drzavni ispit

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
buuren

#226 Re: drzavni ispit

Post by buuren »

leptirić wrote:
sweet cherries wrote:ja nikad ni u jednom pravilniku o polaganju drzavnog ispita nisam procitala da postoji rok za polaganje istog :? uvijek je bilo da ga polazes onda kad ti to zelis

jesi li sigurna da se pitanje bas odnosilo na to? ili je moguce da je greska u odgovorima

Namještenici koji su se zatekli u radnom odnosu u organu državne službe na dan stupanja na snagu ovog Zakona, a nemaju položen stručni ispit dužni su taj ispit položiti u roku od šest mjeseci od dana donošenja propisa iz stava 6. ovog člana, a ako se radi o pripravniku on stručni ispit polaže u roku utvrđenom u članu 37. stav 3. ovog Zakona. Namještenici srednje školske spreme koji za vrijeme prijema u radni odnos u organ državne službe imaju navršen radni staž u trajanju od šest, odnosno devet mjeseci od dana sticanja više školske spreme, a nisu položili stručni ispit mogu se primiti u radni odnos, ali su dužni taj ispit položiti najkasnije u roku od šest mjeseci od dana prijema u radni odnos u organ državne službe.
Namješteniku koji ne položi stručni ispit u roku iz st. 1. i 2. ovog člana prestaje radni odnos u organu državne službe o čemu se donosi rješenje. Izuzetno, ako namještenik iz st. 1. i 2. ovog člana iz opravdanih razloga nije mogao izaći na polaganje stručnog ispita u predviđenom roku može se na njegov zahtjev i uz pribavljeno mišljenje medijatora državne službe produžiti rok za polaganje ispita do tri mjeseca o čemu rukovodilac organa državne službe donosi posebno rješenje.
ovo sam našla u zakonu fbih pa sad ne znam :(
ovo se isključivo odnosi na namještenike..ne državne službenike..

državni ispit je položen u okviru konkursne procedure..znači javni plus stručni = državni
leptirić

#227 Re: drzavni ispit

Post by leptirić »

hvala vam cureee bila sam se prepala nadam se da je tako... posao tko zna kad ću naći ali da mi je bar javni ispit položiti pa da imam to da mogu dalje se javljati na konkurse....sve sad traže pripravnike ovo ono ili sa iskustvom po 2-3 godine...
koliko već izlazite ja sam jednom izlazila i nisam položila učila sa testova sad živa ne znam odakle učiti onih materijala je previše na ads stranici :-?
sweet cherries

#228 Re: drzavni ispit

Post by sweet cherries »

ovisno od toga gdje polazes, pokusaj nabaviti jedan od onih prirucnika za ucenje, ministarstvo prvade ima online primjerak, neko je stavljao ovdje na forum a u ads fbih mozes kupiti njihov za ucenje
Felidae

#229 Re: drzavni ispit

Post by Felidae »

bila danas na drzavnom i isprovaljivala se pravo... :-)

-u cijoj nadleznosti je veterinarstvo
-u cijoj nadleznosti je energetika na nivou entiteta
-Acquis Communitaire - koliko poglavlja ima
-koliko članica ima EU
-ko presjedava u drugoj polovici 2011 EU
-koje pravo nije nabrojano u pravima u Ustavu
-koliko članova ima Senat RS
Parlamentarna skupstina - koliko članova-delegata ili cega vec
-ko je oslobođen plaćanja taksi
-kako se obnavlja upravni postupak

naravno ne mogu se sjetiti pitanja u pravoj formi, ovo je onako šta sam zapamtila.....
i naravno 7-8 pitanja je na čirilici
ako mi sta jos padne na pamet, javim se....
maxy

#230 Re: drzavni ispit

Post by maxy »

Evo ja sam boldirao ono sto znam sigurno,naveo sam i pitanja za koja ne znam odgovor te i one ponudjena pitanja kojih se sjecam... ima bruku novih pitanja: :skoljka:
Felidae wrote:bila danas na drzavnom i isprovaljivala se pravo... :-)

