Juče sam konacno zavrsio postavljanje kompletne daske na zidove antrea mansarde.
Nije nista posebno (osim zadovoljstva da sam sa daskom konacno zavrsio i da se dobro uklopilo), pa nisam fotografisao.
Danasnji suh i prilicno topao dan sam iskoristio tako sto sam napravio svu potrebnu podnu lajsnu, 60 m duznih.
Lajsna je dimenzija 55 mm x 14 mm x 2,5/3/ i 4 m.
Napravio sam je od preostalih dasaka, potrebne duzine.
Koristio sam stoni cirkular Einhell 254 Eco sa produzecima radne povrsine bocno i iza noza, koje sam zasebno uradio. Inace, taj cirkular nije nista posebno, naprotiv, prema vec 2-godisnjem iskustvu u radu sa njim, rekao bih da spada u mrvicu vise klase medju losim cirkularima. Preciznost mu je velika boljka, jer ako je potrebna iole veca tacnost rezanja, vise puta treba izmjeriti, odmjeriti i tokom rada cesto provjeravati mjere, i nadati se da je sve OK. Maksimalna visina reza je, cini mi se, 82 ili 85 mm, sto je za moje potrebe dovoljno. Dobre strane su mu cvrsto, solidno kuciste, radna povrsina (iako je deblji lim) i dobar motor- 1800 W. Originalni firung- bljak (opet- hvala clanu @hakiz - u na hintu za DIY precizniji firung), mali firung za ugaono rezanje- isto bljak, a utori- vodilice lijevo i desno od noza- bljak po treci put. Noz je 254 mm x 30 mm x 24 zuba (debljinu reza sam izmjerio na 2,4 mm), sto samo po sebi govori da ga ne kupujete ako se bavite nekim bas preciznim radom. Omogucava rezanje pod uglom od 0- 45 stepeni max. Naravno, no panic taster.
Mozda najbolja strana ovog cirkulara je to sto se u ovom poslu izrade lajsni otplatio, pa cak i nesto zaradio
Evo kako: smrekova lajsna dimenzije 50 mm x 12 mm x 2 m kosta 9 KM (dakle 1 m=4,5 KM), pa bi mojih 60 m kostalo 270 KM. Cirkular sam platio tacno 225 KM u maju/junu 2020, koristo sam visak vec placene daske, pa slijedi da se cirkular isplatio (da ne spominjem koliko i kakvih poslova sam na njemu uradio tokom gradnje brvnare), uz "preplatu" od 45 KM...
Ipak, i sa takvim cirkularom, kakav god da je, napravio sam lajsne. Dasku sirine 13 cm, debljine 2 cm i duzine 2,5-4 m, sam prvo duzno izrezao na dvije lajsne sirine 5,5 cm (prethodno sam odreza omusko- zenski utor), a potom svaku dobijenu lajsnu prorezao na debljinu od 14 mm. Zasto bas 14 mm? Nemam pojma, jednostavno sam malo eksperimentisao, od 20 mm smanjivao po 1 mm, pa mi je ovih 14 mm nekako najljepse "sjelo" uz dasku i pod.
Nakon toga, vidljivu stranu lajsne sam fino obrusio ekscentricnom rotacionom brusilicom i konacno, jednu ivicu "oborio" glodalicom, nisam htio nikakvo "barokno" fazoniranje ivice.
Posto sam koristio losiju dasku,tj dasku koja ima pukotina, raspuklih cvorova, pa cak i ispalih cvorova, bilo je nuzno sve to popuniti, zalijepiti. Od sacuvane brasnaste borove piljevine koju sam sacuvao pri brusenju poda i ljepila za drvo Pattex Express D2 (D3 nije bilo, a nije ni nuzno),napravio sam smjesu za popunu i sve popunio, pokrpao. Osusice se do sutra, pa cu jos malo brusilicom "utegnuti i "to je to"-mogu poceti sa postavljanjem lajsni.
Krenucu od tih podnih lajsni, jer mi je tako lakse da uklopim L lajsne, koje se stavljaju uz zidove i krovne plohe.
Nakon lajsni, ostaje mi da pokrijem vidljivi presjek stropa iznad stepenista (3 daske od 2 x 15 cm x XY duzine su spremne) i onda opet usisavanje, fino otprasivanje i lakiranje kompletne mansarde. No, o tom, po tom...
Naravno, svemu ovome prethodi premjestanje vecine alata u prizemlje, a ima ga bruka, pa grubo i fino ciscenje/usisavanje.