Drzava za propalice

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Ivo Lola

#1 Drzava za propalice

Post by Ivo Lola »

e ovako
naslov teme je stvarno tacan, ova bosna je drzava koja promovise neuspjeh, lose vrijednosti, ljenost...
evo i kako

imam 23 godine i 4. sam godina na fakultetu
moja majka ima 43 godine
ona je penzionerka, otac je pogino u ratu i dobili smo neke dvije penzije
jedna od te dvije je njoj zagarantovana, zove se "izuzetno materijalno obezbjeđenje" (boracka invalidnina) ne moze je izgubiti
medjutim da bi naslijedila drugu penziju (ova ide preko PIO-a) ona mora napuniti 45 godina dok se ja jos uvijek skolujem
naravno to se nece desiti jer ja zavrsavam za koji mjesec, njoj ce faliti godina i po

e najveci paradoks svega je taj da mi sad nebi imali nikakvih problema da sam ja obnavljo godine na fakultetu
dakle ko obnavlja zadrzava penziju, ko ide u roku mora ganjat alternativna rjesenja

ja imam status apsolventa do 31.3. 2014.
posle toga ja moram naci nacin da pokrijem uvjerenjima svoje skolovanje do sredine 2015. (tada ona puni 45)

koje su meni opcije
master ?
raspitivo sam se i izgleda da je to najbolja opcija jer je master redovni studij kao i ovaj cetverogodisnji ?
problem je sto je upis mastera manje vise svagdje prosao vec, znaci ja cu master moci upisati tek u oktobru naredne godine
dakle 31.3 gubimo pravo i necemo dobijat penziju dok ne donesem novo uvjerenje da se skolujem redovno na drugom ciklusu
problem je da li ce oni tada priznati to, odnosno kolko ce biti komplikovano povratiti penziju cije je pravo vec izgubljeno ?

druga opcija je novi fakultet
to ustvari i nije opcija, barem mi je tako rekao advokat i jos neki ljudi u penzijskom

postoji li treca opcija, da ovakav paradoks bude ispravljen ?
Post Reply