Drzava i politika: otcjepljenje od pameti

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
spongebob
Posts: 1101
Joined: 05/10/2005 17:43
Location: Bikini Bottom

Drzava i politika: otcjepljenje od pameti

Post by spongebob » 21/06/2006 01:36

Drugovi, kojim putem ovo ide?
Trenutna politicka elita u BIH cini sve ne samo da rasturi ideju o drzavi BIH kao razvijenoj ekonomskoj i intelektualnoj zajednici a time kao bitnoj globalnoj jedinici, nego i da uneredi drzavu, prikaze je u ruznom svjetlu postavljajuci stranacke jarane za ambasadore koji po pravilu neznaju beknut jezik zemlje u koju su poslani niti ucenje istog smatraju za shodno, postavlja i aminuje sumnjive ljude na celne pozicije, na izborima po pravilu potpiruje niske strasti, duboko inkriminisana i zaguljena u fotelju vlasti.
Ovo sto mi imamo nije drzava. Ovo je samo veliki birokratski kiklop koji sam svrha sebi. Mi nemamo nikakvu strukturu razvoja, nemamo usaglasenost po pitanju obrazovanja, najvaznije struke u drzavi, mi se ne bavimo stvarnim problemima nego svojom egzistencijom. Nemamo ljude koji bi se stvarno zauzeli za bosansku stvar, sve je to skoro jedna te ista mafija koja prolazi kroz bh parlamente zadnjih petnaest godina. Gradimo buducnost koja ce se gledati preko nisana
Nije tema odvoz smeca, rad saobracajnica, povecan kriminal, politicke afere nisu tema nikome pa ni sudovima, nije tema nepismenost i neobrazovanost naroda, a prije svega nije tema JAD I BIJEDA koja je indirektna posljedica post-dejtonskog stanja, besperspektivnost buducih apsolvenata niti cinjenica da ce BIH za desetak godina imati dodatno problem bijele kuge. Nije problem, sto se vjerske zajednice otvoreno mijesaju u politicka desavanja nego su jelde, problem novinari koji po obicaju ne znaju da sute kad trebaju. Niti je problem da smo po skoro svim drustvenim i ekonomskim parametrima na samom dnu. Nasa drzava je podijeljena i to samo politickom slijepcu nije jasno. Daljnjim insistiranjem bh glasaca na nacionalnoj opciji, sto je po posljednjim nezavisnim istrazivanjima javnog mnjenja skoro pa jedina moguca opcija, ionako oslabljena drzava se ukopava za naredne cetiri godine u kojem se ne iskljucuju zahtjevi za otcjepljenjem, sto je realna politicka alternativa i opcija ( bojim se da na aktuelnosti nece izgubiti ni u naredno vrijeme).
Mislim...vec je i vrapcima na srpskoj/bosnjackoj/hrvatskoj grani jasno, da nasi narodi i narodnosti ne zele zivjeti jedni s drugim, te da bi razlaz bio jedino racionalno rjesenje. Vjerovatno sad neki u meni vide neprijatelja, politickog naivca ili u najgorem slucaju cetnika il neznalca, ali prije nego sto date bilo kakvo misljenje o ovom stavu, evo par pitanja:

1. Vjerujete li u neku formu bosansko-hercegovackog zivota koji ce u dogledno vrijeme izbrisati nacionalne razlike?

2. Vjerujete li u (samo)ukidanje RS-a?


3. Je li vas stid njih koji nas u svijetu predstavljaju?


User avatar
A_I_
Posts: 1211
Joined: 27/01/2003 00:00
Location: Dovlići
Contact:

Post by A_I_ » 21/06/2006 02:27

kralju, sugradjanine :) pohvale na osvrt - skidam kapu!

iako u dubini duse imam isti osjecaj kako je ((s obzirom na blisku i dalju proslost od bogumila, krstaskih ratova protiv crkve bosanske, otomanske i austrougarske okupacije, propasti iskrenog i imho plemenitog krajnje ljudskog pokusaja ujedinjenja balkanskih plemena uz sve svoje mane i promasaje)) u ovolikoj eskalaciji mrznje, medjusobnog krvoprolica, sveopsteg pada morala i osjecaja bosanstva..., dakle kako je upravo potrebno razdvojiti se da bi se jednog dana, kada dodjemo tobe, opet zblizili i shvatili da bez suzivota nema zivota, da bez fildzana viska kahfva nije kahfva...

i pored tog osjecaja svjesno izbjegavam takvu opciju, svjesno potenciram bosnu i hercegovinu kao neminovno jedinstvenu drzvavu svih gradjana koji su oduvijek zivjeli u njoj. ne prihvatam teze (tj. nagadjanja lakovjernih podlonznih manipulacijama medija, vjerskih i politickih vodja) kako je nemoguc suzivot, kako su prevelike razlike, tvrdoglavi stavovi kako se ne moze preci preko zlocina, kako suzivot toboze nikad i nije bio moguc itd.

