Znam da je u popisnu listu dugotrajne imovine na koju se obračunava amortizacija moguće evidentirati i imovinu koja je stečena prije početka obavljanja obrtničke djelatnosti, međutim, nije mi jasno koliko ''stara'' smije biti ta imovina i kolika može biti njena MINIMALNA vrijednost?
Znači, da li u popisnu listu dugotrajne imovine mogu uvesti printer koji je kupljen prije 3 godine po cijeni od 160 KM i kojeg trenutno koristim pri obavljanu obrtnicke djelatnosti?
Obrt je tek registrovan, a za printer posjedujem racun....
Hvala!
Dugotrajna imovina!
Moderator: anex
- ružmarin-a
#2 Re: Dugotrajna imovina!
meni se čini da je vrijednost sredstva do 250 KM obrtno sredstvo a pogledam aBd ako mi je ostalo sta od Jahića, pa javim, u svakom slučaju, možeš poslati upit nekome od asistenata ekonomskog fakulteta ili nekom kome je sveže znanje
probaj i konsultovati Računovodstvene standarde
Pozdrav
probaj i konsultovati Računovodstvene standarde
Pozdrav
- karanana
#3 Re: Dugotrajna imovina!
koja je amortizaciona stopa na elektronsku opremu? jeli 33,3%? ako jeste onda ti mozes unijeti taj printer u stalna sredstva ali ti je njegova knjigovodstvena vrijednost 0. mislim. ali nisam siguran.
- ružmarin-a
#4 Re: Dugotrajna imovina!
nisam rač. ekspert (daleko sam od toga) ali evo par sugestija (unaprjed se izvinjavam ako nisampotrefila ono što treba ustvari, izvor: predavanja prof.Mehmeda Jahića):
obaveza obračuna amortizacije počinje od prvog narednog mjeseca od dana stavljanja sredstva u pogon, tako nešto...
Treba mu odrediti fer vrijednost najbližu mogućoj tržišnoj vrijednosti.
da nije ovo višak?
pošto nije sredstvo stečeno tokom poslovanja preduzeća?
Popisom (inventurom) se utvrdi da je sredstvo višak, ako je formalnog karaktera, nije stvarni višak. Stvarni višak - treba mu dati karakter prihoda, treba se eliminisati mogućnost popisanih tuđih zaliha...
ili zapisnički donesemo odluku u šta ćemo sredstvo uvrstiti, damo mu karakteristiku i stavimo na određeni konto...
obaveza obračuna amortizacije počinje od prvog narednog mjeseca od dana stavljanja sredstva u pogon, tako nešto...
Treba mu odrediti fer vrijednost najbližu mogućoj tržišnoj vrijednosti.
da nije ovo višak?
Popisom (inventurom) se utvrdi da je sredstvo višak, ako je formalnog karaktera, nije stvarni višak. Stvarni višak - treba mu dati karakter prihoda, treba se eliminisati mogućnost popisanih tuđih zaliha...
ili zapisnički donesemo odluku u šta ćemo sredstvo uvrstiti, damo mu karakteristiku i stavimo na određeni konto...
-
keksitos
#5 Re: Dugotrajna imovina!
Sredstvo ne mora biti stečeno za vrijeme samog poslovanja, tako da se i npr. privatni automobil može navesti kao dugotrajna imovina (ukoliko će se koristiti za rad)! Ali ono što mene najviše zanima je maksimalna starost i minimalna vrijednost imovine koja se može uvesti u popis dugotrajne imovine i koja će se voditi kao rashod... Sve ostalo mi je, manje više poznato!
-
Rambo-Amadeus
#6 Re: Dugotrajna imovina!
ne može ba karanana 0, mora imati vrijednost kad se prvi put uvodi u evidenciju stalnih sredstava. Tek kada se amortizuje 100%, prenosi se u vanbilansnu evidenciju preduzeca, ali i tamo mora imati vrijednost barem 1,00 KM. A sto se tice pitanja, mislim da ga uvodi u evidenciju po nabavnoj cijeni od 160,00 KM pa onda radi amortizaciju svake godine, s tim sto nisam siguran da se na printere primjenjuje 33,3%, znam da se primjenjuje na kompjutere...karanana wrote:koja je amortizaciona stopa na elektronsku opremu? jeli 33,3%? ako jeste onda ti mozes unijeti taj printer u stalna sredstva ali ti je njegova knjigovodstvena vrijednost 0. mislim. ali nisam siguran.
