Evo,dugo vec planiram otvoriti ovu temu i nikako da nadjem vremena za nju...
Zelim da na ovoj temi dopustite masti da radi sta hoce,al' se ,isto tako,nadam da ce se i ta masta drzati neke racionalne/ostvarljive linije...
Na ovoj temi bih da malo debatiramo o drzavi,njenom uredjenju,vanjskoj politici,ekonomiji,idealima,vjeri,sve sto cini jednu naciju nacijom,narod narodom,drzavu drzavom,zemlju zemljom i tako naprijed.
Pretpostavite u svojim glavama idelanu drzavu(ili neku od njenih karika/komponenti/struktura/itn) i probajte nam je prestaviti,naravno, pozeljno bi bilo iako ne nuzno da je ta "idealna drzava" u domenu dokucivog iz perspektive Bosanaca i Hercegovaca.I,naravno,pozeljno bi bilo prestaviti nacin kako do takve drzave odn. poboljsanja/usavrsavanja nekog od dijelova doci.
Takodje bih zelio da naglasim da se probamo drzati sustine demokracije, jer su trenutno relativno male ili nikakve sanse da se ta demokracija "srusi".
Imamo i dva primjera idealne drzave(bar 2 za koja ja znam i koje sam cit'o)Platonovu "Drzavu" i Moore-vu "Utopiju"
Evo link Platonove Drzave,djela koje ja smatram za najsavrsenije djelo, koje je iko ikad napisao,al' to je samo moje misljenje, tako da ne shvatajte previse ozbiljno(zaljubljenik u antiku)
http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/P ... Drzava.pdf
Utopiju od Thomasa Moora ne mogu da nadjem, al' puno ime knjige je O najboljem uređenju države i o novom otoku Utopiji...
Evo jos jedan "tip" koji se zove Krishan Kumar,sociolog,koji se bavi sl. temom pa i ovo nije na odmet za procitat, priznam i ja sam "u fazi" citanja: http://www.diskrepancija.org/casopis/4br/kumar.pdf
Pa mozda eto,da se posluzite nekim sustinama iz tih knjiga i ukalkulirate ih u tu vasu drzavu, mozda kazem.
Mozda ste citali jos koje djelo,koje ja ili drugi nisam/nismo, pa dobro bi doslo, da to iskustvo citanja te knjige podijelite sa nama.
U svakom slucaju, sve ideje koje smatrate za idealne kao komponente jedne drzave imate mogucnost prestaviti ovdje, nacin kako bi funkcionirao drustvo, vjerski problemi, vanjski poslovi, zaposlenost i sve druge ideje koje su plod mixa vaseg znanja i mastovitosti.
Htjedoh ovu temu staviti na politika, al' nekako mi vise baca na filozofiju uostalom politika je samo jedna grana filozofije
Ako ovakva tema postoji,mada je ja nisam pronasao unaprijed moderatore molim za oprost
Ja cu se malo kasnije prikljuciti,idem sad da popijem kafu,mene glava rastura
Uzivajte mi.