drzavni ispit

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Flaaa

#951 Re: drzavni ispit

Post by Flaaa »

Pozdrav svima

Ima li neko mozda od vas da je skoro polagao ovaj ispit kod ministarstva pravde da mi se javi na pm u vezi par infromacija?

i zanima me da li se oni pridrzavaju ovog pravila da od momenta podnosenja zahtjeva do polaganja ispita prodje mjesec dana ili se moze desiti da npr predam danas a oni me pozovu rjesenjem za pet dana da polazem isti? nadam se da me kuzite

hvalaa :D
v_lady

#952 Re: drzavni ispit

Post by v_lady »

Flaaa wrote:Pozdrav svima

Ima li neko mozda od vas da je skoro polagao ovaj ispit kod ministarstva pravde da mi se javi na pm u vezi par infromacija?

i zanima me da li se oni pridrzavaju ovog pravila da od momenta podnosenja zahtjeva do polaganja ispita prodje mjesec dana ili se moze desiti da npr predam danas a oni me pozovu rjesenjem za pet dana da polazem isti? nadam se da me kuzite

hvalaa :D
I mene zanima isto! :) :!:
lugarin

#953 Re: drzavni ispit

Post by lugarin »

perakojotzvanigenije wrote:
Imam malo pitanje, mozda ste vec napisali i zato se izvinjavam, ako polozis Javni ispit pri ADS FBiH i dobijes potvrdu o polozenom ISPITU OPSTEG ZNANJA da li ta potvrda vazi samo pri apliciranju u ADS FBIH ili na teritoriji FBiH ili je vrednuju i prilikom apliciranja u ADS BiH. Na teritoriji cijele drzave? Nadam se da sam bila jasna. :-D
+1
amounti

#954 Re: drzavni ispit

Post by amounti »

Eh raja, pošto sam danas bila na IOZ, da vam prenesem utiske. :wink: Ja sam učila neka pitanja (6 oblasti), mislim da ih je neko ovdje objavio. Od ukupno 42 imala sam 35 tačnih. Juuupi! :-D Bilo je dosta novih pitanja, tako da sam se malo zbunila, ali malo je radila i sreća. Kada sam vidjela pitanja o EU, skoro niti jedno nisam znala, osim koliko je zemalja pristupilo 2004. godine. Što se tiče ustava, bilo je nesto vezano za PIO/MIO za FBiH, kao i za RS. U pitanjima o upravnom sporu i upravnom postupku bilo je dosta novih, kojih se i ne sjecam. Kanc. poslovanje i radni odnosi standardno lagano. Oni organi uprave inače meni najteži dio bilo je poteško, ko kome odgovara, sukob nadležnosti, u cijem su sastavu određene institucije, koje su samostalne ustanove i tako. Sva sam se spetljala. :lol:
Sada čekam straučni, znam da rade štele, ali eto da vidim kako i to izgleda. Sve sam konkurse prošla, osim tog. Da i to prođem, pa da imam iskustvo više (u konkursima naravno).
Ponosan

#955 Re: drzavni ispit

Post by Ponosan »

Je li je iko u zadnje vrijeme polagao Strucni upravni ispit u Ministarstvu pravde BIH? Kakvi su utisci,prolaznost,pitanja,kriterij....?
Last edited by Ponosan on 17/07/2014 08:09, edited 1 time in total.
balooon

#956 Re: drzavni ispit

Post by balooon »

Da li nakon polozenog IOZ, u narednim konkursima vise nemoramo polagati isti, vec samo predavati i ici direktno na usmeni..inace kako izgleda taj usmeni dio.jel on svaki put drugaciji zavisno u koju ustanovu apliciramo ili je isti uvijek.koja pitanja dodju iz cega se uci..da li je u pitanju neka konisija, kako ide ocjenjivanje--sve informacije su dobrodosle
balooon

#957 Re: drzavni ispit

Post by balooon »

Neko koristi naziv strucni, neko IOZ, a neko drzavni ispit..je li to sve jedno te isto
v_lady

#958 Re: drzavni ispit

Post by v_lady »

