Država za prachovjeka!
Moderator: Chloe
- stochar
#1 Država za prachovjeka!
Ugasen Mostarski teatar mladih, zatvara se Umjetnicka galerija BiH, ima li još puno Veliki Štrumfe?! Covjece, Umjetnicka galerija se 15 godina borila, borili su se i rukama i nogama, i dohakase im promjene!
Last edited by stochar on 24/08/2011 14:22, edited 1 time in total.
- stochar
#2 Re: Država za prachovjeka!
Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, institucija od državnog značaja za zaštitu i promociju kulture i likovne umjetnosti, nakon 65 godina bogatog i neprekinutog djelovanja, primorana je prestati sa radom za javnost.
UGBIH je najstarija bosanskohercegovačka institucija koja se bavi likovnom umjetnošću. Osnovana je 1946. godine. Danas čuva preko 6.000 umjetničkih djela, što je čini jedinstvenom institucijom na prostoru Bosne i Hercegovine, a svojim brojem djela parira brojnim muzejima u regionu i šire.
O važnosti ove instutucije, osim broja djela, svjedoče i bogate kolekcije: Bosanskohercegovačka umjetnost, Međunarodna kolekcija donacija, Jugoslovenska umjetnost, Ferdinand Hodler, Ikone, Kolekcija fotografija i Likovni arhiv "NADA". Osim pomenutog fundusa UGBiH sadrži i bogato odjeljenje dokumentacije i biblioteke, važan centar za naučno istraživački rad, posebno iz oblasti bosanskohercegovačke umjetnosti. Jedinstvena je i po restauratorskoj radionici, u njenom sastavu, koja je opremljena najsavremenijom opremom u BiH.
"Situacija u kojoj se Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine nalazi proteklih 15 godina, a koja je kulminirala zadnjih mjeseci, primorala nas je da donesemo odluku da od 1. septembra 2011. godine zatvorimo za javnost", saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.
UGBIH je najstarija bosanskohercegovačka institucija koja se bavi likovnom umjetnošću. Osnovana je 1946. godine. Danas čuva preko 6.000 umjetničkih djela, što je čini jedinstvenom institucijom na prostoru Bosne i Hercegovine, a svojim brojem djela parira brojnim muzejima u regionu i šire.
O važnosti ove instutucije, osim broja djela, svjedoče i bogate kolekcije: Bosanskohercegovačka umjetnost, Međunarodna kolekcija donacija, Jugoslovenska umjetnost, Ferdinand Hodler, Ikone, Kolekcija fotografija i Likovni arhiv "NADA". Osim pomenutog fundusa UGBiH sadrži i bogato odjeljenje dokumentacije i biblioteke, važan centar za naučno istraživački rad, posebno iz oblasti bosanskohercegovačke umjetnosti. Jedinstvena je i po restauratorskoj radionici, u njenom sastavu, koja je opremljena najsavremenijom opremom u BiH.
"Situacija u kojoj se Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine nalazi proteklih 15 godina, a koja je kulminirala zadnjih mjeseci, primorala nas je da donesemo odluku da od 1. septembra 2011. godine zatvorimo za javnost", saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.
- HomeSweetHome
#3 Re: Država za prachovjeka!
neka, neka... nije dzaba receno "pazi sta zelis, moglo bi ti se ostvariti" 
- stochar
#4 Re: Država za prachovjeka!
da su stavili da se placa ulaznica, pogotovo ne bi niko dolazio. ipak se slazem, da je veliki dio krivice na stanovnistvu koje je generalno nekulturno, ali nisu puno kulturniji ni vani, ali se kultura kao takva ipak mora subvencionirati, jer se na masovnost ne moze racunati. drugo, to nije razonoda, i u tome i jeste fazon. to je institucija gdje se nadju i izlozbe koje o necemu govore, na nesto upozoravaju, a to ni jednoj vlasti ne godi.DinoZe wrote:Za ovo ne treba kriviti ni drzavu ni trenutnu vlast. Krivi su prvenstveno stanovnici Sarajeva pa onda i cijele BiH.
Da ima interesa medzu narodom za tu vrstu razonode, UGBiH bi se sama mogla izfinancirati.
Kada bi napravili anketu medzu danasnjim stanovnicima Sarajeva, ubijedzen sam da bi manje od 10% znali da ta institucija uopste postoji, a manje od 5% bi znali gdje se nalazi.
Dakle to je samo slika drustva i grada u kojem se ona nalazi.
licno sam uvijek bio za menadzment u kulturi, u UG su se dosta oko toga i trudili, ali jbg, Ufizzi, Louvre i druge jake galerije i pored cinjenice da su pred njima zbog djela koja se tu mogu vidjeti redovi dugi stotinjak metara i vise, opet imaju podrsku drzave.
