Drzavno i teritorijalno uredjenje BiH - modeli novog Ustava

Za kakvo ste teritorijalno i drzavno uredjenje BiH?

1. Decentralizovana i teritorijalno podijeljena izmedju 5 i 10 Regija?
23
46%
2. Centralizovana i teritorijalno podijeljena izmedju 5 i 10 Regija?
13
26%
3. Podijeljena kao do sada na 2 Entiteta?
6
12%
4. Podijeljena na 3 ili vise Kantona?
4
8%
5. Podijeljena na 3 (tri) samostalne Republike? (u ovom slucaju da Bosancima i Hercegovcima pripadne 57% BiH teritorije i izlaz na more u Neum, Srbima 29% i Hrvatima 14% teritorije) Bosancima i Hercegovcima vise teritorije zato sto bi na njihovoj teritori
4
8%

Total votes: 50

Novi_Nick

#1 Drzavno i teritorijalno uredjenje BiH - modeli novog Ustava

Post by Novi_Nick »

Za kakvo ste teritorijalno i drzavno uredjenje BiH?
Drzavno: RBiH - decentralizovana drzava
Teritorijalno: podijeljena na recimo 5 ili 10 regija sjevernu - juznu - zapadnu istocnu - centralnu.

Primjeri:
1. Decentralizovana i teritorijalno podijeljena izmedju 5 i 10 Regija?
Ovo je najbolja alternativa za sve gradjane u BiH i ocuvanje 1000 godisnje teritorijalne cjelovitosti drzave BiH.

2. Centralizovana i teritorijalno podijeljena izmedju 5 i 10 Regija?

3. Podijeljena kao do sada na 2 Entiteta?

4. Podijeljena na 3 ili vise Kantona?

5. Podijeljena na 3 (tri) samostalne Republike?
U ovom slucaju da Bosancima i Hercegovcima pripadne 57% BiH teritorije i izlaz na more u Neum, Srbima 29% i Hrvatima 14% teritorije Bosancima i Hercegovcima vise teritorije zato sto bi na njihovoj teritoriji bili i ostali narodi.

Molim vas da ostavite vas realan i konstruktivan komentar te glasate u prilozenoj anketi :)

Image
Last edited by Novi_Nick on 20/10/2005 22:10, edited 1 time in total.
Cijela3

Post by Cijela3 »

Slab ti izbor.
Ali dobro je da se otvoreno prica o podjeli, jer cemo se dogovoriti vec nekako.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Cijela3 wrote:Slab ti izbor.

Hocemo :D
Nama Bosna :) njima Sumadija :D
Nama Hercegovina :D njima juzna Srbija ;)
Za Vojvodinu i Kosovo :) nek se pregovara s nekim drugim :)
ja se umorio :D
danas

Post by danas »

Sarafcina wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
oplakah...
El_Comunista

Post by El_Comunista »

Podijeljena na dva entiteta ! Nama je bolje u jednokrevetnoj a vi se tamo dogovarajte hocete li da pravite pregrade :D :D :D :D
Sarafcina

Post by Sarafcina »

El_Comunista wrote:Podijeljena na dva entiteta ! Nama je bolje u jednokrevetnoj a vi se tamo dogovarajte hocete li da pravite pregrade :D :D :D :D
Od mastUrbacije :oops: :D
narastu dlake :D
El_Comunista

Post by El_Comunista »

Sarafcina wrote:
El_Comunista wrote:Podijeljena na dva entiteta ! Nama je bolje u jednokrevetnoj a vi se tamo dogovarajte hocete li da pravite pregrade :D :D :D :D
Od mastUrbacije :oops: :D
narastu dlake :D
jest jest drug,tako je :D
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Sarafcina wrote:

Dobra ti ova, a sto se lijepo ismija, @saraf, svaka cast za ovaj prilog :lol:
Zadig

Post by Zadig »

ja sam za bilo koje uredjenje dje ce ljudi imati love da jedu, da djecu skoluju, da kupe bar 1 stan (ne da ga nasljede ili preko stanarskog prava) za vrijeme svog zivota....

