Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Erzsebet

#51 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by Erzsebet »

WeCan wrote:
KatarinaKosaca wrote:Ne dajem BIH pasoš ni za šta na svijetu. Ponosna sam što ga imam i niti jedan mi nije tako vrijedan niti može biti. Nisam ga promijenila niti imam namjeru. :dance:
:thumbup:

BiH kakva je takva je. Ja neman druge. I zbog toga nedam.

:bih:
Pa da imate, oboje biste dali bh. pasoš vrlo lako :).
Geronimo81

#52 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by Geronimo81 »

neretvanac wrote:Drzavljanstva se odrice dijaspora iz Austrije i Njemacke, jer su ove dvije zemlje jedine koje imaju uslov "Ako hoces nase drzavljanstvo, nema tudjeg"...
Dakle, mora se donijeti ispisnica iz BH drzavljanstva, da bi se dobilo eventualno austrijsko/njemacko !

Ostale zemlje u Europi, gdje ima nasih ljudi, dopustaju dvojno drzavljanstvo i ljudi ih zadrzavaju. Zasto bi ih onda gubili?
Da samo te dvije zemlje i mislim Australija jos da neda i ljudi koji se tu nalaze odricu se a normala ako mozze imati dva da se niko nece odreci :)
Geronimo81

#53 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by Geronimo81 »

KatarinaKosaca wrote:Ne dajem BIH pasoš ni za šta na svijetu. Ponosna sam što ga imam i niti jedan mi nije tako vrijedan niti može biti. Nisam ga promijenila niti imam namjeru. :dance:
I ti vodis ljubav preko zice :) Hajde vrati se bona ovamo :)
Odrekla bi se ti samo kada nebi bilo izlaza da recimo nemozes ostvariti boravak drugacije i da je za taj boravak uslov odricanje.
freebih

#54 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by freebih »

Preporucujem svim ljudima koji su se odrekli bh drzavljanstva da tuze vlasti u BiH jer su one i razlog toga. Naime, niko se ne bi odricao drzavljanstva da nije kao izbjeglica protjeran u stranu zemlju a posto je BiH podjeljena na onovu genocida i pod ilegalnom vlascu, nemaju sigurnu buducnost i zbog toga se odlucuju na tu ucjenu.
Erzsebet

#55 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by Erzsebet »

freebih wrote:Preporucujem svim ljudima koji su se odrekli bh drzavljanstva da tuze vlasti u BiH jer su one i razlog toga. Naime, niko se ne bi odricao drzavljanstva da nije kao izbjeglica protjeran u stranu zemlju a posto je BiH podjeljena na onovu genocida i pod ilegalnom vlascu, nemaju sigurnu buducnost i zbog toga se odlucuju na tu ucjenu.
Nisu svi otišli kao izbjeglice, a i mnoge zemlje to izbjeglicama nisu tražile, nego samo ljudima koji su otišli nakon rata iz BiH. Kako bi ti osmislio tu tužbu, na šta bi to ličilo konkretno?
mirnisan

#56 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by mirnisan »

freebih wrote:Preporucujem svim ljudima koji su se odrekli bh drzavljanstva da tuze vlasti u BiH jer su one i razlog toga. Naime, niko se ne bi odricao drzavljanstva da nije kao izbjeglica protjeran u stranu zemlju a posto je BiH podjeljena na onovu genocida i pod ilegalnom vlascu, nemaju sigurnu buducnost i zbog toga se odlucuju na tu ucjenu.
kuku lele,koja glupost. :-) :lol:
Hemel

#57 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by Hemel »

mirnisan wrote:
kuku lele,koja glupost. :-) :lol:
e sada, tesko se tebi... :D

cuj da tuzim svoju vlastitu drzavu... :shock: :? :roll: :?:
umjesto da tuzim one koji nisu stigli da pobiju SVE pa ih protjerase iz B. Krajine, Posavine, Semberije, Podrinja...
Jack Be Nimble

#58 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by Jack Be Nimble »

Ne kontam zasto bi se neko odrekao BH drzavljanstva ako ne mora. Razumijem neku osobu koja mora da se odrekne bosanskog drzavljanstva da bi dobila drzavljanstvo drzave u kojoj se trenutno nalazi i zivi. Ja se licno nikada ne bi odrekao bosanskog drzavljanstva (jedino ako Amerikanci kazu da moram) jer bolje mi imati dva nego jedan. Nisam patriota koji se oznacava tako sto mu je ime na drzavljanstvu, volim Bosnu na svoj nacin sa ili bez drzavljanstva.
mO k3

#59 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by mO k3 »

Erzsebet wrote:
WeCan wrote:
:thumbup:

BiH kakva je takva je. Ja neman druge. I zbog toga nedam.

