DSG savjet
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ElDzidziIbnDzo
#1 DSG savjet
Pitanje je samo za one koji su imali prilike da servisiraju ili su pak upuceni malo vise oko DSG mjenjaca. Uz svo duzno postovanje internetska naglabala mi nisu interesantna i ne bih da neko trola temu.Molim da se postuje to.
Znaci ispao mi jedan Audi A6,onako pojeftino.Ocuvano sve,nema packe na sebi osim DSGa koji je u khurcu.
Prvi problemi se navodno pojavili prije dvije godine i vlasnica zamjenila cijeli mjenjac sa nekim drugim takodje polovnim.Onda to sve ferceralo do prije par dana i isti se problem pojavio.Nema para,zivaca da to popravlja,prodaje auto.
Problem je kako kaze sa "konvertorom" kako su joj rekli u servisu,a mjenjac kao "proklizava" i trese izmedju brzina.
Nisam auto jos prikljucivao na dijagnostiku,da vidim tacno opise gresaka koje stoje,pa ne znam da li da posvetim vise paznje ili da odustanem od kupovine.
Ne znam kakve su mogucnosti opravke auta u BiH i u biti generalno savjet kupiti ili ne?
Znaci ispao mi jedan Audi A6,onako pojeftino.Ocuvano sve,nema packe na sebi osim DSGa koji je u khurcu.
Prvi problemi se navodno pojavili prije dvije godine i vlasnica zamjenila cijeli mjenjac sa nekim drugim takodje polovnim.Onda to sve ferceralo do prije par dana i isti se problem pojavio.Nema para,zivaca da to popravlja,prodaje auto.
Problem je kako kaze sa "konvertorom" kako su joj rekli u servisu,a mjenjac kao "proklizava" i trese izmedju brzina.
Nisam auto jos prikljucivao na dijagnostiku,da vidim tacno opise gresaka koje stoje,pa ne znam da li da posvetim vise paznje ili da odustanem od kupovine.
Ne znam kakve su mogucnosti opravke auta u BiH i u biti generalno savjet kupiti ili ne?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#2 Re: DSG savjet
Ja to ne bih kupio.
Problem sa mjenjacem, pa radjeno, pa opet problem...od tog samo glava moze da boli.
Problem sa mjenjacem, pa radjeno, pa opet problem...od tog samo glava moze da boli.
-
NediM17
#3 Re: DSG savjet
Kupis, prebacis rucni mjenjac i nece vise nikad imat problema sa DSG-om. 
-
condy
#4 Re: DSG savjet
Trebaš se informisati u servisu, o kakvom se kvaru na mjenjaču radi, koliko košta popravak, i da li se možeš pouzdati u njega poslije popravka, pa da vidiš da li ti se isplati to kupovati.
- amar1994
#5 Re: DSG savjet
Slazem se u potpunostiNediM17 wrote:Kupis, prebacis rucni mjenjac i nece vise nikad imat problema sa DSG-om.
- commendatore
#6 Re: DSG savjet
Kupi ga jebaji ga sta dusmani znaju jel mu crko fsg il nije ha ja
-
NediM17
#7 Re: DSG savjet
Pa salu na stranu, mislim da je to itekako izvodivo, i sigurno trajnija opcija nego popravak DSG-a, a vjerovatno neznatno skuplja.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#8 Re: DSG savjet
Tek ovaj najnoviji A6 ima DSG mjenjac... nije valjda vec pregorio
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#9 Re: DSG savjet
Posto si ti jako pametna osoba, na osnovu ovoga što si napisao, dao si sam sebi odgovor sta trebas dalje ciniti.ElDzidziIbnDzo wrote:Pitanje je samo za one koji su imali prilike da servisiraju ili su pak upuceni malo vise oko DSG mjenjaca. Uz svo duzno postovanje internetska naglabala mi nisu interesantna i ne bih da neko trola temu.Molim da se postuje to.
-
jefferson
#10 Re: DSG savjet
"Konvertorom?" Ako pricas o konverotru, DSG nema klasicni pretvarac (konvertor) obrtnog momenta. DSG je robotizirani rucni mjenjac.ElDzidziIbnDzo wrote:Pitanje je samo za one koji su imali prilike da servisiraju ili su pak upuceni malo vise oko DSG mjenjaca. Uz svo duzno postovanje internetska naglabala mi nisu interesantna i ne bih da neko trola temu.Molim da se postuje to.
Automatski mjenjaci imaju pretvarac.
De ti nama vise detalja o tom autu, koja godina, motor, broj brzina?
- HAVANA
#11 Re: DSG savjet
Koje godiste je to auto,motor...?
- mayab
#12 Re: DSG savjet
I ja prvo pomislih da to zapravo nije DSG, kod nas raja čuje za takvo šta i onda im je svaki automatik DSG...