Stručni upravni ispit i državni ispit je jedno te isto, a sam stručni ispit je druga stvar. Kod prvih je razlika sam gdje polažeš.
balooon

#959 Re: drzavni ispit

Post by balooon »

kako izgledaju usmeni ispiti,nakon polozenog IOZ..Sta na tom ispitu treba nauciti
Lucazode

#960 Re: drzavni ispit

Post by Lucazode »

Ako nekome treba literatura za polaganje ispita sa pitanjima neka se javi.
Poklanjam :)
Bossnian

#961 Re: drzavni ispit

Post by Bossnian »

Pozdrav

Zanima me da li je neko u skorije vrijeme polagao drzavni ispit za medicinsku sestru/tehnicara.Ukoliko jeste neka se javi,zanima me da li je tesko poloziti,kako se provjerava znanje pismeno,usmeno ?koliko kosta ??
zvornik

#962 Re: drzavni ispit

Post by zvornik »

Ja sam polagao prije par dana strucni upravni ispit u Ministarstvu pravde BIH. Javite se u PP ako vas nesto zanima vezano za polaganje. :P
vedad23

#963 Re: drzavni ispit

Post by vedad23 »

Zdravo, uplatio sam troškove polaganje stručnog ispita, međutim nisam dostavio potvrdu o uplati... Hoće li to predstavljati problem ?
zvornik

#964 Re: drzavni ispit

Post by zvornik »

Trebas im poslati potvrdu o uplati u roku od 3 dana od prijema rjesenja,mada meni uopste rjesenje nije stiglo pa sam uplatnicu ponjeno na dan polaganja i nije bilo nikakvih problema.
edin1987

#965 Re: drzavni ispit

Post by edin1987 »

Pozdrav,

Intersuje me da li je neko skoro polagao drzavni ispit u Brckom, koja se literatura koristi i da li mozda neko ima njihov kontakt?
Sa_u_srcu

#966 Re: drzavni ispit

Post by Sa_u_srcu »

Ja danas pologao pri ministarstvu pravde f BIH...i polozio... :-D visoka strucna sprema... dakle platio sam 400 KM
u 10:30 pismeni ispit... napisati rjesenje...ili revers, ili molbu...naravno zavisi koja ste strucna sprema, jer sa srednjom ne mozete pisati rjesenje ili nesto komplikovanije...
u 14 usmeni...5 clanova komisije...i 1 zapisnicar...po tri pitanja i to je to...ne mogu reci da su bauk, ali covjek se prepadne kada vidi tu komisuju...uglavnom sve u svemu...nisu losi...ali morate znati...

POSEBNO UPOROZENJE PRAVNICIMA....prije mene su bile cure iz TZ, pravnice, odmah su ih oborili...jer su mnogo stroziji prema pravnicima i ako ne znate ustav, ili upravni postupak...sigurno vas obaraju....ako sta treba tu sam... :D

I da vam dam pitanja dok nisam zaboravio...
Ustav.
1.Ko imenuje sudije ustavnog suda f BIH i koje su njihove nadleznosti.
2. izvrsna vlast u F bih, ko je imenuje, ko odobrava i koje su njihove nadleznosti, koliko ministarstava ima itd...
3. Gradonacelnik i njegove nadleznosti i obaveze.

Organizacija uprave

1. koje poslove obavljaju organi uprave f BIH, detaljno objasnjenje.
2. Upravna inspekcija.
3. Osnivanje ograna uprave u f BIH i upravnih organizacija.

Upravni postupak.

