To mi je svakako u planu da krenem na kurs engleskog, a i za excel takodje
drzavni ispit
-
FemaleMe
#851 Re: drzavni ispit
[/quote]Pa da, znam da uvijek zovu ako je sve uredno...Ja poznavanje informatike i jezika uvijek dokazujem dodatkom uz diplomu, jer sam na fakultetu sve to polagala. Ukoliko u toku školovanja nisi imala te predmete i kurseve, položi to na nekom kursu, šteta je da propuštaš konkurse zbog toga. Sretno
[/quote]
-
FemaleMe
#852 Re: drzavni ispit
Drugo pitanje. Konkurs za referenta (sa srednjom skolom) u pisarnici u Sudu, i sad te pozovu na intervju i pismeno testiranje? Sta podrazumjeva to pismeno testiranje, cega ??? Zna li iko?
- ptičica
#853 Re: drzavni ispit
Sigurno poznavanje kancelarijskog poslovanja i poslova koji se obavljaju u pisarnici, jer se uvijek pismeno testiranje odnosi na poslove konkretnog radnog mjesta za koje je raspisan konkurs.FemaleMe wrote:Drugo pitanje. Konkurs za referenta (sa srednjom skolom) u pisarnici u Sudu, i sad te pozovu na intervju i pismeno testiranje? Sta podrazumjeva to pismeno testiranje, cega ??? Zna li iko?
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#854 Re: drzavni ispit
Naštrebaj svakako kanclarijsko poslovanje i primitak pošte u pisarnici sve o tome, mada mogu doći i oni rombovi, toruglovi i glupi testovi inteligencije. To kad je test u pitanju, pomalo se nikad ne zna..FemaleMe wrote:Drugo pitanje. Konkurs za referenta (sa srednjom skolom) u pisarnici u Sudu, i sad te pozovu na intervju i pismeno testiranje? Sta podrazumjeva to pismeno testiranje, cega ??? Zna li iko?
-
FemaleMe
#855 Re: drzavni ispit
Volim ja te testove inteligencije sa trouglovima , hehe.... Ali kancelarijsko poslovanje sam svakako mislila da treba. Hvala vamKatarinaKosaca wrote:Naštrebaj svakako kanclarijsko poslovanje i primitak pošte u pisarnici sve o tome, mada mogu doći i oni rombovi, toruglovi i glupi testovi inteligencije. To kad je test u pitanju, pomalo se nikad ne zna..FemaleMe wrote:Drugo pitanje. Konkurs za referenta (sa srednjom skolom) u pisarnici u Sudu, i sad te pozovu na intervju i pismeno testiranje? Sta podrazumjeva to pismeno testiranje, cega ??? Zna li iko?
-
durnalist
#856 Re: drzavni ispit
Zavrsio sam fakultet i godinu dana pripravnickog/volonterskog staza i sad sam kuci. Citao sam prethodne postove i koliko sam shvatio sad trebam poloziti strucni upravni ispit preko Ministarstva pravde. Zanima me samo po kojoj literaturi se sprema taj ispit.
(vidio sam linkove koji su ranije postavljani ali odnose se vecinom na javni/ispit opceg znanja i sl a mene zanima konkretno literatura za ispit kod Ministarstva pravde.)
hvala
(vidio sam linkove koji su ranije postavljani ali odnose se vecinom na javni/ispit opceg znanja i sl a mene zanima konkretno literatura za ispit kod Ministarstva pravde.)
hvala
-
FemaleMe
#857 Re: drzavni ispit
Zavisi koji si fakultet zavrsio, strucni ispiti su razliciti za svaku struku, a i ne polazu se svi na istom mjestu.durnalist wrote:Zavrsio sam fakultet i godinu dana pripravnickog/volonterskog staza i sad sam kuci. Citao sam prethodne postove i koliko sam shvatio sad trebam poloziti strucni upravni ispit preko Ministarstva pravde. Zanima me samo po kojoj literaturi se sprema taj ispit.
hvala
-
durnalist
#858 Re: drzavni ispit
Novinarstvo sam zavrsio, a pripravnicki odradio u opcinskoj sluzbi. Polazem li strucni kod ministarstva pravde? Imam rodicu koja je zavrsila sociologiju, je li i ona isto?
-
FemaleMe
#859 Re: drzavni ispit
trebas se raspitati kod svog mentora, ako si ga imao u toku obavljanja staza, trebas se malo informisati o svojoj struci. Ne bih ni ja znala tacan odg za tvoju struku? ako je sociologija nastavnicki smjer, polaze se u pedagosko prosvjetnom zavodu mislim.durnalist wrote:Novinarstvo sam zavrsio, a pripravnicki odradio u opcinskoj sluzbi. Polazem li strucni kod ministarstva pravde? Imam rodicu koja je zavrsila sociologiju, je li i ona isto?
- ptičica
#860 Re: drzavni ispit
Sve sto te zanima u vezi strucnog ispita, imas na web stranici Ministarstva pravde, a tu imas i informaciju o strucnoj literaturi koja ti je potrebna za polaganje.durnalist wrote:Zavrsio sam fakultet i godinu dana pripravnickog/volonterskog staza i sad sam kuci. Citao sam prethodne postove i koliko sam shvatio sad trebam poloziti strucni upravni ispit preko Ministarstva pravde. Zanima me samo po kojoj literaturi se sprema taj ispit.
hvala
http://www.mpr.gov.ba/organizacija_nadl ... i/?id=2050
-
durnalist
#861 Re: drzavni ispit
Budući da ovaj ispit što je polaže na državnom nivou otpada zbog tog novog zakona, što se tiče ovog ispita preko Agencije za državnu službu FBiH može li mi netko tko je polagao zadnjih mjeseci reći... je li dobio potvrdu da je položio ispit i hoće li vrijediti na sljedećim konkursima?