- stochar
#5 Re: Država za prachovjeka!
A ministarstvo kulture u cijoj je to nadleznosti ni sekunde?@di wrote:50% smo krivi mi.
50% su oni iz UGBIH.
![]()
- krompir i riza
#6 Re: Država za prachovjeka!
DinoZe wrote:Za ovo ne treba kriviti ni drzavu ni trenutnu vlast. Krivi su prvenstveno stanovnici Sarajeva pa onda i cijele BiH.
Da ima interesa medzu narodom za tu vrstu razonode, UGBiH bi se sama mogla izfinancirati.
Kada bi napravili anketu medzu danasnjim stanovnicima Sarajeva, ubijedzen sam da bi manje od 10% znali da ta institucija uopste postoji, a manje od 5% bi znali gdje se nalazi.
al' zato svi znaju ko gdje gostuje za Bajram i gdje se najlakše olešiti uz mogućnost dobre usputne hebačine sa polugolim trebama. To je plafon intelektualng dosega za više od 90% naših sugrađana. Ne znam čemu se onda još čudimo.
A ministarstvo je tek priča za sebe..počev od toga ko tamo sjedi i odlučuje pa nadalje. Odron.
- stochar
#7 Re: Država za prachovjeka!
"Treba pisati knjige o ovoj unikatnoj kulturno-sportskoj manifestaciji. Čevljanovići i Mjesna zajednica Gajevi su po meni najpoznatiji region u državi, ali i puno šire, samo zbog koride. Hvala glavnim pokroviteljima, Sarajevskoj pivari, koji su podržali cijeli spektakl. Pogledajte, samo krenite kroz ljude, nigdje više nasmijanih faca nećete vidjeti. Zaboravite recesiju i nedaće, nek vas merak obuzme, vidite što vidjeli niste", (Miljenko, voditejl koride u Čevljanovićima)krompir i riza wrote:DinoZe wrote:Za ovo ne treba kriviti ni drzavu ni trenutnu vlast. Krivi su prvenstveno stanovnici Sarajeva pa onda i cijele BiH.
Dakle to je samo slika drustva i grada u kojem se ona nalazi.![]()
al' zato svi znaju ko gdje gostuje za Bajram i gdje se najlakše olešiti uz mogućnost dobre usputne hebačine sa polugolim trebama. To je plafon intelektualng dosega za više od 90% naših sugrađana. Ne znam čemu se onda još čudimo.
A ministarstvo je tek priča za sebe..počev od toga ko tamo sjedi i odlučuje pa nadalje. Odron.
- stochar
#8 Re: Država za prachovjeka!
reci da se salis. tako je onaj neki diktator ugasio biblioteke, jer je zakljucio da se ne isplate, a svoj dvorac optocio zlatom. pogledaj vozne parkove politicara, pogledajk oliko dobijaju osim plata kroz kojekakve odbore, pogledaj koliko se novca trosi na putovanja, odvojene zhivote i kojekakva zbrinjavanja kadrova, pa ces vidjeti da para za ovakve institucije itekako ima. ako cemo konzervirati Galerije, onda se trebamo zapitati kakva nam je kulturna politika, i ko je kreira. eh, tu se vracamo na ministarstvo i njihov (ne)rad...DinoZe wrote:Sve te institucije koje vecinu ljudi jednostavno ne zanimaju. Ionako je oskudica u svemu, a sada godinama davati milione samo za to da u tim institucijama neko sjedi, nema smisla.
Realno gledajuci, tu instituciju bi trebalo konzervirati i ostaviti za bolja vremena.
Danas se placaju plate za nekih 20 radinka,struja,voda itd samo za to da bi u mjesecu dva covijeka tu instituicju posjetila. Nemoj me shvatiti pogresno, normalno je da sam ja za to da drzava ima ovakvu instituciju, ali ici sada preko"mrtvih", samo da bi se to imalo nema smisla.
Mnostvo je pozorista,muzeja, galerija i svi traze pomoc od drzave, ali za sta? Traze pomoc samo da bi imali za svoje plate. Njih ne interesuje to da povecaju broj musterija-posjetilaca.Moramo se pomiriti sa tim da takve stvari u BiH, ljude jednostavno ne interesuju. Ide mi u glavu sto to ne interesuje nekoga ko je sa sela, ali ne idu ni oni koji se udaraju u prsa i govore ja sam Sarajlija i pravi gradzanin.
- krompir i riza
#9 Re: Država za prachovjeka!
