DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#151 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Chmoljo »

Ateista wrote:
bosna123 wrote:Bjezite mi od odgovora, al' hajde nek vam bude. Vjerovatno je covjeku tesko priznati da je ipak imao lazne prijatelje. Milosevic nije sam napravio ono veliko zlo, tu je bilo mnostvo pionira koji su tom projektu zdusno pristupili.

Tetka Mire Markovic-Milosevic je Titova velika ljubav i ratna sekretarica Davorjanka Paunovic. Kazu da je Tito nikada nije prezalio (posto je umrla neposredno iza wwII). Znaci u rasturanju drzave nisu sudjelovali samo tzv nacionalisti, nego i osobe iz komunistickih porodica. Zivi dokaz su generali JNA.

Al' hajde da ne idem u off topic vise.
Fino sam napisao, to su bili tzv. komunisti koji su tu bili samo da se domognu sto boljeg polozaja i sto vise love, a ti su sad na celu ovih drzava. Problem je sto je bilo jako malo pravih komunista.
ne. problem je zato što smo mi ko narod k... od ovce pa nismo ništa naučili, nego kad se poljuljala ideja bratstva i jedinstva odmah izvadili prašnjave dokumente koji dokazuju našu "milenijsku slavu" :lol: i našu "čistu krv" :lol:

šta hoću reći? da smo imali ljude poput Washingtona, Jeffersona, Franklina, Linkolna ili Roosevelta mi bi smo opet bili o no što jesmo: stoka, koja samo gleda sebe, i samo danas, a za sutra... vidjećemo...

znači, ne želim pisati hvalospjeve komunistima. previše je tu smradova bilo. ali zato hvala drugu Titu, Humi, Pozdercu, Bijediću...

ovim mishevima samo da poručim: kad budete živjeli bolje onda kritikujte ove ljude, koji su kako neko reče, ukrotili bagru. ja kažem stoku.
Ateista

#152 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Ateista »

bosna123 wrote:
Ateista wrote:Fino sam napisao, to su bili tzv. komunisti koji su tu bili samo da se domognu sto boljeg polozaja i sto vise love, a ti su sad na celu ovih drzava. Problem je sto je bilo jako malo pravih komunista.
Hvala za odgovor, ali ti rece da nisi ni bio pionir, pa ne mozes bas biti upucen u ono sto sam htjela saznati. Vise me je interesiralo kako i kada su se prijatelji ovih nasih forumasa poceli mijenjati? Jesu li oni to primjetili, itd. Mislim, nikako mi nije jasan taj prijelaz. Neko normalan, sa svima se druzi, zivi i u mjesanom braku, i hop odjednom ode na brda, sve ostavi i roka po Sarajevu.
Za malo sam zakasnio. U principu jesam bio jako mali i tad nisam puno toga mogao vidjeti ni shvatiti, a i mene zanima taj prelaz sa komuniste na vjernika i slicno.
Pasiflora

#153 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Pasiflora »

melbaa wrote:Oni kojima ovaj datum, vrijeme o kojemu mi govorimo sa sjetom i nostalgijom, nista ne znaci i smatraju da smo mi ublehe ...
neka napreve poredjenje ....

U Ono Doba nije ovoliko bilo sirotinje.

U Ono Doba smo bili ...... sve sto nismo danas.
Ako se ne ljutis ovo bih malo ispravila - u ono doba NIJE BILO SIROTINJE. Svi su imali sve ono sto si gore nabrojao/la :-D
A svi vi koji tvrdite suprotno samo melbaain spisak okrenite na danasnje vrijeme pa vidite sto ce te dobiti.
Uopce nije vazno ko je i zasto izabrao ono nacionalisticke smecare iz '92 - uporedite samo kako je onda bilo i kako je danas.
Tko gleda vidjeti ce.
Ateista

#154 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Ateista »

Chmoljo wrote:
Ateista wrote:
bosna123 wrote:Bjezite mi od odgovora, al' hajde nek vam bude. Vjerovatno je covjeku tesko priznati da je ipak imao lazne prijatelje. Milosevic nije sam napravio ono veliko zlo, tu je bilo mnostvo pionira koji su tom projektu zdusno pristupili.

Tetka Mire Markovic-Milosevic je Titova velika ljubav i ratna sekretarica Davorjanka Paunovic. Kazu da je Tito nikada nije prezalio (posto je umrla neposredno iza wwII). Znaci u rasturanju drzave nisu sudjelovali samo tzv nacionalisti, nego i osobe iz komunistickih porodica. Zivi dokaz su generali JNA.

