Ze Dijaspora wrote:Hallo CRTACI. pa koliko ce jos ta Bosna imat mapa. Trebal svake godine da se izdaje "update"' za mapu BIH. Mislim raja zalosno je da evropa uklanja granice a mi da pravimo nove. Po onoj semi nije dobro ajmo jos gore. Sve dok narod bude razmisljao iz NACIONALNOG dupeta nece Bosna naprijed. Jebote ja gdje zivim prvih 9 susjeda/komsija su razlicitih nacionalnosti/vjera. Ma boli na k..ac ko je koje pripadnosti, zivimo i radimo. Brinemo se o drugim stvarima u zivotu. Svi oni koji misle da su vrijedniji od drugih nek sebi dobro po..se. Udaraju se u prsa i hvale se jer su pripadnici 'NACIJE" a neznaju da su bijedni u svom razmisljanju i zivotu.
Smiri se malo jer mjesas i babe i zabe.
Teritorijalno uredenje jedne drzave je nesto neophodno. Svaka drzava ima svoje kantone, provincije,regije ili kako se to vec zove...
Te regije(recimo da ce se tako zvati) su napravljene radi boljeg funkcioniranja drzave. Njihov glavni cilj je taj da se svaki dio drzave razvija na jednak nacin i da se svakome pruze iste sanse za uspjeh u zivotu. Evo, neki dan sam postavio temi o asfaltiranju puta do Zepe(a takvih mjesta ima puno)... To znaci da je prijasnje urednje drzave bilo nefunkcionalno to jeste nije ulagalo u razvoj svih regija...
Prvo je kupio Beograd a onda su ostaci isli u malo vece gradove a mrvcie mrvica su stizala u manja mjesta, a u neka ni te mrvice.
Pa recimo selo u kojem je zivio onaj rudar Alija Sirotanovic nije imalo struje.
Drzava je
duzna da pruzi iste sanse za uspjeh u zivotu
svakom svom stanovniku. Ona
mora da obezbjedi iste uslove za zivot
svakome. a to su prohodan put, struja, skole, telekomunikacije, bolnice itd...
I zato je neophodno imati regionalno urednje koje je blize lokalnom stanovnistvu i koje bolje zna koje su njegove potrebe.