Država plaća život na selima

Post Reply
Nihad_27

#1 Država plaća život na selima

Post by Nihad_27 »

Do­sa­daš­nja pra­ksa da lju­di sa se­la u po­tra­zi za bo­ljim ži­vo­tom do­la­ze u gra­do­ve, mo­gla bi da se obrne. Na­ime ži­vot sta­no­vni­ka se­la i na­se­lja u Fe­de­ra­ci­ji, ko­ja su smje­šte­na na na­dmor­skoj vi­si­ni iznad 800 me­ta­ra, tre­bao bi vrlo brzo po­če­ti da se go­to­vo u po­tpu­nos­ti pla­ća iz bu­dže­ta FBiH, kan­to­na i opći­na.

Sudski troškovi

Ta­ko ba­rem pre­dvi­đa prva, ra­dna va­ri­jan­ta za­ko­na o po­ti­ca­ji­ma za ra­zvoj po­dru­čja po­se­bne za­šti­te i brdsko pla­nin­skih po­dru­čja na ni­vou Fe­de­ra­ci­je BiH ko­ju je pri­pre­mi­lo fe­de­ral­no Mi­nis­tar­stvo pros­tor­nog ure­đe­nja.

Sta­no­vni­ci ova­kvih na­se­lja bi tako mo­gli, recimo, os­tva­ri­ti pra­vo po ko­jem će im utro­še­nu stru­ju, vo­du, te ogrjev pla­ća­ti drža­va. Tro­ško­vi stru­je iz bu­dže­ta FBiH pla­ća­li bi se do vi­si­ne od 200 ki­lo­va­ta po do­ma­ćin­stvu, dok bi, re­ci­mo, sva­ko do­ma­ćin­stvo ima­lo pra­vo da "bez bi­lo ka­kve na­kna­de", ka­ko se na­vo­di u za­ko­nu, "po­sje­če 10 ku­bnih me­ta­ra drve­ta".

Sva­ka po­ro­di­ca bi, također, ima­la pra­vo na mje­se­čni po­ti­caj od 150 KM za sva­ko ma­lo­lje­tno dje­te ko­je ima, a is­ta dje­ca do­bi­ja­la bi bes­pla­tne udžbe­ni­ke za ško­lu, ko­ji bi se ku­po­va­li sred­stvi­ma bu­dže­ta FBiH, a ima­li bi i pri­ori­tet kod upi­sa u sre­dnje ško­le i vi­so­ko­škol­ske us­ta­no­ve.

Svi pos­to­je­ći po­ti­ca­ji za po­ljo­pri­vre­du ko­ji se do­dje­lju­ju ovim po­dru­čji­ma uve­ća­li bi se za 100 pos­to, a svi ži­te­lji bi­li bi oslo­bo­đe­ni pla­ća­nja bi­lo ka­kvih sud­skih tro­ško­va kod "os­tva­ri­va­nja svo­jih pra­va". Svi gra­đa­ni sa stal­nim mjes­tom bo­rav­ka u ova­kvim na­se­lji­ma ima­li bi pra­vo i na bes­pla­tno li­je­če­nje i lje­kar­ske pre­gle­de u svim zdrav­stve­nim us­ta­no­va­ma u FBiH.

Oko 25 miliona

Za spro­vo­đe­nje ovog za­ko­na iz bu­dže­ta FBiH tre­ba­lo bi iz­dvo­ji­ti oko 25 mi­li­ona ma­ra­ka go­diš­nje, a mi­nis­tar pros­tor­nog ure­đe­nja Sal­ko Ob­ho­džaš sma­tra da je nje­go­vo do­no­še­nje ne­op­ho­dno ka­ko bi se po­mo­glo ova­kvim po­dru­čji­ma u FBiH ko­ja iz da­na u dan os­ta­ju bez sta­no­vni­ka.

I mi­nis­tar, me­đu­tim, pri­zna­je da za­kon još ni­je do­vo­ljno pre­ci­zno ura­đen, pa je Vla­da for­mi­ra­la in­ter­re­sor­nu gru­pu u ko­ju će ući pred­sta­vni­ci go­to­vo svih mi­nis­tar­sta­va, ka­ko bi se za­kon što bo­lje pri­pre­mio. I una­toč to­me, te či­nje­ni­ci da će ovaj za­kon ko­šta­ti izu­ze­tno mno­go, u Vla­di FBiH tvrde da ne­će odus­ta­ti od na­mje­re da na upravo tako po­mo­gnu ova­kva po­dru­čja i nji­ho­ve sta­no­vni­ke.

