Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Chuckie wrote:Prijavis se na bilo kakav konkurs bilo na ADSBIH bilo na ADSFBIH i kroz konkursnu proceduru biti ces pozvana na polaganje Javnog ispita/Ispita opceg znanja, ne placa se nista.
Postoje male razlike u pitanjima, meni je mnogo lakse bilo na drzavnom konkursu negoli na federalnom.
Sent from my iPhone using Tapatalk
hvala na odgovoru, ali nisam to pitala, pitala sam za ministarstvo pravde i polaganje drzavnog ispita koji se placa 400km
Nađi bolo koji konkurs gdje ispunjavaš uvjete... i uči za ispit općeg znanja. Svejedno je da li je na federalnom novou ili državnom ... natječaj. Pošalji dokumenta koja traže. Državna agencija te obajesti o datumu polaganja, a federalna te obavjesti samo ako ne ispunjavaš uvjete. Položiš ispit (imaš oko 40 pitanja, sa a,b,c,d opcijama, ali imaš sav materijala na stranicama ads). Poslije i ne izađeš na stručni za taj posao ako ti se ne sviđa, nego čekaš u tom ministarstvu u koje želiš konkurs. ... Ispit ti važi za svako radno mjesto i čitav život.
Ne kontam da li sam mozda pitanje postavila nerazumljivo i nejasno?
Interesuje me kako ide sa polaganjem Drzavnog odnosno Strucnog ispita u Ministarstvu Pravde...nevezano za konkurs za radno mjesto u MInistarstvu pravde, nego ispit koji se polaze u ministarstvu pravde i koji se placa 400 km??
Naime hitno mi treba taj ispit radi zaposlenja, a ovo sto sam prijavila preko konkursa u agenciji predugo traje i niko me jos nije zvao a ima dva mjeseca da sam predala. Da li u Ministarstvu pravde ide ista brze?
p.s. nije u pitanju nikakav konkurs koji je objavila agencija za drzavnu sluzbu u ministarstvu pravde, nego postoji mogucnost polaganja drzavnog ispita u tom ministarstvu koji se placa 400 km.
ovo ti je link gdje ces naci sve potrebne informacije o polaganju strucnog upravnog ispita za VSS. Komisije cesto zakazuju ispite, ali uzmi u obzir da je sada period godisnjih odmora pa ne znam da li su i sada tako cesti ispiti.
Stručni ispit je vezan uz radno mjesto. Dakle, ako nema konkursa u ministarstvu koje želiš, neće biti isti srtučni ispit za saradnika za financije i pravnog stručnog saradnika, na primjer. Utoliko mislim, ponavljam, mislim da stručni ne možeš polagati prije konkretnog radnog mjesta, a po zakonu o državnoj službi mora biti konkurs. Za ispit općeg znanja, ok, možeš platiti ...
Nekoliko puta sam pokušavala objasniti, pa evo opet:
Stručni upravni ispit mogu polagati svi kandidati sa VSS i najmanje godinu dana radnog iskustva u struci. Polaže se u Ministarstvu pravde i plaća 400 KM. To je ovaj link gore.
Ako na navedeni način ne želite polagati, konkurišete na bilo koje radno mjesto za koje ispunjavate uslove preko ADS-a, i položite Javni ispit. Besplatno.
Dakle, radi se o istim ispitima, samo što se prvi plaća, polaže se i pismeno i usmeno pred komisijom. Drugi je besplatan, polaže se pismeno, na principu a, b, c. Kad se polaži bilo koji od navedenih, može se zasnovati radni odnos u državnoj službi.
Priručnik se kupuje isključivo u prostorijama Službenog lista BiH, Džemala Bijedića 39/III. To ti je ona nova staklena zgrada na Otoci. Isti je priručnik za SSS, VŠS i VSS.
interesuje me slijedece:
naime objavljen je konkurs u opcinskom sudu u sarajevu, trazi se zemljkoknjizni referent pravnik, sa polozenim zemljisno knjiznim ispitom i 1 god radnog iskustva.
Ako se ja prijavim na taj konkurs bez polozenog ispita, da li ce me oni zvati da polazem taj ispit zemljoknjizni ili vec kako to ide?
Ja sam u petak isla polagati Javni ispit, znaci na drzavnom nivou, i sve su zivo izmijenili..meni su oci stale kad sam vidjela da imaju pitanja vezana za centralnu izbornu komisiju..bilo je komplikovanih pitanja da ih ne znam ni ponoviti..bio je i o PDV dosta, centralnoj banci 2, 3 pitanja, a za EU 3 pitanja bila..punoje pitanja bilo vetzano za rokove..tu sam se izgubila, 2 boda mi falila..testove nemate fajde da ucite, nece vam nista biti dok je moj kolega nasao konkurs za sebe na federalnom nivou i procitao knjigu i bilo mu je sa testova dosta pitanja..
odakle da se uci za ovaj Javni ispit, znaci za ADS?
blesava wrote:interesuje me slijedece:
naime objavljen je konkurs u opcinskom sudu u sarajevu, trazi se zemljkoknjizni referent pravnik, sa polozenim zemljisno knjiznim ispitom i 1 god radnog iskustva.
Ako se ja prijavim na taj konkurs bez polozenog ispita, da li ce me oni zvati da polazem taj ispit zemljoknjizni ili vec kako to ide?
Ako se prijaviš na konkurs bez položenog ispita, odbaciće tvoju prijavu kao nepotpunu ili napisati da ne ispunjavaš uslove konkursa.
Niko te neće nigdje zvati, ovo je ispit koji nema veze sa stručnim upravnim ispitom
mortischa wrote:Ja sam u petak isla polagati Javni ispit, znaci na drzavnom nivou, i sve su zivo izmijenili..meni su oci stale kad sam vidjela da imaju pitanja vezana za centralnu izbornu komisiju..bilo je komplikovanih pitanja da ih ne znam ni ponoviti..bio je i o PDV dosta, centralnoj banci 2, 3 pitanja, a za EU 3 pitanja bila..punoje pitanja bilo vetzano za rokove..tu sam se izgubila, 2 boda mi falila..testove nemate fajde da ucite, nece vam nista biti dok je moj kolega nasao konkurs za sebe na federalnom nivou i procitao knjigu i bilo mu je sa testova dosta pitanja..
odakle da se uci za ovaj Javni ispit, znaci za ADS?
Ja sam jucer bio. ADSFBIH. Test sadrzi 10 pitanja 7 moras odgovorit da ides na usmeni. Odgovori su a,b,c. Pola pitanja su iz literature za javni/ispit opceg znanja, a druga polovica vezana za konkretno radno mjesto. Uglavnom uvijek mozes skinuti 70% da ides na intervju. Naravno ako znas materiju sa javnog ispita. Ja sam polozio javni prije 1.5 god i opet sam se sjetio vecine pitanja, iako ih nisam u medjuvremenu ni pogledao.