-u cijoj nadleznosti je veterinarstvo Min.ekonomskih odnosa i vanjske trgovine
-u cijoj nadleznosti je energetika na nivou entiteta Min.komunukacija i prometa
-Acquis Communitaire - koliko poglavlja ima (POnudjeno bilo 33, 35, 40 i da nema poglevlja uopste; na starim pitanjima je bilo 31...sada je 35)
-koliko članica ima EU (to je bar lako)
-ko presjedava u drugoj polovici 2011 EU (i ovo je bar lako)
-koje pravo nije nabrojano u pravima u Ustavu (pored nabrojanim nije pravo na socijalnu i zdrastvenu zastitu)
-koliko članova ima Senat RS (55)
Parlamentarna skupstina - koliko članova-delegata ili cega vec (bilo je za predstavnicki dom-42)
-ko je oslobođen plaćanja taksi (Ponudjeno bilo: Human.i dobrotv.organizacije;Pripadnici oruzanih snaga; Penzioneri; Djeca...za ovo je pitanje isto bitno da su takodjer oslobodjene i Institucije BiH)
-kako se obnavlja upravni postupak (Pitanje je bilo kako se ponavlja upravni postupak :-D ..POnudjeno bilo: Zalba, Tuzba, Zahtjev za ponavljanje postupka)
.
-u kojem sastavu sudaca se rješava po žalbi stranaca (Ponudjeno bilo: 3 suca; 5 sudaca; 6 sudaca; sudac pojedinac)
-tko je potvrdio(ili donio) kriterije iz Kopenhagena (Ponudjeno bilo: Evropska komisija; Evropski parlament; Viječe EU)
-Evropski parlament koju funkciju ima (nema zakonodavnu)
-traženje podataka od organizacione jedinice u okviru iste institucije se vrši na koji način (bilo je u ponudi: usmenim putem ili telefonom; putem pisarnice uz obavezno sacinjavanje sluzbene zabiljeske; obavezno pismenim putem, aktom; cetvrtog odg.se ne mogu sjetiti)
-U cijoj je nadleznosti Komisija za deminiranje (Min.civilnih poslova)
-Tko odlucuje o izuzecu (POnudjeno bilo: Ministar, Zalbeno vijece VM..ostala dva se ne mogu sjetiti)
-Čija je odluka je konacna po pitanju vitalnog nacionalnog interesa
-Status budjetskog korniska na osnovu cega se dobija (Ponudjeno bilo: Ustav, Zakon, Zakon i Ustav, Rjesenje Ministarstva finansija i trezora...ni nakon procitanog materijala nisam siguran :-) :
2. STATUS BUDŽETSKOG KORISNIKA
Član 3.
Pravo na status budžetskog korisnika stiče se na osnovu Ustava Bosne i
Hercegovine i zakona ili odgovarajućeg akta Parlamentarne skupštine BiH,
Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH. Vijeće ministara BiH provodi
proceduru upisa u Registar budžetskih korisnika. Registar budžetskih korisnika se
vodi u Ministarstvu finansija i trezora.
- arhiv se vodi na kojim nivoima (Ponudjeno bilo: samo nivo BiH; entiteta i BiH; svim nivoima)
- na kojin nacin VM je uredilo kancelarijsko poslovanje (Zakon, Pravilnik, Odluka, Uputstvo)
- Ustavni sud je jedini nadlezan da rjesva sporove (Ponudjeno bilo: izmedju dva entiteta, izmedju BiH i jednog ili oba entiteta te izmedju institucija BiH; izmedju BiH i entiteta; izmedju BiH i medjuna.organizacija;)
- Rok za rjesavanje po zalbi ne moze biti: (Ponudjeno bilo: kraci od 8 dana; kraci od 15 dana - al nisam siguran; kraci od 8 niti duzi od 15 dana; kraci od 10 niti duzi od 20)
- direktan premjestaj se moze izvrsiti na (Ponudjeno bilo: Iste; Slicne; Iste ili slicne poslove; na napredovanje;)

Nadam se da ce biti od pomoci kandidatima za slijedece termine...pozdrav
juventus

#231 Re: drzavni ispit

Post by juventus »

Ima li neko materijale po kojima se sprema državni?

Tek sad razmišljam o tome da izađem, nisam ni malo upućen, pa ako mogu neke smjernice?