1. da, vjerujem - MORAM vjerovati i raditi na tome. dobrim dijelom to ce ovisiti od uticaja susjeda a jednim dijelom i od MZ...ali ubjedljivo najvecim od nas samih - od nasih stavova prema nacionalizmu i svakodnevnog djelovanja na 'spustanju loptice na zemlju'

2. da, itekako i to je jedan i jedini nacin na koji ce se to desiti. svaka presija i nametanje (ne samo po tom pitanju vec uopste) kontraproduktivno je po razvoj svijesti gradjana ove zemlje. problem je predrasuda i naseg odnosa prema obicnim ljudima u rs-u. najvise ce zavisiti od unutrasnjih promjena i pro-bosanskih pokreta ali i od onih preko drine...

3. oni su samo odraz ukupnog stanja u zemlji - a o tom stanju je svijet obavijesten i bez tih usljivih "predstavnika"...

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka » 21/06/2006 06:55

Ja ne bih volio živjeti (I neću) u Zemlji zalazećeg sunca u kojoj bi bili samo Bošnjaci.
Baskija Baskijcima!

kub lajkan
Posts: 3516
Joined: 03/12/2004 19:20

Re: Drzava i politika: otcjepljenje od pameti

Post by kub lajkan » 21/06/2006 08:22

spongebob wrote:1. Vjerujete li u neku formu bosansko-hercegovackog zivota koji ce u dogledno vrijeme izbrisati nacionalne razlike?

2. Vjerujete li u (samo)ukidanje RS-a?


Ne vjerujem u drzavu u kojoj ce vladati nac. stranke. Ili ce oni nestati ili drzava.

I ukidanje RS-a nema s tim nikakve veze...

Santos
Posts: 1552
Joined: 24/10/2004 22:29

Post by Santos » 21/06/2006 08:31

1-NE
2-NE
3-DA
Sve si fino objasnio.

Jastreb35
Posts: 1222
Joined: 31/05/2006 22:59

Post by Jastreb35 » 21/06/2006 08:47

spongebob : "vec je i vrapcima na srpskoj/bosnjackoj/hrvatskoj grani jasno, da nasi narodi i narodnosti ne zele zivjeti jedni s drugim, te da bi razlaz bio jedino racionalno rjesenje."


A_I_ : "potrebno razdvojiti se da bi se jednog dana, kada dodjemo tobe, opet zblizili i shvatili da bez suzivota nema zivota, da bez fildzana viska kahfva nije kahfva..."


To svakako mozete predlagati s necim za sto imate gruntovni list a na kojem je vase ime. Sto se tice drzave, aktivnim djelovanjem protiv teritorijalnog integriteta iste mozete samo sresti sudbinu Jusufa Prazine i Fikreta Abdica. BiH moze ostati nefunkcionalna jos 20 godina. Neka i Albanija udje u EU prije nas. Ali granice kod Mostara i Doboja nece biti.

I drugo, SNSD nema nacionalni predznak a program rada ove stranke se ne razlikuje od onog kojeg se pridrzava SDS, SDP i SDA su sa svojim programima takodje identicne, pa je bespredmetno ocajavanje po pitanju navodnog "insistiranja bh glasaca na nacionalnoj opciji". Osim ako su SDP i SNSD takodje "nacionalna opcija" na koju upozoravas ?

http://jastreb.blogger.ba/

Reina
Posts: 1236
Joined: 08/04/2005 11:58

Post by Reina » 21/06/2006 09:05

Jastreb35 wrote:
spongebob : "vec je i vrapcima na srpskoj/bosnjackoj/hrvatskoj grani jasno, da nasi narodi i narodnosti ne zele zivjeti jedni s drugim, te da bi razlaz bio jedino racionalno rjesenje."


A_I_ : "potrebno razdvojiti se da bi se jednog dana, kada dodjemo tobe, opet zblizili i shvatili da bez suzivota nema zivota, da bez fildzana viska kahfva nije kahfva..."

Jastreb35 wrote:To svakako mozete predlagati s necim za sto imate gruntovni list a na kojem je vase ime. /


Jastreb :thumbup:

racunarskibandit
Posts: 19
Joined: 14/06/2006 03:16

Re: Drzava i politika: otcjepljenje od pameti

Post by racunarskibandit » 21/06/2006 11:41

spongebob wrote:...vec je i vrapcima na srpskoj/bosnjackoj/hrvatskoj grani jasno, da nasi narodi i narodnosti ne zele zivjeti jedni s drugim, te da bi razlaz bio jedino racionalno rjesenje...


Nije problem u nekim nebuloznim politicarima ili nekom nejasno definisanom stanju. Preoblem je u GENOCIDU!!!

Nije Sprski narod htio da uzme komad bosne zato jer su bili ugrozeni i htjeli su da se odvoje, nego je Srbija htjela da osvoji cjelu Bosnu i Pocini genocid nad svim nesrbima.