Al' hajde da ne idem u off topic vise.
Fino sam napisao, to su bili tzv. komunisti koji su tu bili samo da se domognu sto boljeg polozaja i sto vise love, a ti su sad na celu ovih drzava. Problem je sto je bilo jako malo pravih komunista.
ne. problem je zato što smo mi ko narod k... od ovce pa nismo ništa naučili, nego kad se poljuljala ideja bratstva i jedinstva odmah izvadili prašnjave dokumente koji dokazuju našu "milenijsku slavu" :lol: i našu "čistu krv" :lol:

šta hoću reći? da smo imali ljude poput Washingtona, Jeffersona, Franklina, Linkolna ili Roosevelta mi bi smo opet bili o no što jesmo: stoka, koja samo gleda sebe, i samo danas, a za sutra... vidjećemo...

znači, ne želim pisati hvalospjeve komunistima. previše je tu smradova bilo. ali zato hvala drugu Titu, Humi, Pozdercu, Bijediću...

ovim mishevima samo da poručim: kad budete živjeli bolje onda kritikujte ove ljude, koji su kako neko reče, ukrotili bagru. ja kažem stoku.
To i ja kazem, otprilike, vecina naroda je stoka koja radi ono sto mu se kaze i nametne, tako je bilo i sa socijalizmom i sa danasnjim kapitalizmom. Stoka ide za onima koji su u tom trenutku uspjesni i mocni. Tito je tad bio na vlasti, a svi su pokusavali da mu se uvuku u guzicu i glumili neke komuniste. Sada kada su neki drugi dosli, sada glume nesto drugo, sutra ce nesto trece i tako dalje.

Svaka cast onima koji su bili i jesu dosljedni sebi i svojim stavovima, koji su ono sto jesu u svakom sistemu, bez obzira na to da li je to popularno ili ne.

Svaka cast naravno i drugu Titu na svemu st je uradio za nas.
leticija

#155 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by leticija »

Sretan nam Dan Mladosti!

Cak i oni koji su bili na Golom otoku lakse ce shvatiti 'zato je onda bilo onako'
nego 'zasto je danas ovako'.
Compact

#156 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Compact »

Afirmacijom ovakvih "blagdana", vraćamo se unazad umjesto da idemo naprijed! :bih:
Bodkin

#157 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Bodkin »

Compact wrote:Afirmacijom ovakvih "blagdana", vraćamo se unazad umjesto da idemo naprijed! :bih:
pa zato sto smo mi jedini na svijetu kojima bi vracanje unazad bila uzlazna putanja jer sto vise idemo naprijed to vise tonemo...
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#158 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by hrasno38 »

Compact wrote:Afirmacijom ovakvih "blagdana", vraćamo se unazad umjesto da idemo naprijed! :bih:
Na zalost da srecu trazimo u proslim vremenima a trazimo je zato sto u danasnjim se moze reci skoro i da ne postoji. Zato u svoj ovoj prici kao sto sam i rekao najmanje su bitni taj "Dan mladosti" ili sam Josip Broz Tito, puno je bitnija ta sjeta za nekim davno zaboravljenim mirom u ljudskim dusama, opustenosti i sigurnim zivotom. Dan mladosti je samo sjeta da jednim danom kad smo se svi skupa veselili i za masom slicnih dana. Na zalost to su samo prosla vremena o kojima mozemo pisati.
Compact

#159 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Compact »

hrasno38 wrote:
Na zalost da srecu trazimo u proslim vremenima a trazimo je zato sto u danasnjim se moze reci skoro i da ne postoji. Zato u svoj ovoj prici kao sto sam i rekao najmanje su bitni taj "Dan mladosti" ili sam Josip Broz Tito, puno je bitnija ta sjeta za nekim davno zaboravljenim mirom u ljudskim dusama, opustenosti i sigurnim zivotom. Dan mladosti je samo sjeta da jednim danom kad smo se svi skupa veselili i za masom slicnih dana. Na zalost to su samo prosla vremena o kojima mozemo pisati.
Ipak se moramo okrenuti budućnosti i misliti pozitivno! AkoBog da dolaze bolja vremena! Da je komunizam završio na smetljištu istorije, je činjenica htjeli mi to priznati ili ne! Da je valjao, opstao bi! Ovako izabrali smo evropski cilj do koje nećemo doći budemo li slavili ovakve praznike!
bosanska rijec

