Glavno pitanje je: "Šta je dovelo do prodaje Drvopromet-a najvećem konkurentu, politika, radnici ili mi sami domaći izdajnici ?"
Da li ste za prelaz Drvopromet-a u vlasništvo Mercator-a?
Moderator: anex
prvo, glavni konkurent dp-u nije mercator, nego konzum (obrati pažnju i vidjećeš da u skoro svakom naselju u kojem prodavnicu ima dp ima i konzum).--usnee-- wrote:Po pričama u šeheru krajem ove godine dolazi do okončanja niza provjera pred prodaju Drvopromet-a Mercator-u, tako da gubimo jedan od većih ako ne i najveći domaći tržni lanac. Da li moramo izgubiti sve domaće profitablne firme??? Šta mislite čemu to vodi, dizanju cijena, smanjenju ponude, da li će Mercator biti u stanju voditi Drvopromet kao što su vodili oni koji su ga godinama stvarali. Šta zasad znamo ? Da će izbaciti zeleno žutu boju i gledat ćemo opet dosadnu crvenukao što su Mercator, Konzum, Interex,..., da li će svi radnici biti ostavljeni ili će se i to mijenjati, da li će ostati Drvopromet glavni distrubiter za neke proizvode???
Glavno pitanje je: "Šta je dovelo do prodaje Drvopromet-a najvećem konkurentu, politika, radnici ili mi sami domaći izdajnici ?"
Da li ste za prelaz Drvopromet-a u vlasništvo Mercator-a?
Razočarati--usnee-- wrote:Morat ću te razočarati jer Drvopromet nije u dugovima a ni zvanično ništa nema šanse da znaš jer je u toku pregledanje tj. nekakva revizija od Internacionalne komisije koja traje par mjeseci i sigurno će trajati bar jos 2 3 mjeseca.
sadmire wrote: A mislim da je glavni razlog za prodaju sto je DP prevazisao svoje mogucnosti i sto vise ne moze sam sebe pratiti, prije svega ljudstvom a onda i logistikom i svim ostalim.
mislim da su ovog ishoda svi svjesni...i DP i Mercator i Konzum...nazalostEntropio wrote: Ako Mercator kupi DP, a Todorić preuzme Mercator, to će značiti apsolutnu dominaciju Todorića u BiH.
heckler wrote:Da hoce vise zakon donijeti da u svakom TCu mora biti 50% minimum domace robe i poceti slati inspekcije ovo nista nebi znacilo.
Ovako domaca privreda OCAJNO ovisi o par jakih domacih lanaca. Ne znam da li postoji neka komisija koja kontrolise monopol i koja moze daljna preuzimanja da zaustavi ali i to bi trebalo razmotriti.
"DP" puno jeftiniji ???jedna tamo wrote:nedo Bog da se ovo desi, jer neznam kakve će cijene biti
mi redovno kupujemo u dp-u jer je sve jeftinije, doduše nemaju baš veliku ponudu al ono što nama treba ima i jeftinije je dota i to sa razlikom od pola marke u odnosu na druge konzum, merkator, tuš i itd.
Postoji Zakon kojim je propisano da se u TCima preko 1000 m2 mora nalaziti najmanje 50% domace robe, ali je to u praksi jos uvijek neprovodivo jer ni sam zakonodavac izgleda ne zna sta je htio da kaze.heckler wrote:Da hoce vise zakon donijeti da u svakom TCu mora biti 50% minimum domace robe i poceti slati inspekcije ovo nista nebi znacilo.
Ovako domaca privreda OCAJNO ovisi o par jakih domacih lanaca. Ne znam da li postoji neka komisija koja kontrolise monopol i koja moze daljna preuzimanja da zaustavi ali i to bi trebalo razmotriti.
--usnee-- wrote:Morat ću te razočarati jer Drvopromet nije u dugovima a ni zvanično ništa nema šanse da znaš jer je u toku pregledanje tj. nekakva revizija od Internacionalne komisije koja traje par mjeseci i sigurno će trajati bar jos 2 3 mjeseca.
Slažem se, zakon kao da su djeca pisala...sadmire wrote:Postoji Zakon kojim je propisano da se u TCima preko 1000 m2 mora nalaziti najmanje 50% domace robe, ali je to u praksi jos uvijek neprovodivo jer ni sam zakonodavac izgleda ne zna sta je htio da kaze.heckler wrote:Da hoce vise zakon donijeti da u svakom TCu mora biti 50% minimum domace robe i poceti slati inspekcije ovo nista nebi znacilo.
Nit se zna sta je domace, nit cega mora biti 1000 m2 (prodajne ili ukupne povrsine), nit se zna na koje robne grupe se odnosi (postoji dosta proizvoda koji se ne proizvode u BiH ili su kolicine premale za trziste) tako da je to i dalje mrtvo slovo na papiru.
Sad su predlozene neke izmjene, da se blize definise domaca proizvodnja, robne grupe na koje se ova odredba odnosi kao i da se ukine ova diskriminirajuca granica od 1000 m2 tako da zakon vrijedi za sve trgovce, bez obzira na velicinu.
A postoji na nivou BiH Konkurencijsko vijece koje odobrava sva veca preuzimanja, s tim sto monopol odnosno dominatna pozicija na trzistu nacelno nije zabranjena, samo sto se ta pozicija ne smije zloupotrebljavati.