Po­red po­ti­ca­ja građanima, pra­vo na ra­zne po­vlas­ti­ce imat će i pra­vna li­ca ko­ja otvo­re svo­je fir­me u ovim zo­na­ma.

Ta­ko bi drža­va na se­be pre­uze­la oba­ve­zu da pla­ća do­pri­no­se za pen­zij­sko i zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje svim fir­ma­ma ko­je za­po­sle naj­ma­nje pet lju­di ko­ji ži­ve u brdsko pla­nin­skim po­dru­čji­ma. Fir­me bi ta­ko­đer bi­le oslo­bo­đe­ne pla­ća­nja po­re­za na do­bit, ra­znih ren­ti i ta­ksi.

Za­kon čak pre­dvi­đa i oslo­ba­đa­nje po­ljo­pri­vre­dni­ka iz ovih po­dru­čja ko­ji uvo­ze sto­ku ili opre­mu za po­ljo­pri­vre­du pla­ća­nja ca­ri­na, iako je ovo is­klju­či­va na­dle­žnost drža­vnih, a ne in­sti­tu­ci­ja en­ti­te­ta.

Ad. Mujanović

Posebna područja

Po­red brdsko pla­nin­skih Vla­da FBiH pla­ni­ra i zna­čaj­ne po­ti­ca­je za po­dru­čja po­se­bne za­šti­te. Pre­ma ovom za­ko­nu ova po­dru­čja odno­si­la bi se ugla­vnom na op­šti­ne ko­je su nas­ta­le uspos­ta­vom en­ti­tet­skih i kan­to­nal­nih li­ni­ja i po­dje­lom pri­je­ra­tnih opći­na. Ri­ječ je o opći­na­ma Do­boj Is­tok, Do­boj Jug, Do­bre­ti­ći, Do­ma­lje­vac, Fo­ča-Us­ti­ko­li­na, Pa­le-Pra­ča, Sa­pna, Te­očak, Uso­ra, Ra­vno, Bo­san­ski Pe­tro­vac, Gla­moč, Ku­pres, Trno­vo, Do­nji Va­kuf, Čelić, Drvar i Olo­vo. Po­red njih pre­ma po­se­bnim kri­te­ri­ji­ma ko­je će usvo­ji­ti Mi­nis­tar­stvo pros­tor­nog ure­đe­nja, Vla­da FBiH ima­la bi mo­gu­ćnost svo­jom odlu­kom pro­gla­si­ti i dru­ge re­gi­one po­dru­čji­ma po­se­bne za­šti­te. Sta­no­vni­ci ovih opći­na kao i fir­me ko­je u nji­ma bu­du po­slo­va­le imat će pra­vo na po­ti­ca­je sli­čne onim ko­ji će ima­ti ži­te­lji brdsko-pla­nin­skih zo­na, sa­mo u ma­lo ubla­že­noj for­mi. Fir­me ta­ko ne­će bi­ti u po­tpu­nos­ti oslo­bo­đe­ne pla­ća­nja do­pri­no­sa za pen­zi­one i zdrav­stve­ne fon­do­ve svo­jim ra­dni­ci­ma, nego će upla­ći­va­ti tre­ći­nu ili po­lo­vi­nu nov­ca, dok će os­ta­tak bi­ti pla­ćen iz bu­dže­ta FBiH. Obi­te­lji bi do­bi­va­le 100 KM po­mo­ći za ma­lo­lje­tno di­je­te, pod uslo­vom da ima­ju tro­je ili vi­še dje­ce.

Jeftiniji telefoni

Za­ko­nom se čak pre­dvi­đa i oba­ve­za te­le­kom-ope­ra­te­ra da obez­bje­de po­vo­ljni­je ta­ri­fe svo­jih uslu­ga za fi­zi­čka li­ca ko­ja ima­ju stal­no mjes­to bo­rav­ka na brdsko pla­nin­skim po­dru­čji­ma.

http://www.san.ba/index.php?id=745
Nihad_27

Post by Nihad_27 »

Dobar korak ka boljem razvijanju i zaustavljanju iseljavanja stanovnistva iz manjih sredina.
kekec

Post by kekec »

Zakon (prijedlog) pun rupa koje omogucavaju zloupotrebu i koji krsi
ljudska prava, odnosno stavlja odredjene kategorije u neravnopravan
polozaj (primjer besplatnog lijecenja, prednost kod upisa u skole ili
na fakultete...).
E, moj Ministre. Ako ne znas bolje, dadni ostavku. :roll:
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Ovo vise lici na uspostavu rezervata za ljude !

