Duge relacije
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Kiki_Musampa
#1 Duge relacije
Koje su Vam najduže relacije koje ste odvozili i koje su Vam preporuke pri polasku na duže relacije?
Da li ste išli novim/novijim autima ili sa za naše uslove normalnih "200000-300000" kilometara na satu?
Da li ste išli novim/novijim autima ili sa za naše uslove normalnih "200000-300000" kilometara na satu?
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#2 Re: Duge relacije
Ne znam koliko se može shvatiti kao duga relacija, ali sam sa trenutno 20 godina starom 206-com išao u Beograd 3 puta zadnje 2 godine, tj decembar 2019 i novembar 2021.
Također, SA-Gradiška-SA, te desetine puta Sa-Mostar-SA.
Također, SA-Gradiška-SA, te desetine puta Sa-Mostar-SA.
-
Gray
#3 Re: Duge relacije
Najduže u komadu sto sam vozio je Beč - Sarajevo, a isao sam nekoliko puta SA-BG-SA i SA-ZG-SA u istom danu naprijed-nazad.Kiki_Musampa wrote: ↑27/12/2021 16:23 Koje su Vam najduže relacije koje ste odvozili i koje su Vam preporuke pri polasku na duže relacije?
A najduži put generalno autom je bio Sarajevo-Firenca, sa pauzom u Rijeci.
Sve su bila novija auta, tj. auta koja sam ja kupio nova pa su na tim putevima imali između 10 i 80 hiljada KM na satu.
Za preporuke ne znam sta bih ti rekao, ja se nisam nesto posebno spremao za put, ali rekao bih ne daj da ti rezervoar padne ispod pola i da uvijek imaš rezervnu tekućinu za stakla, posebno zimi.
Mada ja ispod poda u gepeku generalno držim uvijek malu sklopivu lopatu, upaljac, lampu, baterije, šibice, svijeću, dva para rukavica, deke da se moze pokriti ili leci na njih, flašu vode, flašu tekućine za stakla, itd
Last edited by Gray on 27/12/2021 17:00, edited 2 times in total.
-
Qwerty1234
#4 Re: Duge relacije
Pametno ovo zadnjeGray wrote: ↑27/12/2021 16:41Najduže u komadu sto sam vozio je Beč - Sarajevo, a isao sam nekoliko puta SA-BG-SA i SA-ZG-SA u istom danu naprijed-nazad.Kiki_Musampa wrote: ↑27/12/2021 16:23 Koje su Vam najduže relacije koje ste odvozili i koje su Vam preporuke pri polasku na duže relacije?
Sve su bila novija auta, tj. auta koja sam ja kupio nova pa su na tim putevima imali između 10 i 80 hiljada KM na satu.
Za preporuke ne znam sta bih ti rekao, ja se nisam nesto posebno spremao za put, ali rekao bih ne daj da ti rezervoar padne ispod pola i da uvijek imaš rezervnu tekućinu za stakla, posebno zimi.
Mada ja ispod poda u gepeku generalno držim uvijek malu sklopivu lopatu, upaljac, lampu, baterije, šibice, svijeću, dva para rukavica, deke da se moze pokriti ili leci na njih, flašu vode, flašu tekućine za stakla, itd![]()
Znam ljude kojima je pun rezervoar, deka i voda/slatkisi u autu zivot spasili.
- seoBIH
#5 Re: Duge relacije
Sarajevo-Verona sa talijanskim bibi iz 2005 s 230k na satu. Nisam vidio problem što ne bih išao, jer je auto redovno servisirano.
-
kakavdanakneiskustvu
#6 Re: Duge relacije
zenica - trst ,sa autom tada starim 10 godina
-
ucenik1234
#7 Re: Duge relacije
Najduze Sa-ZG-Sa u danu, pug 308 auto tako da sto se udobnosti tice nije bilo nikakvih problema.
Generalno prije puta se trudim paziti na pritisak u gumama, provjeriti nivo rashladne, ulje, kociono, dosuti tecnosti za sajbu, bukvalno za 10min provjeris osnovne stvari koje puno znace. U gepeku uvijek litar ulja, kablovi za klemanje, destilovana, tecnost za sajbu, set osiguraca, trenutni odledjivac stakla, PP mali aparat.
