Al drug, ja sam rodjen i odrastao u necemu sto se zvalo Jugoslavija, kontas? Sutra se ova BiH moze pretvoriti u nesto trece. Sta onda? Za sta se vezati? Za etnicku grupu? Za vjeru? Za naselje? Za grad? Za regiju? Za cijelu zemlju? Ili ni za sta?Topla voda wrote:ode ti u filozofiranjejeza u ledja wrote:Vjerujte mi, i meni ovo pitanje zvuci nebulozno, ali cijelo vrijeme se to pitam. Godinama. Sta meni znaci to da sam drzavljanin BiH? Sta bi mi znacilo da sam drzavljanin bilo koje druge zemlje? Sta predstavlja uopste to nekome u zivotu? Zasto ljudi pridaju tome toliku vaznost?Topla voda wrote: uh..tesko pitanje
da si me pitao 92,puno bih ti toga imao za reci.
a sada imam samo jedan veliki upitnik iznad glave.
i sve sto mogu da skontam je da
predstavlja geografski pojam ,odnosno mjesto gdje su izdani samo oni koji su je najvise voljeli.![]()
u sustini nismo mjesto rodjenja birali.da nas je neko oteo i sa 2 mjeseca odnijeo u irsku,vjerovatno bi bili neke irske patriote koje bi s bosnom imale manje veze nego bono vox.
covjek koji provodi duze vrijeme na jednom mjestu,veze se za to mjesto,htio ne htio,posebno u djetinjstvu i periodu odrastanja.
u biti covjeka je da prima spoljnje poticaje sa ili bez volje.
sta znaci nekom amerikancu sto je drzavljanin usa,ili indijcu indija ili peruancu njegova drzava?
karikiram..ali..ovoga veze starbaks od djetinjstva,ovog drugog neko svetiste na koje su ga vodili kad je imao 5,peruanca mozda djedove price o majama i astecima.i jos hiljadu drugih stvari.
mozes ti biti drzavljanin koje god hoces zemlje svijeta,al nije to to.
uvijek ces,u slucaju da si odrastao u bih ,biti vezan za bih.
isto tako ,klinci koji odrastaju po usa,canadi ili gdje god,nikad nece imati vezu s zemljom njihovih roditelja,kao sa zemljom u kojoj su se prvi put potukli,napili,zaljubili i uradili jos milion malih zivotnih stvari.
i sto ja sad ovo sve pricam?
covjek kad brani drzavu,brani sebe,svoju proslost,svoje djetinjstvo,svoj identitet.
mozes ti uzet koji god pasos hoces,al je tvoj identitet davno odredjen,a to je BH i nisi uopste u opciji da biras
pasos mozes birati,identitet ne.
Sta je danas ljudima od ovih stvari najbitnije?