Razumijem namjere, ali to ne ide tako. Takav zakon bi bio cista diskriminacija. Pravi potez bi bio registracija poljoprivrednika po principu samostalnog djelatnika, osnivanje poduzeca sa svim pravima i obavezama .
A drzava bi pomogla tako sto bi izgradila infrastrukturu, od puteva pa do moderne komunikacijske mreze. Zatim treba omoguciti skolovanje svima onima koji zele da se bave poljoprivredom, sto bi bila i obaveza i uslov za otvaranje jednog takvog poduzeca-farme.

Donosenje ovakvog zakona je samo privremena mjera bez cilja da uspije, vec samo da privremeno ublazi situaciju.

Zar je stvarno potrebno izmisljti toplu vodu kad se zna kako je to uredjeno u modernim drzavama.
osa

Post by osa »

pokušavaju prepisati zakon o brdsko-planinskim područjima iz hrvatske, znate šta je od tog zaživjelo, vrlo malo. poljoprivrednici koji se bave uzgojem mliječnih krava imaju od države dodatak na cijenu mlijeka i još par sitnica, i to je to. a lakši upisi u školu i slične povlastice, pa to pada na ustavnom sudu čim netko pokrene to pitanje.
Nihad_27

Post by Nihad_27 »

kekec wrote:Zakon (prijedlog) pun rupa koje omogucavaju zloupotrebu
Gledajuci tako, sve i jedan zakon se moze zlouptrijebiti pa tako i ovaj.
i koji krsi
na fakultete...).

Apsolutno suprotno. Sasvim je normalno i neophodno da se donose posebni akti kojim bi se pomogla odredena podrucja ili odredene kategorije drustva.
Tradicionalno kukumacenje. :)
Liberalism

Post by Liberalism »

Prvo, u potpunosti se slazem sa drzavnom intervencijom u cilju poboljsanja zivotnog standarda ljudima na selu.

ali

1. Ovaj zakon na nicvou F BiH je noz u ledja drzavnom zakonu i strategiji o ruralnom razvoju, koji je trebao obezbjediti harmonizaciju ovog zakonodavstva u BiH sa onim u EU. Pored toga ovo je noz u ledja naporima na provođenju reforme javne administracije u sektru poljoprivrede koji je inicirala i finansirala EU koja je trebala po prvi put uvesti red u poljoprivredi u cijeloj BiH.

2. Proizilazi iz prvog a to je da sredstva koja ce se isplacivati za podsticaj ruralnog razvoja bez mehanizama kontrole na drzavnom nivou ce se najvjerovatnije iskoristiti za kupovinu glasova na slijedecim lokalnim izborima, jer treba li napominjati da se slican nivo sredstava za podsticaj poljopirvrede vec isplacuje iz budzeta F BiH bez da iko ima ikakav uvid u strukturu trosenja tih sredstava.

Tako i ovaj zakon, je jos jedna pljacka nacionalista-kriminalaca koji ce ove pare iskoristiti za placanje ''svojih'' seljaka koji su godinama za njih glasali a sada ce im ovi bar malo vratiti u novcu...
Nihad_27

Post by Nihad_27 »

gospodar kuglastih munja wrote:Ovo vise lici na uspostavu rezervata za ljude !
Objasni nam zasto.
Razumijem namjere, ali to ne ide tako. Takav zakon bi bio cista diskriminacija. Pravi potez bi bio registracija poljoprivrednika po principu samostalnog djelatnika, osnivanje poduzeca sa svim pravima i obavezama .
A drzava bi pomogla tako sto bi izgradila infrastrukturu, od puteva pa do moderne komunikacijske mreze. Zatim treba omoguciti skolovanje svima onima koji zele da se bave poljoprivredom, sto bi bila i obaveza i uslov za otvaranje jednog takvog poduzeca-farme.
Slazem se s tobom u vezi pomaganja pri skolovanju i edukaciji poljoprivrednika ali svi se ne bavi niti ce se baviti poljoprivredom. Glani cilj je prvo zaustaviti konstantno iseljenje a naravno i doprinijeti i razvoju tih podrucja i to ne samo uz pomoc poljoprivrede vec recimo i uz pomoc turizma. Tu se slazem sa tobom u vezi bolje putne infrastrukture.
Donosenje ovakvog zakona je samo privremena mjera bez cilja da uspije, vec samo da privremeno ublazi situaciju.

Naprotiv. Ja mislim da je ovo pravi dobar korak ka revitalizaciji tih manjih mjesta. Ovdje ima niz jako pozitivnih stvari kao tih 150KM/dijetetu sto bi znacilo 450KM za troje dijece. Jos uvijek nije dovoljno ali nije ni lose.