Generalno prije puta se trudim paziti na pritisak u gumama, provjeriti nivo rashladne, ulje, kociono, dosuti tecnosti za sajbu, bukvalno za 10min provjeris osnovne stvari koje puno znace. U gepeku uvijek litar ulja, kablovi za klemanje, destilovana, tecnost za sajbu, set osiguraca, trenutni odledjivac stakla, PP mali aparat.
- hopi
#8 Re: Duge relacije
Najduža relacija u jednom komadu je bila sarajevo prag. Vala bez ikakvih problema I posebnog umora. Stigao pred prag oko 19h,i onda još satak gužva bila na ulazu u grad. I onda poslije praga još do njemačke. Nije bilo gužve na granici, ljeto, fino vrijeme.
Fordilak iz 2005te, imao je tada oko 150k km.
To je bilo godinu pred koronu, iduću smo kontali do Berlina, isto autom, i isto bi išao u jednoj turi, barem u odlasku tamo, i mislim da ne bi bio problem niti do Berlina. Ali eto nismo realizovali to zbog korone.
Fordilak iz 2005te, imao je tada oko 150k km.
To je bilo godinu pred koronu, iduću smo kontali do Berlina, isto autom, i isto bi išao u jednoj turi, barem u odlasku tamo, i mislim da ne bi bio problem niti do Berlina. Ali eto nismo realizovali to zbog korone.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#9 Re: Duge relacije
Po par puta :
Sarajevo - Banja Luka - Cazin - Ključ - Sarajevo
Sarajevo - Osijek - Sarajevo
Sarajevo - Beograd - Sarajevo
Sarajevo - Novi Sad - Sarajevo
Nikad više osim baš ljute nevolje.
Sarajevo - Banja Luka - Cazin - Ključ - Sarajevo
Sarajevo - Osijek - Sarajevo
Sarajevo - Beograd - Sarajevo
Sarajevo - Novi Sad - Sarajevo
Nikad više osim baš ljute nevolje.
- JavierBosnia
#10 Re: Duge relacije
Sarajevo - Foca
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#11 Re: Duge relacije
Sarajevo - Graz - Sarajevo
BMW F30 320d 184KS, bio je star oko 5 godina.
Redovno punjenje rezervoara, par litara vode za brisače, kompletna ispravna oprema vozila (što se podrazumijeva valjda). U autu vazda dostupna hrana, voda, sredstva za dezinfekciju i pranje ruku, baterija mobitela na preko 60%. Dekica i jastuk za ne daj Bože, nikad ne znaš kad se može prispavat pa bolje i na parkingu/pumpi odspavat nego dva metra ispod zemlje. Al eto, nije se desilo to da mi se spava, kafa pauze su bile dovoljne.
BMW F30 320d 184KS, bio je star oko 5 godina.
Redovno punjenje rezervoara, par litara vode za brisače, kompletna ispravna oprema vozila (što se podrazumijeva valjda). U autu vazda dostupna hrana, voda, sredstva za dezinfekciju i pranje ruku, baterija mobitela na preko 60%. Dekica i jastuk za ne daj Bože, nikad ne znaš kad se može prispavat pa bolje i na parkingu/pumpi odspavat nego dva metra ispod zemlje. Al eto, nije se desilo to da mi se spava, kafa pauze su bile dovoljne.
- Qler
#12 Re: Duge relacije
Više puta Sarajevo - Pula, par puta sam preko Splita i Zadra išao, uvijek najmanje po rezervoara, imam dekicu I flašu vode uvijek. Hrana kako kad...
-
NediM17
#13 Re: Duge relacije
Ko nije tetrapakom prešao 700 km u danu taj ne zna šta je "duga relacija". 
