drzavni ispit

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Naranca

#876 Re: drzavni ispit

Post by Naranca »

Angel_of... wrote:Naravno da nije isti. Nije isti ni za jedan konkurs, po dvije grupe budu ;-)
hvala na odgovoru, ma i mislila sam ali eto reda da pitam, posto ga uskoro polazem pa da znam sta me ceka
Ana Maria

#877 Re: drzavni ispit

Post by Ana Maria »

Ja sam polozila IOZ na nivou FBiH i aplicirala sam na nekoliko konkursa preko AZDS FBiH pa me zanima sta mogu ocekivati na ovom strucnom ispitu? Da li je to iskljucivo usmeno i kakva su pitanja, da li ona koja sam imala na testu na IOZ ili mozda nesto konkretno vezano za sud, opcinu na koje se odnose konkursi? :roll:
cecilija74

#878 Re: drzavni ispit

Post by cecilija74 »

Da li neko ima i da li mi moze poslati ovaj novi prirucnik iz 2011 od Fazile Music, Ines Krtalic i Bojan Ninkovic na adresu [email protected]. I moze li mi ko poslati ta pitanja po kojima se uci? Ja planiram polagati u Brckom. Unaprijed zahvalna ....
dorkcic

#879 Re: drzavni ispit

Post by dorkcic »

Ne znam da li je ovdje najbolje mjesto da pitam i da li je bilo pitanje, ali evo: Gdje se može polagati ispit iz protupožarne zaštite? Kako to ide, koliko košta?
Fiki29

#880 Re: drzavni ispit

Post by Fiki29 »

dorkcic wrote:Ne znam da li je ovdje najbolje mjesto da pitam i da li je bilo pitanje, ali evo: Gdje se može polagati ispit iz protupožarne zaštite? Kako to ide, koliko košta?

Kontaktiraj firmu FOTON, nalaze se u Zgradi Energoinvesta na Pofalicima, oni su u mojoj firmi organizovali seminar i na kraju istog polaganje,.....
tifoz

#881 Re: drzavni ispit

Post by tifoz »

ne znam da li cu se ponavljati, ali evo da kazem par stvari o javnom ispitu na drzavnom nivou, posto sam ga neki dan polagao.

Dakle ispit ima 21 pitanje od kojih treba odgovoriti 11. Pitanja su prilično lagana i identicna su demonstratoru sa stranice ads.gov.ba. Cak nam je doslo zastarjelo pitanje u kojem se trazi slijedeca drzava koja ce se prikljuciti EU (Hrvatska), a instruktor nam je rekao da se ponasamo kao da je aktuelno pitanje.

Nisam znao, a saznao sam tek na ispitu da taj javni ispit vrijedi samo za tu konkursnu proceduru, dok onaj sa federalnog nivoa vrijedi zastalno

Član 12.
(Važenje javnog ispita)
(1) Javni ispit na kome je kandidat zadovoljio važi samo za konkretan javni konkurs, o čemu se ne izdaje uvjerenje.

Ja sad cekam strucni ispit. Neko je ranije naveo da kad stave termin polaganja strucnog ispita, postave i oblasti koje treba nauciti. Nisam to uocio na stranici ADS-a?

Ocito to vrijedi samo za Federalni nivo. Kako znati sta uciti za drzavni nivo?
ptičica

#882 Re: drzavni ispit

Post by ptičica »

Za strucni ispit na drzavnom nivou (koji dolazi poslije javnog) trebas pripremati ono sto je vezano za struku i za radno mjesto na koje apliciras. Takodjer, prouci sve o instituciji u kojoj je oglas raspisan, narocito zakone koji se odnose na njenu osnovnu djelatnost (Npr. ako je to Ministarstvo finansija, obavezno je Zakon o budzetu i sl.) i sve sto mozes vezano za poslove koje se odnose na konkretno radno mjesto.

Sretno!
tifoz

#883 Re: drzavni ispit

Post by tifoz »

jel neko nekad bio na konkursu iddeea-e?

ima osnovni zakon o upravi i 30 podzakonskih akata i odluka... i radno mjesto je npr. bezbjednost informacionih sistema, a u informatici je to oblast veeelika...
sssa

#884 Re: drzavni ispit

Post by sssa »

Pitance, IOZ sam polozila preko ADSFBiH i dobila uvjerenje, medjutim, strucni upravni nikad nisam polagala jer mi to nije trebalo u datom momentu... sad zelim da se prijavim na konkurs,gdje je jedan od uslova polozen strucni upravni ispit... eh mene sad zanima procedura, jel se opet prijavljujem na neki konkurs, pa cekam mjsecima da oni organizuju polaganje IOZ, pa opet cekam termin za polaganje strucnog upravnog ili postoji neka druga opcija ???

