Društveni fakulteti, Da ili Ne ?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
embass

#1 Društveni fakulteti, Da ili Ne ?

Post by embass »

Po prvi put se oglašavam općenito na forumima, jer sam očigledno jako očajna. Pored svih ljudi, porodice,prijatelja, profesora, ja sam još uvijek u dilemi oko fakulteta. Dakle, stvari stoje ovako. Idem u Gimnaziju, završavam treći razred. Danas su nam rekli da se trebamo opredjeliti za izborni predmet. Pošto sam stvarno izgubljena i ne znam za šta da se odlučim, nisam znala šta da napišem. Inače sam ' jezičar', dakle maternji i engleski jezik mi idu pravo. Pored poznavanja gramatike, bosanski jezik tačnije pisanje poezije, priča mi odlično ide i postigla sam zavidne rezultate na raznim konkursima. Engleski znam jako dobro, ne mogu reći baš perfekt, ali mogla bih ga usavršiti odlaskom kod rodbine u SAD. Jako sam društvena i komunikativna osoba, AAAALIII ... šta upisati ? da li ima smisla upisati društveni fakultet u BiH ? Prirodni predmeti mi nisu slaba strana i u tome sam dobra. Ocjene su uglavnom 4-5, znanje solidno, ali problem je što ih ja ne volim. naravno da bih upisivanjem prirodnog fakulteta, tipa medicina, farmacija ili npr. etf ili fit imala zagarantovan posao, ali da li je ispravno učiti se godinama studirajući, a poslije provesti život radeći nešto što ne volim ili rizikovati i upisati neki društveni ? I uostalom, koji ? Za profesora eng ili bos. ni ne pomišljam- da napomenem.

Ehh eto, nadam se da će se bar neko oglasiti i malo mi pomoći, jer savjeti, a ponajviše iskustva bi mi pomogla. Ljubac svima !
Leons

#2 Re: Društveni fakulteti, Da ili Ne ?

Post by Leons »

Upisi ekonomiju i idi za aktuara , za portfolio menadzera, statističara :D

Em društveni faks em dobra para em deficit na trzistu rada.
seinfeld

#3 Re: Društveni fakulteti, Da ili Ne ?

Post by seinfeld »

Upiši FIZIKU!
Posao zagarantovan na sve strane, deficitaran kadar na birou još dugo vremena.
Gejmerofil

#4 Re: Društveni fakulteti, Da ili Ne ?

Post by Gejmerofil »

Unutar BiH definitivno NE!
Van BiH uglavnom DA!
Ako ne planiras vani ici bolje bjezi od tih fakulteta...
Znas vec vjerovatno koji najbolje prolaze...I da kao sto je ovaj iznad mene rekao Fizika je majka,zavrsis je i zivis ko lord..
samo treba je zavrsiti.....
ExNihilo

#5 Re: Društveni fakulteti, Da ili Ne ?

Post by ExNihilo »

Evo besplatan savjet od mene. Možda napišem još koji, ako mi se dadne, tj. ako me nanerviraju forumaši. :D

Najčešća greška koja se pravi pri odabiru fakulteta (pod pretpostavkom da se ta odluka bazira isključivo na maksimiziranju šansi zaposlenja) jeste zanemariti dinamiku tržišta rada. Drugim riječima, nemoj izabrati fakultet samo zato što se danas može lahko pronaći zaposlenje u određenoj struci. Trećim riječima, ako je određena struka deficitarna danas ne znači da će biti deficitarna za 5-6 godina - kada ćeš ti kročiti na tržište rada. Moraš pokušati predvidjeti trend tržišta rada.

Primjerice, pomenula si farmaciju. Ko je magistrirao farmaciju do prije 2-3 godine, mogao je naći posao u roku od nekoliko dana. Dakle, znam osobu koja je magistrirala prije 3-4 godine, imala višestruke ponude, bez da je napisala CV ikada. :D U takvoj situaciji lahko je napraviti grešku i reći: to je to. Međutim, postavi sebi pitanje - da li će to tako biti za 6-7 godina kada ćeš ti, u najboljem slučaju, magistrirati. Gore pomenuta osoba mi kaže da, već sada, svakodnevno primaju nekoliko aplikacija za posao koje - odbijaju. Farmacija lagano postaje suficitarna, što je logično. Veliki je fokus na istu, pročulo se da je tu "posao", potražnja skočila - a tržište malo. Naravno, oni koji danas magistriraju imaju još uvijek relativno dobre šanse zaposlenja (u odnosu na prosječnog BH diplomanta), ali situacija je, već sada, daleko od "zaposlenja po automizmu" što je bio slučaj prije nekoliko godina. Kako će biti za 6-7 godina? Ako se trend nastavi, guravo.