#160 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by bosanska rijec »

Nakon 25.5.1995. godine i Kapije kada su srpski fasisti, ubili toliku mladost, ovo je za sve normalne ljude samo Dan zalosti. :(
Compact

#161 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Compact »

bosanska rijec wrote:Nakon 25.5.1995. godine i Kapije kada su srpski fasiti, ubili toliku mladost, ovo je za sve normalne ljude samo Dan zalosti. :(
:thumbup: :bih:

Na 60 minuta prilog o Golom otoku! Sjetim se Omarske i Keraterma! :(
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#162 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Romeo 80 »

bosanska rijec wrote:Nakon 25.5.1995. godine i Kapije kada su srpski fasisti, ubili toliku mladost, ovo je za sve normalne ljude samo Dan zalosti. :(
Još kada bi razmišljao/la o tim nevinim žrtvama i ostalih 344 dana gdje bi ti kraj bio?! Ovako na jedan hinjski način koristiš te žrtve u "argumentaciji" protiv prošlog sistema koji je bio vidi čuda i najveći neprijatelj upravo onih koji pobiše tu istu tuzlansku mladost!

Stidi se... :x
Compact

#163 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Compact »

Romeo 80 wrote:
bosanska rijec wrote:Nakon 25.5.1995. godine i Kapije kada su srpski fasisti, ubili toliku mladost, ovo je za sve normalne ljude samo Dan zalosti. :(
Još kada bi razmišljao/la o tim nevinim žrtvama i ostalih 344 dana gdje bi ti kraj bio?! Ovako na jedan hinjski način koristiš te žrtve u "argumentaciji" protiv prošlog sistema koji je bio vidi čuda i najveći neprijatelj upravo onih koji pobiše tu istu tuzlansku mladost!

što bi se stidio, dobro čovjek zbori! Nešto se ne bih sa tobom složio! Pa nas k'o da napade UČK, a ne vojska Jugoslavije! Čudna mi je ta brza transformacija, nego je Šabo držao to pod kontrolom (imaš prilog na 60 minuta), a čim je umro nestade tog iskrenog sistema!
iz dna duše

#164 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by iz dna duše »

Compact wrote:
hrasno38 wrote:
Ipak se moramo okrenuti budućnosti i misliti pozitivno! AkoBog da dolaze bolja vremena! Da je komunizam završio na smetljištu istorije, je činjenica htjeli mi to priznati ili ne! Da je valjao, opstao bi! Ovako izabrali smo evropski cilj do koje nećemo doći budemo li slavili ovakve praznike!
A sada nam je lijeo, Aman-Zeman...Vratili smo smo se u srednji vijek...podijeljeni u plemena i režimo jedni na druge :evil:
bosna123

#165 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by bosna123 »

Upravo tako.
colt

#166 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by colt »

Tito

Hvala ti sto si guzio najbolje trebe, sto si imao svoj voz, svoj otok, svoje gradove i svoje atomsko skloniste . .

A mi se budale zadovoljavali mrvicama :lol: :lol: . .
Basta

#167 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Basta »

melbaa wrote:Oni kojima ovaj datum, vrijeme o kojemu mi govorimo sa sjetom i nostalgijom, nista ne znaci i smatraju da smo mi ublehe ...

