Drzava i PDV - strucno pitanje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Tranquilizer

#1 Re: Drzava i PDV - strucno pitanje

Post by Tranquilizer »

Nisam 100% siguran ali mislim da tu treba platiti porez na dobit ili porez na promet od 10%
bullmastiff

#2 Re: Drzava i PDV - strucno pitanje

Post by bullmastiff »

anida_s wrote:Evo jedno pitanje za strucnjake pa ako neko zna pliz neka mi objasni:
Znamo da drzava nije PDV obveznik, ali sta se desava kada npr jedno od drzavnih tijela dobije doniranu opremu i odluci istu da proda, a vrijednost joj je veca od 50.000 KM, tj ostvario bi se prihod veci od 50.000, a zakon kaze da se u tom slucaju postaje PDV obveznik? Sta je tada sa PDV-om, da li se treba obracunavati i na koji nacin?

izlazni pdv na vrijednost opreme...i to na prodajnu vrijednost ne onu nabavnu ..logicno je
blondie25

#3 Re: Drzava i PDV - strucno pitanje

Post by blondie25 »

bullmastiff wrote: izlazni pdv na vrijednost opreme...i to na prodajnu vrijednost ne onu nabavnu ..logicno je
da bi ovo bilo logično, mora postojati ulazni pdv pri nabavci opreme. kako će neko imati pravo na odbitak ulaznog PDV-a ako nije PDV obveznik???? kako neko može na fakturi zaračunati PDV ako nije PDV obveznik?????
to je zakonom zabranjeno, koliko znam..........ili evo jedan sličan primjer: kako tumačiti situaciju kada jedan građanin prodaje automobil u vrijednosti od npr. 50.000,00 KM ????
bullmastiff

#4 Re: Drzava i PDV - strucno pitanje

Post by bullmastiff »

blondie25 wrote:
bullmastiff wrote: izlazni pdv na vrijednost opreme...i to na prodajnu vrijednost ne onu nabavnu ..logicno je
da bi ovo bilo logično, mora postojati ulazni pdv pri nabavci opreme. kako će neko imati pravo na odbitak ulaznog PDV-a ako nije PDV obveznik???? kako neko može na fakturi zaračunati PDV ako nije PDV obveznik?????
to je zakonom zabranjeno, koliko znam..........ili evo jedan sličan primjer: kako tumačiti situaciju kada jedan građanin prodaje automobil u vrijednosti od npr. 50.000,00 KM ????
ta oprema nije nabavljena nego primljena u donaciji.....ti kad primis opremu u donaciji..nema ulaznog pdva...ali kad tu istu opremu hoces da prodas ..moras imati izlazni pdv..jer ispostavljas fakturu ..a kad postoji faktura postoji i pdv osim u slucaju prodaje nekretnina koje nisu nove.... :D ..to su posebni slucajevi
bullmastiff

#5 Re: Drzava i PDV - strucno pitanje

Post by bullmastiff »

anida_s wrote:Nema ulaznog PDV-a, samo je placena spedicija. Ni meni nije jasno kako ce se evidentirati izlazni ako nema ulaznog :-? Nigdje u Zakonu ne mogu da procitam o ovim slucajevima osim da kaze:
"Država i njeni organi, entitetski organi, organi Distrikta i lokalne samouprave, kao i
pravna lica osnovana u skladu sa zakonom s ciljem obavljanja poslova iz djelokruga organa
uprave, ne smatraju se obveznicima u smislu ovog zakona ako obavljaju promet dobara i usluga
u okviru djelatnosti i transakcija u koje ulaze kao organi uprave.
Organi iz stava 6. ovog clana smatraju se obveznicima ako obavljaju promet dobara i
usluga a takav promet dobara i usluga ili transakcije obavljaju se kao konkurencija firmama u
privatnom vlasništvu."

Ali opet kako obracunati ako nema ulaznog, i ako je samo tada izvrsena prodaja, tj ako se ne planira u buducnosti vrsiti vise bilo kakva prodaja? Nema mi logike da se samo tada prijavi kao obveznik.
e vidi finte ako drzava prodaje tu opremu privatnoj firmi..privatna firma ima ulazni pdv a ti kazes da drzavna institucija nema izlazni :)
nemoguce.ako privatna ima ulazni prilikom kupovine opreme, mora i drzavna institucija imati izlazni 8)
nek mi neko kaze da nije ovako
blondie25

#6 Re: Drzava i PDV - strucno pitanje

Post by blondie25 »

anida_s wrote:"Država i njeni organi, entitetski organi, organi Distrikta i lokalne samouprave, kao i
pravna lica osnovana u skladu sa zakonom s ciljem obavljanja poslova iz djelokruga organa
uprave, ne smatraju se obveznicima u smislu ovog zakona ako obavljaju promet dobara i usluga
Organi iz stava 6. ovog clana smatraju se obveznicima ako obavljaju promet dobara i
usluga a takav promet dobara i usluga ili transakcije obavljaju se kao konkurencija firmama u
privatnom vlasništvu."
iz ovoga se jasno vidi da se ne radi o pdv obvezniku i da ne treba nitimože da se državni organ registruje kao obveznik. bez obzira što bi transakcija bila veća od 50.000 KM to se ne može gledati samo kroz taj iznos. bitan je kontinuitet. firme se osnivaju da obavljaju djelatnost u kontinuitetu u budućnosti (što ne znači da hoće, ali je vjerovatnoća da hoće).

a što se tiče konkretnog slučaja, ta agencija ili već šta je bilo u primjeru ne može iskazati pdv prilikom pomenute obaveze što znači da onaj ko kupuje ne može odbiti ulazni pdv. a u zakonu o pdv-u stoji da onaj ko iskaže pdv, a nije pdv obveznik, isti plaća državi.
bullmastiff

