Kada bi imali izbora između 1. posla u Državnnoj službi ili 2. Napuštanja države, za šta bi se odlučili?
Argumenti za i protiv....
Moje mišljenje:
1)
I. ZA BIH tj DRŽAVNU SLUŽBU:
1. Familija/porodica, 2. Prijatelji, 3. Priroda, 4. Rodno mjesto i 5. "Siguran" posao (u nesigurno drzavi)
II. PROTIV BIH tj. DRŽAVNE SLUŽBE
1. Korupcija, 2./3. Slab ekonomska i socijalna zaštita (humanitarne akcije bolesnoj djeci), 4. Mentalitet ljudi tj. nacionalizam, 5. Paraziti tj naši političari , 6. Slaba ekoloska svijest tj. zagađen zivotna sredina (makar u "vecim" gradovima), 6. Poslodavci ne cijene rad tj. male plate, 7. Slabe perspektive za napredovanje bez stranaka ili i mučnih roditelja i 8. Slab kulturni i sportski sadržaj (prije svega za omladinu)
2)
I. ZA NAPUŠTANJE DRŽAVE
1. Veća mogućnost za zapošljavanje, 2. Veće mogućnosti za napredovanje, 3. Cijenjen rad, 4. Upoznavanje raznih kultura i nacija (multikuluralno društvo), 5. Velika ekoloska svijest, 6. Velik kulturni i sportski sadržaj (pogotovu za omladinu), 7./8. Velika ekonomska i socijalna sigurnost, 9./10. U međuvremenu više prijatelja/porodice van granica BiH.
II. PROTIV NAPUŠTANJA DRŽAVE
1./2. Manje Porodica i prijatelja (makar u pocetku), 2. Viza tj procedura kao i njegovo produzavanje i 3. Neću moći raditi posao u struci (odnosi se na puni vid posla)
Dragi ljudi ...
Znam da po tackama navedenim ispade da tražim savjet i da sam se već odlučio .... priznajem savjet mi i treba ali se nisam odlučio ....
Znam da većina će reći treba znati jezik, tamo se samo radi itd ... sve sam upoznat i njemački pričam kao materni i spreman sam da radim više za dostojanstven život gdje ću moći ostvariti više
Hvala Vam na odgovorima u svakom slučaju