Hvala
jasko_ja

#232 Re: drzavni ispit

Post by jasko_ja »

maxy wrote:- Rok za rjesavanje po zalbi ne moze biti: (Ponudjeno bilo: kraci od 8 dana; kraci od 15 dana - al nisam siguran; kraci od 8 niti duzi od 15 dana; kraci od 10 niti duzi od 20)
Mislim da sam negdje nasao da je odgovor kraci od 10 niti duzi od 20
Iskreno ovaj mi je ispit dosta bio laksi od prethodnog, pa iako sam bio prilicno siguran da cu poloziti, nisam.
Evo jos pitanja....

1. Od plaćanja takse oslobođeni suhumanitarne i dobrotvorne organizacije registrirane u Bosni i Hercegovini;
2. Pomoćnik ministra obavlja poslove rukovodnog karaktera unutar osnovne organizacione jedinice odnosno sektora i odgovoran je za korištenje finansijskih, materijalnih i ljudskih potencijala dodijeljenih osnovnoj organizacionoj jedinici.
3. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa nadležno je za obavljanje poslova i zadataka iz nadležnosti BiH koji se odnose na definisanje politike, osnovnih principa, koordiniranje djelatnosti i usklađivanje planova entitetskih tijela vlasti i institucija na međunarodnom planu u području energetike;
4. Transferi sredstava iz budžetskih rezervi mogu se realizovati na osnovu posebnih odluka Vijeća ministara BiH.
5. Pravo na socijalnu i zdravstvenu zaštitu nije zagarantirano ustavom BiH.
6. Zemlja predsjedavajuća EU je Poljska;
7. Parlamentarna skupština Vijeća Evrope je savjetodavno tijelo.
8. Kopenhaški kriteriji su doneseni na sastanku Evropskog vijeća.
9. Acquis Commmunitaire se sastoji od 31 poglavlja.
10. Upravni spor se pokreće tužbom
11. U upravnom sporu sud donosi presudu ili riješenje većinom glasova sudskog vijeća.
12. O svakom inspekcijskom nadzoru inspeltor je obavezan sastaviti zaspisnik i u njemu navesti činjeničnu stanje utvrđeno inspekcijskim nadzorom.
13. Sredstva za materijal i usluge služe za: isplatu putnih i drugih troškova koji predstavljaju lična primanja; isplatu naknade za pokriće izdataka za ishranu
državnih službenika i zaposlenika u toku rada, naknade za prijevoz državnih službenika i zaposlenika na posao i s posla;
14. Ponavljanje postupka pokreće se zahtijevom za ponavljanje postupka.
15. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonmskih odnosa nadležno je za veterinarstvo.
16. U sastavu ministarstva civilnih poslova je i Komisija za deminiranje.
17. Zaposlenik koji prima poštu, dužan je da stranku koja želi da preda usmeno saopštenje na zapisnik uputi državnom organu ili zaposleniku ovlaštenom za prijem takvog sapštenja.
18. Evropska unija je unija 27 evropskih država
19. Senat RS ima do 55 članova koje imenuje predsjednik Republike.
20. Način prijema službene pošte van radnog vremena i u dane kada se ne radi, određuje rukovodilac institucije BiH
21. Akto može, ali nemora imati prilog.
22. Objavljeni oglas Agencija moţe poništiti na obrazložen zahtjev institucije najkasnije do dostavljanja rezultata izbornog procesa, odnosno liste uspješnih kandidata Agenciji, pri čemu se ista radna mjesta ne mogu ponovo oglašavati u periodu od jedne godine od dana objavljivanja oglasa.
23. Ustavni sud je jedini nadležan da odlučuje o bilo kojem sporu koji se javlja po ovom Ustavu između dva entiteta, ili između Bosne i Hercegovine i jednog ili oba entiteta, te između institucija Bosne i Hercegovine, uključujući ali ne ograničavajući se na to pitanje
24. Predsjednik Vrhovnog suda odgovoran je za upravljanje sudskom policijom (FBiH) i donosi pravila pod kojim sudska policija (FBiH) može pomagati ombudsmene, na njihov zahtjev u vršenju njihovih dužnosti.
25. Odgovor na tužbu daje se u roku koji Sud odredi u svakom pojedinom slučaju. Ovaj rok ne može biti kraći od 10 ni duži od 20 dana.
26. Stranka je osoba po čijem je zahtjevu pokrenut postupak ili protiv koje se vodi postupak, ili koja, radi za.tite svojih prava ili pravnih interesa, ima pravo učestvovati u postupku
27. Ako se radi o pribavljanju podataka od organizacionih jedinica, odnosno drugih državnih službenika ili zaposlenika iste institucije BiH, to se, po pravilu, vrši kratkim putem (usmeno, telefonski).
28. Interni premještaj drţavnog sluţbenika na slično radno mjesto u skladu s potrebama sluţbe vrši rukovodilac institucije
29. Drţavni službenik može se direktno preuzeti isključivo na slično radno mjesto.
RIOP

