Dug i zdrav zivot

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

bull21

#26 Re: Dug i zdrav zivot

Post by bull21 »

Kad smo već kod zdravog života, ima li ko kakav pametan savjet kako da se opuste ramena i vrat?
Googlerica

#27 Re: Dug i zdrav zivot

Post by Googlerica »

bull21,lezi na pod,meni uvijek pomogne
vazi

#28 Re: Dug i zdrav zivot

Post by vazi »

bull21 wrote:Kad smo već kod zdravog života, ima li ko kakav pametan savjet kako da se opuste ramena i vrat?
kazu hoce to kad nismo zadovoljni socijalnim statusom tj kad ne mozemo ili nam sredina ne dozvoljava ili se sami ne znamo/ne mozemo izboriti da budemo ono sto jesmo tj da zauzmemo ono mjesto koje smatramo da nam pripada. Pa se pocnemo "uvlaciti u sebe"

Da bi se misici vratne kicme opustili pomaze toplota, npr moze lagano fenom grijati taj dio a zatim pomaze masaza i lagano opustanje. E onda uvedes vjezbe pa svaki dan po malo...Mogu pomoci i banje kakve ako se moze priustiti npr Fojnica...i opustanje, ralax :)

Vazan je i udoban krevet za spavanje.

Ovo sve naravno pod uslovom da nema nikakvih patoloskih promjena na vratnoj kicmi...
rasuta_riza

#29 Re: Dug i zdrav zivot

Post by rasuta_riza »

pearlica wrote:Odlicni odgovori slazem se sa vecinom koliko god je bitno zdravo jesti i trenirati tj kretati se toliko je bitno i biti okruzen pozitivnim ljudima, voljeti i biti voljen. Samo ja mislim da je dosta lakse upravljati ishranom i treningom nego okrezenjem i drugim ljudima.

Da li neko od vas praktikuje neke od ovih stvari i kako vi zdravo zivite?
Najzdravije je ne biti bolestan :D
Konkretno ja bih mogao biti anti-primjer tj.kako ne treba raditi, sada sam se i ja donekle urazumio.
Po meni; osnovno je biti debelokožac (što ja na svoju žalost nisam ali znam druge koji jesu i zavidim im na tome), i to što više to bolje nešto kao nosorog. To te vodi ka imunosti na stresove i čuva ti psihu i živce. To ako bude kako treba, da se ne živciraš previše i ne brineš-već si udarila temelj za zdravlje.
Sve što je pobrojano u vezi ishrane, sna, aktivnosti, seksa,ljubavi - stoji ali tek iza ovoga.
Paradoksalno je, ali isto tako jedan od prilično sigurnih načina da narušiš svoje zdravlje je da se previše brineš za njega i bukvalno počneš provoditi u djelo sve recepte za zdrav život, empirijski dokazano.
vazi

#30 Re: Dug i zdrav zivot

Post by vazi »

rasuta_riza wrote:
pearlica wrote:Odlicni odgovori slazem se sa vecinom koliko god je bitno zdravo jesti i trenirati tj kretati se toliko je bitno i biti okruzen pozitivnim ljudima, voljeti i biti voljen. Samo ja mislim da je dosta lakse upravljati ishranom i treningom nego okrezenjem i drugim ljudima.

Da li neko od vas praktikuje neke od ovih stvari i kako vi zdravo zivite?
Najzdravije je ne biti bolestan :D
Konkretno ja bih mogao biti anti-primjer tj.kako ne treba raditi, sada sam se i ja donekle urazumio.
Po meni; osnovno je biti debelokožac (što ja na svoju žalost nisam ali znam druge koji jesu i zavidim im na tome), i to što više to bolje nešto kao nosorog. To te vodi ka imunosti na stresove i čuva ti psihu i živce. To ako bude kako treba, da se ne živciraš previše i ne brineš-već si udarila temelj za zdravlje.
Sve što je pobrojano u vezi ishrane, sna, aktivnosti, seksa,ljubavi - stoji ali tek iza ovoga.
Paradoksalno je, ali isto tako jedan od prilično sigurnih načina da narušiš svoje zdravlje je da se previše brineš za njega i bukvalno počneš provoditi u djelo sve recepte za zdrav život, empirijski dokazano.
i ja mislim da je osnovno ne-sekiracija ali mozda ne u smislu biti debelokozac jer ako nisi takav rodjen onda nisi debelokozac :) . Mislim da je dobro nauciti kako misliti pozitivno, biti optimista, nauciti relativizirati, usvojiti pozitivni govor i nenasilnu komunikaciju ...hocu reci raditi na sebi a to je dug put...i nimalo lahak :D Cini ti se taman si uspio, "novi" si a nesto te "klepi" i ona priroda samo ispliva...ovo je tema za sebe :D
rasuta_riza

#31 Re: Dug i zdrav zivot

Post by rasuta_riza »

@vazi,
dobro si to primijetio/la, tačno je da se debelokožac teško može postati što dalje vodi pomalo bizarnoj činjenici, a to je da zbog toga a i xy faktora, nećemo baš svi uspjeti da dugo i zdravo živimo unatoč našem trudu.
Na genetiku ne možemo uticatia ona je najbitnija, na debljinu kože-donekle,ostalo ćemo manje-više nadograđivati ali to je rastezanje špage koja nam je odavno skrojena. O kvaliteti života bi se već dalo pričati.
Znam 2 slučaja veoma bliskih ljudi;
žena-vodila maksimalno zdrav život, skoro pa nikad bolesna, cigare i alkohola nikada-fasuje cirozu jetre i umre.
muškarac-salio more alkohola, zdimio plantaže duhana, ništa kako treba radio nije, treba na operaciju jer je slomio ruku nešto radeći, internistička obrada pokazala da mu je sve u najboljem redu uključivši i jetru,pluća, srca itd., dakle stvari su prilično relativne , ovo su doduše dva ekstremna slučaja ali trebala su mi radi ilustracije.
vazi

#32 Re: Dug i zdrav zivot

Post by vazi »

slazem se @rasutarizo, sve je relativno...
Post Reply