Dubioza Kolektiv

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Pismonosa

#126 Re: Dubioza Kolektiv

Post by Pismonosa »

Prošli su transformaciju od benda koji je na mala vrata prodavao bosanski patriotizam, sve sa ljiljanima na Vedranovoj gitari, pa do benda kome se ukazala prilika da malo proširi tržište.

I onda je bosanski patroitizam zamjenio neki balkanski ili ex jugoslovenski regionalizam. Pa tako sad imamo bend koji se više ni ne može nazvati bosanskim. A i kako bi kad Mario nema baš puno toga bosanskog u sebi.. A i fanovi gitariste Slovenca Jerneja Šavela bi mogli da zamjere.

Tako da je još jedan, nekada kvalitetan autohtoni bosanskohercegovački proizvod, postao jeftina roba sa nekog lafo "svi smo ista govna" regionalnog buvljaka. Namjerno, jaštaradi.
Warashii

#127 Re: Dubioza Kolektiv

Post by Warashii »

Pismonosa wrote:Prošli su transformaciju od benda koji je na mala vrata prodavao bosanski patriotizam, sve sa ljiljanima na Vedranovoj gitari, pa do benda kome se ukazala prilika da malo proširi tržište.

I onda je bosanski patroitizam zamjenio neki balkanski ili ex jugoslovenski regionalizam. Pa tako sad imamo bend koji se više ni ne može nazvati bosanskim. A i kako bi kad Mario nema baš puno toga bosanskog u sebi.. A i fanovi gitariste Slovenca Jerneja Šavela bi mogli da zamjere.

Tako da je još jedan, nekada kvalitetan autohtoni bosanskohercegovački proizvod, postao jeftina roba sa nekog lafo "svi smo ista govna" regionalnog buvljaka. Namjerno, jaštaradi.
Upravo, konkretno na onom TAM-icu iz spota za pjesmu "Ne escape ( from Balkan )" , nema nikakvih tablica zbog tog sto si ti napisao, ne znam ni da li ce im ostati onaj logo sa beretkom i bosanskim grbom.
Mada sve u svemu meni je drago da su uspjeli, ovo je samo neka bezvezna "kritika", stvari koje primjecujem koje me malo iritiraju ali daleko od tog da ih omalovazavam, mrzim ili slicno.
Pismonosa

#128 Re: Dubioza Kolektiv

Post by Pismonosa »

Pa ne mrzim ih ni ja. Ali ipak su dovoljno u fokusu javnosti da bi se i na forumu osvrnulo na njihov rad i progovorilo o njima kao pojavi.

A kritika i neslaganje su normalna stvar.
vade_mecum

#129 Re: Dubioza Kolektiv

Post by vade_mecum »

Dubiozin novi spot jednostavno me tjera da ostavim pare netflixu i itunuesu :-) :run:
Logovan

#130 Re: Dubioza Kolektiv

Post by Logovan »

ophelia92

#131 Re: Dubioza Kolektiv

Post by ophelia92 »

Ova stranica proglasila Free.mp3 himnom besplatnog interneta :D http://satirelife.com/index.php?id=220
cassius

#132 Re: Dubioza Kolektiv

Post by cassius »

Logovan wrote:

PJesma mi je bezveze. Spot je odlican.
Cracked

#133 Re: Dubioza Kolektiv

Post by Cracked »

Eno promovise je The Pirate Bay na njihovom sajtu.
spinel_

#134 Re: Dubioza Kolektiv

Post by spinel_ »

Image

jedino nama ne valja, ko kad nam je tesko ugoditi :-)
vade_mecum

#135 Re: Dubioza Kolektiv

Post by vade_mecum »

spinel_ wrote:Image

jbt izvini sto su nekim ljudima pjesma i koncept pjesme go kurac. spot je stvarno dobro uradjen ali wtf? muzika im fakat sve infantilnije pocinje zvucati.
karanana

#136 Re: Dubioza Kolektiv

Post by karanana »

a u kurac i forum vise.....

spot: vrhunski. top.

pjesma beze. na isti kalup sto mi ne bi ni smetalo, ali ova ima i poprilicno otrcan tekst.
esmasaric

#137 Re: Dubioza Kolektiv

Post by esmasaric »

Pjesma mi je dosadila nakon drugog slušanja.