:bih:
Pa da imate, oboje biste dali bh. pasoš vrlo lako :).
pa ..... nismo svi isti mozda si ti taki, ali reKnem ti jednu stvar ;)
Rodjen sam u njemackoj imam BiH pasos... a mogu da uzmem njemacki... ali necem ga ;) meni je BiH pasos puno ljepsi.... :bih: :bih: :bih: :bih:
lupp

#60 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by lupp »

:bih:[/quote]

Pa da imate, oboje biste dali bh. pasoš vrlo lako :).[/quote]
pa ..... nismo svi isti mozda si ti taki, ali reKnem ti jednu stvar ;)
Rodjen sam u njemackoj imam BiH pasos... a mogu da uzmem njemacki... ali necem ga ;) meni je BiH pasos puno ljepsi.... :bih: :bih: :bih: :bih:[/quote]

Imam i ja prijatelja u austriji koji ne zeli da uzme aust. drzavljanstvo iako bi imao pravo na to. Ali dok dobiva papire na 5 ili 10 godina briga njega, a i ja ne vidim neku potrebu za to mada se nikad nezna sta sutra donosi i kakvu vlast donosi(pogotovo u austriji).
HORN1

#61 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by HORN1 »

Zamolio bih sve kad pišu da vole ili nevole BiH da naglase da li se to odnosi na političare i na uslove koje su stvorili ti političari ili se odnosi na narod i teritoriju.
Ja uopšte nevolim ove političare i njihove postavke koje su uspostavili svojim djelovanjem ali volim narod i krajolik ove zemlje ljepši mi je i ugodniji i od hrvatskog primorja i od austrijskih ili švicarskih alpi ali i od prostora zemalja beneluksa. Najbolje i najugodnije se osjećam ovdje gdje raste jabuka orah i šljiva čak mi i vjetar duva drukčije u drugim krajevima i mnogo šta mi je ugodnije i bolje ovdje valjda zato što smo generacijama ovdje.
Međutim nevolim općenito one koji ovom narodu i ovom kraju onemogućavaju normalan napredak i život, toliko ih nevolim da bi bio spreman i uprljati ruke od njih oslobađajući ovaj narod takvih nametnika i štetočina iako nikog pojedinačno nemrzim već nevolim njihova djela.
Mislim da su političari krivi što se ljudi odriču državljanstva i što bi se mnogi odrekli istog da im bude bolje jer nevide ovdje nadu u bolje sutra.
freebih

#62 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by freebih »

Niste razumjeli. Uzmimo jedan primjer: majka kojoj je ubijen muz sama sa malim djetetom dodje u Austriju nakon sto je prognana iz recimo, Srebrenice. Ona je tu dosla kao rezultat genocida, nema gdje u Bosni da zivi a na svoje se ne moze vratiti jer je tamo jos uvijek genocidna tvorevina. Nakon 1996 od austrijske vlade dobija dvije opcije: da se kupi nazad ili da uzme austrijsko drzavljanstvo. Prinudjena da uzme austrijsko drzavljanstvo mora da se odrekne bosanskog po austrijskim zakonima. Zar tu nisu krivi oni sto su je protjerali a to je genocidna RS i Dejtonska BiH koja tu genocidnu RS priznaje kao svoju?
7cokanja

#63 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by 7cokanja »

freebih wrote:Niste razumjeli. Uzmimo jedan primjer: majka kojoj je ubijen muz sama sa malim djetetom dodje u Austriju nakon sto je prognana iz recimo, Srebrenice. Ona je tu dosla kao rezultat genocida, nema gdje u Bosni da zivi a na svoje se ne moze vratiti jer je tamo jos uvijek genocidna tvorevina. Nakon 1996 od austrijske vlade dobija dvije opcije: da se kupi nazad ili da uzme austrijsko drzavljanstvo. Prinudjena da uzme austrijsko drzavljanstvo mora da se odrekne bosanskog po austrijskim zakonima. Zar tu nisu krivi oni sto su je protjerali a to je genocidna RS i Dejtonska BiH koja tu genocidnu RS priznaje kao svoju?

