Duga mračna noć

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

The_Fluid

#1 Duga mračna noć

Post by The_Fluid »

Antuna Vrdoljaka, propustih prvih nekoliko epizoda, no ovo shto pogledah, dijalozi su dobri, prikazuje kraj rata (drugog svjetskog) i pochetak mira, na malo, malo drugachiji nachin. U poplavi losheg programa, vrijedno gledanja, nazhalost, samo na HRT1
Last edited by The_Fluid on 27/03/2005 23:07, edited 2 times in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

zar to nije cetverodijelna serija

a propustio si samo prve 3 :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

komi wrote:zar to nije cetverodijelna serija

a propustio si samo prve 3 :D
Izgleda da nije, obzirom da je vecheras prikazana epizoda broj 8 i ima ih josh ochigledno
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

uh
ja mislio
kino film koji je pretvoren u seriju za TV :roll:
morti

Post by morti »

pogledao sam prošle nedjelje sedmu epizodu...
večeras osmu...
propustih prvih 6...
ali kako stvari stoje,serija je kvalitetna,dobri glumci,tema koja se ne obrađuje baš toliko na filmu u posljednje vrijeme...

bože,hvala ti na kablovskoj... 8-)

:D
Brando

Post by Brando »

je ima ih 13 ukupno, prikazuje razdoblje od 1940-1955 u slavoniji
ucenik

Post by ucenik »

morti wrote:dobri glumci,tema koja se ne obrađuje baš toliko na filmu u posljednje vrijeme...
A dje su glumice???? :?
Jel to nema glumica??? :shock: :sad:
Stitch__

#8 Duga mracna noc...

Post by Stitch__ »

....valja meni poc....samo tekbir cujeeeee se kroz noooooooc :D :D
ucenik

#9 Re: Duga mracna noc...

Post by ucenik »

Stitch__ wrote:....valja meni poc....samo tekbir cujeeeee se kroz noooooooc :D :D

Aallaahu ekberr! :-D
Toozla

#10 Re: Duga mracna noc...

Post by Toozla »

ucenik wrote:
Stitch__ wrote:....valja meni poc....samo tekbir cujeeeee se kroz noooooooc :D :D

Aallaahu ekberr! :-D
...a gdje cete...'ocel to sad nesto zveknut.... :shock: :P :shock:
pentax

Post by pentax »

rikno server sve zadimilo :-)
crvenajabuka

Post by crvenajabuka »

Nesto najbolje sto je u Hrvatskoj napravljeno u zadnjih nekoliko godina. Da, ima trinaest epizoda!
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Od vecheras se odlichna serija Antuna Vrdoljaka mozhe pratiti i na FTV, sa pochetkom u 20h, u trinaest nastavaka.
Taman da pogledam prve, propushtene, epizode. :)
edu

Post by edu »

gled'o sam film..kakva je razlika izmedju filma i serije u radnji???
The_Fluid

Post by The_Fluid »

edu,
sushtinski je to vjerovatno isto, no sigurno da serija od 13 epizoda po 45-50 minuta je neke scene detaljnije i dublje obradila.
edu

Post by edu »

The_Fluid wrote:edu,
sushtinski je to vjerovatno isto, no sigurno da serija od 13 epizoda po 45-50 minuta je neke scene detaljnije i dublje obradila.
da mi se film nije svidio sad bih rekao isto sr** drugo...

Tnx Flu...
radeljas

Post by radeljas »

serija je najobicnije smeche. pregledao sam na hrtu to. i vecina ljudi na nekim hrvatskim forumima dijeli moje misljenje. gluma je katastrofalna. sve je receno kroz dijalog glumaca i to tako da su im stavljene u usta sve neke velike rijeci. i onda kad ocekujes da neko vodi najbocniji razgovor on ispaljuje neke velike misli, ukljucujuci i djecu. evo nekoliko stereotipa i karakteristika iz serije:
1. i osnovni ustashe su bili seljaci koji su se borili prije svega za hrvatsku i prema seriji nisu pocinili niti jedan zlocin. zlocini su cinjeni samo nad njima. oni su uvijek pokusavali da spase kao recimo seljake koje su nijemci zapalili. ovo nema blage veze sa povijescu.
2. svo zlo je dolazili i doslo od srba, koji su bili prvo zandari, pa partizani, pa komunjare i udbasi.
3. udbashi su bili primitivci sa sela
4. glavni junak je slucajno bio u partizanima, ali tamo je bio heroj, pa je poslije rata zbog svojih stavova koji nisu bili bas partizanski stradao.
5. serija obiluje nekakvim neobjasnjivim samoubistvima
Mnogi ljudi, svjedoci tog vremena su se pobunili zbog mnogih istorijskih netacnosti i falsifikata kojima serija obiluje. Elem, po meni smece nad smecima koje je nepotrebno federalnoj televiziji. Najcudnije i najbezobraznije od svega je sto reklamiraju ovu seriju kao dio njihovog programa koji ce EMITIRATI POVODOM 60 GODINA OD POBJEDE NAD FASHIZMOM. a serija proustashka i kontra partizanska, znaci kontra onima koji su se borili na strani antifashizma.
antun vrdoljak, autor, ranije imao nekoliko dobrih partizanskih filmova, a onda sa padom jugoslavije postao tudjmanov covjek i sada napravio nesto za sto bi mu tudjman dao orden.
edu