Skoro je negdje na forumu (nisam baš siguran da li na ovom) bila polemika oko raspodjele budžetskog novca. Mizerija koju odvajaju za ovakve institucije je smiješna, ja je radije ne bih ni uzeo iz principa.
- madnessa
#10 Re: Država za prachovjeka!
Strašno sam tužna otkako pročitah ovu vijest. Institucija nije imala dovoljno novca da postoji, a kamoli da se promoviše, a od ovog i sličnih institucija se mogao napraviti sastavni dio turističke ponude. Gdje god sam otišla u muzej sam mogla otići i kasno popodne, pa čak i navečer, jer je to bio sastavni dio njihove turističke ponude. Bez adekvatne podrške države, koja ima višestruki cilj u tome da kultura postoji, ne piše se dobro ni ovim muzejima, galerijama i sličnim što još uvijek stoje tu. Nije istina da rijetko ko uđe, ali od toga što neko prošeta po galeriji niko nema koristi. Nema dovoljno ljudi da prezentuju postavku posjetiteljima, a ni para da se obezbjede višejezične brošure sa pojašnjenjem postavke i njenog značaja. Ovo su mogla biti mjesta održavanja događaja, promocije Bosne i Hercegovine kao viševjekovne prijestolnice kulture.
Mnogima je u cilju ovo proglasiti tamnim vilajetom, gdje divit i hartija nikad nisu kročili, gdje se divljački pucalo i gdje živi neshavizan narod koji ni šesnaest godina nakon rata ne zna reći kako se zove niti odakle su postali, a kamoli kakvi su im ciljevi za budućnost.
Mnogima je u cilju ovo proglasiti tamnim vilajetom, gdje divit i hartija nikad nisu kročili, gdje se divljački pucalo i gdje živi neshavizan narod koji ni šesnaest godina nakon rata ne zna reći kako se zove niti odakle su postali, a kamoli kakvi su im ciljevi za budućnost.
- stochar
#11 Re: Država za prachovjeka!
upravo. placaju se doceci novih godina (treba i to, ali ako to ne moze biti komercijalno i imati sponzore...), placaju se doprinosi za slobodne umjetnike tipa Deen Backovic, a institucije koje cuvaju bastinu drzave kakve su Zemaljski muzej i Umjetnicka galerija dobiju sicu ili ne dobiju nista.krompir i riza wrote:Skoro je negdje na forumu (nisam baš siguran da li na ovom) bila polemika oko raspodjele budžetskog novca. Mizerija koju odvajaju za ovakve institucije je smiješna, ja je radije ne bih ni uzeo iz principa.
- stochar
#12 Re: Država za prachovjeka!
da dodam Goebelsovu recenicu koje se izgleda danas mnogi u nasoj vlasti drze:
Kada mi neko spomene rijec kultura, ja se odmah masim za pistolj!
-
Romanija
#13 Re: Država za prachovjeka!
U drzavi ovako koncipiranoj i sa ovakvim politickim strankama, sve pozitivno sto se desi je na nivou incidenta, tako da je meni cudno da je opstala i ovoliko dugo. Koliko godina, ili decenija vec, propada Muzej ZOI-a - pa makar da su zgradu popravili - pa se nista ne mice ca mjesta; dotle se prave olimpijski bazeni, kojekakve dvorane ili stadioni. Pa i sama institucija u pitanju; koje su njihove programske vizije, ko se bira i kako da vodi i planira buduci razvoj, sta je stalna postavka..........ljudi nikako da shvate da je populus imao izbor pocetkom 90-ih da kaze koju politiku i kakvu BiH hoce, i to su izabrali. U takvoj BiH nema ni mjesta a ni para bogami za ustanove poput Umjetnicke Galerije. Svi nesto seru o BiH drzavnosti i bastinjenju iste - bastina te drzave je recimo bio i helikopter kojima su u zivotu odrzavane enklave u Istocnoj BiH - pa svi znamo gdje je bio 'izlozen' i kako je zavrsio taj helikopter. Samo da imam para, narucio bih kontejner govana i istresao bih ga gradonacelniku pred kancelariju kad god prosere o Sarajevu kao Evropskoj prijestolnici kulture. Ili inima koji ce proljevatati o SFF-u a grad spao na 2-3 kina.........ovo smo izabrali i ovo je najbolje sto mozemo.
-
vratnik
#15 Re: Država za prachovjeka!
Nadam se da je ovo nesto kao posljednji krik, i da nece postati stvarnost.
Treba organizovati sedmicni forumski posjet muzeju, to mi je odavno u glavi.
