DUBOKO, DUBOKO DOLE....

bosank_a

Post by bosank_a »

Nema potrebe da se nastavi gledati u nazad, jer se do sada samo to radilo.

Treba poceti gledati naprijed!!!
simi5

Post by simi5 »

Švajcarsko društvo je vrlo bogato i živi u ekstremnom miru i blagostanju. Pa ipak to je društvo enklava i deoba. Zemlja koja za više od 200 godina nije ništa manje segmentirana nego nekad. Šta je cement tog društva? Novac. Kada ne bi bilo novca rasturili bi se ponovo u krvi.

Isto je bilo sa Jugoslavijom koja je trebalo da bude Slovenska Švajcarska. Nestalo je para i razlike su bile nesavladive.

Da li postoji verovatnoća da BiH neko napuni parama kao Švajcarsku? Ne verujem. A šta bi izgubili entiteti ako bi se u miru dogovorili o razlazu? Ništa osim okupacije.

Moje uverenje sa iskustvom promene u međusobnim odnosima Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, je da su na zdravim osnovama počele da popuštaju tenzije i da jačaju ekonomske veze i prijateljstva. Zato ne vidim šta bi se suštinski dobilo nasilnim zadržavanjem statusa quo u BiH.
and

Post by and »

simi5 wrote:Švajcarsko društvo je vrlo bogato i živi u ekstremnom miru i blagostanju. Pa ipak to je društvo enklava i deoba. Zemlja koja za više od 200 godina nije ništa manje segmentirana nego nekad. Šta je cement tog društva? Novac. Kada ne bi bilo novca rasturili bi se ponovo u krvi.

Isto je bilo sa Jugoslavijom koja je trebalo da bude Slovenska Švajcarska. Nestalo je para i razlike su bile nesavladive.

Da li postoji verovatnoća da BiH neko napuni parama kao Švajcarsku? Ne verujem. A šta bi izgubili entiteti ako bi se u miru dogovorili o razlazu? Ništa osim okupacije.

Moje uverenje sa iskustvom promene u međusobnim odnosima Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, je da su na zdravim osnovama počele da popuštaju tenzije i da jačaju ekonomske veze i prijateljstva. Zato ne vidim šta bi se suštinski dobilo nasilnim zadržavanjem statusa quo u BiH.
da li isto mislis za kosovo i vojvodinu ?
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

and wrote:
simi5 wrote:Švajcarsko društvo je vrlo bogato i živi u ekstremnom miru i blagostanju. Pa ipak to je društvo enklava i deoba. Zemlja koja za više od 200 godina nije ništa manje segmentirana nego nekad. Šta je cement tog društva? Novac. Kada ne bi bilo novca rasturili bi se ponovo u krvi.

A Sandzak?
and

Post by and »

probajte malo promijeniti politiku.prvo 4 godina rata da bi vam se reklo da zivite u bih.nakon toliko zrtava,popaljenih gradova,genocida.... zivite u bih.
sada 12 godina se trudite da pokazete kako je nemoguce zivjeti u bih.
daj malo promijenite politiku,mada bi i mene bilo stid da su pripadnici mog naroda uradili ono sto ste vi uradili,mozda bi i ja htio negdje ici.
kad shvatite jednom da ta politika ne prolazi bice bolje svima.
bosank_a

Post by bosank_a »

Zasto se brinete za Vojvodinu, Kosovo i Sandzak???
Nisu to jedine krizne zone u svijetu.

lmamo mi svoju zemlju da sredjujemo.
and

Post by and »

bosank_a wrote:Zasto se brinete za Vojvodinu, Kosovo i Sandzak???

imamo,ali nemamo s kim
bosank_a

Post by bosank_a »

and wrote:

imamo,ali nemamo s kim

Kako nemamo.Nakon danasnjeg pisma koje je svijet poslao Kostunici Lajcak ce te neke u RS utjerati u sisu i to je to
Prozor