Stvarno je nevjerovatno kako Cetnici uspjevaju nametati laznu interpretaciju na dogadjaje u bliskoj proslosti i sadasnjosti.

Vjerovatno sad neki u meni vide neprijatelja, politickog naivca ili u najgorem slucaju cetnika il neznalca, ali prije nego sto date bilo kakvo misljenje o ovom stavu, evo par pitanja:

1. Vjerujete li u neku formu bosansko-hercegovackog zivota koji ce u dogledno vrijeme izbrisati nacionalne razlike?


Ko kaze da se nacionalne razlike moraju brisati. Demokratsko drustvo dozvoljava i cak ohrabruje razlicita misljenja i stavove.
2. Vjerujete li u (samo)ukidanje RS-a?

I ukidanje federacije i Vracanje republike.
3. Je li vas stid njih koji nas u svijetu predstavljaju?

To su sve sami izdajnici.

Longplay
Posts: 136
Joined: 06/07/2002 00:00

Post by Longplay » 21/06/2006 11:57

Ne volim da se ponavljam, ali opet:

nema nam druge nego zivjeti zajedno. Takva je struktura stanovnistva i drzave BiH. Onaj koji bude pokusavao da to poremeti samo ce sebi otezavati zivot (na zalost i drugima), ali u prvoj liniji sam sebi. Osjetice to svi koji budu pokusavali destabilizovati BiH prvi na svojoj kozi. Ima tu vise instrumenata za sprjecavanje antibosanskog djelovanja: zakonske mjere, odstranjivanje iz politike ili jos neke ostrije mjere (na pr. iz Njemacke mozete biti protjerani cak i sa Njemackim pasosem ako djelujete protivustavno). A zamislite da se Miletu & Co. zaprijeti da ce na Guantanamo ako nastavi nebuloze o referendumu. Ja mislim da mu nikada vise na um ne bi palo, vec bi pjevao 'Bosno moja, lijepa mila...'


PS: i ako neko ima problem zivjeti u multietnickoj BiH, pa ima toliko 'etnicki cistih' drzava u regionu (Hrvatska, Srbija, CG) pa nek izvole, zasto se pate ovdje.

User avatar
A_I_
Posts: 1211
Joined: 27/01/2003 00:00
Location: Dovlići
Contact:

Post by A_I_ » 21/06/2006 12:14

Jastreb35 wrote:
A_I_ : "potrebno razdvojiti se da bi se jednog dana, kada dodjemo tobe, opet zblizili i shvatili da bez suzivota nema zivota, da bez fildzana viska kahfva nije kahfva..."


To svakako mozete predlagati s necim za sto imate gruntovni list a na kojem je vase ime. Sto se tice drzave, aktivnim djelovanjem protiv teritorijalnog integriteta iste mozete samo sresti sudbinu Jusufa Prazine i Fikreta Abdica. BiH moze ostati nefunkcionalna jos 20 godina. Neka i Albanija udje u EU prije nas. Ali granice kod Mostara i Doboja nece biti.

I drugo, SNSD nema nacionalni predznak a program rada ove stranke se ne razlikuje od onog kojeg se pridrzava SDS, SDP i SDA su sa svojim programima takodje identicne, pa je bespredmetno ocajavanje po pitanju navodnog "insistiranja bh glasaca na nacionalnoj opciji". Osim ako su SDP i SNSD takodje "nacionalna opcija" na koju upozoravas ?

http://jastreb.blogger.ba/


taj moj citat je izvucen iz konteksta - los potez.

je li ti stvarno mislis kako se vecina glasaca 'pali' na programe rada sranaka ili pak na izjave i karizmu glavnih 'igraca' :-)
kakvi bolan programi :-)

User avatar
A_I_
Posts: 1211
Joined: 27/01/2003 00:00
Location: Dovlići
Contact:

Post by A_I_ » 21/06/2006 12:29

Jastreb35 wrote:To svakako mozete predlagati s necim za sto imate gruntovni list a na kojem je vase ime. Sto se tice drzave, aktivnim djelovanjem protiv teritorijalnog integriteta iste mozete samo sresti sudbinu Jusufa Prazine i Fikreta Abdica. BiH moze ostati nefunkcionalna jos 20 godina. Neka i Albanija udje u EU prije nas. Ali granice kod Mostara i Doboja nece biti.


znaci bolje je jos desetljecima svakodnevno zivjeti u neizvjesnosti, strahu od reprize '92.-e, mrznji, nepovjerenju prema svima drugacijeg imena i prezimena, stalnom sistematskom podsjecanju na genocid jer 'neprijatelj vreba iza coska', u glavama odrzavati svakojake oblike podjela na tri tora...
(ne pricam o manjini trezvenih-objektivnih vec o vecini naroda u bih u kojem je ovo gore sveprisutno)

kakve su tvoje procjene po pitanju izbljedjivanja ovih pobrojanih negativnosti? gdje je perspektiva ako cemo svaki cas onoj drugoj strani nabijati na nos zlodjela ? kada u rs-u vidis denacifikaciju i priznanje genocida? gdje su znakovi da se nesto pozitivno u tom pravcu desava?

