Državna matura

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ivannn

#1 Državna matura

Post by ivannn »

Što je državna matura?

http://drzavnamatura.skole.hr/ABC - više informacija

Uglavnom, čuo sam da će za nekoliko godina (točnije od 2015. :-) ) početi ovakvi završni pismeni ispiti u BiH. Mislim da je ovo dobra stvar pogotovo što će to ocjenjivati vanjska ustanova, neće biti imena ni prezimena i samo učenik će moći saznati svoje ocjene, jer svatko će dobiti svoj kod, lozinku i korisničko ime, sam vrhunac državne mature su upisi na fakultet koji se obavljaju on-line, svatko tko je polagao ispite ima šansu odabrati 10-ak fakulteta i vidjeti kako stoji na različitim rang listama.
Pod budnim okom osmogodišnje sestre Mirne, Martina je danas za ekipu Jutarnjeg lista demonstrirala kako radi sustav prijava. Na stranici http://www.postani-student.hr svojim je tajnim brojem (TAN-om) potvrdila upis na studij anglistike i germanistike, a ubrzo potom dobila je obavijest o tome da se njezino ime skida sa svih ostalih lista.

- Sada sam usrećila nekoga tko želi studirati politologiju - rekla je u šali.
I ja sam jučer zamotan u deku oko pola 6 potvrdio kem. inženjerstvo :D , ali i dalje čekam da se oslobode mjesta na mome višerangiranom fakultetu.
vazi

#2 Re: Državna matura

Post by vazi »

to bi moglo skratiti muke velikom broju promasenih studenata, tj vjerovatno bi ih u potpunsoti postedjelo muka.

odlican ucenik cijelu srednju, sve super, upise se na fax i onda pocne bortati i godine obnavljati...Koliko ih, statisticki, upise prvu a koliko ih diplomira na bilo kojem faxu? jazuk...
kurty

#3 Re: Državna matura

Post by kurty »

vazi wrote:to bi moglo skratiti muke velikom broju promasenih studenata, tj vjerovatno bi ih u potpunsoti postedjelo muka.

odlican ucenik cijelu srednju, sve super, upise se na fax i onda pocne bortati i godine obnavljati...Koliko ih, statisticki, upise prvu a koliko ih diplomira na bilo kojem faxu? jazuk...
Ja, i...????

Hajmo nekom logikom ici, ako sam uspjeo shvatiti, poentu drzavne mature... Statisticki, vece su sanse da oni koji su bili odlini, urade bolje tu maturu, i da se lakse upisu na fakultete, i sve ostaje isto...

A upise se x ljudi na prvu godinu... Neki napuste, neki se prebace, neki obnove dva tri puta godinu, ali zavrse... I sta sad s tim???
vazi

#4 Re: Državna matura

Post by vazi »

kurty wrote:
vazi wrote:to bi moglo skratiti muke velikom broju promasenih studenata, tj vjerovatno bi ih u potpunsoti postedjelo muka.

Ja, i...????

Hajmo nekom logikom ici, ako sam uspjeo shvatiti, poentu drzavne mature... Statisticki, vece su sanse da oni koji su bili odlini, urade bolje tu maturu, i da se lakse upisu na fakultete, i sve ostaje isto...

A upise se x ljudi na prvu godinu... Neki napuste, neki se prebace, neki obnove dva tri puta godinu, ali zavrse... I sta sad s tim???
pa promaseni student ne bi mogao biti "promaseni" niti bi ocjenjivaci mogli biti pristrasni, znaci ocjenjivalo bi se realno znaje a ne zato sto si mi simpatican/a, sto si neciji sin/kcer isl...pa ti je dobar prosjek i lako se upises. tek tada pocinju muke takvom djaku...Pristrasnost je ljudska osobina i svi je , u manjoj ili vecoj mjeri, imamo :)

zivim vani i moja su djeca takvu maturu polagala "anonimnu" nekako je slatka ta "pobjeda" jer znas, izmedju ostalog i da je prilicno realno ocjenjivanje. Ne znam, meni se dopada :)
threshold

#5 Re: Državna matura

Post by threshold »

Shvatite, to je kriterij po kojem su svi ocijenjeni, bez obzira da li učenik dolazi sa Dugih Njiva iz Boguizanogića, ili ide u II Gimnaziju Sarajevo... I to je dobra stvar, jer da nije, bi li je Slovenci primjenjivali, a o ostatku Evropi da ne govorimo...
ivannn

#6 Re: Državna matura

Post by ivannn »

threshold wrote:Shvatite, to je kriterij po kojem su svi ocijenjeni, bez obzira da li učenik dolazi sa Dugih Njiva iz Boguizanogića, ili ide u II Gimnaziju Sarajevo... I to je dobra stvar, jer da nije, bi li je Slovenci primjenjivali, a o ostatku Evropi da ne govorimo...
Da, bio iz nekog manjeg mjesta ili velikog grada imaš iste uvjete,
ono što je još plus u tom cijelom procesu uopće se ne zna tvoje ime imaš svoj kod i samo ti imaš pristup svojim ocjenama i ispitima sa svojom lozinkom, pinom i korisničkim imenom. Kada se ispit ocjeni na svom profilu imaš skeniran sav ispit i ukoliko ima pogrešaka ili se s nečim ne slažeš možeš se žaliti elektronski.

