Drukčiji pogled na religiju...

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
HAVANA

#26 Re: drugi pogled na religiju

Post by HAVANA »

Nemam ga.Ni na kraj mi pameti. Sta cu,takav sam.Nisam ja kriv. :D
medvjed23

#27 Re: drugi pogled na religiju

Post by medvjed23 »

all in all is all we are?
arzuhal

#28 mod-comment

Post by arzuhal »

Postovi s teme Kur'an o Muhammedu prebačeni na ovu temu. "Čudan" raspored postova (uvodni post je sada došao negdje na kraju prve stranice) dugujemo hronološkom nizu: postovi koji su stariji i ranije bili objavljeni (dakle ovi sa starije teme) automatski postaju i na novoj temi "raniji" od onog prvog, uvodnog posta koji je, hronološki, kasnije napisan i postavljen...Ako nije nešto jasno, tamam, nije ni meni sve jasno u životu...Idemo dalje s temom...Dakle, panteistički monizam ili nešto sedmo?
triconja

#29 Re: drugi pogled na religiju

Post by triconja »

arzuhal wrote:Postovi s teme Kur'an o Muhammedu prebačeni na ovu temu. "Čudan" raspored postova (uvodni post je sada došao negdje na kraju prve stranice) dugujemo hronološkom nizu: postovi koji su stariji i ranije bili objavljeni (dakle ovi sa starije teme) automatski postaju i na novoj temi "raniji" od onog prvog, uvodnog posta koji je, hronološki, kasnije napisan i postavljen...Ako nije nešto jasno, tamam, nije ni meni sve jasno u životu...Idemo dalje s temom...Dakle, panteistički monizam ili nešto sedmo?
Deizam i panteizam su zanimljive ideje. Meni se vise svidja deizam ali kad se razmisli dobro moze se reci i panteizam :thumbup:
kerima1

#30 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

triconja wrote:
arzuhal wrote:Postovi s teme Kur'an o Muhammedu prebačeni na ovu temu. "Čudan" raspored postova (uvodni post je sada došao negdje na kraju prve stranice) dugujemo hronološkom nizu: postovi koji su stariji i ranije bili objavljeni (dakle ovi sa starije teme) automatski postaju i na novoj temi "raniji" od onog prvog, uvodnog posta koji je, hronološki, kasnije napisan i postavljen...Ako nije nešto jasno, tamam, nije ni meni sve jasno u životu...Idemo dalje s temom...Dakle, panteistički monizam ili nešto sedmo?
Deizam i panteizam su zanimljive ideje. Meni se vise svidja deizam ali kad se razmisli dobro moze se reci i panteizam :thumbup:
Panzeizam je najvise zastupao Filozof Spinoza jevrejskog porijekla kojeg su se tadasnji jevreji odrekli i exkomunicirali ga.nas ove forumske panteiste fala ti Boze ovi nasi nisu odbacili fino pricaju sa nama :D :D :D
arzuhal

#31 mod-comment

Post by arzuhal »

Idemo ponovo, za iste pare, s tim da ovaj put neće biti neki teoloških rasprava i svađa... ;-)
numizmatic

#32 Re: mod-comment

Post by numizmatic »

:pisnula: :kiss:
hadzinicasa

#33 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by hadzinicasa »

iako se cini revolucionarnim ovakav pogled i promisljanja, meni lice na Theory of Everything ili Theory of One. Sveti gral.
Gojeni H

#34 Re: drugi pogled na religiju

Post by Gojeni H »

kerima1 wrote:
triconja wrote:
Panzeizam je najvise zastupao Filozof Spinoza jevrejskog porijekla kojeg su se tadasnji jevreji odrekli i exkomunicirali ga.nas ove forumske panteiste fala ti Boze ovi nasi nisu odbacili fino pricaju sa nama :D :D :D
Aaaa, nisam bas siguran. Jeste da je Spinoza tesko i samog sebe razumijevao, i da je cesto optuzivan za panteizam, ali njegovo spominjanje Boga nije spominjanje nekoga "fluidnog".
Ako cemo tako gledati, bog stoicizma naginje na prirodu ili svemir. Kako bismo okarakterisali stoike?
Gojeni H