kako ce se to uredjenje zvati, kako ce sta biti podjeljeno, ko ce drzati koje institucije...nije bitno
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Zadig wrote:ja sam za bilo koje uredjenje dje ce ljudi imati love da jedu, da djecu skoluju, da kupe bar 1 stan (ne da ga nasljede ili preko stanarskog prava) za vrijeme svog zivota....

kako ce se to uredjenje zvati, kako ce sta biti podjeljeno, ko ce drzati koje institucije...nije bitno
Nama Bosancima i Hercegovcima nije svejedno kako ce drzava teritorijalno, politicki, ekonomski itd biti uredjena i ko ce je voditi.
Nama su ova pitanja i te kako bitna jer imamo samo jednu drzavu i nikakvu rezervnu kao sto imaju Srbi i Hrvati.

Prema tome nama odgovara najvise ovaj model uredjenja:
Drzavno: RBiH - decentralizovana drzava
Teritorijalno: podijeljena na recimo 5 ili 10 regija sjevernu - juznu - zapadnu - istocnu - centralnu. :-D
Zadig

Post by Zadig »

eh, jos kad bi se od politike mogo narod prehraniti, obuci, skolovat....

ma dje bi nama kraj bio
Victor

Post by Victor »

Nema rezervi drug 8)
Meni je rezervna domovina Hrvatska koliko je tebi rezervna domovina Papua Nova Gvineja :x :x :x :x :x
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Zadig wrote:eh, jos kad bi se od politike mogo narod prehraniti, obuci, skolovat....

ma dje bi nama kraj bio
Moze u sredjenoj i organizovanoj drzavi sa politicarima i politickim strankama koji su patrioti i rade za dobrobit svoje drzave BiH i svih njenih gradjana. Jedan od primjera za to je Svedska. A evo kako vidim i Hrvatska ide slicnim stopama i implementira svedski model uz manje korekcije. Dosta su Hrvati iz Svedske uticali na izgradnju hrvatskog modela organizovanja drzave Hrvatske :-D
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Victor wrote:Nema rezervi drug 8)
Meni je rezervna domovina Hrvatska koliko je tebi rezervna domovina Papua Nova Gvineja :x :x :x :x :x
Viktore ne foliraj nas Bosance i Hercegovce. Svoju politiku prodaji ako mozes Hrvatima i Srbima ziv bio :lol:
savjest

Post by savjest »

Najbolje rjesnje je ono sa tri nivoa vlasti : drzavna, regionalna i opcinska.

Ta regionalna podjela treba da se napravi po ekonomsikm, socijalnim, historijskim i prirodnim kriterijumima. Top jeste treba uzeti u obzir koji su gradovi/mjesta vezani/oslonjeni jedno na drugo. Nelogcno je da recimo Sanski Most i Prijedor budu u razlictim regijama ili Foca i Gorazde itd... Sad negdje se moraju napraviti i neke nelogicne korekcije ali svako treba gledati da one budu minimalne.

EU je izradila plan po kojoj je napravila 5 ekonomskih regija u RBIH. Evo na sta to lici :
Image

Sad, svakome je jasno da je trenutno unutrasnje uredenj RBIH nesto neprirodno, to jeste rezutat agresije i genocida. Oni koji se zalazu za njen opstanak trenutnog stanja su zalagaci izvsrisoci agresije i gencoida i oni se bore svim silama da se nista ne mjenja u buducnosti. Sad imam tzv. medunarodnu zajednicu koja nestidljivo podrzava te iste zlocince. Ne samo da ih podrzava vec ih i nagradajuje. Primjera je na pretek. Ah da ponekad im i zaprijete; kao recimo cuvena Karla koja je postavila X rokova za hapsenje Mladica... Zamazivanje ociju budalama...