#7 Re: Drzava i PDV - strucno pitanje

Post by bullmastiff »

blondie25 wrote:
anida_s wrote:"Država i njeni organi, entitetski organi, organi Distrikta i lokalne samouprave, kao i
privatnom vlasništvu."
iz ovoga se jasno vidi da se ne radi o pdv obvezniku i da ne treba nitimože da se državni organ registruje kao obveznik. bez obzira što bi transakcija bila veća od 50.000 KM to se ne može gledati samo kroz taj iznos. bitan je kontinuitet. firme se osnivaju da obavljaju djelatnost u kontinuitetu u budućnosti (što ne znači da hoće, ali je vjerovatnoća da hoće).

a što se tiče konkretnog slučaja, ta agencija ili već šta je bilo u primjeru ne može iskazati pdv prilikom pomenute obaveze što znači da onaj ko kupuje ne može odbiti ulazni pdv. a u zakonu o pdv-u stoji da onaj ko iskaže pdv, a nije pdv obveznik, isti plaća državi.
ako zakon tako kaze u redu..
karanana

#8 Re: Drzava i PDV - strucno pitanje

Post by karanana »

moze jedno pitanje vezano za pdv? da li ga placam duplo na istu stvar u ovom slucaju:

prvo placanje pdv-a: kupim na trafici dopunu za mobitel od 10 KM (u cijenu je uracunat pdv)
drugo placanje pdv-a za istu stvar: sa tim kupljenim kreditom posaljem sms za nagradnu igru 0,50KM+pdv = 0,58KM.

da li sam pdv platio za istu stvar 2 puta?
poznanik

#9 Re: Drzava i PDV - strucno pitanje

Post by poznanik »

karanana wrote:moze jedno pitanje vezano za pdv? da li ga placam duplo na istu stvar u ovom slucaju:

prvo placanje pdv-a: kupim na trafici dopunu za mobitel od 10 KM (u cijenu je uracunat pdv)
drugo placanje pdv-a za istu stvar: sa tim kupljenim kreditom posaljem sms za nagradnu igru 0,50KM+pdv = 0,58KM.

da li sam pdv platio za istu stvar 2 puta?
Pa imaš i drugih tema za pitanje o pdv :-)
karanana

#10 Re: Drzava i PDV - strucno pitanje

Post by karanana »

trazio u search-u, pojavile se 4 teme, ali ova mi je tema bila najbliza mome pitanju. mrsko mi novu bilo otvarati.

edit: mozda sam skonto odgovor. prvi put pdv placam za uslugu kupovine impulsa, a drugi put pdv placam, ne za potrosnju telefona nego ga placam na uslugu priredjivaca sms nagradne igre. jeli tako?
poznanik

#11 Re: Drzava i PDV - strucno pitanje

Post by poznanik »

anida_s wrote:Evo jedno pitanje za strucnjake pa ako neko zna pliz neka mi objasni:
Znamo da drzava nije PDV obveznik, ali sta se desava kada npr jedno od drzavnih tijela dobije doniranu opremu i odluci istu da proda, a vrijednost joj je veca od 50.000 KM, tj ostvario bi se prihod veci od 50.000, a zakon kaze da se u tom slucaju postaje PDV obveznik? Sta je tada sa PDV-om, da li se treba obracunavati i na koji nacin?
Ako je oprema primljena iz inostranstva kao donacija, oslobođena je od plaćanja carine, carinskih dadžbina i pdv, uz klauzulu o zabrani puštanja takve robe u slobodan promet (komercijalni) u roku od 5 godina od dana prijema.

U slučaju kada primalac robe odluči da proda takvu (doniranu) robu prije isteka roka zabrane, obavezan je platiti carinu na dan carinjenja, zatezne kamate i pdv. PDV će u ovom slučaju platiti na redovan uvoz kao i svaki drugo pravno lice.

Ukoliko prodajom robe ostvari godišnji prihod iznad limita od 50.000 postaje pdv obveznik, ali već slijedeće godine može zatražiti ispis iz Registra pdv obveznika.
nuttyyy

#12 Re: Drzava i PDV - strucno pitanje

Post by nuttyyy »

Nisam stručnjak ali mi se nameće pitanje da li državni organ uopšte može da prodaje robu? Da bi takvo što bilo moguće moraš biti registrovan za trgovinu što državna tijela nisu... Mislim da oni uopšte ne smiju prodavati i ostvarivati prihode po tom osnovu. Provjerite zakonske regulative za ovo. Ako ne smiju prodavati, to onda čini pitanje PDV-a suvišno.
poznanik

#13 Re: Drzava i PDV - strucno pitanje

Post by poznanik »

nuttyyy wrote:

Nisam stručnjak ali mi se nameće pitanje da li državni organ uopšte može da prodaje robu? Da bi takvo što bilo moguće moraš biti registrovan za trgovinu što državna tijela nisu... Mislim da oni uopšte ne smiju prodavati i ostvarivati prihode po tom osnovu. Provjerite zakonske regulative za ovo. Ako ne smiju prodavati, to onda čini pitanje PDV-a suvišno.

Ako ne može prodavati, onda ne može ni besplatno primati, niti kupovati.

Svako ministarstvo ili sličan državni organ je pravno lice i upisano je u Registar poreznih obveznika, ima svoj ID broj, ima svoj bankovni transakcijski račun i sl.
nuttyyy

#14 Re: Drzava i PDV - strucno pitanje

Post by nuttyyy »

poznanik wrote:
Ako ne može prodavati, onda ne može ni besplatno primati, niti kupovati.

.
Makes sense. :thumbup:
Post Reply