-
sarlo
#7 Re: Dugotrajna imovina!
Ne znam koliko si upoznat sa racunovodstvom. Potrebno ti je predznanje da bi mogao razumjeti standarde, uzmi IAS 16 i nadji paragraf o pocetnom vrednovanju. Nema maksimalne starosti ni minimalne vrijednosti, vrednujes ga po fer i realnoj vrijednosti. A to ti je trzisna vrijednost, ako postoji trziste tog proizvoda.keksitos wrote:Sredstvo ne mora biti stečeno za vrijeme samog poslovanja, tako da se i npr. privatni automobil može navesti kao dugotrajna imovina (ukoliko će se koristiti za rad)! Ali ono što mene najviše zanima je maksimalna starost i minimalna vrijednost imovine koja se može uvesti u popis dugotrajne imovine i koja će se voditi kao rashod... Sve ostalo mi je, manje više poznato!
Mora da ti sluzi u obavljanju poslovne djelatnosti i da ocekujes prihod od njega duze od jednog obracunskog perioda (ili godine, ne sjecam se vise). Novi zakon o porezu na dobit je propisao ono cega se moras pridrzavati, vjerovatno i nomenklaturu odakle uzimas stope amortizacije.
..racunovodstvom se ne bavim duze vremena. Internacionalnih standarda se moramo pridrzavati jer nam to zakon nalaze, ali to konvencionalno racunovodstvo sluzi samo za obracun poreza i predaju u AFIP. Nazalost gotovo da nema veze sa stvarnim potrebama za informisanje menadzmenta, vlasnika,...interesantno je jer se moze posmatrati kao filozofija.
A ta vrijednost ti je materijalno beznacajna u svakom pogledu.
- _aja_
#8 Re: Dugotrajna imovina!
Trebalo je sva ta sredstav koja su kupljena prije registracije unjeti kao početni kapital u stvarima po fer procijenjenoj vrijednosti ili ih unjeti kao poklon(donaciju) od vlasnika opet po fer procijenjenoj vrijednosti, da bi ih uopće mogao staviti na popisnu listu ...keksitos wrote:Znam da je u popisnu listu dugotrajne imovine na koju se obračunava amortizacija moguće evidentirati i imovinu koja je stečena prije početka obavljanja obrtničke djelatnosti, međutim, nije mi jasno koliko ''stara'' smije biti ta imovina i kolika može biti njena MINIMALNA vrijednost?
Znači, da li u popisnu listu dugotrajne imovine mogu uvesti printer koji je kupljen prije 3 godine po cijeni od 160 KM i kojeg trenutno koristim pri obavljanu obrtnicke djelatnosti?
Hvala!
- rosal
#9 Re: Dugotrajna imovina!
Ovdje je rijec o obrtu, znaci, ova njegova imovina se ne vodi kao pocetni kapital jer on uopce nije potreban za obrt! Svrha upisa u popisnu listu je iskljucivo povecanje rashoda, kako bi kasnije placao manji porez na dohodak!_aja_ wrote:Trebalo je sva ta sredstav koja su kupljena prije registracije unjeti kao početni kapital u stvarima po fer procijenjenoj vrijednosti ili ih unjeti kao poklon(donaciju) od vlasnika opet po fer procijenjenoj vrijednosti, da bi ih uopće mogao staviti na popisnu listu ...keksitos wrote:Znam da je u popisnu listu dugotrajne imovine na koju se obračunava amortizacija moguće evidentirati i imovinu koja je stečena prije početka obavljanja obrtničke djelatnosti, međutim, nije mi jasno koliko ''stara'' smije biti ta imovina i kolika može biti njena MINIMALNA vrijednost?
Hvala!