DUBAI - UAE - zivot i rad
Moderator: anex
-
sarajevomojgrad
#1 DUBAI - UAE - zivot i rad
Molim ako neko ima iskustva..ili mu neko blizi zivi i radi tamo da podjeli svoje misljenje sa ovom temom.
naime..zanimaju me detalji oko troskova zivota..oko vrste kapitalizma tamo..nadam se da nije robovlasnicki sistem..
itd..
svaka informacija je dobrodosla
naime..zanimaju me detalji oko troskova zivota..oko vrste kapitalizma tamo..nadam se da nije robovlasnicki sistem..
itd..
-
incognito071
#2 Re: DUBAI - UAE - zivot i rad
sarajevomojgrad wrote:Molim ako neko ima iskustva..ili mu neko blizi zivi i radi tamo da podjeli svoje misljenje sa ovom temom.
itd..
joooj lezi hljebe da te jedem
- karanana
#3 Re: DUBAI - UAE - zivot i rad
i mene interesuje ovo sto je tema i jos bi volio da mi dadnete neke sajtove gdje se mogu informisati o ponudi poslova u dubaiu.
-
sarajevomojgrad
#4 Re: DUBAI - UAE - zivot i rad
Mora li se na svaku temu neka budaletina javiti sa jos glupljim komentarima...pa dokle vise na ovom forumu..dajte ljudi jeste li citali ikad neki strani forum..
Evo kad bukvalcima moram pojasniti..da li je kapitalizam kao u BiH ili kao u Njemackoj/Svedskoj
Evo kad bukvalcima moram pojasniti..da li je kapitalizam kao u BiH ili kao u Njemackoj/Svedskoj
-
sarajevomojgrad
-
incognito071
#6 Re: DUBAI - UAE - zivot i rad
Eto sad ces ban fasovat' radi ovogasarajevomojgrad wrote:Mora li se na svaku temu neka budaletina javiti sa jos glupljim komentarima...pa dokle vise na ovom forumu..dajte ljudi jeste li citali ikad neki strani forum..
kapitalizam BiH vs Njemacka/Svedska, mislis na redovnu platu, normalna i u granici radna vremena ili ?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7 Re: DUBAI - UAE - zivot i rad
misli na to da sto se potpise da se i postuje a ne da disa svako jutro izmišlja nešto novo
- Qler
#8 Re: DUBAI - UAE - zivot i rad
nedavno sam pricao sa jednom zenom koja je na putu iz australije svratila u dubai turisticki. kaze da je super, nije skupo, taxi jeftin pravo i prevoz. to ti mogu reci
za posao ne znam 
-
sarajevomojgrad
#9 Re: DUBAI - UAE - zivot i rad
Svaka cast..upravo to.komi wrote:misli na to da sto se potpise da se i postuje a ne da disa svako jutro izmišlja nešto novo
-
♥ Julianna ♥
#10 Re: DUBAI - UAE - zivot i rad
Ne znam koliko bi se njihovi zakoni primjenjivali na imigrirajućeg radnika (osim ako nije u službi USA)Qler wrote:nedavno sam pricao sa jednom zenom koja je na putu iz australije svratila u dubai turisticki. kaze da je super, nije skupo, taxi jeftin pravo i prevoz. to ti mogu reciza posao ne znam
Ali Dubai kao turistička destinacija se mora doživjeti...
- black
#11 Re: DUBAI - UAE - zivot i rad
hajde ne laprdaj bezze..prvo se malo informisi..Julianna wrote:
Ne znam koliko bi se njihovi zakoni primjenjivali na imigrirajućeg radnika (osim ako nije u službi USA), ali ako bi se primjenjivali, ne zaboravimo da je to ipak arapska zemlja i zna se koji zakon važi. Primjera radi, žena je dobila otkaz, pa zatim kažnjena bičevanjem zbog afere i vanbračne trudnoće sa kolegom s posla. Glupo je što ovo uzimam za primjer (ko bi išao u Dubai da se švalera
), ali sam to čula dok sam bila tamo i to je samo pokazatelj da su oni ušminkani i sređeni, ali da nisu daleko odmakli od ostalih arapskih zemalja kad je poštivanje ljudskih prava u pitanju. A to plaši...
Ali Dubai kao turistička destinacija se mora doživjeti...
sto se tice posla..najbolje prolaze gradjevinci, arhitekte itd. da ne bude da lupam..ovo je djelic maila od prijateljice koja radi vec duze vremena tamo..moze se super zaraditi, naravno ko hoce zapeti i zna se snaci..