P.S. svi navode da se strucni upravni vezuje za radno mjesto tj. instituciju za koju konkurises, pa mi nije jasno kako neka drzavna institcija moze traziti uvjerenje o polozenom strucnom iupravnom spitu, a da mi ne omoguce da ga polozim kod njih?
Nadam se da sam bila dvoljno jasna :)
Hvaaaaala.
dorkcic

#885 Re: drzavni ispit

Post by dorkcic »

Fiki29 wrote:
dorkcic wrote:Ne znam da li je ovdje najbolje mjesto da pitam i da li je bilo pitanje, ali evo: Gdje se može polagati ispit iz protupožarne zaštite? Kako to ide, koliko košta?

Kontaktiraj firmu FOTON, nalaze se u Zgradi Energoinvesta na Pofalicima, oni su u mojoj firmi organizovali seminar i na kraju istog polaganje,.....
Hvala puno! :)
putnik2107

#886 Re: drzavni ispit

Post by putnik2107 »

Danas sam čuo da za konkurse koji su raspisani preko ADS F BIH ne treba spremati oblast: Finansiranje institucija Bosne i Hercegovine? Da li je to istina ili ipak bude svih 7 oblasti?
Ponosan

#887 Re: drzavni ispit

Post by Ponosan »

sssa wrote:Pitance, IOZ sam polozila preko ADSFBiH i dobila uvjerenje, medjutim, strucni upravni nikad nisam polagala jer mi to nije trebalo u datom momentu... sad zelim da se prijavim na konkurs,gdje je jedan od uslova polozen strucni upravni ispit... eh mene sad zanima procedura, jel se opet prijavljujem na neki konkurs, pa cekam mjsecima da oni organizuju polaganje IOZ, pa opet cekam termin za polaganje strucnog upravnog ili postoji neka druga opcija ???

P.S. svi navode da se strucni upravni vezuje za radno mjesto tj. instituciju za koju konkurises, pa mi nije jasno kako neka drzavna institcija moze traziti uvjerenje o polozenom strucnom iupravnom spitu, a da mi ne omoguce da ga polozim kod njih?
Hvaaaaala.
I mene ovo interesuje. Je li zna neko odgovor?
Shonfon

#888 Re: drzavni ispit

Post by Shonfon »

Pitanjce koliko vremena objektivno treba da se spremi IOZ na Federalnom nivou?

Hvala mnogo! :thumbup:

P.S. Koji izvor literature korisiti za spremanje EU???
vragulja

#889 Re: drzavni ispit

Post by vragulja »

Ispričavam se, nisam sigurna jesam li na pravoj temi.
Moj tata treba polagati arhivski ispit (SSS) pa ga zanimaju vaša iskustva. Postoji li skraćeni oblik knjige, pitaju li osnovne stvari ili idi u detalje?! Svako iskustvo bi bilo od velike pomoći. Hvala =)
adoking

#890 Re: drzavni ispit

Post by adoking »

sssa wrote:Pitance, IOZ sam polozila preko ADSFBiH i dobila uvjerenje, medjutim, strucni upravni nikad nisam polagala jer mi to nije trebalo u datom momentu... sad zelim da se prijavim na konkurs,gdje je jedan od uslova polozen strucni upravni ispit... eh mene sad zanima procedura, jel se opet prijavljujem na neki konkurs, pa cekam mjsecima da oni organizuju polaganje IOZ, pa opet cekam termin za polaganje strucnog upravnog ili postoji neka druga opcija ???

Hvaaaaala.
Stručni upravni ispit se polaže u Ministarstvu pravde i vrijedi za sve institucije i zauvijek :) Ispit općeg znanja i Javni ispit se polažu u Agenciji za državnu službu FBiH/BiH, s time da Ispit općeg znanja (ADS FBiH) vrijedi za sve naredne konkurse na federalnom nivou i ne mora se ponovo polagati, dok Javni ispit (ADS BiH) vrijedi samo za taj konkretni konkurs u sklopu čije procedure se polaže.

Također vrijedi napomenuti da su Ispit općeg znanja i Javni ispit besplatni, a stručni upravni ispit košta 400 KM na državnom nivou (za federalni ne znam, ali mislim da je isto).

Termini za stručni upravni ispit ovise o broju kandidata koji se prijave (ispit se zakazuje tek kada se prijavi dovoljan broj kandidata).

Nadam se da sam bio od pomoći.
Estrella

#891 Re: drzavni ispit

Post by Estrella »

Ima li neko da izlazi na Javni ispit za konkurse koji su bili u septembru za Upravu za indirektno oporezivanje?