Mislim, da ne plaćam bezveze ovih 400 km preko Ministarstva pravde, ako mogu i preko ADS FBiH.
Mislim, da ne plaćam bezveze ovih 400 km preko Ministarstva pravde, ako mogu i preko ADS FBiH.
-
Chuckie
#862 Re: drzavni ispit
Ja sam neki dan bio na konkursu ADSFBIH, imao sam polozen Javni ispit od ranije.
Kolega koji je bio na strucnom sa mnom je na tom ispitu polagao IOZ i dobio je potvrdu koja vazi na oba nivoa ADS na buducim konkursima.
Kolega koji je bio na strucnom sa mnom je na tom ispitu polagao IOZ i dobio je potvrdu koja vazi na oba nivoa ADS na buducim konkursima.
-
manki
#864 Re: drzavni ispit
Imam pitanje vezano za sajt ADS FBiH, kad otvorite konkurs neki aktuelni, je li datum koji je u gornjem desnom uglu datum objave konkursa u službenom listu, i od tad važi konkurs 15 dana, ili je to datum kad su ga oni stavili na sajt? Ako je to datum kad su ga stavili na sajt, kako da znam kad je objavljen u službenom listu i do kad važi još?!
Hvala
Hvala
- Angel_of...
#865 Re: drzavni ispit
Prati stranicu Agencije, stave za par dana i krajnji termin za dostavljanje dokumenata. Lakse ti je nego racunati.
Moze li neko opisati kako izgleda strucni ispit pri ADS FBiH?
Nije bitno koja stuka, zanima me sam postupak i izgled istog
Moze li neko opisati kako izgleda strucni ispit pri ADS FBiH?
-
Chuckie
#866 Re: drzavni ispit
Strucni ispit je uvijek drugaciji, zavisno od radnog mjesta (mislim na tematiku). Forma je ista. Sastoji se od 10 test pitanja sa odgovorima a, b i c. Za izlazak na intervju moras uraditi 7/10, tj. 70%. Literaturu tj. Zakone za pojedini ispit dobijes na sajtu ADSFBIH kada ti iziđe termin polaganja strucnog, ispod stoje i zakonski i podzakonski akti koje moras spremiti.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Angel_of...
#867 Re: drzavni ispit
To znam, ali me usmeni dio strucnog zanima. Kojim redom se ulazi, kako izgleda, koliko pitanja postavljaju, jesu li svima ista pitanja, koliko traje otprilike?
hvala unaprijed 
- mirsek
#868 Re: drzavni ispit
Ne postavljaju ista pitanja. Dobijes 2 ili 3 pitanja, svi udjete zajedno i mozete slusati sta druge pitaju, štele dobiju pitanja ranije da ih nauce i da razvale na usmenom, ostalima uvale pitanje iz oblasti koja nije ni navedena da je treba uciti i to ti je to ukratko.Angel_of... wrote:To znam, ali me usmeni dio strucnog zanima. Kojim redom se ulazi, kako izgleda, koliko pitanja postavljaju, jesu li svima ista pitanja, koliko traje otprilike?hvala unaprijed
-
Chuckie
#869 Re: drzavni ispit
Usmeni nema nikakvih pravila. Dakle na svakom usmenom na kojem sam bio bilo je drugačije. Zadnji razgovor prije par dana koji sam imao ženska iz Agencije nas je podijelila na 2 grupe, jer nas je bilo puno. Jedna grupa je imala rano ujutro razgovor, druga popodne. Ulazili smo po abecedi jedno po jedno. I do sada sam izlazio na milion konkursa, nikad nismo đuture ulazili već jedno po jedno. Ušao sam među prvima, tako da ne znam da li se ponavljaju pitanja. Prvo je ona formalnost predstavljanja, dalje 2 ili 3 člana komisije ti postave pitanje, ne daju puno vremena da im razglabaš, ako vide da znaš pitanje prekinu te. Sve traje dosta kratko, 5-10 min u vrh glave.Angel_of... wrote:To znam, ali me usmeni dio strucnog zanima. Kojim redom se ulazi, kako izgleda, koliko pitanja postavljaju, jesu li svima ista pitanja, koliko traje otprilike?hvala unaprijed
- Naranca
#870 Re: drzavni ispit
ima li tko da u skorije vrijeme polaze ispit opceg znanja??
-
putnik2107
#871 Re: drzavni ispit
Pozdrav, prijavio sam se na Javni konkurs da bih polagao Javni ispit. Učim po ovim pitanjima pa me zanima da li neko ima pitanja koja se odnose na
- Osnove Ustavnog sistema BiH
- Finansiranje institucija BiH.
Imam pitanja koja se odnose na ostale oblasti a ova nisam uspio pronaći.
-
voncica
#872 Re: drzavni ispit
Pozdrav kolega, iz kojih pitanja učiš??putnik2107 wrote:Pozdrav, prijavio sam se na Javni konkurs da bih polagao Javni ispit. Učim po ovim pitanjima pa me zanima da li neko ima pitanja koja se odnose na
-
putnik2107
#873 Re: drzavni ispit
Tu je svevoncica wrote:Pozdrav kolega, iz kojih pitanja učiš??putnik2107 wrote:Pozdrav, prijavio sam se na Javni konkurs da bih polagao Javni ispit. Učim po ovim pitanjima pa me zanima da li neko ima pitanja koja se odnose na
- Naranca
#874 Re: drzavni ispit
imal tko da zna da li je test za ispit opceg znanja isti za sve koji rade tog dana ili oni za svaku grupu mijenjaju pitanja?
- Angel_of...
#875 Re: drzavni ispit
Naravno da nije isti. Nije isti ni za jedan konkurs, po dvije grupe budu