1. osnovna nacela upravnog postupka
2. Sukob nadleznosti.
3. rjesenje...kako je sastavljen i ko ga donosi...itd...
4. Zalba.

radni odnosi i kancelarijsko poslovanje je lako...tako da to nema potrebe..elaborirati...
balooon

#967 Re: drzavni ispit

Post by balooon »

ako mi neko moze objasniti proceduru, predao sam dokumente za konkurs i sada cekam da se objavi na adsfbih kada je IOZ?...da li ce me zvati ili na stranici procitam a ne cekam njihov poziv?..ako mi moze neko reci sta nakon toga..nakon sto se polozi IOZ kako ide dalje cijeli postupak?
ivana233

#968 Re: drzavni ispit

Post by ivana233 »

balooon wrote:ako mi neko moze objasniti proceduru, predao sam dokumente za konkurs i sada cekam da se objavi na adsfbih kada je IOZ?...da li ce me zvati ili na stranici procitam a ne cekam njihov poziv?..ako mi moze neko reci sta nakon toga..nakon sto se polozi IOZ kako ide dalje cijeli postupak?
Pratiš na stranici termin polaganja IOZ, ali te i oni zovu da ti jave da je objavljen termin. Internet ti je najsigurniji, jer znaju petkom staviti termin polaganja, a tebi jave tek iza vikenda i ostane te samo 2-3 dana da se spremiš. Ili ako objave termin, a nitko te nije zvao možeš ti njih nazvat provjerit je li sve uredu s tvojim dokumentima.
Kada to prođeš, onda pratiš termin polaganja stručnog na stranici Agencije, za to me nisu zvali da jave da je objavljen termin.
U objavi termina za stručni ti je navedena literatura (zakoni,pravilnici ...) koje trebaš naučiti. Pismeni 10 pitanja na zaokruživanje s tri ponuđena odgovora. U istom danu rezultati pismenog, i usmeni dio ispita.
U Uputstvu o polaganju stručnog ispita imaš detalje. http://www.adsfbih.gov.ba/index.php?lang=ba&sel=582
Sretno.
Ma.Le.Na

#969 Re: drzavni ispit

Post by Ma.Le.Na »

Položila sam opći dio
Teta reče da ce na stranici biti obavijest kada da se podignu potvrde
Gdje na stranici? Sve sam pregledala ali nema
Dokumenti koji prikazuju rezultate ispita nisu dostupni zbog zaštite podataka :?
ivana233

#970 Re: drzavni ispit

Post by ivana233 »

Ma.Le.Na wrote:Položila sam opći dio
Teta reče da ce na stranici biti obavijest kada da se podignu potvrde
Gdje na stranici? Sve sam pregledala ali nema
Dokumenti koji prikazuju rezultate ispita nisu dostupni zbog zaštite podataka :?
Mozda ste pogrešno razumjeli, na stranici ce biti termin polaganja stručnog, a za podizanje potvrda nama su rekli nekih dva tjedna iza ispita da ce se moci podići. Na stranici ne piše ništa za podizanje potvrda. Nama su nakon ispita rekli da ce biti za dva tjedna i pitala da li neko želi da mu se potvrda dostavi u neko drugo odjeljenje u drugom kantonu.
balooon

#971 Re: drzavni ispit

Post by balooon »

ivana233 wrote:
balooon wrote:ako mi neko moze objasniti proceduru, predao sam dokumente za konkurs i sada cekam da se objavi na adsfbih kada je IOZ?...da li ce me zvati ili na stranici procitam a ne cekam njihov poziv?..ako mi moze neko reci sta nakon toga..nakon sto se polozi IOZ kako ide dalje cijeli postupak?
Pratiš na stranici termin polaganja IOZ, ali te i oni zovu da ti jave da je objavljen termin. Internet ti je najsigurniji, jer znaju petkom staviti termin polaganja, a tebi jave tek iza vikenda i ostane te samo 2-3 dana da se spremiš. Ili ako objave termin, a nitko te nije zvao možeš ti njih nazvat provjerit je li sve uredu s tvojim dokumentima.
Kada to prođeš, onda pratiš termin polaganja stručnog na stranici Agencije, za to me nisu zvali da jave da je objavljen termin.
U objavi termina za stručni ti je navedena literatura (zakoni,pravilnici ...) koje trebaš naučiti. Pismeni 10 pitanja na zaokruživanje s tri ponuđena odgovora. U istom danu rezultati pismenog, i usmeni dio ispita.
U Uputstvu o polaganju stručnog ispita imaš detalje. http://www.adsfbih.gov.ba/index.php?lang=ba&sel=582
Sretno.
Hvala ti Ivana , a reci mi jos samo koliko teski su ti strucni ispiti, i pismeni i usmeni, i da li u sustini ima puno uciti svaki put kad se prijavi.Koliko u sustini je potrebo uciti za strucni.i zanima me sta ako me pozovu za konkurs i polaganje IOZ a ja vec polagao i neznam npr rezultate jos ili sam polozio a nemam potvrdu.Jel to znaci da cu morati ponovo polagati IOZ, jer nisam dobio potvrdu ili kao sto rekoh neznam jesam li polozio isti prethodno.Ovo se odnosi svakako na konkurse koji su u par dana objavljeni.
ivana233