Isto bih rekao i za ono sto je vezano za firme. Ovo izdvojeno nije mala stvar.

Ta­ko bi drža­va na se­be pre­uze­la oba­ve­zu da pla­ća do­pri­no­se za pen­zij­sko i zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje svim fir­ma­ma ko­je za­po­sle naj­ma­nje pet lju­di ko­ji ži­ve u brdsko pla­nin­skim po­dru­čji­ma. Fir­me bi ta­ko­đer bi­le oslo­bo­đe­ne pla­ća­nja po­re­za na do­bit, ra­znih ren­ti i ta­ksi.

Naravno, jos uvijek se radi samo o prijedlogu ali je prema meni temelj jako dobar. Sto se tice samog iznosa, to jeste tih procijenjenih 25miliona KM to uopste nije velika suma.

Zar je stvarno potrebno izmisljti toplu vodu kad se zna kako je to uredjeno u modernim drzavama.
Kakva je razlika izmedu ovoga i nekog drugog koji postoji u nekoj "modernoj"(ma sta to znacilo) drzavi? [/i]
kekec

Post by kekec »

Nihad_27 wrote:
kekec wrote:Zakon (prijedlog) pun rupa koje omogucavaju zloupotrebu
Gledajuci tako, sve i jedan zakon se moze zlouptrijebiti pa tako i ovaj.
i koji krsi
na fakultete...).

Apsolutno suprotno. Sasvim je normalno i neophodno da se donose posebni akti kojim bi se pomogla odredena podrucja ili odredene kategorije drustva.
Tradicionalno kukumacenje. :)
1. Zar nije logicno, ako vec ima rupa u zakonima, da se iste "zacepe", a ne da se donosi Zakon koji je "k´o svajcarski sir". Opravdavati takav zakon (sa rupama) sa zakonima koji imaju rupe, je, priznati ces, malo glupo i bezveze.

2. Jedno je pomagati odredjena podrucja ili kategorije, a drugo je, Zakonom omoguciti diskriminaciju. Zasto bi neki imali besplatno lijecenje, a drugi, koji boluju od iste bolesti, moraju placati (skupe) lijekove. Zar je kriterij stanovanje ispod i iznad 800 m iznad mora? Zasto bi ti imao (zakonsku) prednost na upis na fakultet u odnosu na mene? Zar zbog toga sto zivis iznad 800 m Nv? Isto vrijedi za struju, vodu, ogrev (koja bi ovdje sjeca sume nastala).
Slazem se i mislim da je dobro rijesenje: naknada za svako dijete, besplatni udzbenici za djecu, solidan podsticaj za poljoprivrednike i stocare. Ovdje ulazi aktiviranje (otvaranje) skola, ambulanti, veterinarskih stanica i sl, kao i popuna strucnim kadrovima, poboljsanje infrastrukture (putevi, struja, telekomunikacije...), eventualno otvaranje odgovarajucih industrijskih pogona itd.

3. Nije "kukumacenje". Ako ja, a i mnogi drugi, kao laici vidimo mane i nedostatke prijedloga Zakona, onda to znaci da onaj koji je predlagac, odnosno tvorac tog prijedloga i nema bas neko jako znanje iz oblasti pravnih nauka. Ili je u pitanju nova mucka za koju je potrebno zakonsko pokrice. :D

Nihade, gdje si ti u svemu ovome ? :-)
Nihad_27

Post by Nihad_27 »

Liberalism wrote:Prvo, u potpunosti se slazem sa drzavnom intervencijom u cilju poboljsanja zivotnog standarda ljudima na selu.

ali

1. Ovaj zakon na nicvou F BiH je noz u ledja drzavnom zakonu i strategiji o ruralnom razvoju, koji je trebao obezbjediti harmonizaciju ovog zakonodavstva u BiH sa onim u EU. Pored toga ovo je noz u ledja naporima na provođenju reforme javne administracije u sektru poljoprivrede koji je inicirala i finansirala EU koja je trebala po prvi put uvesti red u poljoprivredi u cijeloj BiH.
Objasni nam malo taj zakon "na drzavnoj razini o strategiji o ruralnom razvoju" i zasto bi ovaj zakon bio noz u loedu istom?