I mislim da u ovlastenom servisu te stvari NE POPRAVLJAJU, nego se mijenja komplet mjenjač sa glanc novim (što je bas skupo) ili fabrički repariranim (što je praksa, tvoj pokvareni uzimaju i ide na reparaciju da bi negdje drugdje završio kad ga naprave)
Uglavnom,skupa zabava , ja bih deset puta promislio prije kupnje
Naravno, i meni je želja da nakon godina i godina voznje vozim dobrog automatika (DSG bi mi odgovarao) jer mi je postao pravi smor i tegoba ovo guzeljanje po gradu sa šaltanjem
I mislim da u ovlastenom servisu te stvari NE POPRAVLJAJU, nego se mijenja komplet mjenjač sa glanc novim (što je bas skupo) ili fabrički repariranim (što je praksa, tvoj pokvareni uzimaju i ide na reparaciju da bi negdje drugdje završio kad ga naprave)
Uglavnom,skupa zabava , ja bih deset puta promislio prije kupnje
Naravno, i meni je želja da nakon godina i godina voznje vozim dobrog automatika (DSG bi mi odgovarao) jer mi je postao pravi smor i tegoba ovo guzeljanje po gradu sa šaltanjem
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#13 Re: DSG savjet
Osim ako nije noviji model,stariji A6 imaju ili Multitronic ili Automatic. S Tronic odnosno DSG nemaju sigurno. Posto je postavljac teme negdje sjeverno,SWE ili NOR vjerujem da ga je zapao 2.0 TFSI sa multitronic mjenjacem 
-
jefferson
#14 Re: DSG savjet
To je i moje misljenje.mali_milojica wrote:Osim ako nije noviji model,stariji A6 imaju ili Multitronic ili Automatic. S Tronic odnosno DSG nemaju sigurno. Posto je postavljac teme negdje sjeverno,SWE ili NOR vjerujem da ga je zapao 2.0 TFSI sa multitronic mjenjacem
- B6Redhell
#15 Re: DSG savjet
Ne znam dali taj multitronic pravi kompanija Aisin, posto sve ostale non-dsg automatic mijenjace za vag auta pravi japanska kompanija aisin. Poprilicno solidne transmisije, mana je dio zvani valve body (elektronski selenoidi brzina) koje dobar servis moze zamijeniti bez problema i uraditi restauraciju. Sumnjam da konvertor ili zupcanici mogu otici tako lahko. Ljudi ne mijenjau ulje u mijenjacima automatskim sto je greska.jefferson wrote:To je i moje misljenje.mali_milojica wrote:Osim ako nije noviji model,stariji A6 imaju ili Multitronic ili Automatic. S Tronic odnosno DSG nemaju sigurno. Posto je postavljac teme negdje sjeverno,SWE ili NOR vjerujem da ga je zapao 2.0 TFSI sa multitronic mjenjacem
-
Seawolf
#16 Re: DSG savjet
Multitronic u Audi-jima (i u Seat-u Exeo) je CVT mjenjač sa kontinuiranom izmjenom prenosnog odnosa, koji za prenos snage sa ulaznog na izlazno vratilo koristi sklop lanaca i lančanike promjenjivog prečnika.B6Redhell wrote:Ne znam dali taj multitronic pravi kompanija Aisin, posto sve ostale non-dsg automatic mijenjace za vag auta pravi japanska kompanija aisin. Poprilicno solidne transmisije, mana je dio zvani valve body (elektronski selenoidi brzina) koje dobar servis moze zamijeniti bez problema i uraditi restauraciju. Sumnjam da konvertor ili zupcanici mogu otici tako lahko. Ljudi ne mijenjau ulje u mijenjacima automatskim sto je greska.jefferson wrote:To je i moje misljenje.mali_milojica wrote:Osim ako nije noviji model,stariji A6 imaju ili Multitronic ili Automatic. S Tronic odnosno DSG nemaju sigurno. Posto je postavljac teme negdje sjeverno,SWE ili NOR vjerujem da ga je zapao 2.0 TFSI sa multitronic mjenjacem
Ugrađivao se u vozila sa prednjim pogonom koji imaju uzdužno postavljen motor (dakle u slabije motorizovane varijante A4, A5, A6 i A7). Za prenos snage sa motora na lančanike, nema hidraulični konverter nego višelamelno kvačilo (prvobitno sa 6, kasnije sa 7 lamela) sa lamelama smještenim u ulju. Dakle, ovaj mjenjač nema niti zupčanike, niti konverter.
Dobavljač ovoga mjenjača je LuK: http://www.luk.de/content.luk.de/de/pro ... vt/CVT.jsp
Ulje se trebalo mijenjati na svakih 50.000 km, a u protivnom je višelamelno kvačilo znalo praviti probleme.
Ne preporučujem nabavku automobila sa ovakvim neispravnim mjenjačem, a mislim da bi i ubacivanje ručnog mjenjača u ovaj automobil, bilo pretežak zadatak.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#17 Re: DSG savjet
Ma rucni, automatski....nebitno. Auto koje ima problem s mjenjacem - bjezi od njega.
Nisam imao takav problem, ali znam ljudi koji jesu. Hladjenje samo tako
Kupio jedan kolega tako Peugeot 308, sve super, auto za 10, nije prosao mjesec, dodje covjek pozelenio.
Sta je bilo? Rikno mjenjac. Uradi on to, ali kaze ohladio se skroz. Odmah bi ga prodao.