...engleski jezik je uslov.. pripravnici inzinjeri svih struka, placa im je 4700KM bez smjestaja, u ovom emiratu Sharja je smjestaj jefitniji nego u Dubaiju i Abu Dhabiju, tako da bi ustedjeli mjesecno 2000$. To je za pripravnike i za one kojima tam placa odghovara.
Kada dodju ovamo onda lakse mogu naci dobar posao. Ovo je da rade za opstinu u tom emiratu.
Dobre su sanse samo ako imas posao i to je to. Moze se doci turisticki ili ukoliko ti neko vec pronadje posao.I mora da ti posalje radnu vizu i kartu. to su uslovi.
-
♥ Julianna ♥
#12 Re: DUBAI - UAE - zivot i rad
A šta pod informisanjem podrazumjevaš? Ja se na rekla-kazala informacije ne oslanjam, kolega @black. Ako laže koza ne laže rog:black wrote: hajde ne laprdaj bezze..prvo se malo informisi..
sto se tice posla..najbolje prolaze gradjevinci, arhitekte itd. da ne bude da lupam..ovo je djelic maila od prijateljice koja radi vec duze vremena tamo..moze se super zaraditi, naravno ko hoce zapeti i zna se snaci..
http://www.amnesty.org/en/region/middle ... uae?page=1
-
babanovac
#13 Re: DUBAI - UAE - zivot i rad
Uslovi zavise od kompanije.
Nema ozbiljnije svjetske kompanije koja nije prisutna u Dubaiju.Tako da uslovi rada u njima nisu bitno drugaciji (generalizujem, a ne znam zapravo kakvi su uslovi, mozda u nekima i jesu) od uslova u istoj kompaniji na drugom mjestu.
Zarade zavise naravno od vrste posla i kompanije. Istina je, obecana je zamlja za gradjevince. Kolicina izgradjenog nije fascinantna koliko je fascinantna kolicina onog sto se gradi, danas.
Za ove radove po hotelima, u turizmu, tu srece nema.Istocnjaci su oborili cijene rada.Znam da su nudili nekim poznanicima iz Bosne takve poslove za nekih 700 dolara mjesecno. Gradjevina, NK i "slabo kvalifikovana", isto.
Dubai jeste i nije konzervativan.
Prije dva mjeseca Britanka je osudjena na 7 godina zatvora zbog seksa na plazi. Sta je bilo sa vlasnikom penisa, nije objavljeno.Rezime: zatvori se u 4 zida, izbjegavaj parkinge.
S druge strane, na broju prostitutki bi mu pozavidila i Budimpesta. Javna tajna.
One su svuda (dobro, ako dignes glavu i gledas gradjevine, slabe su sanse da ces ih sresti).
Stanovi: 1000 - 1500 dolara za manji stan/mjesecno. To su cijene koje mozes naci na netu. Na netu nisam nasao ponude za naselja, npr. tamo oko aerodroma, velika naselja napucena Indijcima, pakistancima....Vjerujem da je tamo mnogo jeftinije. Nov stan u naselju iz snova (koji je u Dubaiju znatan broj) je 200.000 $ pa vise.Dvije sobe (70 m2).Ako budes imala srece, naci ces kompaniju koja ti placa smjestaj
Taksi je jeftin na kilometar, ali kilometar u Dubaiju nista ne znaci. Kroz grad prolazi autoput, koji koristis za unutargradske dalje relacije.Kad taksista razvuce nekih 15 minuta brzinom 120 km/h, tih kilometara se nabere, tako da se covjek zapita, je li bus bolja opcija.Javni prevoz (osim taksija) je los za grad te velicine, cine ga samo autobusi, koristi ih jeftina radna snaga.
No nije problem, dok se ti odlucis za put ka Dubaiju, podzemna ce vec biti zavrsna.Izgradnja je u punom zamahu.
Da kupis auto...Ovi kako voze, ja ne bih smjeo.Njima je normalno malo se naslonit na karambolku, da izbori prednost u gradskoj guzvi. Naravno, da ne generalizujem opet, normalno je bilo nekim taksistima s kojima sam se vozio. Da li su to naucili u Bombaju, Kairu ili negdje drugo,ko ce ga znat.
Skolarina za srednju skolu, 10-15000 dolara/godina. Postoje i jeftinije. Hoces dobar studij? Harvard ima svoj Dubai-centre
medicinskog fakulteta.
Na prvi pogled, grad bez duse, a opet, duh Azije se ovdje nozem moze sjec', sve zavisi od dana.
Dobar za avanture, ovdje je tesko novac sacuvat.
