Drzavni fakulteti i materijali

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Horcrux

#1 Drzavni fakulteti i materijali

Post by Horcrux »

Da li trebaju materijali (predavanja, vjezbe, zadace, sta sve ne) sa drzavnih fakulteta biti javno dostupni?

Dosta me stvari zanima, pa ponekad odem na stranice drzavnih fakulteta, da procitam vise o tim stvarima i onda se neugodno iznenadim kad vidim da se treba registrovati, odobriti ili slicno. Razumijem da se sve moze izgooglati i da ti materijali sa fakulteta ne trebaju pored googla, ali nekad zelim procitati i na nasem nesto.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2 Re: Drzavni fakulteti i materijali

Post by mk ultra »

ja sam nekad davno imao profesora koji je na svaki slajd stavljao u ćošak znakić ovakav

Image

davao nam zaključane pdf-ove, koje je prejednostavno otvoriti, ali eto
prijatelju koji mu je tražio standard da mu posudi trebalo mu za neki rad nije dao, kaže kupi, a standard 200-300KM :lol:

sve opet ovisi kako je od profesora do profesora

meni bi trebalo svašta sa mašinstva da pogledam, hemije i fizike isto, ali jok
nabavim knjigu i ćao :skoljka:
tuzlak1212

#3 Re: Drzavni fakulteti i materijali

Post by tuzlak1212 »

Kod mene je fakultet napravio google classroom sistem gdje svaki predmet ima svoju ucionicu. Svaki student pocetkom studiranja dobije google acc od fakulteta, te s istim bude na godini prijavljen na ucionicu predmeta koji slusa i na taj nacin se pristupalo literaturi. Mislim da je te stvari nemoguce izguglat. Barem kad sam ja studirao sjecam se da je bilo nemoguce ista izguglat a onda bezze se logujem na taj racun i odem u ucionicu i prosto downloadam knjigu koja je ipak na google drive-u.

I ne trebaju materijali s drzavnih fakulteta biti javno dostupni a besplatni. Jako cesto ovu literaturu cine skenirane knjige, zbirke ciji su autori nasi profesori koji dadnu da ne dajemo velike pare za iste. Sav tog tipa materijal inace imas u knjizarama :D
Boemica

#4 Re: Drzavni fakulteti i materijali

Post by Boemica »

Horcrux wrote:Da li trebaju materijali (predavanja, vjezbe, zadace, sta sve ne) sa drzavnih fakulteta biti javno dostupni?

Dosta me stvari zanima, pa ponekad odem na stranice drzavnih fakulteta, da procitam vise o tim stvarima i onda se neugodno iznenadim kad vidim da se treba registrovati, odobriti ili slicno. Razumijem da se sve moze izgooglati i da ti materijali sa fakulteta ne trebaju pored googla, ali nekad zelim procitati i na nasem nesto.
Ne znam, mi na fakultetu imamo coursware, dobiješ korisničko ime i pw na početku studija i studentska služba te prijavljuje na predmete koje slušaš. Tu su nam dostupni većinom samo predavanja, vježbe, te materijal koji nam je potreban za izlazak na ispit, ne knjige, već ako na nekom predmetu možemo koristiti tablice, standarde, neke formule i slično.

Biblioteka nam je poprilično dobro snadbjevena, tako da većina studenata ne kupuje knjige, barem ne oni koje ja znam, a dozvoljavaju nam profesori da kopiramo njihove knjige, iako prema nekom zakonu ne bi to smjeli raditi.

Pokušali su i da pokrenu e-biblioteku, gdje bi se nalazile skeniranje sve knjige iz biblioteke, ali to još uvijek nije zaživjelo. Nadam se da hoće uskoro.

Ja iskreno, kad malo bolje razmislim, ne mislim da bi to trebalo biti besplatno i svima dostupno, neko je uložio jako puno vremena, istraživanja, truda i svog znanja, i nije uredu da im se ne vrati novčano makar dio svega toga :)
AmiĐa_Idriz

#5 Re: Drzavni fakulteti i materijali

Post by AmiĐa_Idriz »

Kao i prethodni postovi, na mom faGzu ima E - nastava. U suštini isto kao ova dva gore posta, samo se drugačije zove :mrgreen:

Materijali, rezultati ispita, obavještenja etc.
Post Reply