Drzavljanstvo BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
huxley

#1 Drzavljanstvo BiH

Post by huxley »

Kako se uopste stice?

Nisam nikakav nacionalista, jednostavno vidim da ima jako puno Sandzaklija, Kosovara, Roma koji pricaju sa cudnim akcentima, i zanima me da li to iko uopste prati. Kako uspijevaju da ostanu ovdje bez da ih iko protjera? Imaju li drzavljanstvo, neku boravisnu dozvolu, ili krse zakon tako sto ostaju duze?

Znamo kako to funkcionise u uredjenim zemljama, ali da li ima neka inicijativa da se to imalo regulise, jer pretpostavljam da ce posten svijet gledati da izvadi radnu dozvolu (kao npr stranci firmi gdje sam radio), a sljam ce krasti, pljackati, prositi i sl.

Postoji li sluzba koji koja se moze kontaktirati, ili pokrenuti inicijativa (pretpostavljam da je ovo u domenu drzavnog parlamenta) da se situacija promijeni. Ponavljam, sav posten narod je dobro dosao, ali generalno bi nam svima kvalitet zivota bio bolji kada bi se rijesili ljudskog otpada koji dolazi sa strane, jer nam je previse i ovog naseg.

Molio bih vas da 'postujemo kulturu dijaloga', bez pogrdnih naziva i generalizacija, te odgovore i komentare duze od jedne recenice.
Jun

#2 Re: Drzavljanstvo BiH

Post by Jun »

Nekim Bošnjacima/Sandžaklijama bi se trebalo dati državljanstvo BiH jer je taj današnji dio Crne Gore i Srbije nekad bio dio Bosne i nama ne bi trebala potrebna biti boravišna dozvola za Sandžak i tamo i ovdje bi svako od nas smio ostati koliko hoće. Nekim Crnogorcima bi već za vrijeme Jugoslavije trebao biti zabranjen ulazak u ovu državu ko naprimjer Radovanu Karadžiću jer je pravio politiku protiv BiH i postavio je jedan entitet kroz rat i agresiju sa kojim ova država ima političke i privredne probleme. Radne dozvole bi ova država trebala uvesti tek kad izkorijeni rad na crno i kad ima više posla za nas.
ibi

#3 Re: Drzavljanstvo BiH

Post by ibi »

Samo procitas Zakon o drzavljanstvu BiH - sticanje i sve ti mora biti jasno.
huxley

#4 Re: Drzavljanstvo BiH

Post by huxley »

Pa i nije mi baš jasno...

da je napunio 18 godina starosti;
da ima odobren stalni boravak na teritoriji BiH najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva.
da dovoljno poznaje pismo i jezik jednog od konstitutivnih naroda BiH.
da mu nije izrečena mjera bezbjednosti protjerivanja stranaca iz zemlje ili zaštitna mjera udaljivanja stranaca sa teritorije BiH od strane organa čiji je legalitet uspostavljen Ustavom i da je ova odluka još uvijek na snazi;
da nije osuđivan na izdržavanje kazne za krivična djela sa predomišljajem na duže od tri godine u periodu od 8 godina od podnošenja zahtjeva;
da se odreknu ili na neki drugi način izgube svoje ranije državljanstvo prije sticanja BiH državljanstva, osim ako bilateralni sporazum iz člana 14. ne predviđa drugačije. Odricanje ili gubitak ranijeg državljanstva se neće zahtijevati ako ovo nije dozvoljeno ili se ne može razumno zahtijevati.
da se protiv njega ne vodi krivični postupak, osim ako se dokaz o ispunjavanju ovog uslova ne može razumno zahtijevati;
da ne predstavlja prijetnje po bezbjednost BiH;
da ima obezbijeđen stalni izvor prihoda u iznosu koji omogućava egzistenciju ili da je u stanju da obezbijedi pouzdan dokaz o finansijskim izvorima za sopstveno izdržavanje;
da je izmirio sve poreske ili druge finansijske obaveze;
da potpiše izjavu da prihvata pravni sistem i ustavni poredak BiH i
da ima važeću garanciju o sticanju državljanstva BiH.

Ne vidim da ovi klošari, pljačkaši i prosijaci ispunjavaju boldirani uslov, čak i ako zanemarimo ostale.
muminovic

#5 Re: Drzavljanstvo BiH

Post by muminovic »

Nije mi jasno sto ti bilo ko moze smetati ?