#233 Re: drzavni ispit

Post by RIOP »

Zna li neko gdje imaju posljednji azurirani podaci o ovim ispitima.
maxy

#234 Re: drzavni ispit

Post by maxy »

jasko_ja wrote:
maxy wrote:- Rok za rjesavanje po zalbi ne moze biti: (Ponudjeno bilo: kraci od 8 dana; kraci od 15 dana - al nisam siguran; kraci od 8 niti duzi od 15 dana; kraci od 10 niti duzi od 20)
Mislim da sam negdje nasao da je odgovor kraci od 10 niti duzi od 20
U pravu si, nasao sam.
9. Acquis Commmunitaire se sastoji od 31 poglavlja.
[/quote]
Bilo, za pregovore o pristupu Hrvatske i Turkse pravna tekovina podijeljenja je na 35 poglavlja.
Felidae

#235 Re: drzavni ispit

Post by Felidae »

tek sad vidjeh koliko sam greski napravila, bas me sramota.... :roll:
nezaposlena

#236 Re: drzavni ispit

Post by nezaposlena »

Pozz svima1 ima li iko ovaj prirucnik od 2009 na cd-u?
pocetnica 24

#237 Re: drzavni ispit

Post by pocetnica 24 »

Felidae wrote:bila danas na drzavnom i isprovaljivala se pravo... :-)

-u cijoj nadleznosti je veterinarstvo
-u cijoj nadleznosti je energetika na nivou entiteta
-Acquis Communitaire - koliko poglavlja ima
-koliko članica ima EU
-ko presjedava u drugoj polovici 2011 EU
-koje pravo nije nabrojano u pravima u Ustavu
-koliko članova ima Senat RS
Parlamentarna skupstina - koliko članova-delegata ili cega vec
-ko je oslobođen plaćanja taksi
-kako se obnavlja upravni postupak

naravno ne mogu se sjetiti pitanja u pravoj formi, ovo je onako šta sam zapamtila.....
i naravno 7-8 pitanja je na čirilici
ako mi sta jos padne na pamet, javim se....
Pozdrav!
Jesu li ovo pitanja sa javnog ispita preko ADS-a, ili preko Ministarstva pravde?
iva25583

#238 Re: drzavni ispit

Post by iva25583 »

Cao ljudi treba mi jedna informacija, da li je neko skoro polagao, javni ispit u Brckom i ako jeste kako ga je prijavljivao kao javni ispit, kao drzavni ispit ili kao strucni upravni ispit malo me zbunjuju svi ovi nazivi (volontirala sm godinu dana u jednom ministarstvu). I gdje se uopste polaze ovaj ispit u Brcko Distriktu? Ja planiram ici u Brcko, pa bi mi dobrodosle sve informacije koje ovdje mogu da dobijem.
Unaprjed zahvaljujem. Pozzzz
Diplinger

#239 Re: drzavni ispit

Post by Diplinger »

imam pitanje za bolje upucene:

Da li je stručni ispit za diplomirane inžinjere, inžinjere i tehničare arhitekture, građevinarstva, elektrotehnike, mašinstva i saobraćaja koje organizira federalno ministarstvo prostornog uređenja isto sto i "stručni upravni ispit"?