Ali spot je odlično urađen. Nažalost, vizuelno danas je jako povezano sa popularnošću, pa vjerujem da na to ciljaju.
Snake Eyes

#138 Re: Dubioza Kolektiv

Post by Snake Eyes »

Spot vrh :D , bio bi savršen da su na početku spota dodali posvetu Dini Merlinu :lol:
mousstapha

#139 Re: Dubioza Kolektiv

Post by mousstapha »

Da hoce uzeti lovu, ali opet to bi nekako bilo u suprotnosti sa onim o cemu pjesma govori. :D

Inace, vecini ljudi koji prvi put slusaju Dubiozu, ova pjesma predstavlja osvjezenje, a i spot je mega zanimljiv.
Radio Sarajevo

#140 Re: Dubioza Kolektiv

Post by Radio Sarajevo »

Pismonosa wrote:Prošli su transformaciju od benda koji je na mala vrata prodavao bosanski patriotizam, sve sa ljiljanima na Vedranovoj gitari, pa do benda kome se ukazala prilika da malo proširi tržište.

Komentar pun šovinizma... ali dobro, kakvi smo mi, bilo je i za očekivati.
beniciodeltoro

#141 Re: Dubioza Kolektiv

Post by beniciodeltoro »

vade_mecum wrote:
spinel_ wrote:Image

jbt izvini sto su nekim ljudima pjesma i koncept pjesme go kurac. spot je stvarno dobro uradjen ali wtf? muzika im fakat sve infantilnije pocinje zvucati.
Pa je li ko i tvrdio da ova pjesma mora imati neko duboko značenje i neki pametan tekst? Šta odmah tražite manu? Shvatam kada je neko razočaran u neku pjesmu ili misli da je bez veze ali ko je god pogledao video i shvatio o čemu se radi pjesma shvata da oni i ne pokušavaju ovdje biti ozbiljni.
To je isto kao tražiti manu Eminemovom Without Me, Balaševićevom Sugar Rapu ili Dugmetovom Pediculis Pubis, kritikuje se WTF muzika gdje je i planirano da bude WTF.
Svaka im čast na ovom jer su postali poslije ovoga planetarno popularni (bruje čak i američki forumi o ovome) i pogodili u sridu. Shvatam ja da bi neki više voljeli da pjevaju kako nemaju ni za paštete ali momci se bave profesionalno muzikom i moraju znati u kojem da idu pravcu koji bi se najviše isplatio. Momci su vidjeli da imaju potencijal da doguraju dalje od BH scene a izvan BiH ti treba više tekstova od pljuvanja po političarima.
Mada nažalost ovaj uspjeh mi liči na Gangam Style ili Las Ketchup Song gdje će poslije ovoga se popularnost povući i ostati će opet u okviru BiH i regije ali fino je da imamo i mi jedan svjetski one hit wonder :bih:

Mada kada gledam ovaj video sve se bojim što koriste tuđe video spotove i ostali materijal za svoj video da bi ih to moglo na kraju skupo koštati kada Kim i Miley pokucaju na vrata :run:
dezurni_ucenik

#142 Re: Dubioza Kolektiv

Post by dezurni_ucenik »

Cuj imamo svjetski hit :lol: .
beniciodeltoro

#143 Re: Dubioza Kolektiv

Post by beniciodeltoro »

dezurni_ucenik wrote:Cuj imamo svjetski hit :lol: .
Pa ako ne svjetski hit onda je bar svjetska internet senzacija. Pjesma je tema na svjetskim portalima i forumima, u roku par dana prešla je granicu milion pregleda i piči prema 2 miliona.
Da je Gangnam Style, Las Ketchup, What does the Fox say ili neka druga strana grupa ne bi se niko smijao toj izjavi ali čim je naše hajmo popljuvat iako ostatak svijeta priča o njima
dezurni_ucenik