Post by Prozor »

bosank_a wrote:
and wrote:

imamo,ali nemamo s kim

Kako nemamo.Nakon danasnjeg pisma koje je svijet poslao Kostunici Lajcak ce te neke u RS utjerati u sisu i to je to
"ce te neke u RS utjerati...", eh fakat...
bosank_a

Post by bosank_a »

Prozor wrote:
bosank_a wrote:
and wrote: imamo,ali nemamo s kim

"ce te neke u RS utjerati...", eh fakat...
Pa pogledaj samo kakav im je odziv na demonstracije bio nikakav.
Sve sami penzioneri.
Djaba se Dodik kofrci. l on u Mostaru prica jedno, a u Banja Luci drugo.
Bori se za fotelju.
Priznat ce on promjene u ustavu.
Treba ljudima objasniti da u Federaciji ne zive majmuni i da se nemaju cega bojati.
Nije bilo lako napraviti ni Federalnu policiju izmedju bosnjaka i hrvata odmah poslije rata, pa sada sva funkcionise.
Tako ce biti i sa reformom policije.
Nemoze preko noci, ali ce da bude.
Treba samo smjeniti korumpirane politicare koji sire razdor medju ljudima.
Zaustaviti korupciju i kriminal .
l onda ce drzava poceti funkcionisati

l poceti graditi fabrike. :D

l mi da organizujemo demonstracije odazvali bi se samo penzioneri.
Oni i jesu naucili raditi i izgradili su u prosloj drzavi sve sto vidimo oko sebe.

Svijet je na nasoj strani.
Poslata je opomena Kostunici.
Dejton de ne smije krsiti.
Napraviti ce se izmjene u Ustavu.
simi5

Post by simi5 »

and wrote:

Kosovo je okupirano i de facto više nije u Srbiji, pa nije ni pitanje moje volje. U Vojvodini 70% stanovništva je uz radikale, nikad se ne bi otcepili. Raške ste se sami svojim referendumom odrekli i to od onda ne zaboravlja Suljo Ugljanin.
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

simi5 wrote:
and wrote:

Kosovo je okupirano i de facto više nije u Srbiji, pa nije ni pitanje moje volje. U Vojvodini 70% stanovništva je uz radikale, nikad se ne bi otcepili. Raške ste se sami svojim referendumom odrekli i to od onda ne zaboravlja Suljo Ugljanin.
kosovo je slobodno od 1999 a bilo je okupiran 1912 od strane srbije 8-)
Prozor

Post by Prozor »

simi5 wrote:
and wrote:

Domacine jes´ to ti? :D :D Ili tvoja srbijanska verzija.. :D :D :oops:
Maroon Lilly

Post by Maroon Lilly »

Zanimljiva tema.

Duboko, duboko dole smo mi jedan primitivan narod. Kad kazem "primitivan" mislim upravo na cinjenicu koju je neko vec spomenuo, a to je manjak vlastitog misljenje i stava kao pojedinca. Timski smo igraci sve dok ne dobijemo neki bolji polozaj i fotelju, a tek onda na povrsinu izlaze licni interesi pojedinca.

Najvecu ulogu u upravljanju primitivnog naroda je uvijek imala religija, tako da nije cudo sto je snaga iste u nasoj zemlji skoro bezgranicna. Vjera u Boga ili manjak iste ne treba da bude najvaznija stvar u zivotu, nego vjera u sebe, svoju porodicu, kolektiv, svoj narod i zajednicki rad svih navedenih za bolje sutra i bolju buducnost nase jedine domovine kao i nase djece.

Vjerujte mi da bi nam svima bilo manje vazno kako se ko zove kad bi nam svima bilo dobro, a da bi nam bilo dobro trebali bi svi zajedno pogurati.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Zaklanjanje iza kolektiviteta, naroda kao nekog nedorečenog i imaginarnog pojma nas je dovelo na dno. Sad da ne spominjem agresiju, njene posljedice u vidu demografskih i drugih promjena, probati ću u par rečenica samo pojasniti uzroke nazadovanja od kraja agresije i potpisivanja prevare u Deytonu.