Opusti se i uzivaj svoj zivot.
ElDzidziIbnDzo

#6 Re: Drzavljanstvo BiH

Post by ElDzidziIbnDzo »

Kad vidim koliko smo mi ne tolerantan narod,da je to cudo jedno. Priznajem,ja sam prvi ne tolerantan i zelio bih da svi oni siptari,sandzaklije i ostali vrnu se tamo odakle su dosli.

s druge pak strane,kad vidis u nekim evropskim zemljama broj ili procenat doseljenika,tacno se zapitas ko je u pravu a ko u krivu?
Pa pola skandinavije su doseljenici. E zamisli onda kakva je vuna skandinavcima kad vide sve one druge oko sebe :D
radiša

#7 Re: Drzavljanstvo BiH

Post by radiša »

Trebas se sa scepom druzit pa ces ga steci lako.
radostan dan

#8 Re: Drzavljanstvo BiH

Post by radostan dan »

Jun wrote:Radne dozvole bi ova država trebala uvesti tek kad izkorijeni rad na crno.
i nepismenost...
huxley

#9 Re: Drzavljanstvo BiH

Post by huxley »

muminovic wrote:Nije mi jasno sto ti bilo ko moze smetati ?

Smetaju mi kriminalci, prosijaci, dzeparosi - ne vidim nista cudno u tome - a ako vec domace ne mozemo protjerati, ove tudje bi trebali biti u stanju.
muminovic

#10 Re: Drzavljanstvo BiH

Post by muminovic »

huxley wrote:
muminovic wrote:Nije mi jasno sto ti bilo ko moze smetati ?

Smetaju mi kriminalci, prosijaci, dzeparosi - ne vidim nista cudno u tome - a ako vec domace ne mozemo protjerati, ove tudje bi trebali biti u stanju.
Pa imas nadlezne organe za to, prijavi policiji ili tuzilastvu ako imas dokaze za krivcna djela i kriminal.
Jun

#11 Re: Drzavljanstvo BiH

Post by Jun »

radostan dan wrote:
Jun wrote:Radne dozvole bi ova država trebala uvesti tek kad izkorijeni rad na crno.
i nepismenost...
Da tu ima jedno slovo i previše i u Kini je palo danas vjerovatno negdje vreća riže. Hoćete li sada da se raspitam da dobijete za to nobelovu nagradu za književnost?
huxley

#12 Re: Drzavljanstvo BiH

Post by huxley »

Pa imas nadlezne organe za to, prijavi policiji ili tuzilastvu ako imas dokaze za krivcna djela i kriminal.
Evo npr ovaj delegat, otkud on ovdje, i kako ostaje...

"Faruk mi je potom rekao da odem s njom, opalim joj dva, tri šamara i da je smirim. On to nije mogao jer je, kako reče, ugledni advokat. To sam ja i uradio. Dva tri dana kasnije zvao me Faruk da na sebe preuzmem djelo, jer je Ado premlatio svoju djevojku koja nije željela da abortira. Izvukao ju je iz autobusa, koji vozi za Brčko, i istukao je. Preuzeo sam djelo na sebe, jer mi je Faruk govorio da mi može završiti da ne odem u zatvor, te dobijem bosanske papire, jer sam iz Sandžaka", priča Žigović, dodajući da je prošle godine ta djevojka preminula u Beču od predoziranja tabletama.
muminovic

#13 Re: Drzavljanstvo BiH

Post by muminovic »

Druze, mani se coravog posla.

Ako imas neke indicije o krivicnom djelu, samo prijavi policiji odmah.

Sa tim nema veze drzavljanstvo, nego kakav je ko covjek.
huxley

#14 Re: Drzavljanstvo BiH

Post by huxley »

muminovic wrote:Druze, mani se coravog posla.

Ako imas neke indicije o krivicnom djelu, samo prijavi policiji odmah.

Sa tim nema veze drzavljanstvo, nego kakav je ko covjek.
Cuci, izgleda da se ne razumijemo. Ne radi se o krivicnom djelu, radi se o tome da ne mozes bez dozvole boraviti na prostoru druge drzave mimo odobrenog perioda, bio on 7 dana, ili 3 mjeseca. A ako prekoracis taj period, deportuju te i dobijes zabranu ulaska u zemlju na xy godina. Mada sumnjam da to nisi znao.

Nisu one silne nane bilo lose osobe, ali su ipak dobile abschiebung, a i sam sam jednom prilikom zamoljen da napustim zemlju jer mi je istekla viza, mada nisam kriminalac.

Ove klipane iz prijasnjeg posta sam samo naveo kao primjer. Kriminal prijavljujem, ako si na to mislio.
muminovic

#15 Re: Drzavljanstvo BiH

Post by muminovic »

al ko kaze da nemaju privremen boravak koji je odobren u BiH ?
Post Reply