U Ono Doba u vrticu nisu maltretirali djecu vjeronaukom nego su ih tome ucili njihovi roditelji a islo se u mejtef i u crkvu na vjeronauku.
U Ono Doba nisu roditelji strahovali kako ce im djeca otici i vratiti se iz skole.
U Ono Doba svi koji su zeljela isli su na sutdij. A i danas rasuti sirmo svijeta vaze za dobre strucnjake.
U Ono Doba lijecnici su lijecili savjesno pacijente.
U Ono Doba lumpovali smo po cijelu noc a da se nismo plasili da nas neko ne zaganja pistoljima ili nozevima.
U Ono Doba putovali smo sa rancima na ledjima svuda, svuda....
U Ono Doba moj drug veli da je bez problema mogao prespavati u parku (samo ako ne naleti na milicionera).
U Ono Doba nije bilo ovoliko saobracajnih nesreca po gradu.
U Ono Doba nije nisu krali automobile.
U Ono Doba nisu se obijali stanovi i kuce kao danas.
U Ono Doba nije bilo bolesne djece kojima je lijecenje zavisilo od skupljanja donacija od obicnih ali humanih ljudi.
U Ono Doba sa crvenim pasosem isli smo svuda samo bi kupili kartu za prevoz ako nismo isli autostopom.
U Ono Doba penzioneri nisu kopali po kontejnerima.
U Ono Doba radnici su radili a nisu strajkovali.
U Ono Doba nije bilo nepisemnih mladih ljudi.
U Ono Doba ljudi nisu bili u kolektivnoj depresiji.
U Ono Doba slobodno smo hodali po planinskim putevima i kozijim stazama.
U Ono Doba cijela nacija je navijala za reprezetaciju nase zemlje a ne susjedne.
U Ono Doba smo isli na utakmice a poslije njih se citavi i zdravi vracali kucama.
U Ono Doba smo putavali vozovima.
U Ono Doba smo isli po komsiluku na baklave za Bajrame, djeci djelili sarena jaja za Uskrs/e.
U Ono Doba milicioner na ulici bi me zastitio.
U Ono Doba djeca su u mahali organizirali akcije skupljanja starog papira.
U Ono Doba isli smo na radne akcije i tamo se druzili.
U Ono Doba smo imali brdo prijatelja.
U Ono Doba smo bili sretni iako nismo vozili bijesna auta.
Uceci vjeronauk djeca se od malena uce svom identitetu. Dakle uce da su Bosnjaci, uce osnove Islamske kulture, tradicije, vjere kojoj pripadaju... Znaci sasvim pravilno. A komunjare su u svoje vrijeme nametale komunisticki identitet. Identitet bez vjere i tradicije. Tradicija su bili sletovi, komunisticke pjesme, stafete, pionirske zakletve titu i ostale bolesti.
U ono doba su djecu tukli nastavnici, pa su se djeca bojala ici u skolu.
U ono doba su svi isli na studij, vjecito studirali. Ako nisi znao sta ces od zivota onda upises pravni fakultet ili ekonomski i ucic o ekonomiji razmjene-trampe. A koliko su nam diplome bile valjane govori podatak da nisu bile priznate na zapadu.
Pa ti tadasnji doktori su posle postali najveci zlikovci, poput Karadzica. E jadne li su to doktorsko humane diplome.
U ono doba se lumpovalo po cijelu noc, pa sutra na posao... spavanje iza masina, bolovanje... E tuge... kakve dimenzije propasti sistema.
U ono doba se putovalo sa rancima na ledima, a u rancu naceta pasteta od jucer i kifla. A putovalo se dokle... do Slovenije i Makedonije i to na ekskurzijama, a ko je htjeo dalje trebao mu je dzep pun maraka. A maraka nigdje.
U ono doba se moglo spavati po parkovima, pa to je metafora beskucnika kakvi smo u mi u stvari i bili.
U ono doba nije bilo ovoliko saobracajnih nesreca jer se vozala fica, yugo i zastava 101. Sve sama sportska auta koja su opet bila preskupa za vecinu.
U ono doba se nisu krala auta, ali se kralo kapom i sakom iz firmi, pa po moru, pa iz prodavnica, pa organizovane sanerske ture po Italiji, Njemackoj...
U ono doba se nije kralo iz stanova jer se nije imalo sta ukrasti. Mozda regal, trosjed, fotelja? Ili loza ploha iz sifonjera. Para se ionako nije imalo.
U ono doba bolesna djeca, retardirana nisu smjela izaci na ulicu, jer ih je okolina ismijavala, izrugivala, viceve o njima pravila.
U ono doba smo imali pasos, ali koja fajda kad 95% ljudi nije imalo para da izade iz zemlje. Tek oni sretnici sto su isli do Trsta da kupe gaca za sverca.
U ono doba su radnici radili ali nisu smjeli strajkovati. A kao sto si i sam rekao navecer bi se lumpovalo a po danu radilo. E jadnog li rada?
U ono doba je bilo i kad zavrsis skolu ti si nepismen. Jer u skoli si bubao datumei formule, a u praksi obje lijeve ruke.
U ono doba su ljudi bili u kolektivnoj zabludi, sto je rat i pokazao.
U ono doba je malo ko hodao kozijim stazama i planinskim putevima jer su svi htjeli na asfalt. Pa su i oni koji su zivjeli na selima bjezali u grad.
U ono doba se navijalo za reprezentaciju drzave, za Piksija koji nam je posle dizao tri prsta i pjevao cetnicke pjesme, za Bobana koji nam je palio zastavu...
U ono doba se islo na baklave kod komsije, a ovamo iza leda se noz ostrio. Pa to je rat pokazao i dokazao.
U ono doba su milicioneri bili pravi serifi. Onako uniformisani bi lokali lozu u obliznjoj kafani i zavodili red.
U ono doba je omladina nasjela na price o bratstvu i jedinstvu, pa je isla na radne akcije, dok su se komunjare gusile u janjetini na racun komiteta.
U ono doba smo svi bili sirotinja kojoj je vlast isprala mozak i umislila da smo svi milioneri.
U ono doba je Tito i njegova bratija imala brdo prijatelja. Pa su se onda onako zajedno lokali, zderali i zenske ganjali u kojekakvim plavim brodovima, avionima, plantazama...
Romeo 80