Evo, još poneki savjet, jer te razumijem.

U Bosni i Hercegovini postoji oštar trade off između studiranja onoga što voliš (pod pretpostavkom da voliš neku od društvenih nauka) i mogućnosti zaposlenja. Oboje, uglavnom, ne može - osim ako se uspiješ nametnuti, gdje pod nametnuti ne mislim tek "imati znanje", nego poznavati prave ljude, imati razvijene sposobnosti uvlačenja u šupak i uživati u samopromociji. Ako završiš društveni fax, nemaš društveno utjecajne roditelje, ne voliš uvlačenje u pakaš - budi sigurna da ćeš krv propišati da nađeš posao. S druge strane, zaista je tužno provesti život radeći nešto što ne voliš - zbog novca. Možda je bolje živjeti težak život, čak i kratak život, ali ispunjen, nego lagodan i prazan. To naročito važi za umjetničke duše, kakvom si se predstavila. Najveći promašaj bio bi odabrati struku radi zaposlenja/novca, samo da bi shvatila kako je ista postala suficitarna dok diplomiraš. Zato, ako se već odlučiš za tu opciju, uzmi u obzir trend tržišta rada.

Treba biti realan i reći da situacija u svijetu nije drastično drugačija - prirodne nauke su, uglavnom, bolje plaćene gdje god odeš. Međutim, sa društvenom naukom, po Evropi i SAD, možeš svakako živjeti pristojan život. U BiH diploma društvene nauke se gleda sa ekstremnim nipodaštavanjem - ovdje je to "crno na bijelo dokaz da si glup" i argument da "ne zaslužuješ posao". Kontinuirano ćeš se susretati sa ljudima koji se rugaju onome čemu se ti diviš u svojoj struci. Ljudima koji ne samo da ne znaju ništa o toj struci, nego ne znaju ništa ni o čemu. Ne vjeruješ mi? Dobro prati komentare na ovu i slične teme (na forumu ima more tema o zaposlenju) i obrati pažnju kako radikalno nepismeni govore o tuđim diplomama i fakultetima koje nikada nisu studirali. To zato što smo do srži kretensko, malograđansko, društvo. Kod nas ljudi "ne priznaju" da osoba studira nešto zato što to voli. Ako studiraš društveni fakultet - jedino moguće objašnjenje je da ideš "linijom manjeg otpora", tamo gdje je lakše, nećeš da učiš, lijen si. Kod našrg čovjeka, ta predrasuda je jaka kao granit.

Ako, već, voliš književnost i bosanski jezik - moguća opcija jeste komparativna književnost. Ne kažem upiši ili ne, samo navodi kao opciju, jer ne vidim da si je pomenula u uvodnom postu, pa možda nisi svjesna postojanja iste.
embass

#6 Re: Društveni fakulteti, Da ili Ne ?

Post by embass »

ExNihilo wrote:Evo besplatan savjet od mene. Možda napišem još koji, ako mi se dadne, tj. ako me nanerviraju forumaši. :D

Najčešća greška koja se pravi pri odabiru fakulteta (pod pretpostavkom da se ta odluka bazira isključivo na maksimiziranju šansi zaposlenja) jeste zanemariti dinamiku tržišta rada. Drugim riječima, nemoj izabrati fakultet samo zato što se danas može lahko pronaći zaposlenje u određenoj struci. Trećim riječima, ako je određena struka deficitarna danas ne znači da će biti deficitarna za 5-6 godina - kada ćeš ti kročiti na tržište rada. Moraš pokušati predvidjeti trend tržišta rada.

Primjerice, pomenula si farmaciju. Ko je magistrirao farmaciju do prije 2-3 godine, mogao je naći posao u roku od nekoliko dana. Dakle, znam osobu koja je magistrirala prije 3-4 godine, imala višestruke ponude, bez da je napisala CV ikada. :D U takvoj situaciji lahko je napraviti grešku i reći: to je to. Međutim, postavi sebi pitanje - da li će to tako biti za 6-7 godina kada ćeš ti, u najboljem slučaju, magistrirati. Gore pomenuta osoba mi kaže da, već sada, svakodnevno primaju nekoliko aplikacija za posao koje - odbijaju. Farmacija lagano postaje suficitarna, što je logično. Veliki je fokus na istu, pročulo se da je tu "posao", potražnja skočila - a tržište malo. Naravno, oni koji danas magistriraju imaju još uvijek relativno dobre šanse zaposlenja (u odnosu na prosječnog BH diplomanta), ali situacija je, već sada, daleko od "zaposlenja po automizmu" što je bio slučaj prije nekoliko godina. Kako će biti za 6-7 godina? Ako se trend nastavi, guravo.