Nema ozbiljnije svjetske kompanije koja nije prisutna u Dubaiju.Tako da uslovi rada u njima nisu bitno drugaciji (generalizujem, a ne znam zapravo kakvi su uslovi, mozda u nekima i jesu) od uslova u istoj kompaniji na drugom mjestu.
Zarade zavise naravno od vrste posla i kompanije. Istina je, obecana je zamlja za gradjevince. Kolicina izgradjenog nije fascinantna koliko je fascinantna kolicina onog sto se gradi, danas.
Za ove radove po hotelima, u turizmu, tu srece nema.Istocnjaci su oborili cijene rada.Znam da su nudili nekim poznanicima iz Bosne takve poslove za nekih 700 dolara mjesecno. Gradjevina, NK i "slabo kvalifikovana", isto.
Dubai jeste i nije konzervativan.
Prije dva mjeseca Britanka je osudjena na 7 godina zatvora zbog seksa na plazi. Sta je bilo sa vlasnikom penisa, nije objavljeno.Rezime: zatvori se u 4 zida, izbjegavaj parkinge.
S druge strane, na broju prostitutki bi mu pozavidila i Budimpesta. Javna tajna.
One su svuda (dobro, ako dignes glavu i gledas gradjevine, slabe su sanse da ces ih sresti).
Stanovi: 1000 - 1500 dolara za manji stan/mjesecno. To su cijene koje mozes naci na netu. Na netu nisam nasao ponude za naselja, npr. tamo oko aerodroma, velika naselja napucena Indijcima, pakistancima....Vjerujem da je tamo mnogo jeftinije. Nov stan u naselju iz snova (koji je u Dubaiju znatan broj) je 200.000 $ pa vise.Dvije sobe (70 m2).Ako budes imala srece, naci ces kompaniju koja ti placa smjestaj
Taksi je jeftin na kilometar, ali kilometar u Dubaiju nista ne znaci. Kroz grad prolazi autoput, koji koristis za unutargradske dalje relacije.Kad taksista razvuce nekih 15 minuta brzinom 120 km/h, tih kilometara se nabere, tako da se covjek zapita, je li bus bolja opcija.Javni prevoz (osim taksija) je los za grad te velicine, cine ga samo autobusi, koristi ih jeftina radna snaga.
No nije problem, dok se ti odlucis za put ka Dubaiju, podzemna ce vec biti zavrsna.Izgradnja je u punom zamahu.
Da kupis auto...Ovi kako voze, ja ne bih smjeo.Njima je normalno malo se naslonit na karambolku, da izbori prednost u gradskoj guzvi. Naravno, da ne generalizujem opet, normalno je bilo nekim taksistima s kojima sam se vozio. Da li su to naucili u Bombaju, Kairu ili negdje drugo,ko ce ga znat.
Skolarina za srednju skolu, 10-15000 dolara/godina. Postoje i jeftinije. Hoces dobar studij? Harvard ima svoj Dubai-centre
medicinskog fakulteta.
Na prvi pogled, grad bez duse, a opet, duh Azije se ovdje nozem moze sjec', sve zavisi od dana.
Dobar za avanture, ovdje je tesko novac sacuvat.
-
namonarayan
#14 Re: DUBAI - UAE - zivot i rad
Koja te vrsta posla konkretno zanima?..Zivim u Australiji,ali imam ponude za posao u Dubaiu..Rekao bih ti onoliko koliko znam,pro i contra,ovisno o poslu koji je u tvojoj sferi zanimanja..
- PeshtA
#15 Re: DUBAI - UAE - zivot i rad
Relativno iz prve ruke ...