User avatar
A_I_
Posts: 1211
Joined: 27/01/2003 00:00
Location: Dovlići
Contact:

Re: Drzava i politika: otcjepljenje od pameti

Post by A_I_ » 21/06/2006 13:20

racunarskibandit wrote:Ko kaze da se nacionalne razlike moraju brisati. Demokratsko drustvo dozvoljava i cak ohrabruje razlicita misljenja i stavove.


daleeeeko je ovo od uobicajenih razlicitih misljenja i stavova. treba biti krajnje naivan pa tako razmisljati.
u ovoj zemlji mrznja je nasla plodno tlo :roll:

User avatar
A_I_
Posts: 1211
Joined: 27/01/2003 00:00
Location: Dovlići
Contact:

Post by A_I_ » 21/06/2006 13:23

Longplay wrote:Ne volim da se ponavljam, ali opet:

nema nam druge nego zivjeti zajedno. Takva je struktura stanovnistva i drzave BiH. Onaj koji bude pokusavao da to poremeti samo ce sebi otezavati zivot (na zalost i drugima), ali u prvoj liniji sam sebi. Osjetice to svi koji budu pokusavali destabilizovati BiH prvi na svojoj kozi. Ima tu vise instrumenata za sprjecavanje antibosanskog djelovanja: zakonske mjere, odstranjivanje iz politike ili jos neke ostrije mjere (na pr. iz Njemacke mozete biti protjerani cak i sa Njemackim pasosem ako djelujete protivustavno). A zamislite da se Miletu & Co. zaprijeti da ce na Guantanamo ako nastavi nebuloze o referendumu. Ja mislim da mu nikada vise na um ne bi palo, vec bi pjevao 'Bosno moja, lijepa mila...'


slazem se ali mi nismo njemacka - nazalost kod nas se takve mjere ne koriste. njemacka je ujedinjena u provodjenju takvih mjera i provode se protiv jako jako malog broja stanovnika, dok je bih totalno razjedinjena zemlja u kojoj bi takve mjere naisle na zestok otpor velikog broja stanovnika (citaj jednog od "naroda")...
pogotovo u vrijeme predizborne groznice kada je puno vise usijanih glava na svim stranama.

spongebob
Posts: 1101
Joined: 05/10/2005 17:43
Location: Bikini Bottom

Post by spongebob » 21/06/2006 16:14

Jastreb35 wrote:
spongebob : "vec je i vrapcima na srpskoj/bosnjackoj/hrvatskoj grani jasno, da nasi narodi i narodnosti ne zele zivjeti jedni s drugim, te da bi razlaz bio jedino racionalno rjesenje."


A_I_ : "potrebno razdvojiti se da bi se jednog dana, kada dodjemo tobe, opet zblizili i shvatili da bez suzivota nema zivota, da bez fildzana viska kahfva nije kahfva..."


To svakako mozete predlagati s necim za sto imate gruntovni list a na kojem je vase ime. Sto se tice drzave, aktivnim djelovanjem protiv teritorijalnog integriteta iste mozete samo sresti sudbinu Jusufa Prazine i Fikreta Abdica. BiH moze ostati nefunkcionalna jos 20 godina. Neka i Albanija udje u EU prije nas. Ali granice kod Mostara i Doboja nece biti.

I drugo, SNSD nema nacionalni predznak a program rada ove stranke se ne razlikuje od onog kojeg se pridrzava SDS, SDP i SDA su sa svojim programima takodje identicne, pa je bespredmetno ocajavanje po pitanju navodnog "insistiranja bh glasaca na nacionalnoj opciji". Osim ako su SDP i SNSD takodje "nacionalna opcija" na koju upozoravas ?

