Država ne daje domovnice ni djeci Bošnjaka rodenim u Hrvatsk
-
violentjack
#1 Država ne daje domovnice ni djeci Bošnjaka rodenim u Hrvatsk
Vijesti Hrvatska
24.10.2004 19:01
MANJINE Oko 140 Bošnjaka u pograničnim selima kod Vojnića, Cetingrada i Topuskog nemaju hrvatsko državljanstvo
Država ne daje domovnice ni djeci Bošnjaka koja su rođena u Hrvatskoj
Autor Romana Kovačević Barišić
Tridesetčetverogodišnja Zarifa Dolić iz Široke Rijeke kraj Vojnića ima petero djece, ali u njihovoj šesteročlanoj obitelji samo dvoje su hrvatski državljani. Četrnaestogodišnja Šuhreta i dvanaestogodišnji Adem. Kao i njih dvoje, i osmogodišnja je Seida rođena u Hrvatskoj, u Karlovcu, ali domovnicu joj ne daju. Troje Zarifine djece imaju tek dozvolu privremenog boravka u Hrvatskoj.
Dolići nisu nikakvi svjetski putnici nego siromašna obitelj iz pograničnog hrvatskog sela, s čijim se sudbinama poigravaju državne granice i zakoni.
Zarifa se iz Velike Kladuše doselila 1987. godine udavši se u vojnićko selo Krstinju. Od 1988. do 1996. djecu je rađala ondje gdje su ju zatekle životne okolnosti, a dvojicu starijih dječaka, Šukriju i Huseina, u BiH. Ništa čudno ako se zna da je Kladuša od njezina sela udaljena tek nekoliko kilometara, a Karlovac oko 45.
Dolići su primjer za 140-ak Bošnjaka iz Hrvatske, kojima država ne priznaje državljanstvo. Bošnjaci u pograničnim općinama Vojnić, Cetingrad i Topusko žive oduvijek, a kad su se 1995. godine vratili iz izbjeglištva, dočekala ih je pravna barijera ka dobivanju statusa hrvatskih državljana.
Skupo državljanstvo
Ulaskom Tankovića u Sabor, 11 ih je dobilo državljanstvo ove godine, 28-ero ljudi dobilo je jamstvo uz uvjet odricanja bosanskohercegovačkog državljanstva. N o, tu je financijski problem. Odricanje od BiH državljanstva u Sarajevu stoji 200 konvertibilnih maraka (800 kuna), a put u Sarajevo još toliko. Taj novac ti ljudi nemaju priča Azim Durmić, vjerski službenik za Karlovačku županiju.
Svojim primjerom Durmićeve riječi potkrepljuje i 31-godišnji automehaničar Husein Kendić, nastanjen u hrvatskom selu Pašin Potok od 1977. godine.
Završio sam osnovnu školu u Cetingradu i imao sve hrvatske dokumente. Kad sam 1995. godine podnio zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva, odobren mi je privremeni status stranca, poslije toga status stalnog boravka. Na ponovni zahtjev, zajamčili su mi državljanstvo ako se u roku dvije godine odreknem bosanskog, što je 1997. godine stajalo 2000 dolara, a sada 153 eura putem ambasade, odnosno 200 KM u Sarajevu. Osim što mi je to preskupo, ne vidim razloga da ne budem hrvatski državljanin ako sam od svoje četvrte godine tu prijavljen. Pa i autoškolu sam polagao u Slunju navodi Kendić. Četverogodišnjeg mu sina supruga je rodila u Kladuši jer nemaju hrvatsko zdravstveno osiguranje, a u Kladuši se "da dogovoriti".
No, ni djeca rođena u Karlovcu ne mogu dobiti domovnicu, ako je nemaju roditelji ističe efendija Durmić, zaljučivši da će na taj način samo povećavati broj Bošnjaka bez državljanstva.