#168 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Romeo 80 »

@compact

Jašta radi, sve dušebrižnici i po! :D Meni je spominjanje bilo kakvih žrtava u dnevnopolitičke svrhe ogavno, pogotovo kad znam da ti isti ne ramišljaju o njima već sutradan.
I još napadati sistem koji je bio do srži antifašistički i spominjati žrtve u istoj rečenici ne bili se možda neko postidio, šta li?! Čega se to mi koji poštujemo lik i djelo Josipa Broza trebamo stidjeti? Shvatate li obim svoje gluposti kad zamjerate nekom što se sjeti najvećeg antifašiste spominjući kao kontraargument žrtve fašista? Žrtve ljudi koje je svojevremeno Tile tamanio kao stoku! Ja mu samo zamjeram što nije bio još temeljniji...
Toffee karamela

#169 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Toffee karamela »

Her Flick wrote:
ja se sjecam kada je moj stari popizdio ( da izvinete na izrazu ) jedne godine kada su na sletu svirale Divlje Jagode
uuuuuuuuuu kako je bio ljut a komentari tipa, doveli mi ovdje hasisare da sviraju, dorgerase, cuj im muzike, vidi kako su obuceni, vidi im kose itd itd

ja mislim da je htjo da se spremi da zapuca u Bg, da se zali organizatoru, a ja se lozio na Motore, Carobnjake i metalne radnike i sve mu govorio pa Babo to maldi danas slusaju, to maldi danas vole, nemoram govoriti da je zaplatila moja kaseta Divljih Jagoda zbog tog komentara, a njegov kometar je bio neces ti meni drogerase slusati :lol: :lol: :lol:
Her Fliče, da ti nisi neki moj brat za koga ne znam? Toga o čemu pričaš ja se isto savršeno sjećam, bila sam mala tad ali se sjećam svog starog kako se ibreti, psuje i zgraža nad čupavcima...hmm, svašta! :shock:

A što se tiče rođendana Titovog, ide mu čestitka od mene, mog mačka i mog momka (koji ga je čak i vidio u Osijeku '78 kada je bio u odredu VP koja je obezbjeđivala njegov dolazak vozom, valjda u lokalnu kasarnu). Živio ti nama i tamo a ovamo se bolje ne vraćaj! :(
bosanska rijec

#170 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by bosanska rijec »

Romeo 80 wrote:

Gotovo svaki mjesec nas opominje ili nova grobnica ubijenih nevinih zrtava Bosnjaka, ili i druge slicne "kapije" samo je isti koljac... Danas je 25.5.2009. godine i evo 14 godina od masakra na toj "kapiji" i ti meni pricas o argumentacijama i sistemimu. Ljudi vidim cestitaju dan mladosti, :cry: nama moze biti samo tuzan dan, jer je tog dana prekinuta mladost 71 mladom covjeku a 254 je tesko ranjen.
Stidi se ti licemjeru.
Lesli Eldridž

#171 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Lesli Eldridž »

Toffee karamela wrote:
Her Flick wrote:
ja se sjecam kada je moj stari popizdio ( da izvinete na izrazu ) jedne godine kada su na sletu svirale Divlje Jagode
uuuuuuuuuu kako je bio ljut a komentari tipa, doveli mi ovdje hasisare da sviraju, dorgerase, cuj im muzike, vidi kako su obuceni, vidi im kose itd itd

ja mislim da je htjo da se spremi da zapuca u Bg, da se zali organizatoru, a ja se lozio na Motore, Carobnjake i metalne radnike i sve mu govorio pa Babo to maldi danas slusaju, to maldi danas vole, nemoram govoriti da je zaplatila moja kaseta Divljih Jagoda zbog tog komentara, a njegov kometar je bio neces ti meni drogerase slusati :lol: :lol: :lol:
Her Fliče, da ti nisi neki moj brat za koga ne znam? Toga o čemu pričaš ja se isto savršeno sjećam, bila sam mala tad ali se sjećam svog starog kako se ibreti, psuje i zgraža nad čupavcima...hmm, svašta! :shock:

A što se tiče rođendana Titovog, ide mu čestitka od mene, mog mačka i mog momka (koji ga je čak i vidio u Osijeku '78 kada je bio u odredu VP koja je obezbjeđivala njegov dolazak vozom, valjda u lokalnu kasarnu). Živio ti nama i tamo a ovamo se bolje ne vraćaj! :(
Uuuu koliko ti onda godina ima momak... :D
arzuhal

#172 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by arzuhal »

HerFliče, ti si i sad mald :D
Lesli Eldridž

#173 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Lesli Eldridž »

Basta wrote:

U Ono Doba u vrticu nisu maltretirali djecu vjeronaukom nego su ih tome ucili njihovi roditelji a islo se u mejtef i u crkvu na vjeronauku.
U Ono Doba nisu roditelji strahovali kako ce im djeca otici i vratiti se iz skole.
U Ono Doba svi koji su zeljela isli su na sutdij. A i danas rasuti sirmo svijeta vaze za dobre strucnjake.
U Ono Doba lijecnici su lijecili savjesno pacijente.
U Ono Doba lumpovali smo po cijelu noc a da se nismo plasili da nas neko ne zaganja pistoljima ili nozevima.
U Ono Doba putovali smo sa rancima na ledjima svuda, svuda....
U Ono Doba moj drug veli da je bez problema mogao prespavati u parku (samo ako ne naleti na milicionera).
U Ono Doba nije bilo ovoliko saobracajnih nesreca po gradu.
U Ono Doba nije nisu krali automobile.
U Ono Doba nisu se obijali stanovi i kuce kao danas.
U Ono Doba nije bilo bolesne djece kojima je lijecenje zavisilo od skupljanja donacija od obicnih ali humanih ljudi.
U Ono Doba sa crvenim pasosem isli smo svuda samo bi kupili kartu za prevoz ako nismo isli autostopom.
U Ono Doba penzioneri nisu kopali po kontejnerima.
U Ono Doba radnici su radili a nisu strajkovali.
U Ono Doba nije bilo nepisemnih mladih ljudi.
U Ono Doba ljudi nisu bili u kolektivnoj depresiji.
U Ono Doba slobodno smo hodali po planinskim putevima i kozijim stazama.
U Ono Doba cijela nacija je navijala za reprezetaciju nase zemlje a ne susjedne.
U Ono Doba smo isli na utakmice a poslije njih se citavi i zdravi vracali kucama.
U Ono Doba smo putavali vozovima.
U Ono Doba smo isli po komsiluku na baklave za Bajrame, djeci djelili sarena jaja za Uskrs/e.
U Ono Doba milicioner na ulici bi me zastitio.
U Ono Doba djeca su u mahali organizirali akcije skupljanja starog papira.
U Ono Doba isli smo na radne akcije i tamo se druzili.
U Ono Doba smo imali brdo prijatelja.
U Ono Doba smo bili sretni iako nismo vozili bijesna auta.
Uceci vjeronauk djeca se od malena uce svom identitetu. Dakle uce da su Bosnjaci, uce osnove Islamske kulture, tradicije, vjere kojoj pripadaju... Znaci sasvim pravilno. A komunjare su u svoje vrijeme nametale komunisticki identitet. Identitet bez vjere i tradicije. Tradicija su bili sletovi, komunisticke pjesme, stafete, pionirske zakletve titu i ostale bolesti.
U ono doba su djecu tukli nastavnici, pa su se djeca bojala ici u skolu.
U ono doba su svi isli na studij, vjecito studirali. Ako nisi znao sta ces od zivota onda upises pravni fakultet ili ekonomski i ucic o ekonomiji razmjene-trampe. A koliko su nam diplome bile valjane govori podatak da nisu bile priznate na zapadu.
Pa ti tadasnji doktori su posle postali najveci zlikovci, poput Karadzica. E jadne li su to doktorsko humane diplome.
U ono doba se lumpovalo po cijelu noc, pa sutra na posao... spavanje iza masina, bolovanje... E tuge... kakve dimenzije propasti sistema.
U ono doba se putovalo sa rancima na ledima, a u rancu naceta pasteta od jucer i kifla. A putovalo se dokle... do Slovenije i Makedonije i to na ekskurzijama, a ko je htjeo dalje trebao mu je dzep pun maraka. A maraka nigdje.
U ono doba se moglo spavati po parkovima, pa to je metafora beskucnika kakvi smo u mi u stvari i bili.
U ono doba nije bilo ovoliko saobracajnih nesreca jer se vozala fica, yugo i zastava 101. Sve sama sportska auta koja su opet bila preskupa za vecinu.
U ono doba se nisu krala auta, ali se kralo kapom i sakom iz firmi, pa po moru, pa iz prodavnica, pa organizovane sanerske ture po Italiji, Njemackoj...
U ono doba se nije kralo iz stanova jer se nije imalo sta ukrasti. Mozda regal, trosjed, fotelja? Ili loza ploha iz sifonjera. Para se ionako nije imalo.
U ono doba bolesna djeca, retardirana nisu smjela izaci na ulicu, jer ih je okolina ismijavala, izrugivala, viceve o njima pravila.
U ono doba smo imali pasos, ali koja fajda kad 95% ljudi nije imalo para da izade iz zemlje. Tek oni sretnici sto su isli do Trsta da kupe gaca za sverca.
U ono doba su radnici radili ali nisu smjeli strajkovati. A kao sto si i sam rekao navecer bi se lumpovalo a po danu radilo. E jadnog li rada?
U ono doba je bilo i kad zavrsis skolu ti si nepismen. Jer u skoli si bubao datumei formule, a u praksi obje lijeve ruke.
U ono doba su ljudi bili u kolektivnoj zabludi, sto je rat i pokazao.
U ono doba je malo ko hodao kozijim stazama i planinskim putevima jer su svi htjeli na asfalt. Pa su i oni koji su zivjeli na selima bjezali u grad.
U ono doba se navijalo za reprezentaciju drzave, za Piksija koji nam je posle dizao tri prsta i pjevao cetnicke pjesme, za Bobana koji nam je palio zastavu...
U ono doba se islo na baklave kod komsije, a ovamo iza leda se noz ostrio. Pa to je rat pokazao i dokazao.
U ono doba su milicioneri bili pravi serifi. Onako uniformisani bi lokali lozu u obliznjoj kafani i zavodili red.
U ono doba je omladina nasjela na price o bratstvu i jedinstvu, pa je isla na radne akcije, dok su se komunjare gusile u janjetini na racun komiteta.
U ono doba smo svi bili sirotinja kojoj je vlast isprala mozak i umislila da smo svi milioneri.
U ono doba je Tito i njegova bratija imala brdo prijatelja. Pa su se onda onako zajedno lokali, zderali i zenske ganjali u kojekakvim plavim brodovima, avionima, plantazama...
Je l' to sada bolje nego onda bogati?
Romeo 80