2. Proizilazi iz prvog a to je da sredstva koja ce se isplacivati za podsticaj ruralnog razvoja bez mehanizama kontrole na drzavnom nivou ce se najvjerovatnije iskoristiti za kupovinu glasova na slijedecim lokalnim izborima, jer treba li napominjati da se slican nivo sredstava za podsticaj poljopirvrede vec isplacuje iz budzeta F BiH bez da iko ima ikakav uvid u strukturu trosenja tih sredstava.
Ovac zakon nije usmjeren ka pukom podrzavanju poljoprivrede i ne vidim da se kosi sa bilo kojim prethodnim zakonom. Ako ti to vidis onda nam objasni zasto.

Tako i ovaj zakon, je jos jedna pljacka nacionalista-kriminalaca koji ce ove pare iskoristiti za placanje ''svojih'' seljaka koji su godinama za njih glasali a sada ce im ovi bar malo vratiti u novcu...
Ovo je vez bespotrebno trta mrta pisanje. :)
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Nek donosilac ovog zakona ode malo u sela i zaseoko oko Goražda i Vareša. mogu ih ja odvesti pa da vidi kako i šta... ovo je još jedna u nizu šarenih laža.... :x
Liberalism

Post by Liberalism »

Nihade,

vidi malo, procitaj o trenutnom nacinu subvencioniranja poljoprivredne proizvodnje u BiH, sektorskim zahtjevima EU prema BiH koji su sadrzani u Evropskom partnerstvu. mehanizmima za podsticaj poljoprivrede koji su na snazi u EU, vezu izmedju poljoprivrede i ruralnog razvoja, te o nacinu odlucivanja o budzetskoj potrosnji u BiH pa onda daji konstatacije tipa ''trta-mrta''

Samo da znas jedno, da Bosna i Hercegovina ne prima nikakvu pomoc od EU u poljoprivrednom sektoru jer je prema EU u BiH na snazi takav prevazidjeni sistem subvencioniranja poljoprivrede koji omogucava siroku zloupotrebu od strane uposlenih u javnoj administraciji.

Za vise pogledaj malo studije koje je radio Poljoprivredni institut u Sarajevu koji navodi dokaze da su vlasti selektivno isplacivale subvencije poljoprivrednicima u zavisnosti (npr jednom farmeru su davali suvbvencije drugom nisu). neko se moze zacuditi kako jer to zakon ne bi trebao dozvoljavati, ali.... ne lezi vraze nasi zakoni (bolje receno pravilnici) to dozvoljavaju.
Prozor

#13 Re: Država plaća život na selima

Post by Prozor »

Nihad_27 wrote:Do­sa­daš­nja pra­ksa da lju­di sa se­la u po­tra­zi za bo­ljim ži­vo­tom do­la­ze u gra­do­ve, mo­gla bi da se obrne. Na­ime ži­vot sta­no­vni­ka se­la i na­se­lja u Fe­de­ra­ci­ji, ko­ja su smje­šte­na na na­dmor­skoj vi­si­ni iznad 800 me­ta­ra, tre­bao bi vrlo brzo po­če­ti da se go­to­vo u po­tpu­nos­ti pla­ća iz bu­dže­ta FBiH, kan­to­na i opći­na.

Sudski troškovi

Ta­ko ba­rem pre­dvi­đa prva, ra­dna va­ri­jan­ta za­ko­na o po­ti­ca­ji­ma za ra­zvoj po­dru­čja po­se­bne za­šti­te i brdsko pla­nin­skih po­dru­čja na ni­vou Fe­de­ra­ci­je BiH ko­ju je pri­pre­mi­lo fe­de­ral­no Mi­nis­tar­stvo pros­tor­nog ure­đe­nja.

Sta­no­vni­ci ova­kvih na­se­lja bi tako mo­gli, recimo, os­tva­ri­ti pra­vo po ko­jem će im utro­še­nu stru­ju, vo­du, te ogrjev pla­ća­ti drža­va. Tro­ško­vi stru­je iz bu­dže­ta FBiH pla­ća­li bi se do vi­si­ne od 200 ki­lo­va­ta po do­ma­ćin­stvu, dok bi, re­ci­mo, sva­ko do­ma­ćin­stvo ima­lo pra­vo da "bez bi­lo ka­kve na­kna­de", ka­ko se na­vo­di u za­ko­nu, "po­sje­če 10 ku­bnih me­ta­ra drve­ta".

Sva­ka po­ro­di­ca bi, također, ima­la pra­vo na mje­se­čni po­ti­caj od 150 KM za sva­ko ma­lo­lje­tno dje­te ko­je ima, a is­ta dje­ca do­bi­ja­la bi bes­pla­tne udžbe­ni­ke za ško­lu, ko­ji bi se ku­po­va­li sred­stvi­ma bu­dže­ta FBiH, a ima­li bi i pri­ori­tet kod upi­sa u sre­dnje ško­le i vi­so­ko­škol­ske us­ta­no­ve.