Novca ni za užinu
Samohrana Zarifa Dolić preživljava zahvaljujući kravici, donacijama i kući APN-a u koju je smještena, nakon što je muž okrenuo leđa i njoj i njihovoj djeci, a svekrva ih izbacila iz kuće. Zanemarila ih je i država.
Moram plaćati po 1000 kuna mjesečno za zdravstveno osiguranje djece, sve dok ne dobiju državljanstvo. Da nije toga, snašli bismo se, ovako, ne mogu djeci platiti užinu u školi. Ima dobrih ljudi, pomognu. Kad imam brašno i sol u kući, imam sve! Ali, osvane i dan da nemam što iznijeti djeci na stol tu Zerifa spušta pogled i ušuti, a malena Seida skoči i obaspe majku poljupcima.
Rješavanje bošnjačkog problema u Hrvatskoj prva je točka sporazuma koji je Šemso Tanković, bošnjački zastupnik, potpisao s Vladom. Međutim, problem još nije riješen.
24.10.2004 19:01
MANJINE Oko 140 Bošnjaka u pograničnim selima kod Vojnića, Cetingrada i Topuskog nemaju hrvatsko državljanstvo
Tridesetčetverogodišnja Zarifa Dolić iz Široke Rijeke kraj Vojnića ima petero djece, ali u njihovoj šesteročlanoj obitelji samo dvoje su hrvatski državljani. Četrnaestogodišnja Šuhreta i dvanaestogodišnji Adem. Kao i njih dvoje, i osmogodišnja je Seida rođena u Hrvatskoj, u Karlovcu, ali domovnicu joj ne daju. Troje Zarifine djece imaju tek dozvolu privremenog boravka u Hrvatskoj.
Dolići nisu nikakvi svjetski putnici nego siromašna obitelj iz pograničnog hrvatskog sela, s čijim se sudbinama poigravaju državne granice i zakoni.
Zarifa se iz Velike Kladuše doselila 1987. godine udavši se u vojnićko selo Krstinju. Od 1988. do 1996. djecu je rađala ondje gdje su ju zatekle životne okolnosti, a dvojicu starijih dječaka, Šukriju i Huseina, u BiH. Ništa čudno ako se zna da je Kladuša od njezina sela udaljena tek nekoliko kilometara, a Karlovac oko 45.
Dolići su primjer za 140-ak Bošnjaka iz Hrvatske, kojima država ne priznaje državljanstvo. Bošnjaci u pograničnim općinama Vojnić, Cetingrad i Topusko žive oduvijek, a kad su se 1995. godine vratili iz izbjeglištva, dočekala ih je pravna barijera ka dobivanju statusa hrvatskih državljana.
Skupo državljanstvo
Ulaskom Tankovića u Sabor, 11 ih je dobilo državljanstvo ove godine, 28-ero ljudi dobilo je jamstvo uz uvjet odricanja bosanskohercegovačkog državljanstva. N o, tu je financijski problem. Odricanje od BiH državljanstva u Sarajevu stoji 200 konvertibilnih maraka (800 kuna), a put u Sarajevo još toliko. Taj novac ti ljudi nemaju priča Azim Durmić, vjerski službenik za Karlovačku županiju.
Svojim primjerom Durmićeve riječi potkrepljuje i 31-godišnji automehaničar Husein Kendić, nastanjen u hrvatskom selu Pašin Potok od 1977. godine.
Završio sam osnovnu školu u Cetingradu i imao sve hrvatske dokumente. Kad sam 1995. godine podnio zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva, odobren mi je privremeni status stranca, poslije toga status stalnog boravka. Na ponovni zahtjev, zajamčili su mi državljanstvo ako se u roku dvije godine odreknem bosanskog, što je 1997. godine stajalo 2000 dolara, a sada 153 eura putem ambasade, odnosno 200 KM u Sarajevu. Osim što mi je to preskupo, ne vidim razloga da ne budem hrvatski državljanin ako sam od svoje četvrte godine tu prijavljen. Pa i autoškolu sam polagao u Slunju navodi Kendić. Četverogodišnjeg mu sina supruga je rodila u Kladuši jer nemaju hrvatsko zdravstveno osiguranje, a u Kladuši se "da dogovoriti".