A samo da porucim liku s nikom Romanija: niko ovo nije izabrao, spominjes neke 90, te kako smo ovo sami izabrali. Ja nisam izabrao da nas bombarduju u proslost. Lazi sakrivene iza odbrane kulture, bas suplja.. Problem je tranzicija kao proces u kojem najjaci (sinonim za spremni na sve, bez skrupula) najbrze stanu na noge.
A mozda samo pogresno procitah tvoj post..
Treba organizovati sedmicni forumski posjet muzeju, to mi je odavno u glavi.
A samo da porucim liku s nikom Romanija: niko ovo nije izabrao, spominjes neke 90, te kako smo ovo sami izabrali. Ja nisam izabrao da nas bombarduju u proslost. Lazi sakrivene iza odbrane kulture, bas suplja.. Problem je tranzicija kao proces u kojem najjaci (sinonim za spremni na sve, bez skrupula) najbrze stanu na noge.
A mozda samo pogresno procitah tvoj post..
-
kojeime
#16 Re: Država za prachovjeka!
Hajde stisni pa na temi o kandidaturi Sarajeva za Evropski grad kulture 2014. reci nesto negativno...
U gradu/kantonu koji je (cije vlasti su) zbog poltronsko-podanicko-uvlakackog mentaliteta sakrio skulpturu Ikar da ne bi bila vidljiva glavonjama u posjeti koji su nam Ikar (umjesto necega boljeg) slali tokom rata ovakva situacija ne cudi.
U gradu/kantonu koji je (cije vlasti su) zbog poltronsko-podanicko-uvlakackog mentaliteta sakrio skulpturu Ikar da ne bi bila vidljiva glavonjama u posjeti koji su nam Ikar (umjesto necega boljeg) slali tokom rata ovakva situacija ne cudi.
- stochar
#17 Re: Država za prachovjeka!
sve da je 100 posto krivica menagementa Umjetnicke galerije, onda je 1000 posto krivica onih koji su za kulturu nadlezni sto nisu ranije reagovali. nemamo nikakvu kulturnu politiku, za ministra nam postavljaju drzaca mikrofona, i od njega ocekujemo da nam kreira kulturu? de ba, necemo se zajebavati. nije samo galerija kultura, kultura je malo siri pojam, i tek u cjelokupno kreiranoj kulturnoj politici svaki njen djelic moze funkcionisati - ali tome prethodi edukacija, i sve ostalo u cemu ce se mladi ljudi okrenuti kulturi.
ali jok, kod nas se iz budzeta financira koncert Harisa Dzinovica pred Vijecnicom, i masa novca se izdvaja na kojekakve kič manifestacije. pa kad nam se to obije o glavu, onda kukamo...
ali jok, kod nas se iz budzeta financira koncert Harisa Dzinovica pred Vijecnicom, i masa novca se izdvaja na kojekakve kič manifestacije. pa kad nam se to obije o glavu, onda kukamo...
- stochar
#18 Re: Država za prachovjeka!
"Ako trazis pakao, pitaj umjetnika gdje je. Ako nema umjetnika, znaci da si u paklu."
- stochar
#19 Re: Država za prachovjeka!
glavni je problem sto ljudi kod nas misle da ce nesto rijesiti ako nekome daju pet miliona. ovo sto nam se desava samo su posljedice loseg vodjenja ukupne kulturne politike. prije se islo 'sa skolom' i u kino, i u galeriju, i u pozoriste, sad djeca iz vrtica odu na balet, i neki ih konj istjera. ovo sto se desava s UG nije od jucer, to je rezultat sveukupne katastrofalne politike. i onda dodje novi ministar, i umjesto da kaze rijec-dvije o kulturi, on kaze da ce oprostiti dugove fufbalskim klubovima...DinoZe wrote:@stochar
Ono sam tamo napisao da stvarno vidim dali vlada tolika nezaintersovanost medzu ljudima i sta ce reci oni koji od kako je postalo u modi podrzavaju kandituru Sa za EGK.
A sada pitanje tebi, jeli mislis da ce ako dodze eto neki politicar i koji se odluci dati koji milion vise za kulturne institucije netso promijeniti u glavama ljudi?
Evo sada recimo dodzes ti na mjesto ministra za kuturu i sport u kantonu. Imas 5 miliona na raspolaganju i ti svih ti 5 miliona ubrizgas umjetnckoj galeriji, dali misi da ce to promijeniti misljenje prosjecnog Sarajlije i da ce on ici jednom mjesecno u galeriju?
Ja mislim da nece, nego ce ti psovati sto te pare nisi dao Zelji ili FC Sarajevu odnosno sto nisi doveo Seku Aleksic za novu godinu na centralnu proslavu.