http://jastreb.blogger.ba/


hajde manimo se na ovoj temi ukopavanja u rovove i ovih ispraznih floskula, sve je to ne samo meni nego valjda i ostalima na ovoj diskusiji jasno. SNSD jesam svrstao u isti red sa nac. strankama ali ne i SDP--> za njih je dovoljno sto su unakazili i narodu zgadili ideju socijaldemokratije i sto u ovom kriticnom trenutku poduzimaju jako malo kako bi poradili na percepciji drustvenog stanja od strane bh gradjana, a ono je realno-katastrofalno. Ne bih da skrecemo sa teme, tvoj komentar je trazenje dlake u jajetu, ovaj problem treba gledati globalno.
Ko to tebi daje garancije, da ce se BIH dozvoliti luksuz, da ostane "nefunkcionalna" i za 20 godina? Bez pomoci MZ-a i sa sadasnjim nivoom razvoja privrede i brojem (ne)zaposlenih ova drzava bi bankrotirala vec pri prvom udisaju.
I da te pitam, kako si zamisljas da ovaj narod dalje trpi sve ono gore nabrojano? Mozemo mi iz udobne fotelje cakulat o sudbini drzave a sta je s penzionerima, besperspektivnom omladinom, nacionalizmom zatrovanom djecom? Problem se ne rjesava tako sto ga se ignorise. Sva ova jalova politika na podrucjima BIH krenuvsi od katastrofalnog obrazovanja koje kod nas krsi sve deklaracije za ljudska prava i diskriminatorski je taman ko i obrazovni sistem Juzno-africke Republike iz 50-tih pa na ovamo, obice nam se od glavu taman kad ta djeca porastu i budu dio tala koji politicki odlucuje o nasoj sudbini. Bojim se da je to najveci problem koji nas ceka u buducnosti.Napravila se i gradi se Bosna i Hercegovina koja je potaman etnickim grupama i ja zaista ne znam iz cega ti crpis svoj optimizam da ce nam za 20 godina biti bolje i da ce drzava uopste u ovom obliku postojati. Da ne pricamo sad o stalnim nastojanjima za otcjepljenjem koja nece jenjavati ni u buducnosti, a uz osvrt na problem obrazovanja koje podstice logiku tora, ti glasovi ni u buducnosti nece utihnuti.
Drzava nam je puna problema a niko da se pocese. Eto, kao banalan primjer: Predsjednik drzave se buni, sto nizi cinovnici imaju veca primanja od predsjednistva. Umjesto da on snizi svoja primanja kako bi ih prilagodili trenutnoj ekonomskoj situaciji, on trazi povecanje. Svake godine predsjednistvo trosi dvadesetak % vise nego godinu prije .

Iz cega treba da proizidje ta koheziona snaga koja bi spasila drzavu kad se svi bore samo za sebe? Ili drugim rijecima: volio bih da mi argumentovano potvrdis na osnovu cega gradis svoj optimizam uz osvrt na postojece stanje? I jos jednom da zamolim, ostanimo na argumentima i manimo se zapaljive i uhu ugodne demagogije. Zelje su jedno a realnost je ipak nesto drugo.

Jastreb35
Posts: 1222
Joined: 31/05/2006 22:59

Post by Jastreb35 » 21/06/2006 18:15

kakve su tvoje procjene po pitanju izbljedjivanja ovih pobrojanih negativnosti? gdje je perspektiva ako cemo svaki cas onoj drugoj strani nabijati na nos zlodjela ?


Te "pobrojane negativnosti" su vodene ospice u poredjenju sa problemom nacionalnih drzavica na tlu BiH. Prvo, taj "Bosnjakistan" ne bi bio odrziv, ekonomski ni vojno. Svaka drzava ima vojne planove za odbranu, u slucaju eventualnog napada od strane zemalja s kojom granici, bez obzira na to radi li se o prijateljskim drzavama ili ne. Takav plan ne bi mogao postojati za "Bosnjakistan", a ta nazovi drzava bi se s pocetkom bilo kakvih sukoba pretvorila u Srebrenicu katasrofalnih razmjera. Drugo, bilo bi tragicno da garancije za opstanak "Bosnjakistana" daju Holandjani i kompanija.

kada u rs-u vidis denacifikaciju i priznanje genocida? gdje su znakovi da se nesto pozitivno u tom pravcu desava?


Mislim da trazis previse. Kopanja je ostao bez nogu samo zato sto je umjereni nacionalista. Sam Dodik je spomenuo referendum tek nakon sto se doslo do informacija o pripremljenom atentatu na njega. Srpski narod je zaglavio izmedju "gradjanskih" SDA, SDP i SBiH s jedne strane i crne garde koja se smatra zastitnikom "tekovina srpske borbe" s druge strane. To jeste izazov, ali se s tim nerijesenim problemom moze zivjeti narednih 20 godina. "Bosnjakistan" s druge strane, bi mozda docekao drugi rodjendan, prije nego sto bi ga se hermeticki zatvorilo zbog "uzasavajuceg" stanja hrvatske odnosno srpske nacionalne manjine.

Ko to tebi daje garancije, da ce se BIH dozvoliti luksuz, da ostane "nefunkcionalna" i za 20 godina?


Prvo, to Bosnjacima (ne BiH) nema ko [ne]dozvoljavati. Kada ih se prije deceniju prekrizilo iz politickih kalkulacija, poceli su se selamiti, nositi zelene trake oko glave, pustati brade, pa cak nalaziti i opravdanja za obezglavljivanje zarobljenih srpskih vojnika. Moguce je da ce se stvari rijesiti sekundarisanjem Hrvata, a u korist Bosnjaka, koje bi se tako mozda uvjerilo da entitetska BiH i nije problem. Takodje je moguce da se Srbima nametne "gradjanska" drzava a ukine entitete. Ali ignorisanje politicke volje Bosnjaka vise nije moguce. Nametnuta rjesenja bosnjackom narodu vise nisu aktuelna u politickim kalkulacijama. Ja bih volio da do nametnutih rjesenja srpskom odnosno hrvatskom narodu ne dodje, nego da se postigne dogovor koji bi zaista omogucio da sva tri naroda prihvate BiH kao svoju drzavu, jer je to najbolji materijal za temelj zajednicke drzave.

