Drzavni udar u Turskoj posao CIA?
-
pedeset
#1 Re: Drzavni udar u Turskoj posao CIA?
Ostavimo turske probleme za malo kasnije. Sad je najvažnije srušiti SDA kako bi sebi i djeci u BIH obezbjedili život dostojan čovjeka!
- escobar__
#2 Re: Drzavni udar u Turskoj posao CIA?
Što da ne, ne bi im bilo prvi put. Da li fakat stoje ili ne iza udara u Turskoj to već ne znam ali da postoji mogućnost, postoji.
-
breuer
#3 Re: Drzavni udar u Turskoj posao CIA?
ja mislim da su Rusi
-
muzicar_iz_parka
#5 Re: Drzavni udar u Turskoj posao CIA?
Spasao ga Viber.
-
lajkujMe
#7 Re: Drzavni udar u Turskoj posao CIA?
S obziromtim na dugu tradiciju drzavnih udara u Turskoj ja licno ne vjerujem da je CIA umjesala prste.
Prije svega zato sto su Turci i Ameri bili braca do tog trenutka i nije postojao razlog za to.
Vise vjerujem da je sam Erdogan imao prste umjesane u to.
S obzirom da je Erdo naravio svoju malu diktaturu tamo istina uz podrsku naroda ali to ne mjenja cinjenicu da je diktatura jednog covjeka i da je Erdo ala Mile populista koji na jeftine fore vata narod da glasa za njega..
Prije svega zato sto su Turci i Ameri bili braca do tog trenutka i nije postojao razlog za to.
S obzirom da je Erdo naravio svoju malu diktaturu tamo istina uz podrsku naroda ali to ne mjenja cinjenicu da je diktatura jednog covjeka i da je Erdo ala Mile populista koji na jeftine fore vata narod da glasa za njega..
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#8 Re: Drzavni udar u Turskoj posao CIA?
meHaba, merHaba
-
Slucajni_TU
#9 Re: Drzavni udar u Turskoj posao CIA?
Dobar govor ovog mladog Turcina. Ima mnogo istine.
-
Slucajni_TU
#10 Re: Drzavni udar u Turskoj posao CIA?
Amis2321 wrote:Nisu bas bili braca do tog trenutka. Od arapskih proljeca Ameri su se poceli mjesati u Turskom dvoristu. Erdogan je podrzavao Muslimansko Bratsvo u Egiptu a Amerika je legalno izabranog Mursija (koji je otvoreno prijetio Izraelu) skinula i instalirala diktatora Sisija. Tada je vec pocelo da puca izmedju Turske i Amerike. Jer Turska je zelijela da se profilira kao novi lider Islamskog svijeta od Egipta do Kazachstana ali Ameri su joj stali na put u Egiptu a Egipat je najveca arapska zemlja. Dakle da je Egipat zajahao Otomanskim putem zajahale bi i ove manje arapske zemlje koje uvijek slijede Egipat poput Sauda itd.lajkujMe wrote:S obziromtim na dugu tradiciju drzavnih udara u Turskoj ja licno ne vjerujem da je CIA umjesala prste.
Americki i Turski interesi se u iraku i Siriji sudarili. Turska je zelijela jak Iran i spasvala je Iran od Sankcija kroz export zlata u Iran uz zamjenu za naftu dok je Amerika zelijela slab Iran. Potom neke strukture u turskoj vojsci obaraju Ruski avion potom ubijaju Ruskog ambasadora i nastaje kriza izmedju Rusije i Turske. Na pola godine prije drzavnog udara SAD povlaci atomske bombe iz Turske u Bugarsku i evakuise sve porodice vojnika. Izgovor koji SAD koristi je opasnost od ISIL-a sto je smijesno; Ameri su znali da gube Tursku iz ruku.Ruski turisti zaobilaze Tursku i sav izvoz Turski u Rusiju se stopira. Potom jedan dio vojske izvrsava drzavni udar.
Te iste strukture koje su oborile Ruski avion su takodjer probale izvrsiti drzavni udar. Dakle sve je poprilicno jassno. SAD je preko Gullena i CIA pobala izvrsiti udar. No Turske obavjestajne sluzbe su to naslutile vec dosta prije pokusaja udara ali postoji i teorija da su odredjene informacije dobili i od Ruskih obavjestajnih sluzbi. Zbog toga je Erdogan na par mjeseci prije drzavnog udara poceo cistiti policiju i obavjestajnu sluzbu od ljudih za koje je sumnjao da su produzena ruka CIA. Upravo je specijalna policija razoruzala CIA strukture u Turskoj vojsci i oruzano se suprostavila tim strukturama:
Nakon propalog udara; SAD umjesto da osudi drzavni udar pocinje sa nekom pricom o diktatoru Erdoganu. Non stop je u mjesecima nakon toga Erdogan top tema na svim medijima. Erdogan koji je diktator jer zatvara coupiste Americke a Sisi kojeg su Amerikanci instalirali ilegalno nakon smjene Mursija o tome nikada naravno nista nismo culi na CNN-u. Kakav je to diktator za kojeg glasa 53% drzave? Da ne pricamo o tome da 15% glasova standardno dobivaju Turski nacionalisti koji zele veliku Tursku i 25% Turski nacionalisti iz CHP koji zele smrt Kurdima. No Erdogan je diktator; naravno jer je pomrsio Americke ciljeve i zatvorio vrata Americi u krucijalnom dijelu svijeta a otvorio vrata iranu, Kini i Rusiji. Sa Izlaskom de facto Turske iz Americke zone utiacaja de facto cijeli NATO pakt je supalj kao sir. I tada pocinje i prica kako Amerika ne treba da finansira mnogo vise NATO pakt i pocinju da se ruse odnosi izmedju Amerike i Njemacke itd.
U novoj geo politickoj realnosti i svijetu u kojem zivimo ne postoji vise unipolarni svijet. Imamo Kinu sa jedne strane koja je velesila. Amerika 90% svoje snage usmjerava na ekonomske i geo politicke ratove sa Kinom. Potom imamo novu Rusiju koja je posle smrti Jelcina ponovo sila koja se pita u svijetu. Imamo neposlucnu evropu koja se na celu sa Njemackom takodjer zeli da pita i koja jase Ameriku u ekonomskom smislu. U takvim okolnostima se javlja Nova Turska koja je, nakon industrijalizacije zemlje koja je trajala 100 godina, dobila samopouzdanje da ponovo bude sila i lider Ilsamskog svijeta. Tu SAD nemoze mnogo sta promjeniti iako bi zelijela. No svijet u kojem ce nasa djeca zivijeti ce svakako biti mnogo opasniji i turbulentiji jer nece biti jedan centar moci nego 3,4 ili 5.
U sridu !
- cyprus
#11 Re: Drzavni udar u Turskoj posao CIA?
Jebo majku, sad frajer priča sam sa sobom 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#12 Re: Drzavni udar u Turskoj posao CIA?
nije skonto da sam mu dao priliku da vidim je li se opametio.
ništa još uvijek.
ništa još uvijek.
- insomnia78
#13 Re: Drzavni udar u Turskoj posao CIA?
Nije to nista. Na temi o namjenskoj se uspio i posvadjati
Cuj amiŠ

Cuj amiŠ