Evo, još poneki savjet, jer te razumijem.

U Bosni i Hercegovini postoji oštar trade off između studiranja onoga što voliš (pod pretpostavkom da voliš neku od društvenih nauka) i mogućnosti zaposlenja. Oboje, uglavnom, ne može - osim ako se uspiješ nametnuti, gdje pod nametnuti ne mislim tek "imati znanje", nego poznavati prave ljude, imati razvijene sposobnosti uvlačenja u šupak i uživati u samopromociji. Ako završiš društveni fax, nemaš društveno utjecajne roditelje, ne voliš uvlačenje u pakaš - budi sigurna da ćeš krv propišati da nađeš posao. S druge strane, zaista je tužno provesti život radeći nešto što ne voliš - zbog novca. Možda je bolje živjeti težak život, čak i kratak život, ali ispunjen, nego lagodan i prazan. To naročito važi za umjetničke duše, kakvom si se predstavila. Najveći promašaj bio bi odabrati struku radi zaposlenja/novca, samo da bi shvatila kako je ista postala suficitarna dok diplomiraš. Zato, ako se već odlučiš za tu opciju, uzmi u obzir trend tržišta rada.

Treba biti realan i reći da situacija u svijetu nije drastično drugačija - prirodne nauke su, uglavnom, bolje plaćene gdje god odeš. Međutim, sa društvenom naukom, po Evropi i SAD, možeš svakako živjeti pristojan život. U BiH diploma društvene nauke se gleda sa ekstremnim nipodaštavanjem - ovdje je to "crno na bijelo dokaz da si glup" i argument da "ne zaslužuješ posao". Kontinuirano ćeš se susretati sa ljudima koji se rugaju onome čemu se ti diviš u svojoj struci. Ljudima koji ne samo da ne znaju ništa o toj struci, nego ne znaju ništa ni o čemu. Ne vjeruješ mi? Dobro prati komentare na ovu i slične teme (na forumu ima more tema o zaposlenju) i obrati pažnju kako radikalno nepismeni govore o tuđim diplomama i fakultetima koje nikada nisu studirali. To zato što smo do srži kretensko, malograđansko, društvo. Kod nas ljudi "ne priznaju" da osoba studira nešto zato što to voli. Ako studiraš društveni fakultet - jedino moguće objašnjenje je da ideš "linijom manjeg otpora", tamo gdje je lakše, nećeš da učiš, lijen si. Kod našrg čovjeka, ta predrasuda je jaka kao granit.

Ako, već, voliš književnost i bosanski jezik - moguća opcija jeste komparativna književnost. Ne kažem upiši ili ne, samo navodi kao opciju, jer ne vidim da si je pomenula u uvodnom postu, pa možda nisi svjesna postojanja iste.

Prije svega, da ti se zahvalim na ovom dugom odgovoru !
Kad su u pitanju prirodni fakulteti, jedini koji uzimam u obzir je farmacija. Vjerujem da bih mogla položiti prijemni i upasti, za dalje bih lagano i polahko ako Bog da. No, ja sam razapeta između osigurane budućnosti i sreće,satisfakcije. Koliko god ja voljela pisanje, komunikaciju, jezike općenito, bojim se da ću neki društveni fakultet lahko i brzo završiti, a onda se mučiti do kraja života, ' aj, uj ' ? isto tako se bojim da bih se mogla namučit par godina, završit farmaciju i onda poslije uživati ( uživati bar kad su u pitanju novci i čvrsta budućnost mojoj djeci i porodici ) ?

Zanima me kada je u pitanju engleski jezik, kakve mogućnosti tu imam ? Realno, poznavanje engleskog jezika je danas normalna stvar za svakog građanina. Razmišljala sam ja o psihologiji, ali ni taj fakultet nije perspektivan.
Šteta je što naše škole nemaju psihologa i čovjeka koji bi nas usmjeravao, nego se moramo ovako oglašavati po forumima. I da samo ja imam problem sa ovim, pa hajde, nego 90% učenika u mojoj školi.
Post Reply