Sve to da bi rekao da se nista znacajno nece promjeniti dok god imamo milion malih karadzic au RBIH i MZ koja podrzava iste.
Ze Dijaspora

Post by Ze Dijaspora »

Hallo CRTACI. pa koliko ce jos ta Bosna imat mapa. Trebal svake godine da se izdaje "update"' za mapu BIH. Mislim raja zalosno je da evropa uklanja granice a mi da pravimo nove. Po onoj semi nije dobro ajmo jos gore. Sve dok narod bude razmisljao iz NACIONALNOG dupeta nece Bosna naprijed. Jebote ja gdje zivim prvih 9 susjeda/komsija su razlicitih nacionalnosti/vjera. Ma boli na k..ac ko je koje pripadnosti, zivimo i radimo. Brinemo se o drugim stvarima u zivotu. Svi oni koji misle da su vrijedniji od drugih nek sebi dobro po..se. Udaraju se u prsa i hvale se jer su pripadnici 'NACIJE" a neznaju da su bijedni u svom razmisljanju i zivotu.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

savjest wrote:Najbolje rjesnje je ono sa tri nivoa vlasti : drzavna, regionalna i opcinska.

Ta regionalna podjela treba da se napravi po ekonomsikm, socijalnim, historijskim i prirodnim kriterijumima. Top jeste treba uzeti u obzir koji su gradovi/mjesta vezani/oslonjeni jedno na drugo. Nelogcno je da recimo Sanski Most i Prijedor budu u razlictim regijama ili Foca i Gorazde itd... Sad negdje se moraju napraviti i neke nelogicne korekcije ali svako treba gledati da one budu minimalne.

EU je izradila plan po kojoj je napravila 5 ekonomskih regija u RBIH. Evo na sta to lici :
Image

Sad, svakome je jasno da je trenutno unutrasnje uredenj RBIH nesto neprirodno, to jeste rezutat agresije i genocida. Oni koji se zalazu za njen opstanak trenutnog stanja su zalagaci izvsrisoci agresije i gencoida i oni se bore svim silama da se nista ne mjenja u buducnosti. Sad imam tzv. medunarodnu zajednicu koja nestidljivo podrzava te iste zlocince. Ne samo da ih podrzava vec ih i nagradajuje. Primjera je na pretek. Ah da ponekad im i zaprijete; kao recimo cuvena Karla koja je postavila X rokova za hapsenje Mladica... Zamazivanje ociju budalama...

Sve to da bi rekao da se nista znacajno nece promjeniti dok god imamo milion malih karadzic au RBIH i MZ koja podrzava iste.
@ Savjest, u potpunosti se slazem sa tvojim komentarom. Odlican post i konstruktivno obrazlozen :-D
dizZaster

Post by dizZaster »

ZEMLJO TISUCLJETNA
NA VJERNOST TI SE KUNEM
OD MORA DO SAVE
OD DRINE DO UNE

JEDNA SI JEDINA
MOJA DOMOVINA
JEDNA SI JEDINA
BOSNA I HERCEGOVINA

BOG NEK TE SACUVA
ZA POKOLJENJA NOVA
ZEMLJO MOJIH SNOVA
MOJIH PRADJEDOVA :) :)
MedoX

Post by MedoX »

CENTRALIZIRANA BOSNA I HERCEGOVINA SA IZMEĐU 5 I 10 REGIJA
SARAJEVO GLAVNI GRAD

Nikada necemo dati ni komad Bosne
Tuđe nećemo,svoje nedamo

Nek neko proba da se odvoji,osjetice celicnu pesnicu Patriotske lige,Zelnih beretki,TO, Armije RBIH... goloruki su razvalili mocnu JNA,a sta bi tek sad uradili...ko voli nek izvoili...
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Ne slazem se da je dobro za BiH i njene gradjane da ona bude centralizovana drzava.