..'ma, nemoj tako..sad ce ti "dezurni pravnik" ovdje objasniti kako se mora postovati "tri nivoa vlasti", tj. kako upravo ta jadnica i stotine hiljada drugih, slicnih njoj, moraju "postovati tri nivoa vlasti i probleme rjesavati pred lokalnom vlascu"..genocidnu tvorevinu niko ne treba niti bi smio postovati i patriotska je duznost negirati je na svakom mogucem koraku, a sto se drzavljanstva tice, pa da takozvane "nase" partije sa takozvanom sda nisu bile samo produzena ruka cetnistva, svi nesrbi, protjerani sa 49% teritorije BiH bi danas imali BosanskoHercegovacko drzavljanstvo i to ono koje bi bili cisto Bosanskohercegovacko i to sa mjestom prebivalista od 1992-ge, a ne neko sranje uslovljeno takozvanim entitetskim drzavljanstvom..cetnici su uradili samo jedan dio krvavog posla, dok su vecinu zla za njih odradili takozvani "nasi" sa Ti'icem i sda na celu preko prevare sa registracijom, preko stvaranja izbornih jedinica itd, itd..ta jadnica, kao i mnogi drugi slobodno mogu uzeti strano drzavljanstvo, a svaki pokusaj negiranja ili oduzimanja njihovog izvornog drzavljanstva je u direktnoj suprotnosti sa osnovnim postulatima Povelje o ljudskim pravima, koja je najjaci dokument za danas najvece demokratije kao sto su USA i EU..cak i na stavljeni potpis, a to bi nas pravnik trebao objasniti , umjesto sto ovdje propagira cetnicki genocidni brlog i njegova tri nivoa vlasti, svaka individua ima pravo ponistenja ako je to napisano pod prisilom, iliti "under durres"
Compulsion to do something because of a threat.
Example: Abel tells Baker that unless Baker will sell his property to Abel for $1,000, Abel will physically harm Baker. Baker signs the Contract under duress, but can later Void it by showing he acted under duress.
..ali, sad ce "nas pravnik" o tri nivoa i lokalnoj vlasti .. :-)
mO k3

#64 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by mO k3 »

HORN1 wrote:Zamolio bih sve kad pišu da vole ili nevole BiH da naglase da li se to odnosi na političare i na uslove koje su stvorili ti političari ili se odnosi na narod i teritoriju.
Ja uopšte nevolim ove političare i njihove postavke koje su uspostavili svojim djelovanjem ali volim narod i krajolik ove zemlje ljepši mi je i ugodniji i od hrvatskog primorja i od austrijskih ili švicarskih alpi ali i od prostora zemalja beneluksa. Najbolje i najugodnije se osjećam ovdje gdje raste jabuka orah i šljiva čak mi i vjetar duva drukčije u drugim krajevima i mnogo šta mi je ugodnije i bolje ovdje valjda zato što smo generacijama ovdje.
Međutim nevolim općenito one koji ovom narodu i ovom kraju onemogućavaju normalan napredak i život, toliko ih nevolim da bi bio spreman i uprljati ruke od njih oslobađajući ovaj narod takvih nametnika i štetočina iako nikog pojedinačno nemrzim već nevolim njihova djela.
Mislim da su političari krivi što se ljudi odriču državljanstva i što bi se mnogi odrekli istog da im bude bolje jer nevide ovdje nadu u bolje sutra.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
zambaklija

#65 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by zambaklija »

evo 30 ljeta ima kako sam u švabiji i nikada mi ozbiljno nije palo na pamet da uzmem njihovo državljanstvo ili hrvatsko,a oboje su mi sami to nudili bez da ih pitam. :roll: Neznam do čega je ali jedno znam,svaki put kada dođem na granicu BiH počne mi se osjećaj mjenjati sve nešto vrvi u meni i kad uđem u te naše krajolike dešava se prava eurupcija tih meni nepoznatih osjećaja,i plako bi i smijo se i vrišto bi eto jednostavno poludim,taj osjećaj sam ovdje samo jednom imao,kada mi se rodila ćerkica :-) valjda se to zove sreća.I često sam razmišljao o povratku ali brzo se rastrjeznim,al biće bolje,barem do penzije :lol: :lol: :lol: :bih:
freebih

#66 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by freebih »