- zateznistub
#20 Re: Država za prachovjeka!
DinoZe wrote:Za ovo ne treba kriviti ni drzavu ni trenutnu vlast. Krivi su prvenstveno stanovnici Sarajeva pa onda i cijele BiH.
- slobodni armirach
#21 Re: Država za prachovjeka!
nemoa Salmir vremena za ovo, valja spasavat KK Bosnu
-
muniza
#22 Re: Država za prachovjeka!
Nemojte tako, imamo mi SFF
Iskreno se nadam da će neko odgovarati za milione i milione KM-ova koje su Purivatri keširali Ministarstvo K i S, Grad, kanton, federacija... Da je djelić toga usmjeren i na ostale kulturne segmente mnogo šta bi bilo spašeno...
Iskreno se nadam da će neko odgovarati za milione i milione KM-ova koje su Purivatri keširali Ministarstvo K i S, Grad, kanton, federacija... Da je djelić toga usmjeren i na ostale kulturne segmente mnogo šta bi bilo spašeno...
-
Romanija
#23 Re: Država za prachovjeka!
Upravo to, ko je odrastao recimo sedamdesetih i osamdesetih je morao pod obavezno u 'Muzickom vaspitanju' vidjeti Eru, Rigoleta, Travijatu.......ma najbolji je primjer Grbavica - dzamiju su digli bez problema, a 'Bosko Buha' koji je nekada ima ne znam muzickih i van-nastavnih sekcija, biblioteku, dvoranu, propada li propada.......i sad ovaj jedan kaze nisam ja glasao za te. Mozda nisi ti, ali vecina jesu.....takva je nafaka, nekom je zapalo da se rodi i zivi u Danskoj ili Japanu, a nekom u BiH ili Kirgistanu; neko ima srece da zivi pristup galerijama, muzejima...a neko ceka jednom godisnje na par lokalnih filmova na SFF-u, samo ako se ne poklapa sa iftarenjem.......stochar wrote:........prije se islo 'sa skolom' i u kino, i u galeriju, i u pozoriste, sad djeca iz vrtica odu na balet, i neki ih konj istjera........
Meni jedino smeta naziv teme jer implicira ovu poslednju vlast da je do ovog dovela, mada oni samo dokazuju da su mediokritet koji nema ni snage ni znanja da popravi ono sto su godine vladavine SDA-lija razvalile.
- sheilak
#24 Re: Država za prachovjeka!
Zanima me, sta ce biti sa zgradom? Kome ce je prepustiti-nekom sportskom klubu, stranackoj centrali, "renomiranom" ugostitelju?
Kako tuzno.
Kako tuzno.
- stochar
#25 Re: Država za prachovjeka!
dusu dalo za neki mali trzni centar. a, sto ovaj kaze za naslov. vidi, naravno da aludiram na sadasnju vlast. imali smo mi i prije njih drzavu za pracovjeka kroz 20 najtezih godina zajedno u svojoj vjeri na svojoj zemlji. Umjetnicka galerija jeste unistavana tokom tog perioda, ali su oni koji su nam obecavali promjene dopustili da totalno propadne. kultura im nije ni pala na pamet, valjalo im razdijeliti ministarske fotelje, mjesta u upravnim i nadzornim odborima i kojegdje, a kulturu i sve ostalo ko j.! to se vidi i po izboru drzaca kisobrana za ministra kulture. ne znam je li lik ikada bio u Umjetnickoj galeriji (bio sam puno puta na izlozbama, nikada ga nisam vidio!).sheilak wrote:Zanima me, sta ce biti sa zgradom? Kome ce je prepustiti-nekom sportskom klubu, stranackoj centrali, "renomiranom" ugostitelju?
Kako tuzno.
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predsjednik Udruženja građana i umjetnika “Obala Art Centar” Mirsad Purivatra potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju kulturne manifestacije od posebnog interesa za Grad Sarajevo - 17. Sarajevo Film Festival. „I ove godine Grad Sarajevo sa 200.000 KM sufinansira Sarajevo Film Festival kao manifestaciju od posebnog interesa za Grad. Dakle, uprkos recesiji i uštedama koje pravimo nismo ni za jednu marku umanjili iznos za SFF, kao što to nećemo učiniti ni ostalim manifestacijama od interesa za Grad.
nemam nista protiv Festivala, stavise, treba nam jer doprinosi promociji, ali ako cemo govoriti o tome sta prije moze opstati na komercijalnoj osnovi - festival ili galerije i muzeji; onda je to definitivno festival. ali jok! daj ti komercijalnom projektu koji ima masu sponzora jos para iz budzeta, a galerije neka propadaju!