#972 Re: drzavni ispit

Post by ivana233 »

balooon wrote:
ivana233 wrote:
Sretno.
Hvala ti Ivana , a reci mi jos samo koliko teski su ti strucni ispiti, i pismeni i usmeni, i da li u sustini ima puno uciti svaki put kad se prijavi.Koliko u sustini je potrebo uciti za strucni.i zanima me sta ako me pozovu za konkurs i polaganje IOZ a ja vec polagao i neznam npr rezultate jos ili sam polozio a nemam potvrdu.Jel to znaci da cu morati ponovo polagati IOZ, jer nisam dobio potvrdu ili kao sto rekoh neznam jesam li polozio isti prethodno.Ovo se odnosi svakako na konkurse koji su u par dana objavljeni.
Rezultati IOZ znanja budo odmah nakon ispita, za nekih 15-20 (vi pricekate ispred dok oni isprave testove), i onda vam procitaju rezultate. Tako ako vas pozovu na drugi natječaj iz iste agencije onda im samo reknete da ste polagali i datum, ne morate ponovo polagat. A strucni se svaki put iznova polaze, posebno za svaki natjecaj.
balooon

#973 Re: drzavni ispit

Post by balooon »

Kako prije objave na adsbih termina za strucni ispit znati sta uciti i ranije krenuti sa ucenjem.Da li je ovih 7 dana koliko oni ostave dovoljno da se predje sve kako treba.Imaju li neki zakoni koji uvijek idu za pravnike? Kako ste vi spremali, da li ste cekali objavu ili ranije krenuli..
trombula

#974 Re: drzavni ispit

Post by trombula »

Da li mi može ko odgovoriti ili ima isti slučaj kao ja.Naime,radim u zavodu za urbanizam kao Viši referent već sedam godina.U među vremenu 2011.završio I ciklus na arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.Nakon toga obavljao sam poslove visoke spreme projektovanje,planiranje i ostale poslove koje mi je pretpostavljeni dao, i radim još uvijek,a u međuvremenu sam završio i Master studije na istom fakultetu.Po zakonu mogu konkurisati za posao stručnog saradnika,bez pripravničkog staža jer imam više od pet godina staža i položen stručni ispit za namještenika.Za polaganje stručnog ispita za VSS moram imati radno iskustvo najmanje 1 godinu.
Pitanje: Ako bi mi moj pretpostavjeni (direktor) dao potvrdu,da sam zadnje tri godine obavljao posao VSS-a,bez obzira što zvanično kao uposlenik vodim kao namještenik i primam platu namješteničku; imam pravo polagati stručni ispit iz svoje oblasti arhitektura i urbanizam bilo u Banja Luci ili u Sarajevu.
P.S. Volonter sa završenim fakultetom dobije potvrdu od moje institucije da je radio na poslovima VSS-a godinu dana,nepiše se u radnu knjižicu,znači radnog staža '' 0 '',ima pravo polagati stručni ispit.
Ako ko ima iskustva sličnog ili zna za neki slučaj,molio bih da mi odgovori.
DySh

#975 Re: drzavni ispit

Post by DySh »

Zdravo, htjela bih da polažem državni ispit krajem ove godine, pa me interesuje iz čega da ga spremam, imam neku listu literature ali da li postoji neki priručnik ili nešto gdje je sve objedinjeno.
Post Reply