#35 Re: mod-comment

Post by Gojeni H »

numizmatic wrote:
:pisnula: :kiss:
:lol: :thumbup:

Sve je ovo urota protU Nurke
seln

#36 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by seln »

I ja ponekad ovako ustanem... neradni dan... popijem kahvu, cesem mooda... na TV samo gluposti...
pa se mislim: oli da otvorim novu temu na "Religija" ili da radim nesto smisleno, npr. da cesljam Barbike?
Gojeni H

#37 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by Gojeni H »

Nurko, vrati se. Pusti arzuhala, nije svoj bez snickersa.
kerima1

#38 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Aaaa, nisam bas siguran. Jeste da je Spinoza tesko i samog sebe razumijevao, i da je cesto optuzivan za panteizam, ali njegovo spominjanje Boga nije spominjanje nekoga "fluidnog".
Ako cemo tako gledati, bog stoicizma naginje na prirodu ili svemir. Kako bismo okarakterisali stoike?
Spinoza je jasno navodio da je Bog sve ili priroda je Bog.
Ne znam osim kako pise na vikiju o stoicima,ako ti nije mrsko ti ih okarakterisi? Meni ono sto sam procitala ima smisla oko predodredjenosti oko desavanja slicno kao u islamu sa kaderom.
riverflow

#39 Re: drugi pogled na religiju

Post by riverflow »

Gojeni H wrote: Aaaa, nisam bas siguran. Jeste da je Spinoza tesko i samog sebe razumijevao, i da je cesto optuzivan za panteizam, ali njegovo spominjanje Boga nije spominjanje nekoga "fluidnog".
Pa stoici su smatrali čovjeka i uzrokom i rješenjem svih problema. Polagali su puno na prevazilaženje nagona i ovozmaljskih slabosti snagom volje, moralan život su smatrali život u skladu s prirodom. Tako ostvaruju svrhu postojanja. Npr. jedan od njih je bio Marko Aurelije, rimski car, reformator gradjanskih prava, posljednji od uticajnih stoika tog vremena, pošten, pravedan, jedna prefinjena ljudska duša. ( Meditacije)
Gojeni H

#40 Re: drugi pogled na religiju

Post by Gojeni H »

riverflow wrote:
Gojeni H wrote: Aaaa, nisam bas siguran. Jeste da je Spinoza tesko i samog sebe razumijevao, i da je cesto optuzivan za panteizam, ali njegovo spominjanje Boga nije spominjanje nekoga "fluidnog".
Pa stoici su smatrali čovjeka i uzrokom i rješenjem svih problema. Polagali su puno na prevazilaženje nagona i ovozmaljskih slabosti snagom volje, moralan život su smatrali život u skladu s prirodom. Tako ostvaruju svrhu postojanja. Npr. jedan od njih je bio Marko Aurelije, rimski car, reformator gradjanskih prava, posljednji od uticajnih stoika tog vremena, pošten, pravedan, jedna prefinjena ljudska duša. ( Meditacije)
kerima1 wrote:
Ne znam osim kako pise na vikiju o stoicima,ako ti nije mrsko ti ih okarakterisi? Meni ono sto sam procitala ima smisla oko predodredjenosti oko desavanja slicno kao u islamu sa kaderom.
Meditacije ili Samom sebi (ako se ne varam postoji i takav prevod) Marka Aurelija je fenomenalno djelo i jedan pogled na zivot koji moze pomoci bilo kojem covjeku, bio on musliman, krscanin, ateista, ili panteista.
Stoici priznaju postojanje Boga i On je na neki nacin univerzum ili svemir. Nakon ovoga, po nekima stoici ostavljaju Boga po strani. Po drugima ipak, stoici ne ostavljaju Boga po strani, kao pasivnog posmatraca, vec prihvataju sve sto im zivot donosi. Da, islamska definicija kadera ima velike slicnosti.

