callmethebreeeze wrote:zivopisna tema o dzamiji na at-mejdanu je zakljucana. mozda je i najbolje tako. ali ja mislim se iz te diskusije moze izvuci jedno vazno pitanje: da li mozemo traziti od iz (a naravno i od drugih vjerskih zajednica) da pokazu malo drustvene odgovornosti?
cesto se oni koji opravdaju politiku "svaki cosak jedna dzamija" pozivaju na dva glavna argumenta: ovdje je prije bila dzamija, i iz to ne gradi drzavnim parama.bez obzira sto se mozda ova dzamija gradi od para dzematlija, to nije razlog da IZ tjera mak na konac, jer je i IZ bitan mocna institucija u drustvu i mora se traziti da pokazu malo odgovornosti. da se radi o u dijelu grada gdje nema ni jedne dzamije, ili povratinckom mjestu u rs-u, ja bih prvi dao sergiju, kao sto sam i radio mnogo puta do sada, medjutim niko me ne moze uvjeriti da se ovdje ne radi o zapisavanju teritorije.
ako me sjecanje ne vara iz upravo podrzava ideju o jedinstvenoj bih. ja sam uvijek tvrdio i tvrdicu i dalje, samo zato sto se susjedi i komsije ponasaju separatisticki, mi, koji zelimo cjelovitu bosnu, ne mozemo i ne smijemo se isto ponasati. ako nista resesovci i hercegbosanci ne kriju sta zele, dok mi pricamo o jedinstvenoj, multikulturnoj, prkosnoj od sna, sa po dzamijom na svakom cosku

.
jos jedna stvar; argumenti tipa "ovdje je nekada bilo svetiliste" su smijesni u zemlji poput bosne. nastavi li svako iskopovati svoje svetinje pretvorice se zemlja u jedan ogromni arheoloski muzej na otvorenom.
p.s.s svjestan sam da iz nije najveci problem, svjestan sam da je dodik magarac, svega sam svjestan, ali ovdje je pitanje drustvene uloge iz, a i drugih vjerskih zajednica.
Svaka vjerska zajednica ima pravo da pravi bogomolje prema potrebi vjernika, ukoliko je pravi legalno. To je temeljno ljudsko pravo. Termin "zapisavanje teritorije" se moze koristiti jedino ako je bogomolja napravljena nelegalno, uzurpirajuci tudju imovinu i(li) pravo (npr. Fata Orlovic, Divic Zvornik, Orahovac i mnoga druga mjesta). Islamska zajednica, osim slucaja u bradini koja je napravljena bez znanja iz-a i po cijoj odluci je srusena, nema te vrste "zapisavanja teritorija".
Dakle, pravljenje bogomolja na legalnim lokacijama se ne mogu dovoditi u vezu sa drustvenom odgovornoscu u negativnom smislu. Isto tako, konstatacija da je pravljenje dzamija separatizam i djelovanje suprotno multikulturalnosti je najobicnija floskula. To moze reci samo onaj koji uospte ne razumije ulogu dzamije u zivotu vjernika
Kada je u pitanju drustvena odgovornost, svaka vjerska zajednica bi trebala biti odgovorna u svom poljiu, a to je pitanje vjerskih istina koje su u svakoj vjeri pozitivne, i pitanje morala. One nisu odgovorne za odredjene drustvene procese i pojave, za sto je odgovorna politika, iako mogu da budu korektori politike u smislu kritike vlasti ukoliko se krse ljudska prava i neispunjavaju predizborna obecanja. Na zalost, vjerske zajednice nerjetko zloupotrebljavaju ovo pravo, ali to nije tema ovog posta.
I jos da napomenem. Za razliku od drugih religija, jedna od specificnosti islamske vjere je zahtjevanje molitve 5 puta dnevno, sa snaznom preporukom da to bude upravo u dzamiji. Ovome da dodamo i posebne prigode, koja nema ni jedna druga vjera, kao sto su obredi tokom mjeseca ramazana - teravija. Kada je samo rijec o Sarajevu, gdje se smatra da je posebno mnogo dzamija, svakog petka, a skoro i svaku teraviju tokom ramazana, sve dzamije u Sarajevu su pune. S toga, isforsirana hajka kako treba zaustaviti izgradnje dzamija je velika nepravda prema vjernicima.
Apel autora ovog posta me snazno podsjeca na vrijeme komunizma, kada je i pored zahtjeva vjernika vlast zabranjivala izgradnju dzamija u mjestima gdje su ljudi imali potrebe za dzamijom. Pa tako smo, samo u Sarajevu, imali situaciju gdje u najmnogoljudnijim opstinama / mjestima gotovo nije bilo dzamija (Dobrinja, Al. Polje, Grbavica, Ilidza itd). Imam dojam, da kojim slucajem imate vlast, da biste isto ucinili.
P.S. Autor ove teme bi takodjer trebao imati u vidu da je u ovom ratu daleko najvise srusenih dzamija, te je tema obnove i izgradnje novih dzamija za vjernike osjetljivo pitanje, za koje bi trebalo pokazati vise razumjevanja i respekta. Tvrdnja da je gradnja dzamije "zapisavanje teritorija" krajnje je uvredljivo i neodgovorno.