No, ni djeca rođena u Karlovcu ne mogu dobiti domovnicu, ako je nemaju roditelji ističe efendija Durmić, zaljučivši da će na taj način samo povećavati broj Bošnjaka bez državljanstva.
Novca ni za užinu
Samohrana Zarifa Dolić preživljava zahvaljujući kravici, donacijama i kući APN-a u koju je smještena, nakon što je muž okrenuo leđa i njoj i njihovoj djeci, a svekrva ih izbacila iz kuće. Zanemarila ih je i država.
Moram plaćati po 1000 kuna mjesečno za zdravstveno osiguranje djece, sve dok ne dobiju državljanstvo. Da nije toga, snašli bismo se, ovako, ne mogu djeci platiti užinu u školi. Ima dobrih ljudi, pomognu. Kad imam brašno i sol u kući, imam sve! Ali, osvane i dan da nemam što iznijeti djeci na stol tu Zerifa spušta pogled i ušuti, a malena Seida skoči i obaspe majku poljupcima.
Rješavanje bošnjačkog problema u Hrvatskoj prva je točka sporazuma koji je Šemso Tanković, bošnjački zastupnik, potpisao s Vladom. Međutim, problem još nije riješen.
-
imigrant
Ali zato ako si se izrazio kao hrvat na svjedocanstvu u osnovnoj, ili ako si rodjen u medjugorju....domovnica zagarantovana..
Cini mi se da je njofra definitivno uspio napraviti cisto etnicku drzavu, i da je uspio posijati klice svoje politike i na ove poslje njega...
Ja sam i sto jedno vrijeme bio bez drzavljanstva, bez osiguranja, bez prava....
uzas!
Cini mi se da je njofra definitivno uspio napraviti cisto etnicku drzavu, i da je uspio posijati klice svoje politike i na ove poslje njega...
Ja sam i sto jedno vrijeme bio bez drzavljanstva, bez osiguranja, bez prava....
uzas!
-
violentjack
Pa ni djeca rodena u lijepoj njihovoj ne mogu dobiti drzavljanstvo
Uzas i jos gori je uzas da su to eto Bosnjacka-Bosanska sela odmah uz granicu sa Hrvatskom.ljudi gledaju Bosnu iz svojih kuca a ne daju im drzavljanstvo

Uzas i jos gori je uzas da su to eto Bosnjacka-Bosanska sela odmah uz granicu sa Hrvatskom.ljudi gledaju Bosnu iz svojih kuca a ne daju im drzavljanstvo
-
livadic
Ali zato ako si se izrazio kao hrvat na svjedocanstvu u osnovnoj, ili ako si rodjen u medjugorju....domovnica zagarantovana..
----------------------------
pa i vi ste svim sandzama dali drzavljanstva ...
a ni braca arapi nisu ostali kratkih rukava ...

nego ...
... pravovjerne bosnje i tako ne vole saharu ...
... pa ne znam ni sta im domovnice ...
osim za odlazak u trece zemlje ...

pa i vi ste svim sandzama dali drzavljanstva ...
a ni braca arapi nisu ostali kratkih rukava ...
nego ...
... pa ne znam ni sta im domovnice ...
osim za odlazak u trece zemlje ...
-
imigrant
livadic wrote:Ali zato ako si se izrazio kao hrvat na svjedocanstvu u osnovnoj, ili ako si rodjen u medjugorju....domovnica zagarantovana..
pa i vi ste svim sandzama dali drzavljanstva ...![]()
a ni braca arapi nisu ostali kratkih rukava ...![]()
nego ...... pravovjerne bosnje i tako ne vole saharu ...