Ponovo za Spinozu nisam bas najsigurniji da Boga opisuje kao prirodu. Gdje Boga jasno dovodi u ravan sa prirodom?
Doduse, nisam ga se nesto bas previse nacitao jer mi previse luta na sve strane.
kerima1

#41 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by kerima1 »

Učenje
Za Spinozu postoji samo jedna supstancija: Bog ili priroda; ona je uzrok same sebe (causa sui). Supstancija, i sama beskonačna, ima beskonačno mnogo atributa, od kojih čovjek poznaje dva: protežnost (extensio) i mišljenje (cogitatio). S atributima dolaze i modusi (načini, posebnosti) supstancije, mnoštvenost naturae naturatae, to jest ukupnost izvanljudske i ljudske prirode.

Halile evo,a imas u njegovom djelu 'Etika' o tome.
Gojeni H

#42 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by Gojeni H »

kerima1 wrote:Učenje
Za Spinozu postoji samo jedna supstancija: Bog ili priroda; ona je uzrok same sebe (causa sui). Supstancija, i sama beskonačna, ima beskonačno mnogo atributa, od kojih čovjek poznaje dva: protežnost (extensio) i mišljenje (cogitatio). S atributima dolaze i modusi (načini, posebnosti) supstancije, mnoštvenost naturae naturatae, to jest ukupnost izvanljudske i ljudske prirode.

Hvala. Imam negdje njegovu knjizicu nekakvu. Valja mi to nekad opet pogledati.
arzuhal

#43 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by arzuhal »

Gojeni H wrote:

Kod Spinoze jeste deus sive natura.
Gojeni H

#44 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by Gojeni H »

arzuhal wrote:
Gojeni H wrote:

Kod Spinoze jeste deus sive natura.
Hvala. Ali kad smo vec tu, a tragom Nurkinog ubijanja slobodnog vremena :D odnosno verzije panteizma, bez obzira koliko Nurko govorio @kerimi o sopstvenom univerzumu, individualnom dozivljaju, i tako dalje i tako blize ... danski filozof Søren Kierkegaard kaze da inividualnog nema gdje ima panteizma. Zato sam se i osvrnuo na Nurkino individualiziranje a u kontekstu panteizma. Ne ide jedno s drugim, brate ...
Smrcak15

#45 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

kerima1 wrote:
reci da je priroda Bog jeste isto kad neko tvrdi da je njegova mama samu sebe rodila...

nego de nam ovo reci, kako to da nam priroda dadne nesto sto sama ne posjeduje u rukama??

Mogu li ja tebi dati nesto sto nemam u svom posjedu???

Kako onda moze priroda koja nema razum da pokloni razum covjeku???
kerima1

#46 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by kerima1 »

bez obzira koliko Nurko govorio @kerimi o sopstvenom univerzumu
Nema Nurko nista sa mojim pogledima na Boga i svijet.svi smo mi svijet za sebe i ako ces po kur'anski svi smo ono sto Allah hoce da jesmo.
A vi ne možete htjeti ništa osim ono što hoće Allah, Gospodar svjetova!
kerima1

#47 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Smrcak15 wrote:
kerima1 wrote:
reci da je priroda Bog jeste isto kad neko tvrdi da je njegova mama samu sebe rodila...

nego de nam ovo reci, kako to da nam priroda dadne nesto sto sama ne posjeduje u rukama??

Mogu li ja tebi dati nesto sto nemam u svom posjedu???