Sada trenutno u Hrvatskoj ako ideš u gimnaziju i ne položiš državnu maturu nisi ni završio srednju školu.

Ali ono gdje su Hrvati otišli dalje to su upisi na fakultete preko interneta (nema više prijemnih samo matura), uz HR to ima još i Irska no oni to naplaćuju. Možeš odabrati 10 jednopredmetnih fakulteta i bezbroj dvopredmetnih i onda počinje period od oko 2 tjedna za upisivanje. Gdje se rangiraš na faksevima prema svojim rezultatima s mature i kada upišeš svoj prvi izbor ili najbolje mogući tada proces se prekida i upisan si na faks, još moraš unijeti svoj TAN (jedinstveni kod za upis).
Eborg

#7 Re: Državna matura

Post by Eborg »

To bi bila sjajna stvar jer bi konačno svi imali jednake uslove za maturu. Vjerujem da bi se to doduše svelo na entitetske nivoe kod nas kako smo i naučili. :-) Ono što je dobro je što osoba u nekoj ajmo reći provincijskoj školi tipa neka mašinska škola u Donjem Vakufu može a i ne mora pokazati isti nivo znanja kao i neko iz Sarajeva, Zenice, Banja Luke, Tuzle, Mostara i sl. Dakle, može se desiti da ta osoba regularno pokaže da je dovoljno dobra kao i učenici iz drugih škola i niko im ne bi mogao prigovarati kako su "levati iz poluškola" ili jednostavno da padne na ispitu jer su ocjene dobijali na lijepe oči. Konsekventno, dovest će to do manjeg broja uljeza na fakultetima.

Koliko znam neki fakulteti u Hrvatskoj su prestali sa prijemnim ispitima, jednostavno koriste bodove sa mature kojoj vjeruju.

Jer ipak, ruku na srce, javna je tajna da u slabijim školama i manjim mjestima "procure" pitanja koji dan pred maturu pojedincima plus što nivo recimo matematičkih zadataka varira od škole do škole.
ivannn

#8 Re: Državna matura

Post by ivannn »

Eborg wrote:To bi bila sjajna stvar jer bi konačno svi imali jednake uslove za maturu. Vjerujem da bi se to doduše svelo na entitetske nivoe kod nas kako smo i naučili. :-) Ono što je dobro je što osoba u nekoj ajmo reći provincijskoj školi tipa neka mašinska škola u Donjem Vakufu može a i ne mora pokazati isti nivo znanja kao i neko iz Sarajeva, Zenice, Banja Luke, Tuzle, Mostara i sl. Dakle, može se desiti da ta osoba regularno pokaže da je dovoljno dobra kao i učenici iz drugih škola i niko im ne bi mogao prigovarati kako su "levati iz poluškola" ili jednostavno da padne na ispitu jer su ocjene dobijali na lijepe oči. Konsekventno, dovest će to do manjeg broja uljeza na fakultetima.

Koliko znam neki fakulteti u Hrvatskoj su prestali sa prijemnim ispitima, jednostavno koriste bodove sa mature kojoj vjeruju.

Jer ipak, ruku na srce, javna je tajna da u slabijim školama i manjim mjestima "procure" pitanja koji dan pred maturu pojedincima plus što nivo recimo matematičkih zadataka varira od škole do škole.
Nije neki fakulteti već svi i privatni i državni.
Eborg

#9 Re: Državna matura

Post by Eborg »

Znači svi su to uveli, još bolje. Pametni ljudi su Hrvati, zato će se i izvući.
threshold

#10 Re: Državna matura

Post by threshold »

Bili bi i mi pametni (BiH čitava) da imamo iste interese. Ništa nisu pametniji od nas, nego samo vuku u istom pravciu.
Eborg

#11 Re: Državna matura

Post by Eborg »

Ne bih se složio, mi se poklasmo i međusobno samo tako. Rade i oni to ali makar imaju neku zajedničku ideju.
threshold

#12 Re: Državna matura

Post by threshold »

Eborg wrote:Ne bih se složio, mi se poklasmo i međusobno samo tako. Rade i oni to ali makar imaju neku zajedničku ideju.
Na koga misliš pod međusobno? Bošnjeke samo? ili sva 3 "konstitutivna" naroda (Bože, kolika riječ)
Eborg

#13 Re: Državna matura

Post by Eborg »

Bošnjaci najviše da je to više postalo bolesno, Hrvati malo manje ali i dalje u velikoj mjeri podijeljeni, Srbi najmanje mada imaju i oni internih razmirica.
threshold

#14 Re: Državna matura

Post by threshold »

nekako bi se i dogovorili unutar svojih nacija, ali između 3 grupe slabo (zamisli da svežeš neki čvor sa 3 kraja, i svak latio po jedan i tegli) e tako ja vidim BiH.
Eborg

#15 Re: Državna matura

Post by Eborg »

Upravo.
Post Reply