Svi pos­to­je­ći po­ti­ca­ji za po­ljo­pri­vre­du ko­ji se do­dje­lju­ju ovim po­dru­čji­ma uve­ća­li bi se za 100 pos­to, a svi ži­te­lji bi­li bi oslo­bo­đe­ni pla­ća­nja bi­lo ka­kvih sud­skih tro­ško­va kod "os­tva­ri­va­nja svo­jih pra­va". Svi gra­đa­ni sa stal­nim mjes­tom bo­rav­ka u ova­kvim na­se­lji­ma ima­li bi pra­vo i na bes­pla­tno li­je­če­nje i lje­kar­ske pre­gle­de u svim zdrav­stve­nim us­ta­no­va­ma u FBiH.

Oko 25 miliona

Za spro­vo­đe­nje ovog za­ko­na iz bu­dže­ta FBiH tre­ba­lo bi iz­dvo­ji­ti oko 25 mi­li­ona ma­ra­ka go­diš­nje, a mi­nis­tar pros­tor­nog ure­đe­nja Sal­ko Ob­ho­džaš sma­tra da je nje­go­vo do­no­še­nje ne­op­ho­dno ka­ko bi se po­mo­glo ova­kvim po­dru­čji­ma u FBiH ko­ja iz da­na u dan os­ta­ju bez sta­no­vni­ka.

I mi­nis­tar, me­đu­tim, pri­zna­je da za­kon još ni­je do­vo­ljno pre­ci­zno ura­đen, pa je Vla­da for­mi­ra­la in­ter­re­sor­nu gru­pu u ko­ju će ući pred­sta­vni­ci go­to­vo svih mi­nis­tar­sta­va, ka­ko bi se za­kon što bo­lje pri­pre­mio. I una­toč to­me, te či­nje­ni­ci da će ovaj za­kon ko­šta­ti izu­ze­tno mno­go, u Vla­di FBiH tvrde da ne­će odus­ta­ti od na­mje­re da na upravo tako po­mo­gnu ova­kva po­dru­čja i nji­ho­ve sta­no­vni­ke.

Po­red po­ti­ca­ja građanima, pra­vo na ra­zne po­vlas­ti­ce imat će i pra­vna li­ca ko­ja otvo­re svo­je fir­me u ovim zo­na­ma.

Za­kon čak pre­dvi­đa i oslo­ba­đa­nje po­ljo­pri­vre­dni­ka iz ovih po­dru­čja ko­ji uvo­ze sto­ku ili opre­mu za po­ljo­pri­vre­du pla­ća­nja ca­ri­na, iako je ovo is­klju­či­va na­dle­žnost drža­vnih, a ne in­sti­tu­ci­ja en­ti­te­ta.

Ad. Mujanović

Posebna područja

Po­red brdsko pla­nin­skih Vla­da FBiH pla­ni­ra i zna­čaj­ne po­ti­ca­je za po­dru­čja po­se­bne za­šti­te. Pre­ma ovom za­ko­nu ova po­dru­čja odno­si­la bi se ugla­vnom na op­šti­ne ko­je su nas­ta­le uspos­ta­vom en­ti­tet­skih i kan­to­nal­nih li­ni­ja i po­dje­lom pri­je­ra­tnih opći­na. Ri­ječ je o opći­na­ma Do­boj Is­tok, Do­boj Jug, Do­bre­ti­ći, Do­ma­lje­vac, Fo­ča-Us­ti­ko­li­na, Pa­le-Pra­ča, Sa­pna, Te­očak, Uso­ra, Ra­vno, Bo­san­ski Pe­tro­vac, Gla­moč, Ku­pres, Trno­vo, Do­nji Va­kuf, Čelić, Drvar i Olo­vo. Po­red njih pre­ma po­se­bnim kri­te­ri­ji­ma ko­je će usvo­ji­ti Mi­nis­tar­stvo pros­tor­nog ure­đe­nja, Vla­da FBiH ima­la bi mo­gu­ćnost svo­jom odlu­kom pro­gla­si­ti i dru­ge re­gi­one po­dru­čji­ma po­se­bne za­šti­te. Sta­no­vni­ci ovih opći­na kao i fir­me ko­je u nji­ma bu­du po­slo­va­le imat će pra­vo na po­ti­ca­je sli­čne onim ko­ji će ima­ti ži­te­lji brdsko-pla­nin­skih zo­na, sa­mo u ma­lo ubla­že­noj for­mi. Fir­me ta­ko ne­će bi­ti u po­tpu­nos­ti oslo­bo­đe­ne pla­ća­nja do­pri­no­sa za pen­zi­one i zdrav­stve­ne fon­do­ve svo­jim ra­dni­ci­ma, nego će upla­ći­va­ti tre­ći­nu ili po­lo­vi­nu nov­ca, dok će os­ta­tak bi­ti pla­ćen iz bu­dže­ta FBiH. Obi­te­lji bi do­bi­va­le 100 KM po­mo­ći za ma­lo­lje­tno di­je­te, pod uslo­vom da ima­ju tro­je ili vi­še dje­ce.