- black_adrian
#14 Re: Duge relacije
Redovno sam davno išao Kadettom kockom i suzom za Bihać i nazad
Kocka benzin, suza dizel. Al vožnja po krivinama i (tad) stabilnost kod suze je baš za svaku pohvalu
Na kraju joj je propao pod
Kocka benzin, suza dizel. Al vožnja po krivinama i (tad) stabilnost kod suze je baš za svaku pohvalu
Na kraju joj je propao pod
-
mali_balon
#15 Re: Duge relacije
Svaki mjesec SA-Linz i povratak oko 800Km u jednom pravcu isao sa 12g starim seatom. 120k na satu sada kia ceed 9g 62000km....Kiki_Musampa wrote: ↑27/12/2021 16:23 Koje su Vam najduže relacije koje ste odvozili i koje su Vam preporuke pri polasku na duže relacije?
Ako ne znas put provjeri na via micheln, google mape kada ukucas u navigaciju opet u istoj provjeri jel to odbrana ruta. Provjeri ulje i ostale tecnosti gume opremu...
Za puta vode sendvic grickalice....kafa pisa pauza svakih 2h ako treba.....informisati se o putarinama
I ne dozvoliti da gorivo padne na 1/4 u rezervoaru...zimi zbog zime i grijanja a ljeti zbog klime....
-
dado_
#16 Re: Duge relacije
Sarajevo-Istanbul, doduse vecinu puta suvozac audi a6 9godina star ne osjetis nista u njemu
Sarajevo- Bec sto sam spicio u komadu sam, tad 3 god star passat cc
Sarajevo- Bec sto sam spicio u komadu sam, tad 3 god star passat cc
- hopi
#17 Re: Duge relacije
Mada najviše me je smorilo SA-zg-sa u istom danu. Krenuli ujutro, došli u zg oko 11h. Pa tamo hodali, gledlai gluposti pa onda u ikeu u "lagani" šoping. Bili po ikei, ostali do zatvaranja do 9, nakupovali namještaja i gluposti jedva natovarili u auto. Onda na granicu, povrat poreza i kući u sa došli oko pola 3 ujutro. Kada moždani nisam fasovao. I još pored svega toga je bio blek frajdej, pa je gužva još veća bila.
Jedino sam super jeo u ikei, to me vratilo u život.
- Filter
-
Gray
#19 Re: Duge relacije
Isto sam uradio, ali kada je bilo oko nove godine i mećava krenula u povratku, s tim da sam samo otišao u ikeu, nisam hodoa po gradu.hopi wrote: ↑27/12/2021 19:27 Mada najviše me je smorilo SA-zg-sa u istom danu. Krenuli ujutro, došli u zg oko 11h. Pa tamo hodali, gledlai gluposti pa onda u ikeu u "lagani" šoping. Bili po ikei, ostali do zatvaranja do 9, nakupovali namještaja i gluposti jedva natovarili u auto. Onda na granicu, povrat poreza i kući u sa došli oko pola 3 ujutro. Kada moždani nisam fasovao. I još pored svega toga je bio blek frajdej, pa je gužva još veća bila.
Krenuo iz Sarajeva u 5 ujutro, vratio se naredni dan u 3 ujutro, ukupno na granicama proveo 7 sati, u povratku od Doboja do Sarajeva mećava, vozio maks 50 na sat. Kad nisam umro taj dan
- black_adrian
#20 Re: Duge relacije
Stari je sa kolegom nekad tamo krajem 70-ih il početkom 80-tih išao za Istanbul Golfom jedinicom, doduše tad je bio nov 
- madner
#21 Re: Duge relacije
1600 km u cugu.
Sto krace pauze, rano kreni, planiraj da je Austrija sporija od BiH.
Sto krace pauze, rano kreni, planiraj da je Austrija sporija od BiH.
