Državna matura u BiH - nekad ili nikad?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Državna matura u BiH - nekad ili nikad?

1. Nekad.
4
44%
2. Nikad.
5
56%

Total votes: 9

Tesla10

#1 Državna matura u BiH - nekad ili nikad?

Post by Tesla10 »

Kao što vidimo u Republici Hrvatskoj je prije nekoliko godina uvedena ta čuvena matura. Utisci su bili normalno podijeljeni. Neki su za tu maturu a neki ne. Lično ni ja je ne želim. Obožavam obrazovanje, volim učiti, čitati knjige (uskoro i na faks ako Bog da) ali jednostavno smatram da nam ona ne treba, kao ni Hrvatima. Kod nas pogotovo ponavljam.

Najbolje bi bilo kad bi čitav školski sistem iz temelja promijenili i kad bi smo finski model uzeli te kada bi vratili prijemne ispite u srednje škole kao i na sve fakultete. Normalno od toga neće biti ništa. A kako kod nas ima još dosta složenijih stvari nego u Hrvatskoj (tri škole pod jednim krovom itd) vjerovatno bi stanje bilo još i teže.

Dakle koje je vaše mišljenje u vezi ove mature? Da li ste za nju ili ne?
Tesla10

#2 Re: Državna matura u BiH - nekad ili nikad?

Post by Tesla10 »

taki sam kaki sam wrote:Skola je svakako za kurac .... sinko uzmu sebi stoljpi i otiaj djeci pare od sendvica
Obrazovanje i škola su najvažniji u životu jedne osobe :) . Što si više obrazovan više vrijediš :) .

P.S. Možda si i sarkastičan, ali opet eto da odgovorim :D .
Gejmerofil

#3 Re: Državna matura u BiH - nekad ili nikad?

Post by Gejmerofil »

Drzavna matura je nepotrebna.Treba samo uvesti prijemne za gimnazije, a za srednje strucne nema potrebe. Naravno i za sve fakultete kao sto je autor teme naveo.
Isao sam u gimnaziju i znam kakvih duduka ima i tamo.Oni su sramota za gimnaziju, ne znaju 2 razlomka sabrati.Na prijemnom staviti malo matematike i malo bosanskog,barem osnove da se znaju prije gimnazije.
Dalje,jebes fakultete na koje se upises bez polaganja ikakvih testova.Pola studenata koji se upisu na faks koji nema prijemnog kasnije muke muci.Zasto patiti ljude? Odmah da se razocaraju ako ne poloze prijemni i dovidenja.
Toliko od mene.
Tesla10

#4 Re: Državna matura u BiH - nekad ili nikad?

Post by Tesla10 »

Gejmerofil wrote:Drzavna matura je nepotrebna.Treba samo uvesti prijemne za gimnazije, a za srednje strucne nema potrebe. Naravno i za sve fakultete kao sto je autor teme naveo.
Isao sam u gimnaziju i znam kakvih duduka ima i tamo.Oni su sramota za gimnaziju, ne znaju 2 razlomka sabrati.Na prijemnom staviti malo matematike i malo bosanskog,barem osnove da se znaju prije gimnazije.
Dalje,jebes fakultete na koje se upises bez polaganja ikakvih testova.Pola studenata koji se upisu na faks koji nema prijemnog kasnije muke muci.Zasto patiti ljude? Odmah da se razocaraju ako ne poloze prijemni i dovidenja.
Toliko od mene.
Izvini ali ovo što si napisao je glupost. Bez ljutnje. Lično sam završio srednju strukovnu školu i evo sad ću da upišem fakultet. Svaka srednja škola treba prijemni ispit. Svaka. Ne znam zašto se toliko podcjenjuju strukovne škole? Istina je da tu dođe dosta učenika koji ne vole učiti, ali ih ima u svakoj školi. To što svaka srednja škola nema isti plan i program je velika greška našeg ministartsva. Normalno pod istim mislim na istu matematiku, istu fiziku, istu hemiju i sve ostale univerzalne predmete.