Tripartetna gledišta, iskrivljena istorija uz prešutno odobravanje EU i međunarodne zajednice, dominantna uloga religije kad se ljude poziva na strpljenje a pri tome vjerski službenici ne žive ono šta propovjedaju... dvojni standardi i licemjerstvo političara nas vodi u ambis. Oni su svi opterećeni prošlošću, kako generalnom tako i svojom u nekim situacijama da bi ostali u foteljama oni idu na štetu nama i zemlji u kojoj živimo.

Osipanje "progresivne i obrazovane" populacije, neobrazovanost i zatucanost ovih koji su ostali kumuje daljnjoj krizi... mi na ljude ne gledamo kao na potencijal nego kao balast neki kojeg se osloboditi treba.

Korupcija i familjarno-vjersko-mafijaški talovi... nemamo mi ni pojma koje su cifre u pitanju dok se tobože ti likovi zaklanjaju iza tobože nekih narodnih interesa...

Narod je psihološki klonuo i stvorena je klima (putem kupljenih medija) u kojoj kao pojedinac nije bitan... građana nema... postoji samo kao neki narod čiji smo mi članovi il nismo... u tim uslovima potreban nam je kao neki vođa... vožd neki koji nas kao štiti...

Jakom čovjeku, obrazovanom.... ne treba vođa.. on ima svoj stav.. mišljenje svoje i ne treba mu neka skupina il imaginarna grupa iza koje se on može zakloniti.....Planski se stvara klima straha i beznađa.. da bi mračni likovi vedrili i oblačili po Bosni i Hercegovini....
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 10/05/2023 22:32, edited 2 times in total.
efa štzngrm

Post by efa štzngrm »

Problem je što se taj individualizam guši u startu, jedino ovdje, ako imaš drugačiji stav i nisi dio neke grupice, ne postojiš- najgore je što počneš stvarno sumnjati u sebe-
to ide do te mjere da ne smiješ iz kuće izaći sam, ako sam šetaš-nisi normalan, ako odeš u kino sam-nisi normalan, ako izađeš u grad sam-nisi normalan, ako ngdje ideš na put sam-pogotovo nisi normalan, i hajde ti budi tu stvarno normalan
osa

#43 Re: DUBOKO, DUBOKO DOLE....

Post by osa »

gospodar kuglastih munja wrote:Hiljade je tema koje opisuju sta nam se desava, a vrlo malo koje pokusavaju pronaci razloge.

Koje su to elementarne stvari koje ove tri zavadjene grupe drze na ostojanju da nisu u mogucnosti da se dogovore o najelementarnijim stvarima koje cine zivot?

Uticaj politike je vrlo sirok i krece se od obicnog covjeka i njegovog vidjenja , pa do najstrucnijih analiza iz najvisih politickih krugova, ali nista ne moze narusiti stavove koje politicki prdedstavnici tri naroda zastupaju danas.
Sta je to toliko jako u Dodiku da vec toliko dugo ponavlja istu pricu i sa istim zarom unistava sve ono sto imalo vrijedi. Sta je to sto Bosnjake , tjera na "unitarnu " Bosnu , zasto Hrvati sanjaju NDH. ?

Po meni, to nije obicna , dnevna politika niti ideologija na kojoj se zasniva, jer je vec vidjeno mjenjanje zastava. To nije ni stepen obrazovanja, jer mi se cini da su najveci zlikovci upravo i oni najpismeniji, to vise nije ni teritorij, jer smo stjerani na tri jasno etnicki omedjena prostora, a ipak su trvenja ostala. To nisu ni institucije, jer svaki od tri naroda ima institucije kroz koje njeguje svoj identitet. To nije ni ekonomija, jer bi prestali trgovati i razmjenjivati.