Jeftiniji telefoni

Za­ko­nom se čak pre­dvi­đa i oba­ve­za te­le­kom-ope­ra­te­ra da obez­bje­de po­vo­ljni­je ta­ri­fe svo­jih uslu­ga za fi­zi­čka li­ca ko­ja ima­ju stal­no mjes­to bo­rav­ka na brdsko pla­nin­skim po­dru­čji­ma.

http://www.san.ba/index.php?id=745
Nije savrseno, ali je pocetak. Vrijeme je da neko shvati ozbiljni problem izumiranja bosanskog sela.
Eshek

#14 Re: Država plaća život na selima

Post by Eshek »

Evo, ja cu na dati mali primjer kako zloupotrijebiti ovaj zakon (ako je ovakav prijedlog tacan).

Preduslov je da prijavim 5 domaćinstava koja imaju po jednog člana i premjestim sjedište svoje firme (u kojoj je zaposleno navedenih 5 članova) u okolicu Saraj'va, samo nek' je iznad 800 m nadmorske visine...

Nihad_27 wrote: Sta­no­vni­ci ova­kvih na­se­lja bi tako mo­gli, recimo, os­tva­ri­ti pra­vo po ko­jem će im utro­še­nu stru­ju, vo­du, te ogrjev pla­ća­ti drža­va. Tro­ško­vi stru­je iz bu­dže­ta FBiH pla­ća­li bi se do vi­si­ne od 200 ki­lo­va­ta po do­ma­ćin­stvu, dok bi, re­ci­mo, sva­ko do­ma­ćin­stvo ima­lo pra­vo da "bez bi­lo ka­kve na­kna­de", ka­ko se na­vo­di u za­ko­nu, "po­sje­če 10 ku­bnih me­ta­ra drve­ta".

Posiječem 5 x 10m3 drveta i prodam za 5000KM, iako mi uopšte ne trebaju.

Nihad_27 wrote:Sva­ka po­ro­di­ca bi, također, ima­la pra­vo na mje­se­čni po­ti­caj od 150 KM za sva­ko ma­lo­lje­tno dje­te ko­je ima, a is­ta dje­ca do­bi­ja­la bi bes­pla­tne udžbe­ni­ke za ško­lu, ko­ji bi se ku­po­va­li sred­stvi­ma bu­dže­ta FBiH, a ima­li bi i pri­ori­tet kod upi­sa u sre­dnje ško­le i vi­so­ko­škol­ske us­ta­no­ve.
Ovo mi je malo teže zloupotrijebiti, jerbo nemam čeljadi...

Registrujem farmu i stado od hiljadu-dvije ovaca u na firmu i te članove u tom mjestu i ubirem dvostruke poticaje, a zapravo ih držim negdje drugo, npr. na Vlašiću.

Na taj način bi mogao ubrati još nekih 5000 KM godišnje.

Ovo mi je najsladji dio: :D

Za pet zaposlenih ljudi u firmi, država bi godišnje morala bubnuti oko 40.000 KM za doprinose.

Također bi firma sa dobiti od cca. 150000 KM godišnje, umjesto da Federaciji BiH plati 45000 KM poreza na dobit, platila - NIŠTA.

Ta ista firma bi mogla uvoziti stoku i opremu za poljoprivredu bez plaćanja carina (i prijavljivati u navedeno mjesto), a potom ih preprodavati ih dalje firmama u ostatku zemlje, zarađujući barem 20-tak hiljada KM.