Ja evo vec neko vrijeme zivim i radim u Kuwaitu. Dubai je otprilike isto sra*** drugo pakovanje. Radi se bjesomucno, kvalitet zivota je ravan nuli. Radis minimalno 12 sati dnevno. Nakon toga ide nama draga karakteristika nasih sunarodnjaka u SR "Nemackoj" a to je koristenje radnog odijela i pidzame je jedino sto ti ostaje u zivotu. Socijalni zivot je takodjer ravan nuli. Sretni su oni koji mogu naci nekog Bosanca za druzenje. Pare koje zaradis nemozes ni potrositi jer nemas kada, pa za godisnji se ima dovoljno para
Mi bosanci smo koliko toliko zasticena vrsta za razliku od indijaca pakistanaca filipinaca koji jesu ROBOVI. I ne salim se kad kazem ovo. Zivot moze biti skup ako hoces da se "gotivis". Ovdje to funkcionishe slicno po evropskim standardima kojih kod nas u bosni nema kad je to u pitanju, a to je da imaju cetvrti u kojima zive bogati, manje bogati, srednji i siromasni ljudi. Sve zavisi kakve sebi akomodacije hoces priustiti. Najbolji, kao sto neko vec rece, sistem je raditi za amerikance. Oni u principu jedini, i pokoja evropska kompanija, pruzaju potpune usluge akomodacije a to je stan, hrana, prevoz koji su na nivou normalnog covjeka ali zato iz tebe izvuku svaku trunku snage. Plata ima i od tih 700 dolara, imam rodjaka koji se prijavljivao za spasioca na bazenu nekog hotela i tako su mu nudili, ali ima i lijepih iznosa
.... Najvishe cijenjene branse su mehanika, IT, administracija, shoferi i slicno. Neko je spominjao gradjevinu, a ja je ovdje nebih nikome pozelio. Ovdje se u Kuwaitu barem, gradi kao kod nas u Bosni primitivnim jos metodama ... ubi lopata
... a o temperaturama da ne pricamo. Mi smo neki dan imali u ambientu (hladovini) 54 dok je na suncu bilo 68 stepeni, a kako znamo ... nema shume da pravi hladovinu nad kucom
.... Sve u svemu treba biti vrlo oprezan ... ima trafickinga i to ne malo ... arapi su egoisti, nafurani su ko srbi da su nekakav nebeski narod ... al eto i jest im dragi Bog kan'o sa tom naftom nama dao uglja i krecnjaka al et nafaka nafaka ... krajnji savjet, ovamo dolaziti samo na sigurno ...
Ja evo vec neko vrijeme zivim i radim u Kuwaitu. Dubai je otprilike isto sra*** drugo pakovanje. Radi se bjesomucno, kvalitet zivota je ravan nuli. Radis minimalno 12 sati dnevno. Nakon toga ide nama draga karakteristika nasih sunarodnjaka u SR "Nemackoj" a to je koristenje radnog odijela i pidzame je jedino sto ti ostaje u zivotu. Socijalni zivot je takodjer ravan nuli. Sretni su oni koji mogu naci nekog Bosanca za druzenje. Pare koje zaradis nemozes ni potrositi jer nemas kada, pa za godisnji se ima dovoljno para
-
hare_sa
#16 Re: DUBAI - UAE - zivot i rad
Ko god da ti je rekao ovu informaciju, dobro te slagao!!! Mozda u poredjenju sa standardom Australije da je jeftino u sto cisto sumnjam ... Dubai je grad koji je extremno skup, pogotovo za nase uslove. Na nekoj manjoj relaciji platis taksi $7-10, a kao sto je neko rekao da je Dubai ko pola BiH i to je u pravu ... i vrlo cesto ces za taksi dati $30-40 u jednom pravcu do neke destinacije. Ako uzmes u obzir da je najjeftinija piva, coca cola ili neko drugo pice koje sam platio u Dubai kosta $6 ili $7 onda ti je sve jasno. Moguce je naci i neke stvari jeftinije kao i svugdje ali generalno Dubai je zhara prava + sto imaju toliko toga da se pogleda, obidje i posjeti da je vrlo vrlo tesko pare stediti u Dubaiju ... Jedino ako odes da radis pa halalis prvih 6 mjeseci plate da obidjes, posjetis, potrosis i vidis nesto u Dubai pa onda da zavrnes pipu i pocnes da stedis ... sto i u tom slucaju pravi misiju skoro nemogucom.Qler wrote:nedavno sam pricao sa jednom zenom koja je na putu iz australije svratila u dubai turisticki. kaze da je super, nije skupo, taxi jeftin pravo i prevoz. to ti mogu reciza posao ne znam
-
UBL
#17 Re: DUBAI - UAE - zivot i rad
imam jedno pitanje za one koji su u uae i rade a imaju bosanski pasos. poslodavac mi trazi kopiju diplome prevedenu na eng. i ovjerenu od strane ambasade uae. kako je nama najbliza ambasada uae u becu, tamo sam odnio dokumenta naravno ovjerena u sa od strane prevodioca, suda i ministarstva vanjskih poslova. tamo mi kazu da kopije mora ovjeriti ambasada bih u becu pa onda ministarstvo vanjskih poslova austrije pa onda tek ambasada uae.
ovo je teska zavrzlama, ne kontam sto moram ovjeravati dokumenta u ministarstvu vanjskih poslova austrije kada nisam njihov drzavljanin?
da li je neko imao slicno iskustvo?
da li je neko imao slicno iskustvo?