Nisam imao takav problem, ali znam ljudi koji jesu. Hladjenje samo tako
Kupio jedan kolega tako Peugeot 308, sve super, auto za 10, nije prosao mjesec, dodje covjek pozelenio.
Sta je bilo? Rikno mjenjac. Uradi on to, ali kaze ohladio se skroz. Odmah bi ga prodao.
- ElDzidziIbnDzo
#18 Re: DSG savjet
Nije benzin dizel jemali_milojica wrote:Osim ako nije noviji model,stariji A6 imaju ili Multitronic ili Automatic. S Tronic odnosno DSG nemaju sigurno. Posto je postavljac teme negdje sjeverno,SWE ili NOR vjerujem da ga je zapao 2.0 TFSI sa multitronic mjenjacem
-
Seawolf
#19 Re: DSG savjet
Onda je klasični 6-stepeni automatik sa hidrauličnim konvertorom, ili po Audi-u: tiptronic.ElDzidziIbnDzo wrote:Nije benzin dizel jemali_milojica wrote:Osim ako nije noviji model,stariji A6 imaju ili Multitronic ili Automatic. S Tronic odnosno DSG nemaju sigurno. Posto je postavljac teme negdje sjeverno,SWE ili NOR vjerujem da ga je zapao 2.0 TFSI sa multitronic mjenjacemI to za divno cudo 2.7 TDI,quattro. 2011 godina. Neko kaze DSG,neko kaze multitronic,neko tiptronic,khurac-palac vise ih ne bi pohvatao sa ovim imenima i nazivima.
http://origin-www.audi.com/etc/medialib ... di_140.pdf
- ElDzidziIbnDzo
#20 Re: DSG savjet
Ne znam.Kazu otisao taj konvertor i to je to. Koliko dodje ta igranka?
-
jefferson
#21 Re: DSG savjet
Aisin je dobavljac mjenjaca za VW i to vecinom americko trziste ali SAMO u VW vozilima (VW nacin da odvoji Audi). Audi multitronic je LUK kao sto Seawolf rece, automatici su ZF a DSG je Borg-Warner.B6Redhell wrote:Ne znam dali taj multitronic pravi kompanija Aisin, posto sve ostale non-dsg automatic mijenjace za vag auta pravi japanska kompanija aisin. Poprilicno solidne transmisije, mana je dio zvani valve body (elektronski selenoidi brzina) koje dobar servis moze zamijeniti bez problema i uraditi restauraciju. Sumnjam da konvertor ili zupcanici mogu otici tako lahko. Ljudi ne mijenjau ulje u mijenjacima automatskim sto je greska.jefferson wrote:To je i moje misljenje.mali_milojica wrote:Osim ako nije noviji model,stariji A6 imaju ili Multitronic ili Automatic. S Tronic odnosno DSG nemaju sigurno. Posto je postavljac teme negdje sjeverno,SWE ili NOR vjerujem da ga je zapao 2.0 TFSI sa multitronic mjenjacem
-
Seawolf
#22 Re: DSG savjet
Ako će ti šta značiti slijedeće informacije: u taj automobil se ugrađivao automatski mjenjač proizvođača ZF komercijalne oznake 6HP-19AElDzidziIbnDzo wrote:Nije benzin dizel jemali_milojica wrote:Osim ako nije noviji model,stariji A6 imaju ili Multitronic ili Automatic. S Tronic odnosno DSG nemaju sigurno. Posto je postavljac teme negdje sjeverno,SWE ili NOR vjerujem da ga je zapao 2.0 TFSI sa multitronic mjenjacemI to za divno cudo 2.7 TDI,quattro. 2011 godina. Neko kaze DSG,neko kaze multitronic,neko tiptronic,khurac-palac vise ih ne bi pohvatao sa ovim imenima i nazivima.
Audi ga je označavao sa AL420-6Q, a interna servisna oznaka je 09L
Kada se poručuje konverter (ili vandler, za one kojima je njemački draži), treba paziti da se poruči verzija konvertera za spajanje sa 4- ili 6-cilindričnim motorima, koja (za razliku od verzije za spajanje sa 8-cilindričnim motorom) ima ublaživač torzionih vibracija na turbini konvertera.
Ovo je link na literaturu koja bi mogla biti od koristi onome ko bude prčkao po ovome mjenjaču i naručivao dijelove za njega:
http://wiki.vag.cc/images/b/bb/385_6-%D ... BQ_90E.pdf
Last edited by Seawolf on 08/06/2016 20:33, edited 1 time in total.
-
Seawolf
-
jefferson
#24 Re: DSG savjet
Ne znam koliko ej dio, ali najveci trosak u tim slucajevima je cijena sata rada.ElDzidziIbnDzo wrote:Ne znam.Kazu otisao taj konvertor i to je to. Koliko dodje ta igranka?
Takodje, to je vrlo, vrlo dobar mjenjac i ako je dva puta crko, onda tu nesto nije uredu sa osobom koja je koristila auto.
-
simens1
#25 Re: DSG savjet
Imam ja oktaviu Dsg,ako te interesuje javi se na prodaju je