Rezime:

5000 KM za drvo
5000 KM za poticaje poljoprivredi
40000 KM ušteda na doprinosima
45000 KM ušteda na osnovu neplaćanja poreza na dobit
20000 KM na muljanju carinama za poljoprivrednu opremu
-----------------------------------------------------------------
115.000 KM

DakleM, prosječan muljator može državu godišnje zavrnuti za 100-njak hiljada KM pomoću ovog zakona, da ne spominjemo veće igrače, za koje ovaj zakon vjerovatno i jeste skrojen :D :D
Eshek

Post by Eshek »

Zaboravih dodati da bi mogao za koju partnersku firmu mogao oprati 2-3 miliončića (preusmjeravaju svoju dobit na moju firmu) uz maržu od 4-5 %, što bi iznosilo još nekih 100-njak hiljada KM.

Izvinjavam se, to mi je tek na kraju palo na pamet :D :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Svaki zakon pomocu kojeg se izdvaja bilo kakva vrsta subvencije za odredjene kategorije stanovnistva ili privrede se moze zloupotrijebiti.

Mi smo u fazi u kojoj je bilo kakvo postojanje zakona korisno, s obzirom na brzinu rada legislative inace. Siguran sam da ce biti muljatora, ali znamo u kakvom nam je stanju ruralno stanovnistvo, pogotovo ovo 'brdsko-planinsko'.

Eshek, sve to sto si naveo stoji. Ali prokontaj malo, ti ako otvoris gore farmu iz bilo kojeg razloga, upravo to bi bio poticaj razvitka u tom regionu. Oni znaju da bi ti imao poreske olaksice, upravo te s ovim zakonom namajljuju da tako nesto uradis, zato sto ce to biti poticaj za razvitak privrede u tom kraju. Sad, nije mi jasno to ako registrujes firmu gore, a firma u stvari negdje drugo, ako je to moguce ovim zakonom to je vec druga stvar.

I ne slazem se da je ovo 'diskriminacija'. Nije isto djetetu iz lupam Dejcica da se skoluje ili da ima zdravstvenu njegu kao nekome iz centra Sarajeva.
Maraschino

Post by Maraschino »

Ovo me podsjeti na neke '70 - '80 god. kada su izmislili Zeleni plan po kom bi se trebalo subvencionirati poljoprivredni proizvodjaci a na kraju je ispalo da su te kredite iskoristili ljudi koji nemaju nikakve veze sa selom.Dovoljno je bilo da imas saksiju zemlje na balkonu i da dobijes nepovratni kredit za unapredjenje poljoprivrede. :(

i ovo ako je tacno,iskoristit ce oni koji imaju komforne stanove u gradu a vikendice na selu.
Eshek

Post by Eshek »

jeza u ledja wrote:Svaki zakon pomocu kojeg se izdvaja bilo kakva vrsta subvencije za odredjene kategorije stanovnistva ili privrede se moze zloupotrijebiti.
U Bosni ljudi shvataju da svaku mogućnost MORAJU iskoristiti:D

Mi smo u fazi u kojoj je bilo kakvo postojanje zakona korisno, s obzirom na brzinu rada legislative inace. Siguran sam da ce biti muljatora, ali znamo u kakvom nam je stanju ruralno stanovnistvo, pogotovo ovo 'brdsko-planinsko'.
Znam u kakvom je stanju ruralno stanovništvo, ali na ovaj način se od države mogu oteti stotine miliona, tako da bi svi otišli u 3 PM.

Eshek, sve to sto si naveo stoji. Ali prokontaj malo, ti ako otvoris gore farmu iz bilo kojeg razloga, upravo to bi bio poticaj razvitka u tom regionu. Oni znaju da bi ti imao poreske olaksice, upravo te s ovim zakonom namajljuju da tako nesto uradis, zato sto ce to biti poticaj za razvitak privrede u tom kraju. Sad, nije mi jasno to ako registrujes firmu gore, a firma u stvari negdje drugo, ako je to moguce ovim zakonom to je vec druga stvar.
Nisi me shvatio. Naći će se ljudi koji će prijavljivati poslove gore, a držati ih drugdje.

Ja npr. imam firmu koja pruža intelektualne usluge, i mogu imati gore prijavljenu firmu i sjedište, a pravu kancelariju negdje u Sarajevu.
Niko od ruralne kategorije ne bi imao koristi od toga.

I ne slazem se da je ovo 'diskriminacija'. Nije isto djetetu iz lupam Dejcica da se skoluje ili da ima zdravstvenu njegu kao nekome iz centra Sarajeva.
Ruralnu sirotinju treba zaštititi, to nije sporno, ali poznavajući kakvi idioti vladaju ovom zemljom (da li su idioti, to je malo upitno, jer oni dobro žive, a mi ga pušimo), nemam dvojbi da će to biti još jedan zakon koji će omogućiti bezočnu pljačku.
Post Reply