naime, kad neko ima položen str. ispit iz neke od gore navedenih oblasti, da li ga to oslobadja polaganja ispita opsteg znanja (IOZ) koje organizira ADS, jer se i sam strucni ispit za pojedine oblasti sastoji od dva dijela: strucnog odnosno rada i opceg tj. zakona koji su zajednicki i jednom i drugom ispitu?

hvala
jasko_ja

#240 Re: drzavni ispit

Post by jasko_ja »

Moze li mi neko potvrditi da ukoliko se polozio javni na fed. nivou da on kasnije vazi i za drzavni nivo.
I usput da li je poostren kriterij i na ispitima u ADSFBiH.
ekonnnomista

#241 Re: drzavni ispit

Post by ekonnnomista »

Zna li iko koja se jos pitanja se vrte na javnom ispitu??? Ako se sjetite napisite..:)))))))
Lakeisha

#242 Re: drzavni ispit

Post by Lakeisha »

Evo pitanja koja su bila 13.10 :-D

1. Acquis communautaire – se konstantno prosiruju
2. Predsjedavajuca EU – Poljska
3. Komesar za prosirenje – Stefan Fuele
4. CE oznaka je putovnica proizvoda, obavezna je za sve proizvode koji zahtijevaju takvo označavanje prije nego što se stave na tržište ili u uporabu
5. Kopenhagenški kriteriji su ustanovljeni tokom sastanka Evropskog Vijeća
6. EU ima 27 clanica
7. Saradnja sa Međunarodnim tribunalom – propisana Ustavom
8. Predsjednistvo je nadlezno za vođenje vanjske politike
9. Ko vrsi funkciju savjetnika RS – Senat
10. Predsjednik Vrhovnog suda odgovoran je za upravljanje sudskom policijom FBIH
11. Predložena odluka Parlamentarne skupštine može biti proglašena destruktivnom po vitalni interes bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda većinom glasova iz redova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata izabranih u skladu sa stavom 1, tačka (a). Za donošenje takve odluke biće potrebna saglasnost Doma naroda, izglasana od strane većine bošnjačkih, većine hrvatskih i većine srpskih delegata koji su prisutni i glasaju .
12. Ustavni sud je jedini nadlezan da rjesva sporove: izmedju dva entiteta, izmedju BiH i jednog ili oba entiteta te izmedju institucija BiH
13. Ministarstvo finansija i trezora nadlezno za internu kontrolu budzetskih korisnika
14. Vijeće ministara – kada odluke stupaju na snagu? odmah
15. Vijeće ministara o finansiranju donosi : odluku
16. Sredstva za rad organa uprave obezbjeđuju se u Buddztu institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine
17. Generalni sekretar rukovodi : Generalnim sekretarijatom
18. Organi uprave BiH su? Odg: Ministarstva i upravne organizacije
19. Ocjenjivanje drzavnih sluzbenika: 1 godisnje
20. Crveni omot – povjerljivi
21. Zaposlenik koji prima poštu, dužan je da stranku koja želi da preda usmeno saopštenje na zapisnik uputi državnom organu ili zaposleniku ovlaštenom za prijem takvog sapštenja
22. traženje podataka od organizacione jedinice u okviru iste institucije se vrši na koji način – usmenim putem i tel
23. Prijem poste – rukovodioc
24. VM o kancelarijskom poslovanju donosi : odluku
25. Arhivirati a/a
26. Punomoć prestaje?
27. Zahtjev za ponavljanje postupka sadrži označenje sudske odluke donesene u postupku čije se ponavljanje traži, zakonski osnov ponavljanja (član 42.), odnosno okolnosti koje čine vjerovatnim postojanje tog osnova.
28. Osoba koja u postupku učestvuje u svojstvu službene osobe ne može biti svjedok. +
29. Objavljeni oglas Agencija može poništiti na obrazložen zahtjev institucije najkasnije do dostavljanja rezultata izbornog procesa, odnosno liste uspješnih kandidata Agenciji, pri čemu se ista radna mjesta ne mogu ponovo oglašavati u periodu od jedne godine od dana objavljivanja oglasa.
30. Ko se ne može zapošljavati na određeno? Odg: Pomoćnik ministra
31. Na sporazum o durektnom preuzimanju daju saglasnost Agencija i nadleţna agencija entiteta, nakon što utvrde da drţavni sluţbenik ispunjava propisane uslove za preuzimanje
32. Sekretar domova, sekretar Zajedničke službe i savjetnik daje ostavku od trenutka kada je potvrđena njegova kandidatura za izborni položaj ili od trenutka kada je imenovan na položaj u bilo kojem zakonodavnom ili izvršnom organu na bilo kojem nivou vlasti u Bosni i Hercegovini.
33. Zakon o štrajku
34. Status budjetskog korniska na osnovu cega se dobija – Ustav i Zakon
35. Aproprijacija predstavlja zakonsko ovlaštenje koje daje? Odg: Parlamentarna skupština
36. Ko je odgovoran za ddonosenje akta koji se utvrdjuju interne procedure i stvaranje i evidentiranje osnovu rashoda budzetskog korisnika: rukovodilac budzetskog korisnika
37. Transferi sredstava iz budžetskih rezervi mogu se realizovati na osnovu posebnih odluka Vijeća ministara BiH