#144 Re: Dubioza Kolektiv

Post by dezurni_ucenik »

beniciodeltoro wrote:
dezurni_ucenik wrote:Cuj imamo svjetski hit :lol: .
Pa ako ne svjetski hit onda je bar svjetska internet senzacija. Pjesma je tema na svjetskim portalima i forumima, u roku par dana prešla je granicu milion pregleda i piči prema 2 miliona.
Da je Gangnam Style, Las Ketchup, What does the Fox say ili neka druga strana grupa ne bi se niko smijao toj izjavi ali čim je naše hajmo popljuvat iako ostatak svijeta priča o njima

Ja ismijavam i Gangam style i Las Ketchup. Da se razumijemo spot je odlican, pjesma bezveze. Al daj narodu samo hopa cupa i cingli mingli ritmova...
beniciodeltoro

#145 Re: Dubioza Kolektiv

Post by beniciodeltoro »

Nadam se da imaš toliko godina kao ja da znaš da je bilo više hitova u svijetu gdje su pjesme bile žešće sranje :)
Ne kontam samo potrebu pljuvanja po ovoj pjesmi kada je očigledno bilo i planirano da pjesma bude više "mozak na pašu"
To je isto kao kad bi kritikovali Sugar Rap i poredili ga sa Svirajte mi jesen stiže dunjo moja.
Neko je pametan smislio taktiku kako neko da čuje za njih van ovih prostora i po mom mišljenju bolja pjesma sa zrelijim tekstom bi taj projekat samo oslabila.
A što se tiče videa da se ponovim, ne razumijem se nešto u copyright ali bojim se da bi mogli dobro nahebati zbog korištenja tuđeg video materijala u svom spotu
dezurni_ucenik

#146 Re: Dubioza Kolektiv

Post by dezurni_ucenik »

beniciodeltoro wrote:Nadam se da imaš toliko godina kao ja da znaš da je bilo više hitova u svijetu gdje su pjesme bile žešće sranje :)
Ne kontam samo potrebu pljuvanja po ovoj pjesmi kada je očigledno bilo i planirano da pjesma bude više "mozak na pašu"
To je isto kao kad bi kritikovali Sugar Rap i poredili ga sa Svirajte mi jesen stiže dunjo moja.
Neko je pametan smislio taktiku kako neko da čuje za njih van ovih prostora i po mom mišljenju bolja pjesma sa zrelijim tekstom bi taj projekat samo oslabila.
A što se tiče videa da se ponovim, ne razumijem se nešto u copyright ali bojim se da bi mogli dobro nahebati zbog korištenja tuđeg video materijala u svom spotu
Demokratija i pravo na misljenje su mi omogucili da kazem kad nesto valja i kad nesto ne valja. A to hoce li najebati ili nece zbog copyrighta, zaboli me nesto ona stvar, meni nece ni u dzep ni iz dzepa zbog toga.
Warashii

#147 Re: Dubioza Kolektiv

Post by Warashii »

Pjesma izasla prije, vec se pricalo kako nije cemu i da su ofulali ono svoje.
Sada izasao novi spot sa starom pjesmom i ljudi te podju uvjeravati kako je sve pet. Valjda je to ono sto prodaje današnju muziku, spot.
Spot je za cistu desetku, zadnjih par albuma DK neka sluša kome se svidja.
ultima_palabra

#148 Re: Dubioza Kolektiv

Post by ultima_palabra »

Ko što neko reče, fake band za fake populaciju.
Pismonosa

#149 Re: Dubioza Kolektiv

Post by Pismonosa »

Radio Sarajevo wrote:

Komentar pun šovinizma... ali dobro, kakvi smo mi, bilo je i za očekivati.
To što je tebi svevišnji uskratio moć razumjevanja pročitanog ti ne daje za pravo da okolo lijepiš etikete. Nema tu šovinizma, samo činjenice.

A u to "kakvi ste vi" ne bih ulazio.
Pismonosa

#150 Re: Dubioza Kolektiv

Post by Pismonosa »

I da, pjesma je dječije muzičko sranje i još plus tukne na plagijat. Spot je vrhunski. Tekst je onako, simpatičan.
Post Reply