DSG mjenjaci

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado 87

#1 DSG mjenjaci

Post by ado 87 »

Ne znam je li ova teme bila prije,ja sam pokusavao naci,ali bezuspjesno.Interesira ma ako mi neko moze bolje objasniti u vezi DSG mjenjaca,prednosti i mane,vasa iskustva.konkretno kod vozila passat 6 2,o TDI,2006 god. i mladji.
Melami

#2 Re: DSG mjenjaci

Post by Melami »

dobar
jefferson

#3 Re: DSG mjenjaci

Post by jefferson »

ado 87 wrote:Ne znam je li ova teme bila prije,ja sam pokusavao naci,ali bezuspjesno.Interesira ma ako mi neko moze bolje objasniti u vezi DSG mjenjaca,prednosti i mane,vasa iskustva.konkretno kod vozila passat 6 2,o TDI,2006 god. i mladji.
Vozio sam obe verzije, sa 140ks i 170ks. Mislim da je mjenjac primjereniji modelu sa 170ks.
Elem, ako se tebi licno svidja kako funkcionise sa 140ks, trebas znati nekoliko stvari.
Neki modeli automatskih mjenjaca VW-a prije DSG nisu imali intervale zamjene ulja, tj. bili su zatvoreni. To je jedna od najvecih boljki DSG jer mnogi vlasnici smatraju da ulje nije potrebno mjenjati. Kako DSG u sustini nije klasicni automatski mjenjac sa hidro-pretvaracem, trazi i izmjenu ulja otprilike svakih 60,000km. U mjenjac ide posebno ulje, ne bilo koje ulje za mjenjace, kao sto je bilo slucajeva da ljudi sipaju ATF ulje. Ako ne mozes naci ulje u original pakovanju treba ici sa Pentosin uljem koji je originalni dobavljac za VW.
Takodje, VW je imao nekoliko poziva na "update" software-a. Znaci provjeri da li je to odradjeno, ako nije, to moze svaki ovlasteni servis uraditi.
DSG je sto se tice performansi bolji od rucnog mjenajca jer su izmjene brzina daleko brze zato sto ima dva kvacila, tj. drugo kvacilo je vec "ukljuceno" u sljedecoj vecoj brzini, tako da je prenos iz nize u vecu brzinu izuzetno brz.
Mana je sto je zna nekada biti "brutalan" u prebacivanju brzina posebno kada je u modu S. Nekada kompjuter "zaboravi" da nije vise u S, pa kada usporavas zna bez odredjenog razloga da trzne ili pri kretanju da naglo krene uz tup udar.
Elem, sve su to neke male mane, ali je izuzetno dobar mjenjac, posebno ako volis brze voziti. Inace, mislim licno da je primjereniji benzincu nego dizelu. Ja imam taj mjenjac uz 2.0T motor sada, i isti sam vozio sa rucnim mjenjacem u istom autu, i sto se tice ubrazanja daleko je bolji. Sa automatikom klasicnim ga je bespotrebno usporedjivati.
tintilinic

#4 Re: DSG mjenjaci

Post by tintilinic »

preludezalude

#5 Re: DSG mjenjaci

Post by preludezalude »

Opa!! Nemoguce!!
tintilinic

#6 Re: DSG mjenjaci

Post by tintilinic »

Bogumi nije :
http://croatian.cri.cn/348/2013/03/20/142s63392.htm

Ali samo po nekim "lijevim" portalima vijesti.
Sharif

#7 Re: DSG mjenjaci

Post by Sharif »

kani se dsg privatno ili ako je auto bez garancije. Ovde je isto VW prestao prodavati taxi firmama VW sa DSG i VW GAS/DSG. Jednostavno kvare se previse, barem taxistima koji promijene på dvije do tri do 150 000km. Bez garancije cijena novog da te boli glava.
tintilinic

#8 Re: DSG mjenjaci

Post by tintilinic »

Melami

#9 Re: DSG mjenjaci

Post by Melami »

tintilinic wrote:Ovo se malo krije na klixu!?

http://www.profitiraj.ba/2013032010415/ ... z-kine.php
vw automatici su uvijek sranje bili sto se tice izdrzljivosti, jes da imaju dobre performanse.
Slicno je bilo na tiptronicu, vjecno su imali problema.
gaius

#10 Re: DSG mjenjaci

Post by gaius »

vozio na 1.8TSI motoru nakon dvije godine počelo tresti na prelazu između 1. i 2. brzine.. u garanciji zamjenili set kvačila... kako mi je objašnjeno stavljen je bolji set koji ima dvostruko više navoja, zubaca, klinaca.. šta ja znam.. i koji ide na audijeve modele.. nakon toga sve perfektno.. ostalo auto u porodici...

čini se da su problemi masovno kačili DSG 7 modele sa suhim kvačilom..

vozim sada na 2.0 tdi DSG 6 i sve perfektno (mada je auto novo pa je teško reći..).. s obzirom da relativno dosta prelazim (preko 30 hiljada godišnje) vidjećemo kako će se pokazati..

i mogu vam reći da je ovaj DSG 6 puno mekši u vožnji.. dobro možda je to subjektivno drugačiji osjećaj zbog vrste motora i auta..

uglavnom nikad više manual.. za mala gradska auta i malu kilometražu ok.. ali za sve ostalo DSG ili neki sličan automatik...
Post Reply