- nexo
#18 Re: DUBAI - UAE - zivot i rad
To je apsolutno nelogicno, ali me ne cudi. Austrijsko ministarstvo svakako nece prihvatiti da bilo sta ovjerava u tvom slucaju. Ne znam ko ti je eventualni poslodavac, ali bi mu trebao objasniti o cemu se radi. U Emiratima postoji odjel pri uredu za emigraciju koji se bavi prevodom, ovjerom i verifikacijom diploma. Mozda bi samo trebao svom poslodavcu poslati prevedenu diplomu ovjerenu apostilom uz objasnjenje da je procedura koju zahtjevaju u ambasadi UAE-a u Becu nelogicna, tj nemoguca. Svakako sumnjam da ce ti praviti radnu vizu prije nego prodjes probni rad.
Ili jednostavno sacekaj, mozda se javi neko sa slicnim iskustvom, neko ko bi te mogao bolje posavjetovati.
Ili jednostavno sacekaj, mozda se javi neko sa slicnim iskustvom, neko ko bi te mogao bolje posavjetovati.
-
Ponekad s'proljeca
#19 Re: DUBAI - UAE - zivot i rad
[quote="incognito071"][quote="sarajevomojgrad"]Molim ako neko ima iskustva..ili mu neko blizi zivi i radi tamo da podjeli svoje misljenje sa ovom temom.
naime..zanimaju me detalji oko troskova zivota..[b]oko vrste kapitalizma tamo..nadam se da nije robovlasnicki sistem[/b]..
itd..
svaka informacija je dobrodosla[/quote]
jes jes sve te placaju i govore neka nemoj bolan raditi
[/quote]
Ma samo reci da si iz Bosne, mozda ti daju platu na guzove!!!!!
Neku noc sam gledao emisiju o Dubaiju!!!! Kajmak uzimaju samo engleske i americke firme, a robovi ili radna snaga su ljudi iz Kine, Pakistana, Bangladesa itd. koji rade za sitnu buraniju, normalno u njihovim domovinama dobra lova.
Zive po barakama nesto slicno kao one sto s bile na Salakovcu, proizvodnja Krivaja Zavidovici.
Arapi su lafo bogobojazni a na drugoj strani su javne kuce, eto samo zbog stranaca da ne bi desanku sakic odradjivali itd.
Za alkohol stranci moraju da podnesu zahtjev i dozvola zavisi od visine plate, ako dobro zaradjujes mozes dobiti dozvolu z akupovinu alkoholnih pica.
Sve u svemu bogatstvo sto se tice arhitekture, ali priroda nikakva, pjesak na sve strane i sunce u7 ujutro vec je 40 stepeni pa kao onda idu da se rosulaju pored mora ono kao po americi.
naime..zanimaju me detalji oko troskova zivota..[b]oko vrste kapitalizma tamo..nadam se da nije robovlasnicki sistem[/b]..
itd..
svaka informacija je dobrodosla[/quote]
Neku noc sam gledao emisiju o Dubaiju!!!! Kajmak uzimaju samo engleske i americke firme, a robovi ili radna snaga su ljudi iz Kine, Pakistana, Bangladesa itd. koji rade za sitnu buraniju, normalno u njihovim domovinama dobra lova.
Zive po barakama nesto slicno kao one sto s bile na Salakovcu, proizvodnja Krivaja Zavidovici.
Arapi su lafo bogobojazni a na drugoj strani su javne kuce, eto samo zbog stranaca da ne bi desanku sakic odradjivali itd.
Za alkohol stranci moraju da podnesu zahtjev i dozvola zavisi od visine plate, ako dobro zaradjujes mozes dobiti dozvolu z akupovinu alkoholnih pica.
Sve u svemu bogatstvo sto se tice arhitekture, ali priroda nikakva, pjesak na sve strane i sunce u7 ujutro vec je 40 stepeni pa kao onda idu da se rosulaju pored mora ono kao po americi.
-
UBL
#20 Re: DUBAI - UAE - zivot i rad
Ponekad s'proljeca wrote:incognito071 wrote:sarajevomojgrad wrote:Molim ako neko ima iskustva..ili mu neko blizi zivi i radi tamo da podjeli svoje misljenje sa ovom temom.
itd..
svaka informacija je dobrodosla![]()
![]()
jes jes sve te placaju i govore neka nemoj bolan raditi
![]()
![]()
joooj lezi hljebe da te jedem![]()
![]()
kapitalzam ko kapitalizam, vrijedis koliko znas. ako mislis otici tamo i raditi ko konobar tesko da ces se usreciti. ako imas zavrsen neki jak fakultet i strucnjak si u svom poslu mozes imati fino zivotni standard za dubai i jos mozes fino ustediti. osnov svega je da izracunas troskove zivota i da ih uporedis sa onim koliko ti ovaj dole nudi.