, jer ćeš sebi smanjti sudske troškove. U tom slučaju ćeš na dug od 700 KM imati 52,50 KM sudskih troškova, pošto njih zastupa zaposlenik nemaju pravo na druge troškove.
Nakon ovog dobijaš presudu na osnovu priznanja koja nakon 30 dana postaje pravosnažna i oni je mogu poslati na izvršenje.
Izvršenje semoze provesti na tvojoj imovini, npr. kao što je neko spomenuo auto ako je na tebi, drugim pokretnim stvarima i nekretninama. Ako nemaš imovine na sebi onda se može provesti na novčanim sredstvima na računu kod banke. Međutim njima je nemoguće da saznaju u kojoj banci imas račun i koji je njegov broj. Zaštićen se povjerljivošću odnosa između tebe i banke.
Sljedeći način je da se provede na plati koji ti ostvaruješ kod poslodavca. Ako ne radiš, pošto si student, oni ne mogu prinudno naplatiti potraživanja iz presude. Preostaje im jedino da čekaju.
Vrlo su malo šanse da kad se zaposliš za koju godinu ili manje oni saznaju za to i pošalju ti na platu izvršenje presude.
Kamata ti je otprilike 100 KM godišnje na 700 KM.
Da skratim, boli te kita ako nemas imovine i trenutno ne radis.
Nemoguće je da oni saznaju da oni kasnije saznaju da si se zaposlio i kod kojeg poslodavca radiš.
Ako u roku od 10 godina od donošenja (pravosnažnosti) presude ne uspije naplatiti potraživanje iz presude zastarriejva i više ga nikako ne mogu naplatiti jer ćeš ti isticati prigovor zastare.
- Ricken
#7 Re: Dugovanje prema operateru
Upravo tako.hladan.preminger wrote:newlevel wrote:Pozdrav forumasi, ne znam da li je pravo mjesto za temu. Ako nije, molim da se ne premjesta. Kao sto se moze zakljuciti iz samog naziva teme o cemu se radi. Naime imam nekog duga prema Eronetu okruglo sedam stoja km (ne osudjujem njih ni u kojem pogledu, jb* ga sad, roaming kolje). Naime student sam, i nemam toliko love odma da platim, ponudio sam im obrocnu otplatu u manjim ratama, oni to odbili, i traze express otplatu u 3 rate. Tako da mi je dosla tuzba na kucnu adresu. Zanima me s pravnog aspekta sa kojim posljedicama mogu racunati ?
U odgovoru na tužbu priznaj tužbeni zahtjev, jer ćeš sebi smanjti sudske troškove. U tom slučaju ćeš na dug od 700 KM imati 52,50 KM sudskih troškova, pošto njih zastupa zaposlenik nemaju pravo na druge troškove.
Nakon ovog dobijaš presudu na osnovu priznanja koja nakon 30 dana postaje pravosnažna i oni je mogu poslati na izvršenje.
Izvršenje semoze provesti na tvojoj imovini, npr. kao što je neko spomenuo auto ako je na tebi, drugim pokretnim stvarima i nekretninama. Ako nemaš imovine na sebi onda se može provesti na novčanim sredstvima na računu kod banke. Međutim njima je nemoguće da saznaju u kojoj banci imas račun i koji je njegov broj. Zaštićen se povjerljivošću odnosa između tebe i banke.
Sljedeći način je da se provede na plati koji ti ostvaruješ kod poslodavca. Ako ne radiš, pošto si student, oni ne mogu prinudno naplatiti potraživanja iz presude. Preostaje im jedino da čekaju.
Vrlo su malo šanse da kad se zaposliš za koju godinu ili manje oni saznaju za to i pošalju ti na platu izvršenje presude.
Kamata ti je otprilike 100 KM godišnje na 700 KM.
Da skratim, boli te kita ako nemas imovine i trenutno ne radis.
Nemoguće je da oni saznaju da oni kasnije saznaju da si se zaposlio i kod kojeg poslodavca radiš.
Ako u roku od 10 godina od donošenja (pravosnažnosti) presude ne uspije naplatiti potraživanje iz presude zastarriejva i više ga nikako ne mogu naplatiti jer ćeš ti isticati prigovor zastare.
Sad je otprilike jasno što tajkuni nemaju ništa na sebi.
Mada mislim da sud u izvršnom postupku može doći do tranakcijskih računa jer to nije tajni podatak u tom slučaju.
-
hladan.preminger
#8 Re: Dugovanje prema operateru
Trik je u tome sto ti vec i prijedlogu za izvrsenje moras naznaciti broj racuna i banku kod koje je otvoren. Ako toga nema sud ce prijedlog odbaciti kao nepotpun.
Za pravna lica je lakse jer preko ID broja mozes od centralne banke traziti da ti izlistaju sve racune tog pravnog lica u naznaku je li racun aktivan ili ne.
Sent from my dimirlija!
Za pravna lica je lakse jer preko ID broja mozes od centralne banke traziti da ti izlistaju sve racune tog pravnog lica u naznaku je li racun aktivan ili ne.
Sent from my dimirlija!