Sretno!!! :)
Dudu7

#243 Re: drzavni ispit

Post by Dudu7 »

moze li se kojim slucajem prijaviti na ispit ako imas 1 godinu iskustva,a na konkursima se trazi 2,3 ili vise..rijetko koji konkurs naletim sa 1g??i isto pitanje vazi za ove konkurse gdje se trazi kao uslov i potvrda o poznavanju rada na racunaru,a ti je recimo nemas??
adoking

#244 Re: drzavni ispit

Post by adoking »

Dudu7 wrote:moze li se kojim slucajem prijaviti na ispit ako imas 1 godinu iskustva,a na konkursima se trazi 2,3 ili vise..rijetko koji konkurs naletim sa 1g??i isto pitanje vazi za ove konkurse gdje se trazi kao uslov i potvrda o poznavanju rada na racunaru,a ti je recimo nemas??
Mozes se prijaviti ali ce ti prijavu odbiti jer ne ispunjavas uslove...a sto se drugog pitanja tice, ispis ocjena sa fakulteta (ako si imao/la informatiku kao predmet) je validan dokaz o poznavanju rada na racunaru.

p.s. ne znam koji si fakultet zavrsio/la, pa ne znam koje si struke, ali nije bas da nema konkursa za strucne saradnike (tu je uslov 1 godina radnog iskustva)
Dudu7

#245 Re: drzavni ispit

Post by Dudu7 »

zavrsila sam Pravni fakultet,a tek sam se ukljucila u spremanje strucnog pa sam gledala te neke konkurse,ali je trazeno vise staza,a racunare nismo imali na fakultetu kao predmet.jesi ti polagao vec,i imas li kakvu literaturu,pitanja koje ljudi spominju mozda,ili si sve iz ovih zakona i materijala na njihovoj stranici ucio?
adoking

#246 Re: drzavni ispit

Post by adoking »

Onda brzinski zavrsi neki kurs za rad na racunaru :) ili se raspitaj po tim skolama imaju li neki test verifikacije poznavanja rada na racunaru, jer zbog tog glupog papira ti nece nigdje prihvatiti prijavu :-?

ja sam bas davno polozio taj ispit i u medjuvremenu se dosta promijenilo u pitanjima...
ortega

#247 Re: drzavni ispit

Post by ortega »

ja sam nedavno isao u parlament da vidim za pitanja za drzavni, uglavnom ima ih oko 600..
Tixx

#248 Re: drzavni ispit

Post by Tixx »

da li je jos iko u zadnje vrijeme bio na javnom ispiti i da li se sjecate pitanja?
simbabimba

#249 Re: drzavni ispit

Post by simbabimba »

juventus wrote:Ima li neko materijale po kojima se sprema državni?
Hvala

I mene isto zanima, hvala unaprijed!
ado-27

#250 Re: drzavni ispit

Post by ado-27 »

simbabimba wrote:
juventus wrote:Ima li neko materijale po kojima se sprema državni?
Hvala

I mene isto zanima, hvala unaprijed!
Imam materijale za javni ispit, samo pošaljite mail da mogu da Vam pošaljem
Post Reply