Post by edu »

radeljas wrote:serija je najobicnije smeche. pregledao sam na hrtu to. i vecina ljudi na nekim hrvatskim forumima dijeli moje misljenje. gluma je katastrofalna. sve je receno kroz dijalog glumaca i to tako da su im stavljene u usta sve neke velike rijeci. i onda kad ocekujes da neko vodi najbocniji razgovor on ispaljuje neke velike misli, ukljucujuci i djecu. evo nekoliko stereotipa i karakteristika iz serije:
1. i osnovni ustashe su bili seljaci koji su se borili prije svega za hrvatsku i prema seriji nisu pocinili niti jedan zlocin. zlocini su cinjeni samo nad njima. oni su uvijek pokusavali da spase kao recimo seljake koje su nijemci zapalili. ovo nema blage veze sa povijescu.
2. svo zlo je dolazili i doslo od srba, koji su bili prvo zandari, pa partizani, pa komunjare i udbasi.
3. udbashi su bili primitivci sa sela
4. glavni junak je slucajno bio u partizanima, ali tamo je bio heroj, pa je poslije rata zbog svojih stavova koji nisu bili bas partizanski stradao.
5. serija obiluje nekakvim neobjasnjivim samoubistvima
Mnogi ljudi, svjedoci tog vremena su se pobunili zbog mnogih istorijskih netacnosti i falsifikata kojima serija obiluje. Elem, po meni smece nad smecima koje je nepotrebno federalnoj televiziji. Najcudnije i najbezobraznije od svega je sto reklamiraju ovu seriju kao dio njihovog programa koji ce EMITIRATI POVODOM 60 GODINA OD POBJEDE NAD FASHIZMOM. a serija proustashka i kontra partizanska, znaci kontra onima koji su se borili na strani antifashizma.
antun vrdoljak, autor, ranije imao nekoliko dobrih partizanskih filmova, a onda sa padom jugoslavije postao tudjmanov covjek i sada napravio nesto za sto bi mu tudjman dao orden.
ma sta orden..dao bi mu sta pozeli...

koliko je meni poznato uskoro ce krenuti serija gori vatra..pa bujrum..tamo je sve med i mlijeko..zbog stranaca bosnjaci se moraju grliti se onim koji su ih do juce klali..no to ti vjerovatno nije zasmetalo..jer gori vatra je "nas" fil..a duga mracna noc "njihov"..majku im "njihovu"...
radeljas

Post by radeljas »

edu wrote:koliko je meni poznato uskoro ce krenuti serija gori vatra..pa bujrum..tamo je sve med i mlijeko..zbog stranaca bosnjaci se moraju grliti se onim koji su ih do juce klali..no to ti vjerovatno nije zasmetalo..jer gori vatra je "nas" fil..a duga mracna noc "njihov"..majku im "njihovu"...
ti nisi gled'o gori vatra, jer tamo nije sve med i mlijeko. ko se s kim "mora" grliti i zasto to nije tema mog komentara.
gori vatra je dobila nekoliko nagrada, a mislim da duga mrachna noc nije dobila nista izvan hrvatske. a siugran sam i da nece. toliko o kvalitetu filmova koje si ti nasao da poredis. neka si ti i filmove dozivio kao "nashe" i njihove. ti si ochito blizak onima koji su djelili i podjelili sve sto se u bosni moglo. takvi su radili prije svega na unishtavanju boshnjaka, pa im nije uspjelo. isto kao sto su i ustashe u hrvatskoj htjele da pobiju sve srbe, jevreje, cigane i muslimane. a sad neko kroz smece od serije i filma pokushava da nam kaze da to ustashe nisu radile, nego da su u stvari oni bile zrtve. o tome sam ja pisao. i ti mozes samo o tome da polemishes sa mnom ili event. o nekvalitetu serije, a ne o necemu drugome i poredjenju nasih i vasih filmova.
nosara

Post by nosara »

Duga mracna noc je jebeni falsifikat i antikomunisticki pamflet.
Cisto proustasko proseravanje po receptu Tudjmanovog dupelisca Vrdoljaka.
Fuj!