A postojanje BiH (funkcionalne ili ne) nije luksuz, nego alternativa vjerskoj radikalizaciji Bosnjaka.

I da te pitam, kako si zamisljas da ovaj narod dalje trpi sve ono gore nabrojano?


Mutna voda, sa mozda tri zrna graha. To uvijek bolje zvuci nego cevapi u "Srpskoj" Bosni ili "Hrvatskoj" Hercegovini. Ne znam za tebe niti me interesuje. Problemi ekonomije, skolstva i zdravstva se ne rjesavaju stvaranjem rezervata, nego vladavinom tehnokrata.

spongebob
Posts: 1101
Joined: 05/10/2005 17:43
Location: Bikini Bottom

Post by spongebob » 21/06/2006 18:24

Prvo, to Bosnjacima (ne BiH) nema ko [ne]dozvoljavati. Kada ih se prije deceniju prekrizilo iz politickih kalkulacija, poceli su se selamiti, nositi zelene trake oko glave, pustati brade, pa cak nalaziti i opravdanja za obezglavljivanje zarobljenih srpskih vojnika. Moguce je da ce se stvari rijesiti sekundarisanjem Hrvata, a na racun Bosnjaka, koje bi se tako mozda uvjerilo da entitetska BiH i nije problem. Takodje je moguce da se Srbima nametne "gradjanska" drzava a ukine entitete. Ali ignorisanje politicke volje Bosnjaka vise nije moguce. Nametnuta rjesenja bosnjackom narodu vise nisu aktuelna u politickim kalkulacijama. Ja bih volio da do nametnutih rjesenja srpskom odnosno hrvatskom narodu ne dodje, nego da se postigne dogovor koji bi zaista omogucio da sva tri naroda prihvate BiH kao svoju drzavu, jer je to najbolji materijal za temelj zajednicke drzave.


meni je ovo tvoje skroz nejasno. Osim sto si odgovorio na najnebitniju recenicu u mom postu, pitanje: Kako ti mislis "protjerati" (sic!) Hrvate iz zajednickih institucija i ukinuti Srbima RS i natjerati ih da razmisljaju o zajednickoj drzavi kao rjesenju SVIH PITANJA?

User avatar
jeza u ledja
Posts: 32926
Joined: 29/12/2005 01:20
Been thanked: 2 times

Post by jeza u ledja » 21/06/2006 18:39

Jastreb35 wrote:Moguce je da ce se stvari rijesiti sekundarisanjem Hrvata, a u korist Bosnjaka, koje bi se tako mozda uvjerilo da entitetska BiH i nije problem. Takodje je moguce da se Srbima nametne "gradjanska" drzava a ukine entitete. Ali ignorisanje politicke volje Bosnjaka vise nije moguce. Nametnuta rjesenja bosnjackom narodu vise nisu aktuelna u politickim kalkulacijama. Ja bih volio da do nametnutih rjesenja srpskom odnosno hrvatskom narodu ne dodje, nego da se postigne dogovor koji bi zaista omogucio da sva tri naroda prihvate BiH kao svoju drzavu, jer je to najbolji materijal za temelj zajednicke drzave.


Aha aha, ma pazi molim te nametanje volje Bosnjacima nije moguce, ali nametanje Srbima i Hrvatima jeste? Jel to hoces reci?

spongebob
Posts: 1101
Joined: 05/10/2005 17:43
Location: Bikini Bottom

Post by spongebob » 21/06/2006 18:45

jeza u ledja wrote:
Jastreb35 wrote:Moguce je da ce se stvari rijesiti sekundarisanjem Hrvata, a u korist Bosnjaka, koje bi se tako mozda uvjerilo da entitetska BiH i nije problem. Takodje je moguce da se Srbima nametne "gradjanska" drzava a ukine entitete. Ali ignorisanje politicke volje Bosnjaka vise nije moguce. Nametnuta rjesenja bosnjackom narodu vise nisu aktuelna u politickim kalkulacijama. Ja bih volio da do nametnutih rjesenja srpskom odnosno hrvatskom narodu ne dodje, nego da se postigne dogovor koji bi zaista omogucio da sva tri naroda prihvate BiH kao svoju drzavu, jer je to najbolji materijal za temelj zajednicke drzave.


Aha aha, ma pazi molim te nametanje volje Bosnjacima nije moguce, ali nametanje Srbima i Hrvatima jeste? Jel to hoces reci?


da, upravo to on hoce reci, a to je ovdje i preovladavajuce misljenje. Da su Bosnjaci jedini gruntovnik nad Bosanstvom. Ideja koja je u sustini ne samo pogresna nego i kontraproduktivna.