Kako onda moze priroda koja nema razum da pokloni razum covjeku???
Smrle brate :D Bog se manifestuje kroz sve, imas u njegovim imenima onaj koji divno stvara pa vidis krasote prirode ovdje i cijelog univerzuma.Bog ti nije zaseban entitet neko je kako mushaf kaze blizi vam od vratne zile kucavise sve i svugdje i u nama jer ga osjecamo ili vjerujemo.
Smrcak15

#48 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

kerima1 wrote: Smrle brate :D Bog se manifestuje kroz sve, imas u njegovim imenima onaj koji divno stvara pa vidis krasote prirode ovdje i cijelog univerzuma.Bog ti nije zaseban entitet neko je kako mushaf kaze blizi vam od vratne zile kucavise sve i svugdje i u nama jer ga osjecamo ili vjerujemo.
Bog se manifestuje kroz sve,
sa logicke strane ni sa vjerske strane nemoze biti tako

sa logicke strane, udje u zaprljan vc pun izmeta, jeli Bog i taj izmet???? nije

znaci nemoze se Bog tako manifestirati jer to nije bozanski nacin manifestiranja.
Bog ti nije zaseban entitet
to ti kazes, islam/kuran,/hadis ne kaze tako kao ti.
mushaf kaze blizi vam od vratne zile kucavise sve i svugdje i u nama jer ga osjecamo ili vjerujemo
da Blizi je tebi od Tebe samoga ali ne sa svojim bicem nego sa svojim znanjem

Bog je sa svojim bicem van naseg unievrzuma, u svojoj dimenizji, dok je prisutan svukuda sa svojim znanjem, vidom, sluhom, moci.

tako da si ti to malo pobrkala, kako sa logicke tako i sa vjerske strane. :D
kerima1

#49 Re: Drukčiji pogled na religiju...

Post by kerima1 »

Prolazi i ta verzija jer ti si ono sto Allah hoce da budes i mislis.
arzuhal

#50 mod-comment

Post by arzuhal »

Smrcak15 wrote:
kerima1 wrote: Smrle brate :D Bog se manifestuje kroz sve, imas u njegovim imenima onaj koji divno stvara pa vidis krasote prirode ovdje i cijelog univerzuma.Bog ti nije zaseban entitet neko je kako mushaf kaze blizi vam od vratne zile kucavise sve i svugdje i u nama jer ga osjecamo ili vjerujemo.
Bog se manifestuje kroz sve,
sa logicke strane ni sa vjerske strane nemoze biti tako

sa logicke strane, udje u zaprljan vc pun izmeta, jeli Bog i taj izmet???? nije

znaci nemoze se Bog tako manifestirati jer to nije bozanski nacin manifestiranja.
Bog ti nije zaseban entitet
to ti kazes, islam/kuran,/hadis ne kaze tako kao ti.
mushaf kaze blizi vam od vratne zile kucavise sve i svugdje i u nama jer ga osjecamo ili vjerujemo
da Blizi je tebi od Tebe samoga ali ne sa svojim bicem nego sa svojim znanjem

Bog je sa svojim bicem van naseg unievrzuma, u svojoj dimenizji, dok je prisutan svukuda sa svojim znanjem, vidom, sluhom, moci.

tako da si ti to malo pobrkala, kako sa logicke tako i sa vjerske strane. :D
SMRCAK!

Ovo nije tema na kojoj se po n-ti put Kur'anom i sunnetom dokazuje kako je neko otišao u zabludu i skrenuo s Pravog puta nego tema na kojoj je Nurudin započeo izlaganje svog pogleda na religiju (u njegovom slučaju na islam, kojem je tradicionalno pripadao, a odatle i svaku drugu religiju), pa se tema vodi u tom pravcu (od strane onih foumaša koji se uključe u temu), dakle DRUKČIJI pogled na religiju.

Zato se kloni ove teme ako je tvoj jedini doprinos na njoj da pokazuješ kako se to što se na njoj iznosi ne slaže s Kur'anom i sunnetom. To "svi znamo".
Post Reply