#174 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Romeo 80 »

@bosanska riječ

O čemu ti pričaš Allaha ti? Kako te nije stid i sramota spominjati uopšte tu izgubljenu mladost na ovoj temi? Mani mi se jeftine demagogije i reci konkretno, šta ti želiš dokazati?! Šta ti je cilj uopšte?
Ko je pobio tu mladost i ostale žrtve? Tito možda?
Znaš li ti ko je On uopšte bio i za šta se zalagao? Jesi li svjestan/na svoje nesvijesti?
I ti mi pričaš o licemjerstvu.
E baš mi ga šuknu, što jes, jes! :roll:
Lesli Eldridž

#175 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

Post by Lesli Eldridž »

Romeo 80 wrote:@bosanska riječ

O čemu ti pričaš Allaha ti? Kako te nije stid i sramota spominjati uopšte tu izgubljenu mladost na ovoj temi? Mani mi se jeftine demagogije i reci konkretno, šta ti želiš dokazati?! Šta ti je cilj uopšte?
Ko je pobio tu mladost i ostale žrtve? Tito možda?
Znaš li ti ko je On uopšte bio i za šta se zalagao? Jesi li svjestan/na svoje nesvijesti?
I ti mi pričaš o licemjerstvu.
E baš mi ga šuknu, što jes, jes! :roll:
Nije đaba bio Goli otok. Staljinisti su to... :D
Locked