- hopi
#22 Re: Duge relacije
hah vjerujem e, ja sam išao u novembru, barem nije bilo snijega niti leda, a niti neke gužve na granici to smo sve ok prošli.Gray wrote: ↑27/12/2021 19:33Isto sam uradio, ali kada je bilo oko nove godine i mećava krenula u povratku, s tim da sam samo otišao u ikeu, nisam hodoa po gradu.hopi wrote: ↑27/12/2021 19:27 Mada najviše me je smorilo SA-zg-sa u istom danu. Krenuli ujutro, došli u zg oko 11h. Pa tamo hodali, gledlai gluposti pa onda u ikeu u "lagani" šoping. Bili po ikei, ostali do zatvaranja do 9, nakupovali namještaja i gluposti jedva natovarili u auto. Onda na granicu, povrat poreza i kući u sa došli oko pola 3 ujutro. Kada moždani nisam fasovao. I još pored svega toga je bio blek frajdej, pa je gužva još veća bila.
Krenuo iz Sarajeva u 5 ujutro, vratio se naredni dan u 3 ujutro, ukupno na granicama proveo 7 sati, u povratku od Doboja do Sarajeva mećava, vozio maks 50 na sat. Kad nisam umro taj dan![]()
I nisam se dobro izrazio, i ja sam hodao po zg ali ne po gradu, nego samo po šoping centru. Bili smo u prvom onom east ja mislim da se zove, emezeta je omdah tu do. To smo sve obavili, i onda smo išli u ikeu, glavni cilj.
Ali jbg barem je bilo konkretno, pokupovalo se i više nego što smo mislili, fino kupili namještaja i ostalog za stan. Povrat poreza pokrio troškove puta.
A jbg, i da se spavalo onda bi i sutra dan izgubio, dok bi ustao, krenuo nigdje te, ovako barme dođeš kući, sutra odspavaš i imaš dan.
-
530i
#23 Re: Duge relacije
Rano se krene, npr. kasno navečer. Treba se dobro odmoriti - naspavati prije puta, a i dobar auto pomaže. Ja sam odradio 1700 km u cugu, nekih 19 sati sa pauzama i svim. Zadnja 2-3 sata osjetio malo umora. Čini mi se da sam se više umorio do Beograda i nazad u jednom danu.
-
dado_
#24 Re: Duge relacije
Jbg ja ne mogu zaspat pred put, pogotovo ako je neka nova ruta, godra mi sto idem i vrtim se do nekih doba 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#25 Re: Duge relacije
Najduze sto sam vozio u komadu je Sarajevo-Pula plus povratak odmah naredni dan
Tako da sam fakticki cijeli vikend proveo u autu. Vozio roditelje jbga, sreca pa sam djevojku poveo sa sobom
Isao sam gore standardnom rutom Sarajevo-Zenica-Doboj-Bosanski Brod-Zagreb-Rijeka-Pula, a vratio sam se drugim putem skroz, dakle Pula-Rijeka-pa preko Like i Gorskog Kotara do Zadra-zatim, Šibenik-Split-Kamensko-Livno-Kupres-Bugojno-Zenica-Sarajevo.
Extra je ispao road trip, fakticki smo BiH i Hrvatsku prosli uzduz
Velebit me se bas dojmio...a Kvarner i Istra su raj na zemlji
Kad su mi javili da po njih trebam doci samo u Zagreb, svanulo mi je
EDIT: ovo je bilo u septembru 2019. a auto je 2006. godiste, 140 milja na satu, redovno odrzavano, ali se za taj put nije nista narocito spremalo, bukvalno sam u petak poslijepodne saznao da ih vozim i krenuli smo u pola 4 ujutro u subotu.
Isao sam gore standardnom rutom Sarajevo-Zenica-Doboj-Bosanski Brod-Zagreb-Rijeka-Pula, a vratio sam se drugim putem skroz, dakle Pula-Rijeka-pa preko Like i Gorskog Kotara do Zadra-zatim, Šibenik-Split-Kamensko-Livno-Kupres-Bugojno-Zenica-Sarajevo.
Extra je ispao road trip, fakticki smo BiH i Hrvatsku prosli uzduz
Kad su mi javili da po njih trebam doci samo u Zagreb, svanulo mi je
EDIT: ovo je bilo u septembru 2019. a auto je 2006. godiste, 140 milja na satu, redovno odrzavano, ali se za taj put nije nista narocito spremalo, bukvalno sam u petak poslijepodne saznao da ih vozim i krenuli smo u pola 4 ujutro u subotu.