Tvoja situacija je drugacija posto si otisao u mirnodopsko vrijeme. Pokusajte razmisljati o UZROCIMA a ne posljedicama dakle nemojmo kriviti ljude sto se odreknu drzavljanstva. Nisu oni sami sebe natjerali u tu poziciju. Sto se tice oraha, jabuke i ostalog to je sve lijepo i covjeku koji nadje mir nije ni bitno gdje je. Ima itekako ljepsih zemalja i predjela od Bosne. Dakle nas narod nece zastititi ni kruska ni sljiva ni jabuka vec drzava. Mislim da je krajnje vrijeme da ljudi koji zive u BiH jednom stanu i razmisle kako i ko im kroji kapu i da se izvuku iz mentalnog ropstva. Ljudi su imali jedno iskustvo 1992 ali to je bilo previse sokantno i nije bilo vremena za razmisljanje. Sad kad se na to sve pogleda sa distancom, zar ne mozemo reci da nam niko nikada nije, nece i nemoze nista pokloniti. Samo ono sto je odbranjeno je ostalo. SVe sto je bilo predmet "dogovora" je zavrsilo izdajom i genocidom. Tako je i sada. Nece se desiti nikakvo cudo. nece doci nikakva medjunarodna zajednica, nece niko intervenisati. Kada imamo problem kod kuce, ne zovemo komsiju da ga rijesi. DObar primjer je nedavno jezivo ubistvo koje se desilo u Tuzli. Dejtonska policija je dosla na lice mjesta dok je zrtva jos bila ziva i dok ju je bivsi muz kasapio nozem oni su kcerci govorili da skoci sa balkona. Jedan ljudski zivot je ugasen. Nije ga spasila ni policija. Da je doticna osoba mozda imala naoruzanje, mozda bi i uspjela spasiti goli zivot. Neka nam svakodevni dogadjaji budu pouka.
Erzsebet

#67 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by Erzsebet »

Ženski Dr.Med wrote:pa ..... nismo svi isti mozda si ti taki, ali reKnem ti jednu stvar ;)
Rodjen sam u njemackoj imam BiH pasos... a mogu da uzmem njemacki... ali necem ga ;) meni je BiH pasos puno ljepsi.... :bih: :bih: :bih: :bih:
Uzeo bi ti njemački pasoš, kad ne bi imao stalnu dozvolu za boravak. Ovako ti je isto, samo što ne možeš glasati na opštim izborima, a čak na opštinskim već možeš. Kad si takav patriota, doseli ovamo, jebo Njemačku onda... Da moraš produžavati dozvolu svakih godinu dana ili češće, jedva bi čekao da se odrekneš bh. državljanstva.
Erzsebet

#68 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by Erzsebet »

zambaklija wrote:evo 30 ljeta ima kako sam u švabiji i nikada mi ozbiljno nije palo na pamet da uzmem njihovo državljanstvo ili hrvatsko,a oboje su mi sami to nudili bez da ih pitam. :roll: Neznam do čega je ali jedno znam,svaki put kada dođem na granicu BiH počne mi se osjećaj mjenjati sve nešto vrvi u meni i kad uđem u te naše krajolike dešava se prava eurupcija tih meni nepoznatih osjećaja,i plako bi i smijo se i vrišto bi eto jednostavno poludim,taj osjećaj sam ovdje samo jednom imao,kada mi se rodila ćerkica :-) valjda se to zove sreća.I često sam razmišljao o povratku ali brzo se rastrjeznim,al biće bolje,barem do penzije :lol: :lol: :lol: :bih:
I tebi je namijenjeno ovo gore napisano. Da moraš produžavati boravišnu dozvolu i ganjati radne dozvole, kao što ja moram, jedva bi čekao njemački pasoš da uzmeš. Ovako ti dođe na isto, nema nikakve razlike, jer imaš trajni boravak.
piupiu

#69 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by piupiu »

Geronimo81 wrote:
neretvanac wrote:Drzavljanstva se odrice dijaspora iz Austrije i Njemacke, jer su ove dvije zemlje jedine koje imaju uslov "Ako hoces nase drzavljanstvo, nema tudjeg"...
Dakle, mora se donijeti ispisnica iz BH drzavljanstva, da bi se dobilo eventualno austrijsko/njemacko !

Ostale zemlje u Europi, gdje ima nasih ljudi, dopustaju dvojno drzavljanstvo i ljudi ih zadrzavaju. Zasto bi ih onda gubili?
Da samo te dvije zemlje i mislim Australija jos da neda i ljudi koji se tu nalaze odricu se a normala ako mozze imati dva da se niko nece odreci :)
Netacno.
simpozijum delirijum