User avatar
Ahmmed
Posts: 4281
Joined: 21/09/2005 22:28

Post by Ahmmed » 21/06/2006 18:53

spongebob wrote:
jeza u ledja wrote:
Jastreb35 wrote:Moguce je da ce se stvari rijesiti sekundarisanjem Hrvata, a u korist Bosnjaka, koje bi se tako mozda uvjerilo da entitetska BiH i nije problem. Takodje je moguce da se Srbima nametne "gradjanska" drzava a ukine entitete. Ali ignorisanje politicke volje Bosnjaka vise nije moguce. Nametnuta rjesenja bosnjackom narodu vise nisu aktuelna u politickim kalkulacijama. Ja bih volio da do nametnutih rjesenja srpskom odnosno hrvatskom narodu ne dodje, nego da se postigne dogovor koji bi zaista omogucio da sva tri naroda prihvate BiH kao svoju drzavu, jer je to najbolji materijal za temelj zajednicke drzave.


Aha aha, ma pazi molim te nametanje volje Bosnjacima nije moguce, ali nametanje Srbima i Hrvatima jeste? Jel to hoces reci?


da, upravo to on hoce reci, a to je ovdje i preovladavajuce misljenje. Da su Bosnjaci jedini gruntovnik nad Bosanstvom. Ideja koja je u sustini ne samo pogresna nego i kontraproduktivna.


Ne bih se složio da je to ovdje preovlađujuće mišljenje. Osim ako tvrdnju da više od 50 posto stanovnika ovu zemlju ne doživljava kao svoju, a među takvima je najmanje Bošnjaka, ne tumačite kao ekskluzivno bošnjačko pravo na BiH i Bosanstvo.

spongebob
Posts: 1101
Joined: 05/10/2005 17:43
Location: Bikini Bottom

Post by spongebob » 21/06/2006 19:01

Ne bih se složio da je to ovdje preovlađujuće mišljenje. Osim ako tvrdnju da više od 50 posto stanovnika ovu zemlju ne doživljava kao svoju, a među takvima je najmanje Bošnjaka, ne tumačite kao ekskluzivno bošnjačko pravo na BiH i Bosanstvo.


ja se ne bih slozio da to misljenje nije relevantno. Zasto me persiras nije mi jasno.Jeli to tako tesko shvatiti da postoji neko ko dijeli tvoje nebo a da ne dolazi do istih zakljucaka kao ti? (a da nije nedajboze cetnik)

najlakse je strpat nekog u ladicu.

User avatar
A_I_
Posts: 1211
Joined: 27/01/2003 00:00
Location: Dovlići
Contact:

Post by A_I_ » 21/06/2006 19:21

Jastreb35 wrote:Te "pobrojane negativnosti" su vodene ospice u poredjenju sa problemom nacionalnih drzavica na tlu BiH. Prvo, taj "Bosnjakistan" ne bi bio odrziv, ekonomski ni vojno. Svaka drzava ima vojne planove za odbranu, u slucaju eventualnog napada od strane zemalja s kojom granici, bez obzira na to radi li se o prijateljskim drzavama ili ne. Takav plan ne bi mogao postojati za "Bosnjakistan", a ta nazovi drzava bi se s pocetkom bilo kakvih sukoba pretvorila u Srebrenicu katasrofalnih razmjera. Drugo, bilo bi tragicno da garancije za opstanak "Bosnjakistana" daju Holandjani i kompanija.

ma o cemu pricas mani se vojne strategije zaludjeni narod ne razmislja o tome tj. o posljedicama nikad nismo bili dalekovidni pa ni sada, nazalost.

ovo su za tebe vodene ospice(?!?!?!?!??!)::
A_I_ wrote:znaci bolje je jos desetljecima svakodnevno zivjeti u neizvjesnosti, strahu od reprize '92.-e, mrznji, nepovjerenju prema svima drugacijeg imena i prezimena, stalnom sistematskom podsjecanju na genocid jer 'neprijatelj vreba iza coska', u glavama odrzavati svakojake oblike podjela na tri tora...
(ne pricam o manjini trezvenih-objektivnih vec o vecini naroda u bih u kojem je ovo gore sveprisutno)


Mislim da trazis previse. Kopanja je ostao bez nogu samo zato sto je umjereni nacionalista. Sam Dodik je spomenuo referendum tek nakon sto se doslo do informacija o pripremljenom atentatu na njega. Srpski narod je zaglavio izmedju "gradjanskih" SDA, SDP i SBiH s jedne strane i crne garde koja se smatra zastitnikom "tekovina srpske borbe" s druge strane. To jeste izazov, ali se s tim nerijesenim problemom moze zivjeti narednih 20 godina. "Bosnjakistan" s druge strane, bi mozda docekao drugi rodjendan, prije nego sto bi ga se hermeticki zatvorilo zbog "uzasavajuceg" stanja hrvatske odnosno srpske nacionalne manjine.

moze se naravno sve se moze al cemo se, kao u ruandi i slicnim drustveno razorenim i razjedinjenim zemljama, sporadicno sto verbalno sto doslovno klati tih sljedecih 20 godina ostane li ovakva za nacionalizme&extremizme pogodna klima...i zivjeti u bijedi...