![]()
... pa ne znam ni sta im domovnice ...![]()
osim za odlazak u trece zemlje ...![]()
![]()
![]()
Ulazi pijesak u nanule...pa svrbi...i grebe...
pa tarlahaju
Inace livadicu,
" pa i vi ste svim sandzama dali drzavljanstva ...
ja sam u ovima VI manje nego ti....
-
asenci
#6 Re: Država ne daje domovnice ni djeci Bošnjaka rodenim u Hrv
Ova informacija je daleko od istine, SAMO TAXA ZA ODRICANJE OD DRZAV. KOJA SE UPLACUJE NA na BUDZET iznosi trenutno 820 KM, a do skora je iznosila 1.700 KM.MANJINE Oko 140 Bošnjaka u pograničnim selima kod Vojnića, Cetingrada i Topuskog nemaju hrvatsko državljanstvo
Ulaskom Tankovića u Sabor, 11 ih je dobilo državljanstvo ove godine, 28-ero ljudi dobilo je jamstvo uz uvjet odricanja bosanskohercegovačkog državljanstva. N o, tu je financijski problem. Odricanje od BiH državljanstva u Sarajevu stoji 200 konvertibilnih maraka (800 kuna),
Plus troskovi advokata, ukoliko se osoba nalazi van granica BiH ili je sprijecena da dodje.
-
trlica
gdje si livadicu kuco stara,sta ima novo u Berlinu?livadic wrote:Ali zato ako si se izrazio kao hrvat na svjedocanstvu u osnovnoj, ili ako si rodjen u medjugorju....domovnica zagarantovana..
![]()
![]()
![]()
ima li tamo muslimana i kako ti izlazis na kraj s njima.
- osa
Ima li neka zemlja , pogotovo bogata i uređena, a da se samo zato što se rodite u njoj može dobiti državljanstvo, možda bih trebao otići sa ženom kad bude rađala pa da dijete odmah dobije državljanstvo, a pogotovo ako ju napustim i prepustim joj brigu o djeci da joj neka agencija (apn) da kuću, socijalnu pomoć i sl. i ona još za to može biti nezahvalna, ima li negdje osim u hrvatskoj takvih budala.
-
Umjetnik a
hrvatski mediji:
kriminalac:
hrvat iz bosne
heroj:
samo hrvat
kriminalac:
hrvat iz bosne
heroj:
samo hrvat
-
xon_sa
Amerika recimo...osa wrote:Ima li neka zemlja , pogotovo bogata i uređena, a da se samo zato što se rodite u njoj može dobiti državljanstvo, možda bih trebao otići sa ženom kad bude rađala pa da dijete odmah dobije državljanstvo, a pogotovo ako ju napustim i prepustim joj brigu o djeci da joj neka agencija (apn) da kuću, socijalnu pomoć i sl. i ona još za to može biti nezahvalna, ima li negdje osim u hrvatskoj takvih budala.
- osa
neistina, za papire treba odraditi jednu šihtu u iraku.xon_sa wrote:Amerika recimo...osa wrote:Ima li neka zemlja , pogotovo bogata i uređena, a da se samo zato što se rodite u njoj može dobiti državljanstvo, možda bih trebao otići sa ženom kad bude rađala pa da dijete odmah dobije državljanstvo, a pogotovo ako ju napustim i prepustim joj brigu o djeci da joj neka agencija (apn) da kuću, socijalnu pomoć i sl. i ona još za to može biti nezahvalna, ima li negdje osim u hrvatskoj takvih budala.