Ako ikada postanem predsjednik ove naše države, a imam takvih ambicija, sve ću iz temelja promijeniti.

A sad vratimo se temi...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Državna matura u BiH - nekad ili nikad?

Post by Truba »

ja sam protiv toga... trebaju se računati godine rada od 5 do 8... svaka zaključna ako treba
a da neka vrsta prijemnog bude samo mali dio bodova za upis ZBOG TREME i lošeg dana

i naravno da mjesto škole i kanton igra ulogu u bodovanju
jer nije isto osnovna u hotonju i na grbavici te bistrici kod žepča
fortaleza

#6 Re: Državna matura u BiH - nekad ili nikad?

Post by fortaleza »

Državna matura je jako dobar koncept standardizacije znanja jer svi dobiju slične uvjete, gradivo te upisne prilke. Netko iz uvjetno teže škole sa slabijim ocjenama ima manje bodova nego suprotno i znanje i utrošeni rad se mora vrednovati na cjelokupnom nivou. Mislim da većina na ovoj temi nije upoznata kako se provodila u Hrvatskoj. Gradivo je isto za sve fakultete, matura čini 60%, a ocjene 40%, slično kao prijemni.

Maternji jezik, matematika i engleski su obavezni, s tim da postoje razine A i B, ovisno što koji fakultet traži pri upisu (dodatni predmeti, za elektrotehniku fizika recimo). Učenik dobija korisničko ime i lozinku gdje bira 10 fakulteta po prioritetu (bez plaćanja prijemnog kod svake ustanove) te za vrijeme upisa provjera rang i ulazi li unutar upisne kvote. Sve se radi elektronski, u slučaju nejasnoća radovi se mogu provjeriti, a sve je na državnom nivou tako da je transparentnost povećana i manje su šanse za malverzaciju, sve računalo obavlja.

Znači, ovo se nikad neće uvesti kod nas, obrazovni sustav je toliko razjedinjen, fakultetske ustanove nesimetrične po prijemnom, predmetima. Politički utjecaji te razni klanovi i štele su toliko jaki i dehomogenizirano obrazovanje da se čini da bi bio sci fi da uvedemo maturu kao što je u Hrvatskoj.

Prvo pitanje, tko će provjeriti, standardizirati i odobriti desetke privatnih upitnih fakultetskih ustanova na državoj razini, to je nemoguće. Ako imam dovoljno novca i veze i ja sam mogu otvoriti fakultet na kojem može predavati bilo tko u učionici 20x20 bez ikakvih ulaganja. Privatne ustanove u Hr su jako rjetke, svega jedna ili dvije u cijeloj državi.
Sijalica koja gori

#7 Re: Državna matura u BiH - nekad ili nikad?

Post by Sijalica koja gori »

Državna matura bi bila moguća u BiH kad bi se izvršila kvalitetna reforma obrazovanja. Udžbenici su zastarjeli, same te teorije, nema nikakvih novih izdanja. Udžbenici su pisani jezikom koji je previše stručan za učenike, nema nikakvih shema, slika da se to dočara, bolje objasni, čista suhoparna teorija. Bilo bi poželjno da se promijeni i stil predavanja, da se uvedu i kazne za profesore. Ako ne dolaze na svoj čas po mjesec dana "jer ti se ne da doći", prepusti nekom drugom svoj posao koji ne želiš da obavljaš savjesno i zakonski. Ukratko, naš sistem obrazovanja je sveden na princip da što više učiš napamet i to najčešće budu bespotrebne stvari. Prvo se trebaju ujednačiti uvjeti u svim školama diljem BiH, da budu ravnopravne kao i program i plan nastavnog rada i programa.
Za trenutni stadij u kojem se nalazi obrazovanje, državna matura bi samo predstavljala jedan udar kojeg nema smisla realizirati.
Post Reply