Ovo je najbolja alternativa za sve gradjane u BiH i ocuvanje 1000 godisnje teritorijalne cjelovitosti drzave BiH (svedski model)
Decentralizovana i teritorijalno administrativno podijeljena na 5 ili 7 ili 10 Regija. Zatim sve regije podijeljene na svoje opstine. Glavni grad cijele drzave Sarajevo a glavni gradovi regija su njihovi veci gradovi.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

MedoX wrote:CENTRALIZIRANA BOSNA I HERCEGOVINA SA IZMEĐU 5 I 10 REGIJA
SARAJEVO GLAVNI GRAD

Nikada necemo dati ni komad Bosne
Tuđe nećemo,svoje nedamo

Nek neko proba da se odvoji,osjetice celicnu pesnicu Patriotske lige,Zelnih beretki,TO, Armije RBIH... goloruki su razvalili mocnu JNA,a sta bi tek sad uradili...ko voli nek izvoili...
APSOLUTNO NAJBOLJE RJESENJE I ODGOVOR
Dezze

Post by Dezze »

savjest wrote:Najbolje rjesnje je ono sa tri nivoa vlasti : drzavna, regionalna i opcinska.

Image

I ja sam svakako za ovaj prijedlog.

Samos to ovo nije izradila EU. Ove regije su od ranije, i prije vakta EU. Al' nebitno, sve dokle se ispostuje....
savjest

Post by savjest »

Ze Dijaspora wrote:Hallo CRTACI. pa koliko ce jos ta Bosna imat mapa. Trebal svake godine da se izdaje "update"' za mapu BIH. Mislim raja zalosno je da evropa uklanja granice a mi da pravimo nove. Po onoj semi nije dobro ajmo jos gore. Sve dok narod bude razmisljao iz NACIONALNOG dupeta nece Bosna naprijed. Jebote ja gdje zivim prvih 9 susjeda/komsija su razlicitih nacionalnosti/vjera. Ma boli na k..ac ko je koje pripadnosti, zivimo i radimo. Brinemo se o drugim stvarima u zivotu. Svi oni koji misle da su vrijedniji od drugih nek sebi dobro po..se. Udaraju se u prsa i hvale se jer su pripadnici 'NACIJE" a neznaju da su bijedni u svom razmisljanju i zivotu.
Smiri se malo jer mjesas i babe i zabe.
Teritorijalno uredenje jedne drzave je nesto neophodno. Svaka drzava ima svoje kantone, provincije,regije ili kako se to vec zove...

Te regije(recimo da ce se tako zvati) su napravljene radi boljeg funkcioniranja drzave. Njihov glavni cilj je taj da se svaki dio drzave razvija na jednak nacin i da se svakome pruze iste sanse za uspjeh u zivotu. Evo, neki dan sam postavio temi o asfaltiranju puta do Zepe(a takvih mjesta ima puno)... To znaci da je prijasnje urednje drzave bilo nefunkcionalno to jeste nije ulagalo u razvoj svih regija...
Prvo je kupio Beograd a onda su ostaci isli u malo vece gradove a mrvcie mrvica su stizala u manja mjesta, a u neka ni te mrvice.

Pa recimo selo u kojem je zivio onaj rudar Alija Sirotanovic nije imalo struje.

Drzava je duzna da pruzi iste sanse za uspjeh u zivotu svakom svom stanovniku. Ona mora da obezbjedi iste uslove za zivot svakome. a to su prohodan put, struja, skole, telekomunikacije, bolnice itd...

I zato je neophodno imati regionalno urednje koje je blize lokalnom stanovnistvu i koje bolje zna koje su njegove potrebe.
savjest

Post by savjest »

Dezze wrote:

Samos to ovo nije izradila EU. Ove regije su od ranije, i prije vakta EU. Al' nebitno, sve dokle se ispostuje....
http://www.eured-bih.org/ba/index.htm
Dezze

Post by Dezze »

savjest wrote:
Dezze wrote:

http://www.eured-bih.org/ba/index.htm
Znam ja za EURED. I za njihove izvjestaje. Ma, malo su copy-paste ranija rjesenja u BiH po ovom pitanju. Raspitaj se malo kakve su regije ranije bile. Iste. Nego sad oni kao donijeli svu pamet ovamo.... :roll:
Post Reply