-
xon_sa
Rodio majka pametno, hajd brzo procitaj 14. amandman americkog ustavaosa wrote:neistina, za papire treba odraditi jednu šihtu u iraku.xon_sa wrote:Amerika recimo...osa wrote:Ima li neka zemlja , pogotovo bogata i uređena, a da se samo zato što se rodite u njoj može dobiti državljanstvo, možda bih trebao otići sa ženom kad bude rađala pa da dijete odmah dobije državljanstvo, a pogotovo ako ju napustim i prepustim joj brigu o djeci da joj neka agencija (apn) da kuću, socijalnu pomoć i sl. i ona još za to može biti nezahvalna, ima li negdje osim u hrvatskoj takvih budala.
-
fixer
livadic wrote:Ali zato ako si se izrazio kao hrvat na svjedocanstvu u osnovnoj, ili ako si rodjen u medjugorju....domovnica zagarantovana..
![]()
![]()
![]()
al su ostali kratkih hlaca
-
brdo
ma makar i tako bilo sto dalje od takvih i njima slicnih ??!!!livadic wrote:Ali zato ako si se izrazio kao hrvat na svjedocanstvu u osnovnoj, ili ako si rodjen u medjugorju....domovnica zagarantovana..
![]()
![]()
![]()
- suncokret13
ih,
a tek ovdje,
10 dana sam morao hodati da bi skupio 2-3 papira za drzavljanstvo biH,samo zato sto su polupismeni zaposlenici napravili 100 greasaka na dokumentima,
mnogo lakse bi mi bilo da sam bio ( biJo ) rodjen na ili u sandzaku ili da sam arap.
a tek ovdje,
10 dana sam morao hodati da bi skupio 2-3 papira za drzavljanstvo biH,samo zato sto su polupismeni zaposlenici napravili 100 greasaka na dokumentima,
mnogo lakse bi mi bilo da sam bio ( biJo ) rodjen na ili u sandzaku ili da sam arap.
-
asenci
osa (citat):
Ima li neka zemlja , pogotovo bogata i uređena, a da se samo zato što se rodite u njoj može dobiti državljanstvo, možda bih trebao otići sa ženom kad bude rađala pa da dijete odmah dobije državljanstvo, a pogotovo ako ju napustim i prepustim joj brigu o djeci da joj neka agencija (apn) da kuću, socijalnu pomoć i sl. i ona još za to može biti nezahvalna, ima li negdje osim u hrvatskoj takvih budala.
radi se o "pravu tla" odnosno latinski naziv JUS SOLI, moras provjeriti u ustavima drzave u kojoj zelis da ti se dijete rodi, te ukoliko ima ukljucen "jus soli" mozes ici radjati
gledajuci apstraktno, i ne moras biti bukvalno na tlu te drzave, mozes se dijete roditi u avionu iznad samog tla drzave (jer je i zrak iznad tla - samo tolo suverene drzave) u kojoj je po ustavu odredjeno sticanje drzavljanstva po "presjecanju vrpce nasciturusa". I na taj nacin ce ti dijete dobiti dvojno drzavljanstvo, drzavljanstvo po slijednosti roditelja, te drzavljanstvo po mjestu rodjenja odnosno JUS SOLI
Tempiraj si da ti se zena porodi u avionu iznad svicarske
- osa
Znači švicarci su još veće budale od hrvata.asenci wrote:osa (citat):
radi se o "pravu tla" odnosno latinski naziv JUS SOLI, moras provjeriti u ustavima drzave u kojoj zelis da ti se dijete rodi, te ukoliko ima ukljucen "jus soli" mozes ici radjati)
gledajuci apstraktno, i ne moras biti bukvalno na tlu te drzave, mozes se dijete roditi u avionu iznad samog tla drzave (jer je i zrak iznad tla - samo tolo suverene drzave) u kojoj je po ustavu odredjeno sticanje drzavljanstva po "presjecanju vrpce nasciturusa". I na taj nacin ce ti dijete dobiti dvojno drzavljanstvo, drzavljanstvo po slijednosti roditelja, te drzavljanstvo po mjestu rodjenja odnosno JUS SOLI
Tempiraj si da ti se zena porodi u avionu iznad svicarske