Jastreb35 wrote:A postojanje BiH (funkcionalne ili ne) nije luksuz, nego alternativa vjerskoj radikalizaciji Bosnjaka.


to se vec na mala vrata polako ali sigurno uvodi :(

User avatar
Ahmmed
Posts: 4281
Joined: 21/09/2005 22:28

Post by Ahmmed » 21/06/2006 20:09

spongebob wrote:
Ne bih se složio da je to ovdje preovlađujuće mišljenje. Osim ako tvrdnju da više od 50 posto stanovnika ovu zemlju ne doživljava kao svoju, a među takvima je najmanje Bošnjaka, ne tumačite kao ekskluzivno bošnjačko pravo na BiH i Bosanstvo.


ja se ne bih slozio da to misljenje nije relevantno. Zasto me persiras nije mi jasno.Jeli to tako tesko shvatiti da postoji neko ko dijeli tvoje nebo a da ne dolazi do istih zakljucaka kao ti? (a da nije nedajboze cetnik)

najlakse je strpat nekog u ladicu.Već dugo se opirem strpavanju u ladicu. Mnogo je onih s kojima dijelim nebo, koji ne dolaze do istih zaključaka kao ja, i zamisli, ne smatram ih četnicima. Ovdje govorimo o jednostavnoj činjenici da veliki broj Srba u BiH , ovu državu uopće ne smatra svojom, pa se i ne otima za Bosanstvo o kojem ti govoriš. Također, izvjestan broj Hrvata, koji nije zanemarljiv,rado bi vidio ovu zemlju podijeljenu ili izbrisanu sa karte. S druge strane, najveći broj Bošnjaka, BiH smatra svojom domovinom, podržava njenu suverenost. Ovo su, zaista, činjenice. Volio bih da su omjeri kod Srba i Hrvata durgačiji, ali nisu. I ovdje ,uopće ne govorim o političarima, već o narodu. Naravno, ovo što se godinama radi u Banjoj Luci, ovo konceptualno seciranje i rastakanje države BiH,svakako ima utjecaja i na obične ljude. Na ruku im idu bošnjački politički šalabajzeri, koji se prema državi odnose kao prema babovini.
Dakle, nije riječ o drugačijem mišljenju o političkom uređenju, teritorijalnom ustroju, decentralizaciji ili centralizaciji,itd,itd....Riječ je jednostavno, o odnosu ljudi ove zemlje prema činjenici da ona postoji.

User avatar
Ahmmed
Posts: 4281
Joined: 21/09/2005 22:28

Post by Ahmmed » 21/06/2006 20:12

spongebob wrote:
Ne bih se složio da je to ovdje preovlađujuće mišljenje. Osim ako tvrdnju da više od 50 posto stanovnika ovu zemlju ne doživljava kao svoju, a među takvima je najmanje Bošnjaka, ne tumačite kao ekskluzivno bošnjačko pravo na BiH i Bosanstvo.


ja se ne bih slozio da to misljenje nije relevantno. Zasto me persiras nije mi jasno.Jeli to tako tesko shvatiti da postoji neko ko dijeli tvoje nebo a da ne dolazi do istih zakljucaka kao ti? (a da nije nedajboze cetnik)

najlakse je strpat nekog u ladicu.Potsjeti se na svoje isključive , preisključive stavove na podforumu Religija i filozofija, i shvatit ćeš,prvi ti, da to nije teško shvatljivo. :D

spongebob
Posts: 1101
Joined: 05/10/2005 17:43
Location: Bikini Bottom

Post by spongebob » 21/06/2006 20:18

iskreno, to sto sam pomenuo trpanje u ladicu je bilo prije to sto me ti pokusavas etiketirat poput neprijatelja drzave.
Tako da je dio tvog izlaganja koje slijedi ionako suvisan. Meni je smijesno to sto kad god neko stvari ne vidi kao bosnjacki opozit ovaj drugi pocinje nabrajati od Kulina i pradjedova...Ne moras meni, i sam sam Bosnjo i znam sta hoces kasti.

A sta cemo onda sa onima koji dijele isto nebo i nisu zagrijani za BH kao drzavu? Sta ti predlases i sta u u buducnosti ocekujes?

spongebob
Posts: 1101
Joined: 05/10/2005 17:43
Location: Bikini Bottom

Post by spongebob » 21/06/2006 20:19

Ahmmed wrote:

Potsjeti se na svoje isključive , preisključive stavove na podforumu Religija i filozofija, i shvatit ćeš,prvi ti, da to nije teško shvatljivo. :D


ovo nema veze jedno s drugim, priznaces to i sam

Post Reply