Uh, tek sad vidjeh sta je radeljas napisao. Kad su to ustase ubijale muslimane (mozda clanove oslobodilackog pokreta)?
radeljas

Post by radeljas »

nosara wrote:Duga mracna noc je jebeni falsifikat i antikomunisticki pamflet.
Cisto proustasko proseravanje po receptu Tudjmanovog dupelisca Vrdoljaka.
Fuj!

Uh, tek sad vidjeh sta je radeljas napisao. Kad su to ustase ubijale muslimane (mozda clanove oslobodilackog pokreta)?
u jasenovcu je stradao i veliki broj muslimana. koje naravno malo ko spominje. pa je i tebi to cudno. pretpostavljam i zasto ... to jest mogu da pretpostavim. trebali da ti navedem neka imena, pa da vjerujes
nosara

Post by nosara »

Bez uvrede, al' to bi bilo isto ko da sam ja napisao da su ustase ubijale Hrvate.
Mislim, bilo je toga ali su i Hrvati, a Boga mi i muslimani većinom sutili i gledali svoja posla kad je ustaska vlast u pitanju.
Sto se tice pripadnika pokreta, to je drugo pitanje.
Btw, ja sam Bosanac.
zalosna_sova

Post by zalosna_sova »

serija je cisto sranje. toliko lazi i iskrivljene istine nisam u zivotu vidio. medjutim zato sam je i pogledao jer se zna da ce veliki kroata vrdoljak da na sve moguce nacine sroza NOB i njene tekovine. ustase se u seriji/filmu obadvoje sam pogledao, spominju samo kada streljaju partizane i to onako usput. neko ko nema pojma o istoriji nece ni znati za ustase jer u ovoj bijednoj seriji rat vode njemci protiv partizana i partizani protiv hrvata.
najveca je provala kad u filmu OZNA prisluskuje visnjica sa najsavremenijim prislusnim uredajem i to 1945/46 godine.
glumci su se sa svojom glumom uklopili u sivilo drame.
nazalost sada su je poceli prikazivati i nasi konji sa FTV-a.
radeljas

Post by radeljas »

nosara wrote:Bez uvrede, al' to bi bilo isto ko da sam ja napisao da su ustase ubijale Hrvate.
Mislim, bilo je toga ali su i Hrvati, a Boga mi i muslimani većinom sutili i gledali svoja posla kad je ustaska vlast u pitanju.
Sto se tice pripadnika pokreta, to je drugo pitanje.
Btw, ja sam Bosanac.
po tebi su sve ustashe hrvati, a pripadnici pokreta su nadnacionalna kategorija. razmisli malo o "logici" koju si ponudio u svom postu. sad bih ja treb'o da na ovo kazem kako su isto tako svi srbi mirno promatrali kako se radi genocid nad bosnjacima i da izjednacim chetnike sa srbima. ti sa svojim postom postavljas takve znakove jednakosti. sto je pogresno.
nosara

Post by nosara »

Radeljas odosmo u polemiku.

Prvo, ne izjednacavam ja nista, drugo, jesu Srbi vecinom "mirno promatrali" ako ne i direktno podrzavali genocid nad Bosnjacima. Ako imas opcije, a odaberes nemijesanje, nisi kriv, ali jesi "mirni promatrac". Kad je u pitanju genocid ne smije se "mirno promatrati".

Sto se tice IIWW na prostorima bivse Yu stvar je jasna, sto se iz ove serije ne vidi, zna se, daklem, ko je koga podrzavao u vecini.

Hrvati u Hrvatskoj su imali mozda najautenticniji antifasisticki pokret u Evropi (manjina), al' (vecina) su "promatrali" odvodjenje Jevreja, Srba, Roma u logore. Nije bilo "prosvjeda" na ulicama ni otpora ustaskoj vlasti. Jasno ko dan.

Nesto slicno moze se reci za muslimane u Bosni. Bilo je casnih clanova pokreta (Dizdarevici, Dzonlic, Dovadzija i mnogi drugi), bilo je onih koji su podrzavali ustase, ali u vecini su gledali svoja posla. "Promatrali".

Da, naravno, pripadnici ONOG pokreta otpora, bili su Bogu hvala, nadnacionalna kategorija.
Post Reply