drzavna matura
-
dark_killer
#1 drzavna matura
znam da ja ovakvih tema ili tema slicnih ovoj bilo i do sada,al ja nisam uspio pronac odogovor na to kad ce se(odnosno hoce li se uopste)pocet uvodit ovaj nacin i kod nas...hoce li uspjet to uradit u ovome nasem jadnom skolstvu
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2 Re: drzavna matura
Šta će ti državna matura ?
Izbacio bih i ovu trenutnu glupost.
-
dark_killer
#3 Re: drzavna matura
leet wrote:Šta će ti državna matura ?Izbacio bih i ovu trenutnu glupost.
nisam ja ni zagovornik toga nikako,naprotiv,plasim se sta bi se iz tog moglo izrodit....kanio sam upisat masinstvo jer imam dovoljno dobre ocjene za upis bez prijemnog(necu da se maltretiram) i sad bi se trebo opet patit sa tim...onda cu radije etf upisat ako se to uvede od sljedece godine
- Sunrise00
#4 Re: drzavna matura
Da, ali koliko sam skontala radi se po drugacijem planu i programu tako da su sad ovi mladji poceli (prvi, moooozda drugi razred srednje sad sto su) 
ako su lagali mene lazem i ja vas
ako ne znas da ces imati drzavnu maturu, onda vjerovatno neces koliko ja vidim 
ako su lagali mene lazem i ja vas
- anonimnaosoba
#5 Re: drzavna matura
počinje sa ovom prvom generacijom devetogodišnjaka, dakle, sljedeće godine će se prvi put polagati 
-
dark_killer
#6 Re: drzavna matura
anonimnaosoba wrote:počinje sa ovom prvom generacijom devetogodišnjaka, dakle, sljedeće godine će se prvi put polagati
-
Jay Gatsby
#7 Re: drzavna matura
Konačno nešto pametno. Samo ako ne uprskaju provedbu.
- Karirany
#8 Re: drzavna matura
Prosto me strah kako će se državna matura realizirat tu kod nas, s obzirom da je dosta manjkavo urađena u Hrvatskoj. Prvo što je slabo standardizirana i studijama je utvrđeno da je kompleksnost ovogodišnje mature, recimo viša razina iz matematike uvelike teža u odnosu na prošlogodišnju a na isti način će oni koji su državnu položili prošle godine konkurirati za fakultete sa onima koji su položili (težu) državnu ove godine. Također zamišljeno je da takva jedna matura ukine prijemne ispite za upis na sveučilišta, no, veliki je broj fakulteta koji su ponovno uveli bilo prijemni ispit ili neku vrstu provjere znanja pa se u biti izgubila prvobitna zamisao takvog jednog obrazovnog sustava. Odnosno, državna matura je takvim fakultetima poslužila kao sredstvo selekcije. I najveći problem je što ne postoji zasebna matura za strukovne škole jer je evidentno da zbog samog nastavnog programa učenici strukovnih škola teško mogu ostvariti bolje rezultate od gimnazijalaca, generalno govoreći, i tako se upisati na željene fakultete.
Budući da sve u ovoj državi ide paušalno najvjerojatnije će najveći korist državne izvući instruktori i tzv. edukativni centri/agencije a najdeblji kraj učenici. Jedino pozitivno je što je državnom maturom u Hrvatskoj sve dosta postalo transparentnije i da bi štela proradila mora biti izuzetno debela...
Budući da sve u ovoj državi ide paušalno najvjerojatnije će najveći korist državne izvući instruktori i tzv. edukativni centri/agencije a najdeblji kraj učenici. Jedino pozitivno je što je državnom maturom u Hrvatskoj sve dosta postalo transparentnije i da bi štela proradila mora biti izuzetno debela...