Molim vas i ako neko zna, da li bude tezak taj ispit na drzavnom nivou? Koristim se onim administratorom za javni ispit za vjezbanje, ali iskreno tamo zna biti pravo nekih teških pitanja :?
Ponosan

#892 Re: drzavni ispit

Post by Ponosan »

IOZ sam polozio preko ADSFBiH i dobio uvjerenje. Sad zelim da se prijavim na konkurs,gdje je jedan od uslova polozen Strucni upravni ispit kao sto je gore pisala vec kolegica... da li sad to Uvjerenje o polozenom IOZ ili Javnom ispitu,moze zamjeniti taj Strucni upravni ispit? Literatura za polaganje Strucnog upravnog ispita i ovog IOZ je ista(razlika je jedino sto se IOZ polaze u sklopu konkursne procedure besplatno,a Strucni upravni ispit se placa 400 KM u Ministarstvu pravde). Po tumacenju mnogih IOZ je isto sto i Strucni upravni ispit... e sada me zanima da li to neko ovdje moze i potvrditi!? hvala u svakom slucaju!
Flaaa

#893 Re: drzavni ispit

Post by Flaaa »

lijep pozdrav svima

imam pitanje u vezi ovog strucnog upravnog ispita sto se polaze u ministarstvu pravde BiH.
da li je ovaj prirucnik (Priručnik za polaganje stručnog upravnog ispita Autori: Fazila Musić, Ines Krtalić, Bojan Ninković Godina izdanja: 2011) dovoljan i osnovni materijal za spremanje gore navedenog ispita? ili pored ovog prirucnika treba i jos nesto uciti drugo?

hvala
adoking

#894 Re: drzavni ispit

Post by adoking »

Flaaa wrote:lijep pozdrav svima

imam pitanje u vezi ovog strucnog upravnog ispita sto se polaze u ministarstvu pravde BiH.
da li je ovaj prirucnik (Priručnik za polaganje stručnog upravnog ispita Autori: Fazila Musić, Ines Krtalić, Bojan Ninković Godina izdanja: 2011) dovoljan i osnovni materijal za spremanje gore navedenog ispita? ili pored ovog prirucnika treba i jos nesto uciti drugo?

hvala
Sasvim je dovoljan taj priručnik.
Flaaa

#895 Re: drzavni ispit

Post by Flaaa »

hvala ado puno
skafiskafsnjak

#896 Re: drzavni ispit

Post by skafiskafsnjak »

Imam jedno pitanje za vas.

STvarno nisam upucen u ovo ...

Evo ja sam zavrsio drugi ciklus fakulteta i prijavicu se na konkurs.
Pretpostavljam da prvo polazem ovaj Ispit opceg znanja. Kada polazem ovaj strucni ? I koja je razlika ?
adoking

#897 Re: drzavni ispit

Post by adoking »

skafiskafsnjak wrote:Imam jedno pitanje za vas.

STvarno nisam upucen u ovo ...

Evo ja sam zavrsio drugi ciklus fakulteta i prijavicu se na konkurs.
Pretpostavljam da prvo polazem ovaj Ispit opceg znanja. Kada polazem ovaj strucni ? I koja je razlika ?
Jesi li odradio pripravnički nakon završenog fakulteta? Ako nisi onda ne možeš polagati ni Ispit općeg znanja, ni Javni ispit a ni stručni upravni ispit.
skafiskafsnjak

#898 Re: drzavni ispit

Post by skafiskafsnjak »

Odradio godinu volonterskog za koji sam dobio uvjerenje . Pretpostavljam da se sada i s tim moze?

Pripravnicki trenutno odradjujem .
zvrk

#899 Re: drzavni ispit

Post by zvrk »

na stranicama obje agencije imas objasnjenja i zakone i podzakonske akte koji se ticu javnih i strucnih ispita
pa procitaj

mozda si i oslobodjen
adoking

#900 Re: drzavni ispit

Post by adoking »

skafiskafsnjak wrote:Odradio godinu volonterskog za koji sam dobio uvjerenje . Pretpostavljam da se sada i s tim moze?

Pripravnicki trenutno odradjujem .
Onda skontaj prvo šta hoćeš da polažeš, imaš nekoliko postova iznad objašnjenje šta je stručni upravni, a šta su Ispit općeg znanja i Javni ispit. Kad odlučiš šta hoćeš da polažeš onda mi pošalji poruku pa ću ti sve objasniti (a možeš jednostavno i prelistati temu, sve je već više puta objašnjeno:))
Post Reply