Sta je to DUBOKO, DUBOKO DOLE u nama pa smo ovakvi?

kakav talenat, pa ti znaš šta hrvati sanjaju, iskoristi taj božji dar na neku pametnu stvar.
Topla voda

Post by Topla voda »

efa štzngrm wrote:Problem je što se taj individualizam guši u startu, jedino ovdje, ako imaš drugačiji stav i nisi dio neke grupice, ne postojiš- najgore je što počneš stvarno sumnjati u sebe-
to ide do te mjere da ne smiješ iz kuće izaći sam, ako sam šetaš-nisi normalan, ako odeš u kino sam-nisi normalan, ako izađeš u grad sam-nisi normalan, ako ngdje ideš na put sam-pogotovo nisi normalan, i hajde ti budi tu stvarno normalan
dobar ,dobar :D

kud svi Turci tu i mali Mujo!
kao ono....sta imas kontat...samo slijedi copor.
artzy

Post by artzy »

Slab karakter. Indolencija. Kompleks krivice. Strah. Sujeta. Pasjaluk. Bezobrazluk. Uskogrudost.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Evo jedno pitanje:

Sta za vas predstavlja zemlja ciji ste gradjanin?
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 20:41, edited 1 time in total.
Topla voda

Post by Topla voda »

jeza u ledja wrote:Evo jedno pitanje:

uh..tesko pitanje
da si me pitao 92,puno bih ti toga imao za reci.
a sada imam samo jedan veliki upitnik iznad glave.
i sve sto mogu da skontam je da
predstavlja geografski pojam ,odnosno mjesto gdje su izdani samo oni koji su je najvise voljeli.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Topla voda wrote:

uh..tesko pitanje
predstavlja geografski pojam ,odnosno mjesto gdje su izdani samo oni koji su je najvise voljeli.
Vjerujte mi, i meni ovo pitanje zvuci nebulozno, ali cijelo vrijeme se to pitam. Godinama. Sta meni znaci to da sam drzavljanin BiH? Sta bi mi znacilo da sam drzavljanin bilo koje druge zemlje? Sta predstavlja uopste to nekome u zivotu? Zasto ljudi pridaju tome toliku vaznost? :-?
Topla voda

Post by Topla voda »

jeza u ledja wrote:
Topla voda wrote:

uh..tesko pitanje
Vjerujte mi, i meni ovo pitanje zvuci nebulozno, ali cijelo vrijeme se to pitam. Godinama. Sta meni znaci to da sam drzavljanin BiH? Sta bi mi znacilo da sam drzavljanin bilo koje druge zemlje? Sta predstavlja uopste to nekome u zivotu? Zasto ljudi pridaju tome toliku vaznost? :-?
ode ti u filozofiranje :)
u sustini nismo mjesto rodjenja birali.da nas je neko oteo i sa 2 mjeseca odnijeo u irsku,vjerovatno bi bili neke irske patriote koje bi s bosnom imale manje veze nego bono vox.
covjek koji provodi duze vrijeme na jednom mjestu,veze se za to mjesto,htio ne htio,posebno u djetinjstvu i periodu odrastanja.
u biti covjeka je da prima spoljnje poticaje sa ili bez volje.
sta znaci nekom amerikancu sto je drzavljanin usa,ili indijcu indija ili peruancu njegova drzava?
karikiram..ali..ovoga veze starbaks od djetinjstva,ovog drugog neko svetiste na koje su ga vodili kad je imao 5,peruanca mozda djedove price o majama i astecima.i jos hiljadu drugih stvari.
mozes ti biti drzavljanin koje god hoces zemlje svijeta,al nije to to.
uvijek ces,u slucaju da si odrastao u bih ,biti vezan za bih.
isto tako ,klinci koji odrastaju po usa,canadi ili gdje god,nikad nece imati vezu s zemljom njihovih roditelja,kao sa zemljom u kojoj su se prvi put potukli,napili,zaljubili i uradili jos milion malih zivotnih stvari.
i sto ja sad ovo sve pricam?
covjek kad brani drzavu,brani sebe,svoju proslost,svoje djetinjstvo,svoj identitet.
mozes ti uzet koji god pasos hoces,al je tvoj identitet davno odredjen,a to je BH i nisi uopste u opciji da biras
pasos mozes birati,identitet ne.
Post Reply