#70 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by simpozijum delirijum »

eh ! navescu primjer jedne Irske , koja ima dijasporu vise od stotinu godina (vise je vani , pogotovo u USA negoli u Irskoj ) pa i dalje cuvaju svoju tradiciju
Palestinci isti slucaj , najobrazovaniji Arapi od svih i vecina koju sam upoznao parlata' bar dva svjetska jezika
i Hrvatska dijaspora ima dugu tradiciju , pa bogami poslije suverenosti Hrvatske sjetise se i praunuci imigranata svojih korijena cak i iz daleke Argentine , Australije
( poznat je slucaj stanovnika Visa , tacnije Komize koji su dijasporci oko 15o godina , ali i dalje zaboravih u kojem gradu u Kaliforniji ? postoji ulica koja drze preci prvih Komizana , sa sve konobama i restoranima )
i ne prodaju svoju babovinu i djedovinu na Visu
nazalost ?
sa Bosancima i Hercegovcima to nije slucaj , ratna su dijaspora a ne mirnodopska , mnogima se zivot smucio od Bosne i Hercegovine i nagledali se sranja i klanja i jedva zivu glavu izvukli iz rata i ne pada im na pamet povratak,
i plus danasnja situacija i sa dodicima , silajdzicima i gomilama malih mutanata izetbegovica i mate bobana koji vrsljaju uokolo.. fuj ! :x
i mnogo djece je rodjeno vani ,vec se i fakulteti zavrsavaju i dolazi vec druga generacija , maternji jezik se polako zaboravlja
rodbina i roditelji koji su ostali u BiH stari i umire
nestaje i zadnji razlog da se posjeti BiH
stanovi i imovina se rasprodaje da bi se imala lova za imovinu u zemlji gdje se zivi
uskoro ce i lova koj dolazi iz dijaspore ( oko 4 milijarde maraka godisnje ) da se istanji
tako je kako je
e sada ?
idite na izbore i oralno zadovoljite svoje mafijasko-nacionalisticke vodje jos po stoti put na sljedecim izborima ! :lol:
Jack Be Nimble

#71 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by Jack Be Nimble »

@simpozijum

Ima to sve svoje sto si ti napisao. Lakse je voliti Hrvatsku sa ljepim plazama nego Bosnu sa granatama. Uostalom mozda i moja djecu dobiju tu ljubav prema Bosni, jer ce im biti egzoticna ta daleka zemlja odakle su im korjeni.
mO k3

#72 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by mO k3 »

Jack Be Nimble wrote:@simpozijum

Ima to sve svoje sto si ti napisao. Lakse je voliti Hrvatsku sa ljepim plazama nego Bosnu sa granatama. Uostalom mozda i moja djecu dobiju tu ljubav prema Bosni, jer ce im biti egzoticna ta daleka zemlja odakle su im korjeni.
daj nemoj biti smijesan.... hrvatska mene i moje nista ne veze ko bosna :)

Osim toga mora se i priznati da je nasa ratna dijaspora postala gospoda kada dojdu u bosnu lome nesto jezik prave se amerikanci,njemci niko od njih ne prica (ne zeli) da prica Bosanski a skoro citav zivot proveli u Bosni
esso_sa

#73 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by esso_sa »

800 maraka da se odjavis i registra drzavljana BiH. Zalosno ! Pravo ogledalo ove zemlje.... :x
Umjesto da drzava moli i stimulise svoje gradjane da se ne odricu njenog drzavljanstva, ona jos uzima pare za to...
Fuj !
mO k3

#74 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by mO k3 »

esso_sa wrote:800 maraka da se odjavis i registra drzavljana BiH. Zalosno ! Pravo ogledalo ove zemlje.... :x
Umjesto da drzava moli i stimulise svoje gradjane da se ne odricu njenog drzavljanstva, ona jos uzima pare za to...
Fuj !
sta si htjeo reci ??? jeli da im ne uzima pare???
albertaferetti

#75 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by albertaferetti »

Mislim da dijaspora od 1992. pa na dalje najbolje pokazuje uspjeh etničkog čiščenja u 20. stoljeću. Pa naravno da se Srbima i Hrvatima sviđa ako naši ljudi se odsele, dopuste da ih kapitalizam i Zapad manipuliše i da se tako izgube u svemu tome - da i dalje budu nejasni sami sa sobom, ali su pak daleko od svoje zemlje i što je najgore neće se više ni vratiti.
Pa završili smo kao Židovi u holokaustu koji sada žive po čitavom svijetu a nose npr. njemačka prezimena. Samo razlika između židova i nas Bosanaca i Hercegovaca je ta...da smo većinom začarani s tim silnim mateirjalizmom koji nas pak vodi u - propast, jer naši geni jednostavno nisu programirani za to! Ja sam još uvijek mišljenja da previše para kvari karakter...i tako je i karakter mnogih bh. Dijasporanaca pokvaren.
Ali gdje im je opcija? Da se vrate u BiH i budu isfrustirani? Ne znam koja je solucija prava...ali sudbina nas je sviju zajebala...
Post Reply